AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

no_name

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
kolko otprilike treba da se nauči ovaj ispit? kolko sati dnevno? jel bi stigla naučit za dekanski?
jel vam lakše opd ili eup? šta bi mi preporučili za dekanski? hitno je..
Mislim da ti je eup lakši;) ali meni ni opd nije bio težak tako da...ako si ga imalo učila ne bi ni to trebalo biti problem

Marinica

jel ima ko novi vodič da mi pogleda kad su prijave i polaganje ispita za opd u 11 mj? tnx unaprijed

dashuria

Imali neka dobra duša da mi pomogne i kaže gdje se u knjizi nalaze odgovori na ova pitanja:

1.način stjecanja dionica
2.karakteristike dionica
3.kao odgovara druš.osoba,a kako druš.kapitala
4.zašto je veza između članova slabija u druš.kapitala
5.kako se postaje član druš.kapitala
6.likvidacija
7.što znači hijerarhijski odnos u ddu
8.u kakvom društvu ne postoji hijerarh.odnos
9.trgovački uovor?
10.ugovor o prodaji?
11.dali s emogu sklapatiposlovi izvan djelatnosti društva

Leptiric_20

jel ovo krivo napisano ili je to nesto novo da se osnove polazu u tmt3??? jel zna netko?
tamo je baš kabinet od ceronje, tako da mislim da je to ok napisano!!jer nema vas puno pa je onda zato tamo stavljeno!:happy:

aRpoteNa

1.način stjecanja dionica- 85 str -originarno i derivativno
2.karakteristike dionica-83str -dio tem kapitala, vrijednosni papir, skup clanskih prava i obveza
3.kao odgovara druš.osoba,a kako druš.kapitala- dr osoba odgovara solidarno citavom svojom imovinom (svaki clan), a clanovi dr kapitala odgovaraju samo do visine ulozeog
4.zašto je veza između članova slabija u druš.kapitala- zato sto nisu bitna svojstva clanova, vec samo ulozeni kapital
5.kako se postaje član druš.kapitala- nisam sigurna, ali mislim ulaganjem u temeljni kapital
6.likvidacija-143str za dd
7.što znači hijerarhijski odnos u ddu-znaci da neko tijelo je nadlezno nad nekim drugim tijelom
8.u kakvom društvu ne postoji hijerarh.odnos-u dualističkom
9.trgovački uovor?
10.ugovor o prodaji?
11.dali s emogu sklapatiposlovi izvan djelatnosti društva

ja sam ti odgovorila na ovo kaj sam relativno sigurna da je točno, a ovo drugo ni ja ne znam. Ako sam nešto krivo napisala neka me netko molim vas ispravi :)

mateja19

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
od 5 mj.su nastupile neke promjene ZTD-a jel zna netko kakve? našla sam nešto kod organa dd-a ,jel ima još nešto? pročitala sam na ranijim postovima da od 10 mj.će pitati po novom tj.izmjenjenom zakonu.

jel mi netko može reći što je razrješnica?

kak sam si ja to zabrijala da je na pravnom ispit,znači tamo je kod skriptarnice?

Jadranka15

Razrješnica je odluka kojom se članovi Nadzornog odbora razrješuju dužnosti tj, članstva u Nadzornom odboru a donosi se na Glavnoj skupštini.

maraya

bila kod ceronje,valda se tak zove i prošla kroz iglene uši.frajer je fakat bio ok prema meni,pita dosta i relativno opširno.pito je proboj pravne osobnosti,a pošto je to u svezi s odgovornosti za obveze,i to je pito,pa kada je odgovorno društvo,kada članovi,zašto jedni il zašto drugi.što je temeljni kapital,općenito o tome,zašto uopće postoji tem.kapital i čem služi,što je dionica,kakvo ima značenje,objasni sva tri značenja,vlastite dionice,sve o njima,koliki dio temeljnog kapitala mogu iznositi vlastite dionice i mislim da je to to...uglavnom,učila sam iz knjige,fakat je dobro napisana i razumljiva,al recimo nisam nigdi vidla taj proboj pr. osobnosti,a baš me to pito pa si to nađite...uglavnom,dvojka je u indeksu,a to je važno ;)

mateja19

i ja jučer se riješila društva :laughing: eto,ipak se moglo naučiti za tjedan dana.točno sam krenula sa učenjem prošli utorak nakon što sam saznala da je dekanski odobren i uspjela ! po skripti,dobra je!za neke stvari koje nisam skužila tj.koje su mi bile nejasne sam se služila googlom :happy:

prof.ceronja je ok.imala sam predrasude zbog svega što piše o njemu tu na forumu,ali korektan je i ugodan ispitivač.traži da razumiješ pa će zbog toga ići kopati malo dublje ali pitanja su sva koja se nalaze u skripti tako da stvarno nije strašno.

anita1989

i ja jučer se riješila društva :laughing: eto,ipak se moglo naučiti za tjedan dana.točno sam krenula sa učenjem prošli utorak nakon što sam saznala da je dekanski odobren i uspjela ! po skripti,dobra je!za neke stvari koje nisam skužila tj.koje su mi bile nejasne sam se služila googlom :happy:

prof.ceronja je ok.imala sam predrasude zbog svega što piše o njemu tu na forumu,ali korektan je i ugodan ispitivač.traži da razumiješ pa će zbog toga ići kopati malo dublje ali pitanja su sva koja se nalaze u skripti tako da stvarno nije strašno.

pozdrav, zanima me po kojoj si ti to skripti učila i položila? koliko pitanja ispituje prof ceronja? čujem da je on dosta zariban i da je teško kod njega položit...:confused2:

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
samo da vas obavijestim da je prof danas na predavanju objavil da izlazi nova knjiga za kojih mjesec i po dana( vjerojatno ne vrijedi za rok u 11mj), na opće veselje i radost sviju prisutnih :smashfreakB::bang::bonk:

mateja19

pozdrav, zanima me po kojoj si ti to skripti učila i položila? koliko pitanja ispituje prof ceronja? čujem da je on dosta zariban i da je teško kod njega položit...:confused2:
učila sam ti po onoj iz skriptarnice,čini mi se da ima 70 str.mislim da u njoj ima sve što se pojavljuje na usmenom.neke stvari sam ja malo čitala sa neta dami bude malo jasnije,ali ništa predetaljno s obzirom da sam bila u stisci sa vremenom.

a ceronja..,i ja sam došlana ispit sa predrasudama vezano za njega,ali meni je korektan...naravno da je to moje subjektivno mišljenje jer sam prošla ali stvarno čovjek nije neugodan,bezobrazan ili slično kakvi znaju bit iprof.,nego je atmosfera opuštena,ako pogriješiš neće se on početi derati,vrijeđati niti te odmah izbaciti van,malo će kopati u dubinu i to je sve .njemu ti je baš bitno da kužiš . ali nikako ne bi rekla da je kod njega teško proć.nauči tu skriptu,čak ni ne moraš cijelu.ja nisam učila ono dalje poslije d.o.o-a niti sam učila zadrugu,udrugu.samo do gospodarskog interesnog,onda sam preskočila i naučila d.d i d.o.o.

hrgolina

2.11 prošla sam kod neke nove profesorice, mlade. mislim da se zove Nina...pitanja-javno trg društvo, organi dd, organi doo, kad doo mora imati nad odbor, tem kapital...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks