AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

laptopp

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hoće,prof.Ceronja će biti u srijedu.Pravi je profesor u svakom smislu riječi.Traži znanje ali savršeno korektan,strpljiv,spreman pomoći koliko treba,Pravo društava pretvara u zanimljivu studiju.Bečka škola.
Svaka čast!
osobno sam ga pitala hoće li ispitivati u srijedu odgovorio je da ga taj dan nema...

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
osobno sam ga pitala hoće li ispitivati u srijedu odgovorio je da ga taj dan nema...
:luxhello::zivili::thumbs::cheer::beerchug:

trgovac pojedinac, JTD, TD, EGIU, razlike društva osoba i kapitala, temeljni kapital(dvije glavne uloge), probijajnje pravne osobnosti(slučajevi), tvrtka, zaštita tvrtke, prokura(ovlasti, ograničenja prokurista), dionice bez nominalnog iznosa(čime se izražavaju), kvota dionice, organi kod d.d-a(monistički i dualistički ustroj), upravni odbor, izvršni direktori, jeli TD. trgovačko dr, ovlasti upravnog odbora kod d.d.-a, društva osoba i nešto ima veze sa trgovačkim ugovorom, ne mogu se sjetiti:laughing:
1. Kaj je to sve samo tebe pitala ili...
2. Jel zna neko odgovore na boldana pitanja??

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
dionice bez nominalnog iznosa – one na kojima iznos ne piše
- po Hrv pravu ne postoji mogućnost izdavanja pravih dionica bez nominalnog iznosa
- dopušteno je izdavanje nepravih dionica bez nom iznosa koje su izražene njihovim brojem- u tom slučaju dioničar zna koja prava ima u D.D. prema tome koliko dionica ima i koliki je temeljni kapital društva

laptopp

dionice bez nominalnog iznosa – one na kojima iznos ne piše
- po Hrv pravu ne postoji mogućnost izdavanja pravih dionica bez nominalnog iznosa
- dopušteno je izdavanje nepravih dionica bez nom iznosa koje su izražene njihovim brojem- u tom slučaju dioničar zna koja prava ima u D.D. prema tome koliko dionica ima i koliki je temeljni kapital društva
hvala ti na odgovoru...prošli put me je pitala to pitanje i rekla je ok,znamo da se izražavaju njihovim brojem ali kako mi znamo koliko dođe jedna dionica ako na njoj ne piše iznos (zato jer je dionica bez nominalnog iznosa).? to sam razmišljala ali nisam htjela ajmo reći nagađati pred njom

Može li mi netko kopirati raspored, ne mogu otvoriti, a samo mi treba da nešto provjerim.. Puno hvala!!
nemogu ni ja otvoriti :sad:

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
:luxhello::zivili::thumbs::cheer::beerchug:

1. Kaj je to sve samo tebe pitala ili...
2. Jel zna neko odgovore na boldana pitanja??
-Pitala me neka od tih pitanja, ali isla sam zadnja odgovarati pa sam čula sto je kolege prije mene pitala, i uglavnom to je to. više - manje ponavljala su se ista pitanja.
:happy:

-Probijajnje pravne osobnosti ili zida pravnog subjektiviteta - onaj tko zloupotrebljava okolnost da kao član trgovačkog društva ne odgovara za obveze društva ne može se pozivati na to da po zakonu za te obveze ne odgovara (čl. 10,st.3)

postoje slučajevi zloupotrebe :
1. ako član društva koristi društvo za to da bi postigao cilj koji mu je inače zabranjen,
2. ako član društva koristi društvo da bi oštetio vjerovnike,
3. ako član društva protivno zakonu upravlja imovinom društva kao da je to njegova imovina,
4. ako član društva u svoju korist ili u korist neke druge osobe umanji imovinu društva, iako je znao ili morao znati da društvo neće moći podmiriti obveze.
(uglavnom čini mi se da se to nalazi na 32 stranici u knjizi)

-kvota dionice -drugi oblik nepravih dionica bez nominalnog iznosa,u hrvatskom pravu njihovo izdavanje nije dopušteno, a glase na odredjeni dio temeljnog kapitala.

:wink5:

Kiki_p

Prošla sam danas kod asistentice Tepeš i to sa 5icom, prof na prvi pogled izgleda stroga, al stvarno je u redu, pomogne kad treba i ako znas bitne stvari prolaz je zagarantiran, mene je pitala:
Dionice, 3 značenje
Vrste dionica, nominalne, bez nominalnog iznosa, kvota dionice, kako se te kvota dionice izrazavaju (u razlomcima)
Actio pro socio i actio negatoria
Odobreni temeljni kapital, tko donosi odluku za povecanje kapitala (donosi je uprava glavna skupstina samo daje ovlast upravi), i kakvu ulogu ima N.O. (treba dati suglasnost za povećanje temeljnoga kapitala)
Europsko gospodarsko interesno udruženje

Sretno svima!
Ps: preporucam da ucite po knjizi, ovoj najnovijoj, ima 200 strana al negdje ispadne da se oko 70 ak strana treba znati, jer neke stvari kao npr dionce i te nominalne iznose je tesko razumijeti iz skripta, a bas sto se tice toga prof. trazi razumijevanje!

laminat

Može netko odgovoriti na ovo: Actio pro socio i actio negatoria
Actio pro socio -pravo na podizanje tužbe protiv drugog člana radi ostvarivanja zahtjeva koje prema tome članu ima društvo

Actio negatoria - pravo na podizanje tužbe zbog neovlaštenih zahvata uprave u područje nadležnosti skupštine društva odnosno zbog prekoračenja ovlasti uprave

Sve to ti je 147.stranica u knjizi..

*Mini*

pa dobro kad oni misle sastavit popis i objavit kad je usmeni...jos najbolje da posto toliko kasne s popisom da ispit bude u pon-uto kad su svi drugi ispiti...sto ce naravno i biti ...ah...

laminat

Inače,prije je bila praksa da ovaj ispit stavljaju u četvrtak,nadam se da bi se mogli vratit opet na staro :D

TIHANA K

Raspored za usmeni ispit
'Osnove prava društava'

Odabir grupe:
5.7.2010 1100 - Trg maršala Tita 14, soba 65/2 5.7.2010 1200 - Trg maršala Tita soba 65/2 5.7.2010 1300 - Trg maršala Tita 14, soba 65/2

RBr. Student Ime oca JBr Broj Prijava Broj polaganja Bodovi pismeni
1. Abramović, Ines Velimir 98I015 13 1
2. Barišić, Mato Stjepan 08I087 1 1
3. Bašic, Vlatka Vladimir 07I174 2 1
4. Blatančić, Martina 05I044 7 4
5. Blažević, Romana Darko 98I176 2 1
6. Čanžar, Jelena Valentin 08R038 2 1
7. Čulina, Marina Stjepan 07R238 5 3
8. Dimač, Dragan Miroslav 05R215 12 2
9. Dodić, Leopoldina Paško 08R207 2 1
10. Dušak, Ivan Josip 08R015 3 3
11. Fleten, Petra Dražen 07I137 3 3
12. Gabelica, Marijana Nedjeljko 08I055 1 1
13. Gverić, Dijana Milan 07I113 3 1
14. Harjač, Slađana Stjepan 08I290 1 1
15. Heruc, Valentina Ivan 08R088 4 1
16. Jagečić, Jelena Damir 08I234 2 2
17. Jančin, Irena Milan 07R002 4 1
18. Jurkić, Ana Nikola 08R003 3 1
19. Katrić, Maja Krešimir 06R184 3 1
20. Kostanjevečki, Josip Milan 03I226 4 1

Grupa u 12:00

1. Kostibol, Martina Dragan 08R087 2 1
2. Kovačić, Sanja Tihomir 08R212 4 2
3. Krajnik, Anita Marijan 08R052 1 1
4. Krznar, Mirjana Ivan 06R121 7 1
5. Lehpamer, Ivan Darinko 07R202 5 1
6. Majcen, Marija Rudolf 04R102 23 1
7. Malta, Martina Mladen 08I238 3 2
8. Marušić, Karla Mario 05R058 3 1
9. Mašić, Mateja Zdravko 07R005 5 2
10. Mimić, Nerma Đevad 07R043 3 1
11. Mitrović, Iva Ivo 07I119 3 1
12. Mršić Bobanović, Josip 08I085 2 1
13. Mušlek, Ivan Stjepan 07R114 5 3
14. Ostović, Žaklina Zdenko 08R066 3 2
15. Polak, Andreja Antun 07R014 2 1
16. Požar, Melanija Ivan 08I252 2 1
17. Pratnemer, Kristina Darko 07R225 5 3
18. Rebrović, Martina Branko 04I295 6 1
19. Rizvan, Maja Stjepan 08R098 1 1
20. Rogić, Sanja Ivan 07R230 4

Grupa u 13:00

1. Salajpal, Tihana Damir 05R068 5 3
2. Sekačić, Kristina Dražen 08I114 2 1
3. Sliško, Kristina Slavko 04R259 17 1
4. Škof, Martina Stjepan 07R094 3 1
5. Špoljarić, Silvio Darko 08R111 6 1
6. Tomorad, Marinela Stjepan 07R011 7 1
7. Tošić, Mateja Vinko 07R093 4 1
8. Tošić, Sanja Savo 07I120 3 2
9. Turkalj, Ružica Ivan 07I080 1 1
10. Vojnović, Lucija Zlatko 07R237 2 1

Obiteljsko u 11,a osnove prava drustva imam u 13 sati,pa to je strasno. Do sada su stavljali osnove prava drustava cetvrtkom,a sad su sve ispite u isti dan stavili. Kak im se zuri na godisnji izgleda i da nas cim prije rijese sve i onda oni budu mirno spavali,a mi bumo cijelo ljeto zivcirali se i pripremali za 9 mjesec.

Misli svatko da je meni lako,nedaj Boze nikome ovako...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks