AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

monii

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zanima me jesu li pitali društva osoba?ako netko zna?
mene je prof. ceronja pitao da nabrojim opcenito koja drustva postoje, pa tako i drustva osoba i da usporedim d. osoba sa drustvima kapitala.. koja je razlika. znaci temeljni kapital, odgovornost clanova...

monii

je li na ovom roku pitao samo prof. ceronja? koliko odprilike treba da se nauči ovaj ispit?
Ceronja je pitao upravni, a ona zenska je pitala porezni, ali nas sa upravnog je bilo vise pa je zenska nastavila pitat neke s upravnog jer je bila prije gotova. uglavnom podijele indexe na pola, i oboje ispituju.
Hm, kolko treba, ja sam ucila , al iskreno, petak,subotu i nedjelju, u ponedjeljak sam ponavljala sve. znaci 20 strana dnevno sam bas naucila. i prosla cijelu skriptu, ali najbitnije je imat srece... neki ljudi su ucili po dva tjedna pa nisu prosli. na prethodnoj stranici sam napisala komentare na ispitivanje prof. ceronje i jos neki ljudi koji su slusali ispite , pa si procitaj.

Još me pitao tvrtku, pa kod pravnog oblika tvrtke - zašto je to bitno... znaci bitno je za vjerovnike jer nije svejedno jel neko drustvo osoba ili drustvo kapitala, razlika je otkud se mogu naplatit, iz cijele imovine clanova ili iz temeljnog kapitala koji je ulozen, zatim me pitao upravu i nadzorni odbor, kad nadzorni odbor moze opozvati clana uprave, kad to mogu dionicari, temeljni kapital, nabroji koje vrste drustava postoje, nabroji trgovacka drustva, razlika izmedu drustva kapitala i dr. osoba, koja drustva su pravne osobe a koja ne, kad dolazi do odgovornosti dionicara za obveze drustva, sto je dionica (trojako znacenje), redovne i povlastene dionice, upravljacka i imovinska prava iz dionica, osnivanje dionickog drustva, objasni postupak simultanog osnivanja, odlucivanje na glavnoj skupstini - objasni vecine..
to je sve cega sam se sjetila... nadam se da ce pomoci nekom...

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel vrijedi još uvijek ona stara knjiga izdanje iz 2008.za rok u 4.mj da li netko zna???

sko se dobro sjecam rekli su da u 4 mj vrijedi nova knjiga, a u drugom jos stara.
gdje su to rekli?na predavanjima?i zašto se više ne izjasne negdje na stranicama prava ili na našoj stranici koja će to knjiga biti ...meni je to iskreno glupo...sad će netko pripremit ispit za 2. mj i onda možda padne i ide na rok u 4.mj i mora učit sve novo...a i već se priča od 11 mj da se primjenjuje nova knjiga pa ništa još...

comrad

Ne, nažalost! moramo naučiti cijelu knjigu!
a bili su na predavanjima rekli (Ceronja) da i nema tako puno gradiva. odnosno, bio je rekao za samo neka poglavlja...naravno ako sam ga dobro shvatio. ja pak ucim iz skripte :crazy: s obzirom da bi nova knjiga trebala izaci tijekom ovog mjeseca (kazu da ce biti obavijesti o tome)

kacuska

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ne rekao je da neke lekicje nismo obradili, ali da to isto ulazi u literaturu..tako da moraš cijelu knjigu naučiti

comrad

ne rekao je da neke lekicje nismo obradili, ali da to isto ulazi u literaturu..tako da moraš cijelu knjigu naučiti
onda je to, to :happy: predavanja su nam bila u 11 mj. (izvanredni), pa su neke informacije zaboravljene :wink5:. koliko vidim po informacijama na netu, knjiga nema puno stranica.

za sada idem sa skriptom, ako roknem prelazim na knjigu

martina_sk

Administrator
gdje su to rekli?na predavanjima?i zašto se više ne izjasne negdje na stranicama prava ili na našoj stranici koja će to knjiga biti ...meni je to iskreno glupo...sad će netko pripremit ispit za 2. mj i onda možda padne i ide na rok u 4.mj i mora učit sve novo...a i već se priča od 11 mj da se primjenjuje nova knjiga pa ništa još...
koliko se sjecam rekli su to na predavanju nekad u prvom mjesecu. ali knjiga ima samo 50 str vise, tj 250, malo je opsirnija i nema previse izmjena.

martina_sk

Administrator
zna li netko mozda:
da li moramo znati objasniti sudjelovanje u dobiti prema kapitalnom i personalnom nacelu?
i da li moramo znati objasniti svaku vrstu smanjenja i povecanja temeljnog kapitala?
hvala!

njampsica

ej kolege zanima me kak će to sutra izgledat kad nas ima 85 s uprave i još porezni? mislim vjerojatno neće svi doći koji su prijavili, ali kolko će to trajat ak sam među zadnjima? jel zna netko tko je položio to kak to ide? hvala unaprijed;)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks