AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ja sm nabavil novu knjigu..imas ju u skriptanici u masarykovoj,samo reci da trebas novu iz opd-a,izdanje je 2010.g. ...ima nekih 20 strana vise nego ona stara..i da,ona stara knjiga vise ne vrijedi za rok u 4.mjesecu i nadalje,nego ta nova...bila je jedna kolegica na konzultacijama pa je pitala...sretno svima
kolko te koštala knjiga?

dea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja sm nabavil novu knjigu..imas ju u skriptanici u masarykovoj,samo reci da trebas novu iz opd-a,izdanje je 2010.g. ...ima nekih 20 strana vise nego ona stara..i da,ona stara knjiga vise ne vrijedi za rok u 4.mjesecu i nadalje,nego ta nova...bila je jedna kolegica na konzultacijama pa je pitala...sretno svima
dali znaš koja je razlika u odnosu na staru...imam staru knjigu i već sam po njoj radila pa neznam ni sama dal mi se isplati kupovat novu ako nema razlike?

anamarija5

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dal trebamo znati i zakon o trgovačkim društvima?
negdje sam tu na forumu proč. da je netko napisao da ne treba a u vodiču sam sad pročitala da piše i to pod obvezna literatura..pa ako netko zna, hvala

MARYYNNA

vidjela sam da prof ceronja pita pitanje:Zakon o trgovačkim društvima? što tu trebamo odgovorit?nekužim...neke najosnovnije stvari o zakonu ili?

monii

vidjela sam da prof ceronja pita pitanje:Zakon o trgovačkim društvima? što tu trebamo odgovorit?nekužim...neke najosnovnije stvari o zakonu ili?
mene je samo pitao koji zakon ureduje trgovacka drustva - tako nekako - i znaci ja sam samo morala odgovoriti Zakon o trgovackim drustvima... na to se nadovezalo pitanje koji jos propisi postoje a odnose se na drustva osoba ili kapitala? to je u skripti skroz na pocetku...

MARYYNNA

mene je samo pitao koji zakon ureduje trgovacka drustva - tako nekako - i znaci ja sam samo morala odgovoriti Zakon o trgovackim drustvima... na to se nadovezalo pitanje koji jos propisi postoje a odnose se na drustva osoba ili kapitala? to je u skripti skroz na pocetku...
hvala ti,vjerojatno tu još treba nadovezat Zakon o obveznim odnosima itd...:)

katyy

bok.. neznam gdje da postavim ovo pitanje pa ću tu da li ja kao izvanredni student moram slušati predavanja da bi izašla na ispit

comrad

zna li iko ko je su to promjene u novoj literaturi...
kaze slijedece: osim donosenjem Zakona o dopuni i promjenama ZTD-u (znaci novo izdanje reflektira te promjene, nisam primjetio koje :laughing:), novo izdanje istice posebnosti koje se ticu djelovanje dionickog drustva cijim se dionicama trguje na uredjenom trzistu (ima nekoliko poglavlja o tim posebnostima), i uz to neka kljucna pitanja vezana uz Zakon o trzistu kapitala i pravnog instituta preuzimanja dionickog drustva...

na prijasnjem roku sam "ucio" iz skripti iz skriptarnica, pa nazalost ne znam koje su tocno razlike u novom Zakonu o trgovackim drustvima

MARYYNNA

ja kombiniram već sad staru skriptu i novu knjigu i nema baš nekih gigantskih promjena...tamo do dioničkog društva praktički nema nikakve razlike...više manje promjene se odnose na dioničko društvo i d.o.o ...al pošto je ceronja takav kakav je vjerojano će BAŠ TE promjene pitat u detalje... :/

MARYYNNA

može pomoć,kod pitanja ''Što su to trgovački ugovor?'' da li je dovoljno reći samo : Trgovački ugovori jesu ugovori što ih sklapaju trgovci među sobom u obavljanju djelatnosti koje čine predmet poslovanja barem jednog od njih ili su u vezi s obavljanjem tih djelatnosti. ili još nešto moramo znati o tome? i u kojem to društvu ne postoji hijerarhijski odnos???hvala

Marinica

može pomoć,kod pitanja ''Što su to trgovački ugovor?'' da li je dovoljno reći samo : Trgovački ugovori jesu ugovori što ih sklapaju trgovci među sobom u obavljanju djelatnosti koje čine predmet poslovanja barem jednog od njih ili su u vezi s obavljanjem tih djelatnosti. ili još nešto moramo znati o tome? i u kojem to društvu ne postoji hijerarhijski odnos???hvala
to je dovoljno

MARYYNNA

ljudi evo sva pitanja od ceronje sa foruma:

a ceronja..,i ja sam došlana ispit sa predrasudama vezano za njega,ali meni je korektan...naravno da je to moje subjektivno mišljenje jer sam prošla ali stvarno čovjek nije neugodan,bezobrazan ili slično kakvi znaju bit iprof.,nego je atmosfera opuštena,ako pogriješiš neće se on početi derati,vrijeđati niti te odmah izbaciti van,malo će kopati u dubinu i to je sve .njemu ti je baš bitno da kužiš . ali nikako ne bi rekla da je kod njega teško proć.nauči tu skriptu,čak ni ne moraš cijelu.ja nisam učila ono dalje poslije d.o.o-a niti sam učila zadrugu,udrugu.samo do gospodarskog interesnog,onda sam preskočila i naučila d.d i d.o.o.

i ja jučer se riješila društva eto,ipak se moglo naučiti za tjedan dana.točno sam krenula sa učenjem prošli utorak nakon što sam saznala da je dekanski odobren i uspjela ! po skripti,dobra je!za neke stvari koje nisam skužila tj.koje su mi bile nejasne sam se služila googlom

prof.ceronja je ok.imala sam predrasude zbog svega što piše o njemu tu na forumu,ali korektan je i ugodan ispitivač.traži da razumiješ pa će zbog toga ići kopati malo dublje ali pitanja su sva koja se nalaze u skripti tako da stvarno nije strašno.

bila kod ceronje,valda se tak zove i prošla kroz iglene uši.frajer je fakat bio ok prema meni,pita dosta i relativno opširno.pito je proboj pravne osobnosti,a pošto je to u svezi s odgovornosti za obveze,i to je pito,pa kada je odgovorno društvo,kada članovi,zašto jedni il zašto drugi.što je temeljni kapital,općenito o tome,zašto uopće postoji tem.kapital i čem služi,što je dionica,kakvo ima značenje,objasni sva tri značenja,vlastite dionice,sve o njima,koliki dio temeljnog kapitala mogu iznositi vlastite dionice i mislim da je to to...uglavnom,učila sam iz knjige,fakat je dobro napisana i razumljiva,al recimo nisam nigdi vidla taj proboj pr. osobnosti,a baš me to pito pa si to nađite...uglavnom,dvojka je u indeksu,a to je važno

Prošla danas kod Ceronje, pitanja...
monistički ustroj,
sve o upravi i upravnom odboru kod d.d.-ovlasti,imenovanje,opoziv,izvršni direktori,imovinska prava u d.d.,
preddruštvo,
dionice(značenja), vlastite dionice...i još puno potpitanja na sve to...trojka je u indeksu.

prošla u petak kod profesora Ceronje,super ugodan ispitivač.pitanja-preddruštvo,dualistički i monistički sustav d.d-a,ovlasti uprave,nadzornog odbora i glavne skupštine,pita obavezno uvijek!!i navesti 4 primjera kada član društva kapitala odgovara za obveze društva,4 primjera navedeno u kjnizi.to pita uvijek.sretno svima.

danas bila kod ceronje ...pitao me obiljezja drustva kapitala, povecanje temeljnog kapitala, odgovornost drustva i iznimke, ustroj d.d. i nekaj o njima rec-ugl.ko koga donosi, opoziva ovlasti njihove i kod opoziva VAZAN RAZLOG je bitno jako, tri znacenja dionica i objasniti, upravljacka i imovinska prava i dalje se ne sjecam...ali dosta pomaze i navodi na odgovor...nije bilo strasno
CERONJA: 4.05.2010-USMENI ISPIT :

1.RAZLIKA IZMEĐU DRUŠTVA OSOBA I DRUŠTVA KAPITALA?
2.ZAŠTO JE VEZA IZMEĐU ČLANOVA SLABIJA U DRUŠTVU KAPITALA?
3.KAKO SE POSTAJE ČLAN DRUŠTVA KAPITALA(...da li se to može kod društva osoba-stvar je u prijenosu članstva kod d.d.)
4.RAZLIKA IZMEĐU POSLOVNOG UDJELA I DIONICA
-koje je od toga vrijednosni papir
-što je poslovni udio
-ostala značenja dionica
5.KAKO DJELIMO PRAVA I OBVEZE U D.D.
(upravljačka i imovinska)

6.KAKO SE OSTVARUJU PRAVA
-tužba na pobijanje odluke gl.skupštine

7.LIKVIDACIJA,ŠTO JE LIKVIDACIJSKA MASA(pili u detalje)
(pravo na ostatak likvidacijske mase i stečajne mase i treba znati
što znače te mase i kada dolazi do njih)
8.OSNOVE ZA ZASTUPANJE U HRV.DRUŠTVU(stalno se varacao na ovo pitanje)
IMAMO 2 OSNOVE:
a)zakonsko zastupanje
b)punomoć(treba znat da je punomoć UGOVOR)-ugovorno zastupanje

9.KOJE SE PUNOMOĆI DAJU?

TRGOVAČKE PUNOMOCI:1.PROKURA
2.TRG.PUNOMOC
3.PUNOMOC PO TRG.PUTNIKU
Tko ih daje?-TRGOVCI
Tko su trgovci?-TRGOVCI POJEDINCI I TRGOVAČKO DRUŠTVO
Po kojem zakonu?-ZTD

10.Koje još 2 punomoći postoje,a nisu trgovačke i iz kojeg zakona ?
OPĆA I SPECIJALNA-kakva je koja treba znat
Iz Zakona o obveznim odnosima

11.SVE O PROKURI-što je
-kako se daje
-ovlasti i ogranićenja prokuriste treba jako dobro znati(ljuti se ak ne znaš i nema prolaza ako to ne znas)

12.TRGOVAC POJEDINAC

13.NABROJI TRGOVAČKA DRUŠTVA i koje je još društvo uređeno ZTD-ima,a nije
Trgovačko društv?!-to je TAJNO DRUŠTVO
Da li je tajno društvo pravna osoba?-NIJE

14.Koje se još društvo osoba ne upisuje u sudski registar?(tajno društvo i ortaštvo)

15.ŠTO ZNAČI SOLIDARNO?
-kod društva kapitala kada se smatra da čl.zloupotrebljavaju okolnost nedgovranja za obveze?
( 4 stvari treba nabrojati)-isto se često pitanje ponavlja i treba znati da se
To zlouporabljivanje naziva PROBOJ...NISAM UPAMTILA TOČNO NAZIV“

16.Može li više osoba imati ovlast iz prokure?-objasniti sve

17.Da li se prokurist upisuje u sudsku registar,a d ali trgovački punomoćnik?
-Zašto se prokura baš upisuje?-jer je najšira trgovačka punomoć,što znači da je najšira?

18. 2 USTROJA D.D
-ovlasti upravnog odbora
-osnove ovlasti propisane zakonom(ima ih 6,jedna je da vodi društvo...)moras bar 4
Znat nabrojati da te lik prestane pilit

19.OVLASTI NADZORNOG ODBORA
-u kojem slučaju može sazvat skupštinu?

20.Tko zastupa d.d i d ali ga nekada moze zastupati nadzorni odbor?
-sve objasniti

21.Opoziv uprave d.d.
-kada se može opozvat-nadzorni odbor kada ima važan razlog,koji
su to važni razlozi?

22. D.O.O.-tko tamo može opozvati upravu
-kada je obavezan nadzorni odbor
(skupština,fakultativno...)
23.D.0.0.-da li članovi društva mogu bilo kada opozvati upravu,da li je potreban važan razlog?

24.U kojem društvu ne postoji hijerarhijski odnos,objasni?!

25.Kakav je to trgovački ugovor?
- tko ga sklapa-trgovci!
-koji?-trgovci pojedinci i trgovačka društva?
26. -kako ga sklapaju?(što je predmet ugovora)?znači predmet poslovanja jednog od njih

27.Definicija trgovca po ZTD?
28.Gdje se nalazi definicija trgovačkog ugovora?
U ZAKONU O OBVEZNIM ODNOSIMA!
29.UGOVOR O PRODAJI-kakav je to ugovor,kada bi bio potrošački,a kada građanskopravni?(to je pitao curu kod koje je vidio da je polozila građansko)!!!

30.Sudski registar(ako si vec pao koji put prvo te pita što nisi znao pa te to pita,jako dobro
Pamti lica...)

31.PROKURIST-OGRANIČENJA,ZAPMTI DA NE MOZE PROVODITI NIAKKAVE RADNJE KOJE BI DOVELE DO STEČAJNOG I LIKVIDACIJSKOG POSTUPKA,NITI MOZE OPTERETITI NEKRETNINE DRUŠTVA I TREBA ZNATI ZAŠTO!!!
-DA LI SE UPISUJE U SUD,REG?

32.USTROJ D.D-ŠTO ZNAČI HIJERRHIJSKI ODNOS?-OBJASNITI
-iz čega proizlazi hijer.odnos
-uprava-skupština
- d.o.o.-razlika izmedu uprave i nadzornog odobora
ODGVOR IMA VEZE S OPOZIVOM...bla,bla pili

33.DRUŠTVA OSOBA-OBJASNI ZNAČENJE SOLIDARNO I NEOGRANIČENO
Npr.solidarno-jedna osoba u društvu može vratiti dug vjerovniku,pa se kasnije
S ostalim članovima dogvori kako ce mu to vratiti)
Neograničeno-nema gornje granice
-OBJASNI ZNAČENJE CJELOM SVOJOM IMOVINOM
(znači da društvo može uzet moj auto i prodat ga da namiri dug)
Samo to treba lijepo znati i objasniti,ove je primjere on naveo,koji lik...

34.DRUŠTVA KAPITALA-OBJASNI DO VISINE ULOŽENOG KAPITALA
-kada čl.odgvoaraju za obveze,kada se smatra da
Su zlouporabili okolnost.Ona 4 slučaja vec navedena!

35.što je to Tvrtka društva-sve pita,pa i one grbove,koga trazit dozvolu,ma sve,sve...

36.Kako pravo štiti tvrtku?-ne znimaju ga načela nego priča
BITNO:Ne mogu postojati dve iste tvrtke na području djelokruga istog suda,
To ne znači da ne mogu postojati dvije tvrke istog naziva u Hrvatskoj!-mogu
Npr.REGISTRIRAM SVOJU TVRTKU U ZG I SAZNAM DA ISTA POSTOJI U OSIJEKU
Jer je registarski Sud u ZG Nadležan provjeriti samo da u Zg ne postoji ista tvrtka,
Dok u OS moze postojati ista ili bitno slična,ali mi je možemo tužiti ako vrjeđa ili
Ugrožava nas položaj.Tužbu pondosimo registarskom sudu u Osijeku!!!

37.Da li se mogu sklapati poslovi izvan djelatnosti društva,znaci izvan predmeta poslovanja?!
Npr.UZGAJAM MASILINE I NUDIM TURISTIČKI SMJEŠTAJ
Oni se ne bi trebali sklapat,ali se sklapaju i VALJANI SU!i zaboravila sam kaj je reko
Zašto su valjani

38.Smanjenje i povećanje temlejnog kapitala kod d.d ,nabrojat i objsaniti

39.Nadzorni odbor-granica najmanje i najviše članova,da li kod članova uprave postoji
granica?
40.Razrješnica-tko bi opozvao upravu ako ne dobije razrješnicu

AKO PADNEM,DRUGI PUT ME PITA šTO NISAM ZNALA,I NIKAKO MU NE SMIJEM RECI DA ME PITAO TKO UPRAVLJA UPRAVOM-frajer mal pošandrco kad mu je to cura rekla

PITANJA S FORUMA :

CERONJA,još neka pitanja s foruma :

1.KOMANDITNO DRUŠTVO
2.JTD
3.PRIJENOS DIONICA I NAČIN STJECANJA DIONICA
4.KARAKT,DIONICA
5.DIONICE BEZ NOMINALNOG IZNOSA
6.POJAM TRGOVCA I KAKO DOBIVAJU PRAVNI STATUS
7.SKAĆENA TVRTKA
8.SIMULTANO I SUKCESIVNO OSNIVANJE KOD D.D.

i ja sam danas prošla kod ceronje,dugo ispitivao,iako pred kraj sve kraće,ja sam bila možda 15-ak min,ispituje s dosta podpitanja,da vidi jesi li shvatio,i da izvuće nešto iz tebe da ti pomogne,iako je meni postavio dva primjera ja sam krivo odg.i mislila da možda neću proći ali eto ipak prošla.meni je ok.vjerojatno što sam prošla,istina da ulazi u detalje.pitanja su se uglavnom vrtila kao ova na forumu.upravni odbor društva,da li se mogu imenovati članovi na rok od 3 god,odgovornost u trgovačkom društvu,što znači solidarno,zakon o trg.društvu,tvrka sve,predmet poslovanja,izvori prava društava ,pravni oblici druš.vrste zastupanja,rangirati zastupanje po punomoći prema širini,prokura sve što smije i što ne smije prokurist činiti,kolegicu još pitao javno trg.drušvo,gospodarsko int.udruženje.ako kolegica ne zna odgovor pitanje prebaci na tebe.eto svima sreće puuno na slijedećem roku.ja sam je danas imala, ne idite na ispit s predrasudama,nekad završi i dobro.i Učite dok imate vremena i nemate drugih obveze osim knige.

comrad

jos jednom hvala MARYYNNA :wink5: evo zabiljezeno u knjigi...

za svaki slucaj, obratiti cu pozornost na poglavlja o posebnostima dionickog drustva cijim se dionicama trguje na uredjenom trzistu (burza i tome slicno)...

s obzirom da je prof. Ceronja autor tih poglavlja :mellow:

monii

ima li netko mail nine širole, molim vas treba mi hitno a ne mogu otvoriti web stranicu pravnog fakulteta!

Hvala!

MARYYNNA

jos jednom hvala MARYYNNA :wink5: evo zabiljezeno u knjigi...

za svaki slucaj, obratiti cu pozornost na poglavlja o posebnostima dionickog drustva cijim se dionicama trguje na uredjenom trzistu (burza i tome slicno)...

s obzirom da je prof. Ceronja autor tih poglavlja :mellow:
nema na čemu!i ja ću si to barem pročitati!!!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks