AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

maya_21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zanima me dal se još nekom čini knjiga glupo napisana(MA ,mislim fala Bogu na bilješkama i sljadovima s interneta sve je jasnije napisano,?!:)

Ok je knjiga,al ne ako učiš u zadnji čas :)
Pozz

maya_21

/vsmti.hr/component/option,com_docman/task,doc_view/gid,279/Itemid,35/

Ma onako za kratki pregled je čisto ok linkic,nemoj sada po njemu učiti :)ima ih
jos sma ih treba malo potraziti :)

maya_21

a gdje mogu naći ostale prezentacije?
Nisam ih sačuvala,uglavnom u Google tipkaš razne kobinacije tipa predavanja osnove prava društva ili trgovačkog prava.pa ti nešto izbaci,nije da sad ima neko ludilo,meni je trebao ovaj uvodni dio pošto sam ostalo naučila,tak da nisam sačuvala link.

Sanci

Samo bih se nadovezala na Laminat u vezi ispita kod prof.Ceronje, u pravu si, ispituje vrlo čudno, ja sam danas prošla, ali sam izašla nezadovoljna jer sam smatrala da je dečko kojeg je rušio sigurno znao za 2, a ja za 3. Pobrala sam dvojku i sad kad razmislim, sretna sam jer sam se riješila tog ispita, ali malo je čudnjikavo sve počevši od toga da svi dolazimo u isto vrijeme i čekamo... Kao da se ide na iscrpljivanje, tko izdrži, izdrži.. Nadam se da nije palo puno ljudi, njima puno SREĆE drugi put.

Magi

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
danas odgovarala kod asistentice tepeš. puno ljudi je pitala actio pro socio i actio negatoria, temeljni kapital, razlika između poslovnog udjela i dionice, kumulativne i participativne dionice. dvojčica u indeksu uz pitanje želim li odgovarati za višu ocjenu.

pitanja:
temeljni kapital, simultano osnivanje društva, podružnica, zaštita tvrtke, registar dionica, tko ga vodi, što uprava može učiniti tj. kako postupiti u slučaju kada je u registar dionica upisana osoba koja zapravo nije imatelj dionice. više se ne sjećam.

prolaznost po meni slaba.

sretno svima u šestom mjesecu ;)

laminat

Samo bih se nadovezala na Laminat u vezi ispita kod prof.Ceronje, u pravu si, ispituje vrlo čudno, ja sam danas prošla, ali sam izašla nezadovoljna jer sam smatrala da je dečko kojeg je rušio sigurno znao za 2, a ja za 3.
Taj sam :crazy:

I potpuno se slažem za ocjenu,nije da se bahatim ili neznam kaj,al mislim da smo stvarno zaslužili da bolje prođemo :crazy:

chasei

evo, ja sam danas iz prve položila kod ceronje...dobila khm khm 4...na red došla poslije 2...
a što reći o ispitu i petru...ovako...
petar ceronja je jedan veoma naočit mladi gospodin i amen... atmosfera na ispitu je bila po meni veoma opuštena, jedan od najugodnijih ispita ( još da mi guza nije bila utrnuta od silnog sjedenja i čekanja)...ispit, hm...lagan...i nije mi jasno zašto svi tako loše govore o njemu...nit me pito detalje, nit me rešetao d.d. i d.o.o...zapravo smo kolegica i ja bile jako brzo gotove...svakoj tri pitanja i eventualna potpitanja su se vrjela oko toga...ništa previše, ništa preteško...a pomaže tim potpitanjima, navodi na odgovor da to nije normalno...i tko nauči kako treba ne bi trebao imati baš nikakvih problema...

laminat

petar ceronja je jedan veoma naočit mladi gospodin i amen... atmosfera na ispitu je bila po meni veoma opuštena, jedan od najugodnijih ispita ( još da mi guza nije bila utrnuta od silnog sjedenja i čekanja)...ispit, hm...lagan...i nije mi jasno zašto svi tako loše govore o njemu...nit me pito detalje, nit me rešetao d.d. i d.o.o...zapravo smo kolegica i ja bile jako brzo gotove...svakoj tri pitanja i eventualna potpitanja su se vrjela oko toga...ništa previše, ništa preteško...a pomaže tim potpitanjima, navodi na odgovor da to nije normalno...i tko nauči kako treba ne bi trebao imati baš nikakvih problema...
Eto,lepo od njega kaj je pokazal malo humanosti i skratil ispitivanje sa 10 pitanja po osobi na 3 pitanja..
A svi govore loše o njemu jer je dosad redovito ispitival po pola sata 2 osobe,na zadnja 2 roka je samo jedna osoba dobila više od 2,užasno je ulazil u detalje (tu je većina bila složna)..uglavnom,ja dosad nisam čul nijednu poštenu o njemu,a fala Bogu naslušal sam se komentara :wink5:

Sonja

Evo i ja danas prošla kod prof. Tepeš, ugodan je ispitivač i ne cjepidlači. Ispitivala je dosta o d.d.-u i d.o.o.-u, razlikek između posl.udjela i dionice, između temeljnog uloga i poslovnog udjela, a također voli ispitivati društva osoba..znači eur.gosp.interesno udruženje, komanditno društvo, tajno društvo...to je mene konkretno pitala...
3 u indeksu...
sretno svima na idućem roku...

chasei

Eto,lepo od njega kaj je pokazal malo humanosti i skratil ispitivanje sa 10 pitanja po osobi na 3 pitanja..
A svi govore loše o njemu jer je dosad redovito ispitival po pola sata 2 osobe,na zadnja 2 roka je samo jedna osoba dobila više od 2,užasno je ulazil u detalje (tu je većina bila složna)..uglavnom,ja dosad nisam čul nijednu poštenu o njemu,a fala Bogu naslušal sam se komentara :wink5:
da, ja sam skužila da su loše govorili svi koji su pali ( a hvala bogu neki nisu znali ni osnove ) te oni koji su jedva prošli... tako je bar danas bilo... bolje se drugi put primit knjige i prestat o bilo kom profesoru loše govorit...do sada nisam imala problema ni sa jednim predmetom ni sa jednim profesorom...jer sam NAUČILA !!!

dan

i ja sam danas prošla kod ceronje,dugo ispitivao,iako pred kraj sve kraće,ja sam bila možda 15-ak min,ispituje s dosta podpitanja,da vidi jesi li shvatio,i da izvuće nešto iz tebe da ti pomogne,iako je meni postavio dva primjera ja sam krivo odg.i mislila da možda neću proći ali eto ipak prošla.meni je ok.vjerojatno što sam prošla,istina da ulazi u detalje.pitanja su se uglavnom vrtila kao ova na forumu.upravni odbor društva,da li se mogu imenovati članovi na rok od 3 god,odgovornost u trgovačkom društvu,što znači solidarno,zakon o trg.društvu,tvrka sve,predmet poslovanja,izvori prava društava ,pravni oblici druš.vrste zastupanja,rangirati zastupanje po punomoći prema širini,prokura sve što smije i što ne smije prokurist činiti,kolegicu još pitao javno trg.drušvo,gospodarsko int.udruženje.ako kolegica ne zna odgovor pitanje prebaci na tebe.eto svima sreće puuno na slijedećem roku.ja sam je danas imala, ne idite na ispit s predrasudama,nekad završi i dobro.i Učite dok imate vremena i nemate drugih obveze osim knige.

Sanci

da, ja sam skužila da su loše govorili svi koji su pali ( a hvala bogu neki nisu znali ni osnove ) te oni koji su jedva prošli... tako je bar danas bilo... bolje se drugi put primit knjige i prestat o bilo kom profesoru loše govorit...do sada nisam imala problema ni sa jednim predmetom ni sa jednim profesorom...jer sam NAUČILA !!!
Ne gajim predrasude o bilo kome niti dozvoljavam da me to u životu vodi, ovo što se dogodilo na ispitu nije imalo veze sa pravim znanjem, oprosti chasei, ali moje su ocjene u indexu vrlo dojmljive i ne izlazim na ispit ako nisam sigurna da sam NAUČILA, imam previše godina i pameti da bih si dozvolila razbacivanje svojim i tuđim vremenom. Upravo zato me i zasmetalo to što se dogodilo, možda je presudilo to što si ti ušla u 2, a mi u 9, pa više ni prof nije imao živaca ni snage za dugotrajna ispitivanja. U životu nisam pala NITI JEDAN ispit, pa si smijem dozvoliti slobodu za ovakav komentar. Sretno dalje chasei!:happy:

chasei

Ne gajim predrasude o bilo kome niti dozvoljavam da me to u životu vodi, ovo što se dogodilo na ispitu nije imalo veze sa pravim znanjem, oprosti chasei, ali moje su ocjene u indexu vrlo dojmljive i ne izlazim na ispit ako nisam sigurna da sam NAUČILA, imam previše godina i pameti da bih si dozvolila razbacivanje svojim i tuđim vremenom. Upravo zato me i zasmetalo to što se dogodilo, možda je presudilo to što si ti ušla u 2, a mi u 9, pa više ni prof nije imao živaca ni snage za dugotrajna ispitivanja. U životu nisam pala NITI JEDAN ispit, pa si smijem dozvoliti slobodu za ovakav komentar. Sretno dalje chasei!:happy:
i moje ocjene u indexu su i više nego dojmljive, također imam previše godina i pameti i nadasve obaveza i dužnosti koje su mi prioritet...tako što se toga tiče, znam o čemu govoriš...
to što sam ušla u 2, nije imalo nikakve veze, jer cura ispred mene je valjda bila 45 minuta unutra...i nikud mu se nije žurilo, obavio on pauzu i sve...
nego, kolegica i ja smo došle unutra, na svako pitanje koje je postavio odgovarale smo ko iz topa i točno,sama sam navodila "detalje", čak me i prekinuo usred odgovora dok je vidio da znam... a moj stav i držanje je tijekom odgovaranja bilo" pitaj me što god hoćeš, ništa mi ne možeš, sve znam" i gotovo...nema pokazivanja straha, ničega, pa makar umirem od straha i muke zapravo uvijek...
i to mi puno pomaže...
što se točno tebi dogodilo, ne znam...znam samo da kolegice koje su prošle nisu imale loše mišljenje o njemu i isto rekle da ne znaju zašto se govori loše o njemu...čak je i kolegica koja je pala rekla da ljudi govore gluposti, da je baš dobar on da nije strašan, već da si je sama kriva jer nije naučila...bravo kolegice...
al dobro, svatko ima pravo na mišljenje...
i na kraju, sretno i tebi dalje... :laughing:

Sanci

Ne namjeravam razvlačiti ovo prepucavanje oko toga tko je u pravu, ili nije, mada o tome i nije riječ, već samo o dojmu koji sam stekla, a izgleda da smo na pravom putu da postanemo PRAVNICI, jer se kaže:dva pravnika, tri mišljenja:laughing:
U svakom slučaju, najviše mi je žao kolege koji je pao jer zaista smatram da je znao više nego dovoljno za prolaz.
Toliko od mene, lijepi pozdrav i sretno dalje!:happy:

medo

Ne namjeravam razvlačiti ovo prepucavanje oko toga tko je u pravu, ili nije, mada o tome i nije riječ, već samo o dojmu koji sam stekla, a izgleda da smo na pravom putu da postanemo PRAVNICI, jer se kaže:dva pravnika, tri mišljenja:laughing:
U svakom slučaju, najviše mi je žao kolege koji je pao jer zaista smatram da je znao više nego dovoljno za prolaz.
Toliko od mene, lijepi pozdrav i sretno dalje!:happy:
Bravo,Sanči, slažem se s tobom:wink5:

maya_21

Ja sam ujutro slušala ispit i slažem se,zaista je bilo ljudi koji su znali za 2 a nisu prošli,i oni koji su znali za više a dobili su 2.Prepucavanje nema smisla nikakvog,ali činjenica je da za dva zaista puno trazi i cjepidlači.Svaka čast onom tko je dobio veću ocjenu,ljude je ujutro mrcvario po 20-ak minute neke i puno duže,možda mu se kasnije nije više dalo više natezati.Po meni teško je pogoditi formulaciju odgvora koja njemu odgvara i jako zna zbunit sa svojim podpitanjima.Ja sam oko 2 sata slušala kako ispituje i zaista sam mislila da će neki ljudi dobit vecu ocjenu posebno za jednog dečka i jednu curu sam se iznenadila kada im je dao dvojku.Evo što sam zabilježila,pa sami prosudite kakav je ispit.Svakako je lakše odgvarati nekome tko mozda radi nešto u vezi s time ili je na neke druge načine
općenito upoznat s materijom,ali nekome tko se prvi puta susrece s tim pojmovima svakako nije.
Chasei je ljudi upravu ako po vašem tonu primjeti da niste sigurni u sebe,stalno će nečim propitivati tu vašu nesigurnost.Kod njega je bolje ne izaci na ispit ako niste dobro naučili i ako niste spremni samouvjereno izaci pred njega,trazi da razumijete o čemu pričate.Zaključak:čudan je malo,za dva puno trazi,prema nekima nije bas bio fer u ocjenjivanju ali samouvjernost zaista dobro dode.Chasei sorry imaš dobre namjere,al zvučiš jako samodopadno i užasno umišljeno,nisu svi koji su pali ispit došli glupi i nespremni samo eto nemaju svi stav "meni nitko nis nemre",dešava se,da se razumijemo ja usmeni jos nikad nisam pala jer na sreću nemam tremu,zapravo izražavam je na način da baš onda puno pričam ne desi mi se ko nekima da mi se mozak ukoči,uvijek će biti onih koji ne znaju ni osnove i uvijek je profesor kriv ali ne možeš generalizirati,ja sam danas slušala ljude koji su zaista lijepo znali,ali su na kraju,znaci nakon 20min kaj su točno pričali nešto zeznuli i pali,pa zamisli kako se oni osjećaju,ili cura i decko koji su fakat znali za puno vis eod 2,eto nisu imali srece tako da zašto se čudiš kad nekog naživciraš ovdje,
normalno da takvom porukom izazoveš iritantnost,uvijek je lijepo pročitat da je netko bez problema prošao i dobio visoku ocjenu,ali ipak postoji mjera ti nikako da je pogodiš.Nemoj se uvrijediti,ja se rijetko
tu oglasim,u dobroj namjeri,mislim da je vaznije ljudima dati konkretna pitanja koja ce ih mozda zateci na ispitu nego se previše hvaliti i debatirati!!!

Pozz svima

CERONJA: 4.05.2010-USMENI ISPIT :

1.RAZLIKA IZMEĐU DRUŠTVA OSOBA I DRUŠTVA KAPITALA?
2.ZAŠTO JE VEZA IZMEĐU ČLANOVA SLABIJA U DRUŠTVU KAPITALA?
3.KAKO SE POSTAJE ČLAN DRUŠTVA KAPITALA(...da li se to može kod društva osoba-stvar je u prijenosu članstva kod d.d.)
4.RAZLIKA IZMEĐU POSLOVNOG UDJELA I DIONICA
-koje je od toga vrijednosni papir
-što je poslovni udio
-ostala značenja dionica
5.KAKO DJELIMO PRAVA I OBVEZE U D.D.
(upravljačka i imovinska)

6.KAKO SE OSTVARUJU PRAVA
-tužba na pobijanje odluke gl.skupštine

7.LIKVIDACIJA,ŠTO JE LIKVIDACIJSKA MASA(pili u detalje)
(pravo na ostatak likvidacijske mase i stečajne mase i treba znati
što znače te mase i kada dolazi do njih)
8.OSNOVE ZA ZASTUPANJE U HRV.DRUŠTVU(stalno se varacao na ovo pitanje)
IMAMO 2 OSNOVE:
a)zakonsko zastupanje
b)punomoć(treba znat da je punomoć UGOVOR)-ugovorno zastupanje

9.KOJE SE PUNOMOĆI DAJU?

TRGOVAČKE PUNOMOCI:1.PROKURA
2.TRG.PUNOMOC
3.PUNOMOC PO TRG.PUTNIKU
Tko ih daje?-TRGOVCI
Tko su trgovci?-TRGOVCI POJEDINCI I TRGOVAČKO DRUŠTVO
Po kojem zakonu?-ZTD

10.Koje još 2 punomoći postoje,a nisu trgovačke i iz kojeg zakona ?
OPĆA I SPECIJALNA-kakva je koja treba znat
Iz Zakona o obveznim odnosima

11.SVE O PROKURI-što je
-kako se daje
-ovlasti i ogranićenja prokuriste treba jako dobro znati(ljuti se ak ne znaš i nema prolaza ako to ne znas)

12.TRGOVAC POJEDINAC

13.NABROJI TRGOVAČKA DRUŠTVA i koje je još društvo uređeno ZTD-ima,a nije
Trgovačko društv?!-to je TAJNO DRUŠTVO
Da li je tajno društvo pravna osoba?-NIJE

14.Koje se još društvo osoba ne upisuje u sudski registar?(tajno društvo i ortaštvo)

15.ŠTO ZNAČI SOLIDARNO?
-kod društva kapitala kada se smatra da čl.zloupotrebljavaju okolnost nedgovranja za obveze?
( 4 stvari treba nabrojati)-isto se često pitanje ponavlja i treba znati da se
To zlouporabljivanje naziva PROBOJ...NISAM UPAMTILA TOČNO NAZIV“

16.Može li više osoba imati ovlast iz prokure?-objasniti sve

17.Da li se prokurist upisuje u sudsku registar,a d ali trgovački punomoćnik?
-Zašto se prokura baš upisuje?-jer je najšira trgovačka punomoć,što znači da je najšira?

18. 2 USTROJA D.D
-ovlasti upravnog odbora
-osnove ovlasti propisane zakonom(ima ih 6,jedna je da vodi društvo...)moras bar 4
Znat nabrojati da te lik prestane pilit 

19.OVLASTI NADZORNOG ODBORA
-u kojem slučaju može sazvat skupštinu?

20.Tko zastupa d.d i d ali ga nekada moze zastupati nadzorni odbor?
-sve objasniti

21.Opoziv uprave d.d.
-kada se može opozvat-nadzorni odbor kada ima važan razlog,koji
su to važni razlozi?

22. D.O.O.-tko tamo može opozvati upravu
-kada je obavezan nadzorni odbor
(skupština,fakultativno...)
23.D.0.0.-da li članovi društva mogu bilo kada opozvati upravu,da li je potreban važan razlog?

24.U kojem društvu ne postoji hijerarhijski odnos,objasni?!

25.Kakav je to trgovački ugovor?
- tko ga sklapa-trgovci!
-koji?-trgovci pojedinci i trgovačka društva?
26. -kako ga sklapaju?(što je predmet ugovora)?znači predmet poslovanja jednog od njih

27.Definicija trgovca po ZTD?
28.Gdje se nalazi definicija trgovačkog ugovora?
U ZAKONU O OBVEZNIM ODNOSIMA!
29.UGOVOR O PRODAJI-kakav je to ugovor,kada bi bio potrošački,a kada građanskopravni?(to je pitao curu kod koje je vidio da je polozila građansko)!!!

30.Sudski registar(ako si vec pao koji put prvo te pita što nisi znao pa te to pita,jako dobro
Pamti lica...)

31.PROKURIST-OGRANIČENJA,ZAPMTI DA NE MOZE PROVODITI NIAKKAVE RADNJE KOJE BI DOVELE DO STEČAJNOG I LIKVIDACIJSKOG POSTUPKA,NITI MOZE OPTERETITI NEKRETNINE DRUŠTVA I TREBA ZNATI ZAŠTO!!!
-DA LI SE UPISUJE U SUD,REG?

32.USTROJ D.D-ŠTO ZNAČI HIJERRHIJSKI ODNOS?-OBJASNITI
-iz čega proizlazi hijer.odnos
-uprava-skupština
- d.o.o.-razlika izmedu uprave i nadzornog odobora
ODGVOR IMA VEZE S OPOZIVOM...bla,bla pili

33.DRUŠTVA OSOBA-OBJASNI ZNAČENJE SOLIDARNO I NEOGRANIČENO
Npr.solidarno-jedna osoba u društvu može vratiti dug vjerovniku,pa se kasnije
S ostalim članovima dogvori kako ce mu to vratiti)
Neograničeno-nema gornje granice
-OBJASNI ZNAČENJE CJELOM SVOJOM IMOVINOM
(znači da društvo može uzet moj auto i prodat ga da namiri dug)
Samo to treba lijepo znati i objasniti,ove je primjere on naveo,koji lik... 

34.DRUŠTVA KAPITALA-OBJASNI DO VISINE ULOŽENOG KAPITALA
-kada čl.odgvoaraju za obveze,kada se smatra da
Su zlouporabili okolnost.Ona 4 slučaja vec navedena!

35.što je to Tvrtka društva-sve pita,pa i one grbove,koga trazit dozvolu,ma sve,sve...

36.Kako pravo štiti tvrtku?-ne znimaju ga načela nego priča
BITNO:Ne mogu postojati dve iste tvrtke na području djelokruga istog suda,
To ne znači da ne mogu postojati dvije tvrke istog naziva u Hrvatskoj!-mogu
Npr.REGISTRIRAM SVOJU TVRTKU U ZG I SAZNAM DA ISTA POSTOJI U OSIJEKU
Jer je registarski Sud u ZG Nadležan provjeriti samo da u Zg ne postoji ista tvrtka,
Dok u OS moze postojati ista ili bitno slična,ali mi je možemo tužiti ako vrjeđa ili
Ugrožava nas položaj.Tužbu pondosimo registarskom sudu u Osijeku!!!

37.Da li se mogu sklapati poslovi izvan djelatnosti društva,znaci izvan predmeta poslovanja?!
Npr.UZGAJAM MASILINE I NUDIM TURISTIČKI SMJEŠTAJ
Oni se ne bi trebali sklapat,ali se sklapaju i VALJANI SU!i zaboravila sam kaj je reko
Zašto su valjani

38.Smanjenje i povećanje temlejnog kapitala kod d.d ,nabrojat i objsaniti

39.Nadzorni odbor-granica najmanje i najviše članova,da li kod članova uprave postoji
granica?
40.Razrješnica-tko bi opozvao upravu ako ne dobije razrješnicu

AKO PADNEM,DRUGI PUT ME PITA šTO NISAM ZNALA,I NIKAKO MU NE SMIJEM RECI DA ME PITAO TKO UPRAVLJA UPRAVOM-frajer mal pošandrco kad mu je to cura rekla

PITANJA S FORUMA :

CERONJA,još neka pitanja s foruma :

1.KOMANDITNO DRUŠTVO
2.JTD
3.PRIJENOS DIONICA I NAČIN STJECANJA DIONICA
4.KARAKT,DIONICA
5.DIONICE BEZ NOMINALNOG IZNOSA
6.POJAM TRGOVCA I KAKO DOBIVAJU PRAVNI STATUS
7.SKAĆENA TVRTKA
8.SIMULTANO I SUKCESIVNO OSNIVANJE KOD D.D.

TEPEŠ:

1.ODGOVORNOST TRGOVAČKIH DRUŠTVA
2.OSINIVANJE D.0.0.
3.KADA SOLIDRANO ODG.ZA POČINJENU ŠTETU
4.RAZRJEŠNICA
5.OPOZIVANJE ČLANOVA U D.D. I D.O.O.
6.POSLOVNI UDIO
7.GL.SKUPŠTINA
8.ŠTO JE DIONICA,SVE
9.ŠTO JE TEMELJNI KAPITAL
10. ODGOVORNOST U KOMADITNOM DRUŠTVU
11.TAJNO DRUŠTVO
12.ŠTO JE IMOVINA
13.KAKO SU UREĐENI ODNOSI U TAJNOM DRUŠTVU PO KOJEM ZKONU?
14.VLASTITE DIONICE
15.ORGANI D.D-A
16.PUNOMOC PO ZAPOSLENJU
17.JTD
18.PROSPEKT,JAVNI UPIS DIONICA,SVE
19.REGISTAR DIONICA
20.KADA ODGOVARAJU OSNIVAČI DRUŠTVA KOD DD-A
21.RAZLIKE IZMEĐU SIMULTANOG I SUKCESIVNOG OSNIVANJA DD.-A
22.UPRAVNI ODBOR
23.RAZLIKA IZMEĐU DUALISTIČKOG I MONISTIČKOG USTROJA
I O ČEMU OVISI KAKO ĆE DRUŠTVO BITI USTROJENO?
24.VINKULIRANE DIONICE I RAZLOZI ZBOG KOJIH DRUŠTVO MOŽE VINKULIRATI DIONICE
25.ODGOVORNOST OSNIVAČA D.D-A
26.IZVRŠNI I NEIZVRŠNI DIREKTORI
27.PROKURA,OGRANIČENJA PROKURISTA
28.TVRTKA
29.REVIZIJA OSNIVANJA-TRGOVCI POJEDINCI
30.VLASTITE DIONICE
31.EU.GOSP.INTERES,UDRUŽENJE

MILADIN:

1.KAKO I KADA SE SAZIVA SKUPŠTINA D.O.O.?
2.SUDSKI REGISTAR;ŠTO JE I DIJELOVI?
3.ZAŠTO JE SUDSKI REGISTAR JAVNA KNJIGA?
4.ŠTO JE PREDMET POSLOVANJA
5.TUŽBA ZA ZAŠTITU TVRTKE
6.POSLOVNI UDIO
7.PRIJENOS POSLOVNOG UDJELA
8.3 ZNAČENJA DIONICA
9.PODRUŽNICA
10.TVRTKA
11.VRSTE POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA U D.D.
12. 3 NAČINA SMANJENJA TEMELJNOG KAPITALA U D.D
13.TKO SU TRGOVCI POJEDINCI
14.JTD-SVE O NJEMU
15.ZASTUPANJE
16.ODGOVORNOST ČLANOVA
17.OD ČEGA SE SASTOJI SUDSKI REGISTAR
18.SAZIVANJE SKUPŠTINE KOD D.O.O. I D.D.
-tko saziva
-gdje se objavljuje vrijeme održavanja skupštine
-i koliko dana mora proteći od sazivanja do održavanja skupštine
.zakonska ograničenja prokurista

19.TKO OPOZIVA ČL. NADZORNOG ODOBRA U D.D.A TKO ČL.UPRAVNOG
ODBORA?KAKVE SU PRETPOSTVAKE
20. DA LI NADZORNI ODBOR MOŽE TEK TAKO OPOZVAT UPRAVU D.D.?

21.KOJOM POZORNOŠĆU UPRAVA VODI POSLOVE DRUŠTVA?

22.TKO IMA PRAVO NA PREDSTAVNIKE U D.O.O. ?

23.KAKO UPRAVA ODGOVARA ZA ŠTETU,KAKO ODGOVARA VJEROVNICIMA ZA POSLOVE U DRUŠTVU?

24.SAZIVANJE SKUPŠTINE U D.D-TKO,U KOJEM ROKU I GDJE SE OBJAVLJUJE?
25.UPRAVLJAČKA PRAVA IZ DIONICA
26.POVEĆANJE I SMANJENJE TEMELJNOG KAPITALA
27.D.D I D.O.O.-imenovanja i opozivi
-smanjenj. I poveć.temelj,kapitala
-što je temeljni kapital i kakav može biti
-što je temeljni ulog,a što poslovni udjel

28.TRGOVAČKA PUNOMOĆ
29.STATUSNE PROMJENE
30.POVEĆANJE I SMANJENJE TEMELJNOG KAPITALA
31,TKO OPOZIVA NADZORNI ODBOR KOD D.D
32.POSLOVNI UDIO,PRIJENOS POSLOVNOG UDJELA
33.IMOVINSKA I UPRAVLJAČKA PRAVA U D.O.O.
34,OPOZIV ČLANOVA KOD D.D. I D..O.O.-tko,kako,kada,razlike?
35.TEMELJNI KAPITAK I POSLOVI
36.RAZLIKA IZMEĐU IMOVINE I TEMELJNOG KAPITALA
37.KOJE ISPRAVE S EUNOSE U SUDSKI REGISTAR KOD OSINIVANJA D.D.
38.NADZORNI ODBOR:VEĆINE ZA IMENOVANJE I OPOZIV ČLANOVA TE TKO
OPOZIVA I IMENUJE?!
39.SAZIVANJE SKUPŠTINE KOD D.D I KOD D.O.O.
-tko saziva,kada,kako i u kojem roku

40.TKO JE TRGOVAC POJEDINAC,KAD STJEČE TO SVOJSTVO I KAKO
SE VODI PRIJE NEGO ŠTO POSTANE TRGOVAC POJEDINAC?

41.SVE I PRIJENOSU DIONICA

42.SVE O TRGOVAČKOM PRAVU
43.ZASTUPANJE D.O.O.,TKO ,KADA I KAKO
44.KAKO UPRAVA VODI POSLOVE DRUŠTVA
45.PROKURA
46.OPOZIVI ČLANOVA UPRAVE KOD D.D. I D.O.O.
47.ZAKONSKA OGRANIČENJA PROKURISTA

MARINKOVIC:

1.IMENOVANJA I OPOZIVI KOD D.D.-A
-kada trebaju imati važan razlog i koji su to vazni razlozi
2.PRIJENOS DIONICA
3.OPOZIVI ČLANOVA NADZORNOG ODBORA U D.D
4.IMENOVANJE ČLANOVA U D.D.
5.KADA RADNICI MOGU OPOZVATI ČLANA NADZORNOG ODBORA U D.D.
6.KAKO SE PRENOSE DIONICE NA IME
7.VLASTITE DIONICE
8.SMANJENJE I POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA KOD D.D.+ NABROJATI
9.ŠTO JE PRAVO PRVENSTVA I MOŽE LI SE OGRANIČITI
10.NADZORNI ODBOR KOD D.D. I D.O.O.
11.ŠTO SE KOD D.D. UNOSI U SUDSKI REGISTAR,A ŠTO U ZBIRKU ISPRAVA
12.KAKO SE PRENOSE DIONICE ZABILJEŽENE KOD SDA?
13.ŠTO ZNAČI IMATI DIONICU?
14.KOJA SU PRAVA IZ DIONICA?
15.KOJE JE NAJVAŽNIJE UPRAVLJAČKO,A KOJE IMOVINSKO PRAVO DIONIČARA?
16.TKO IMENUJE ČLANOVE UPAVE U D.D
17.TKO IMENUJE ČLANOVE NADZORNOG ODBORA U DD
18.KAKO SE OPOZIVA ČL.UPRAVE A KAKO ČL.NADZORNOG ODOBORA?
19.TKO SAZIVA GL.SKUŠTINU KOD D.D. I KOJE SU FORMLANOSTI KOD SAZIVA?
20.TKO SAZIVA UPRAVU KOD D.D. I RAZLOG
21.DIONICE,ŠTO SU+ 3 ZNAČENJA
22.POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA KOD D.D.
23.TIJELA KOD D.D. I D.O.O.
24.RAZLIKA ODGOVORNOSTI IZMEĐU UPRAVE I NADZORNOG ODBORA U D.D.
25.OPOZIV ČL KOD D.D. I D.O.O.-tko,kako,kada i razlike
26.OBVEZE DIONIČARA I PRAVO PRVENSTVA
27.IMENOVANJA,OPOZIVI ČL.UPRAVE I NADZORNOG ODBORA KOD D.D. I D.O.O.
28.KOMANDITNO DRUŠTVO
29.JAVNO TRGOVAČKO DRUŠTVO
30.ŠTO JE TEMELJNI KAPITAL
31.REVITIJA
32.SIMULATNO OSNIVANJE DRUŠTVA
33.PREDDRUŠTVO
34.SUDSKI REGISTAR,SVE
35.RAZRJEŠNICA
36.IMOVINA-POJAM
37.POJAM SAMOG DRUŠTVA
38.PROKURA
39.RAZLIKA IZMEĐU TEMELJNOG KAPITALA I POSLOVNOG UDJELA
40.STATUSNE PROMJENE
41.ŠTO SE UPISUJE U ZBIRKU ISPRAVA?
42.ŠTO ČINI TEMLEJNI KAPITAL KOD U D.O.O.
43.ŠTO JE POSLOVNI UDJEL,U KOJEM JE DRUŠTVU
44.UPRAVLJAČKA I IMOVINSKA PRAVA KOD D.O.O.
45.TVRTKA-ŠTO OBAVEZNO SADRŽI
46.ŠTO JE D.O.O.-DEFINICIJA
47.ŠTO JE POSLOVNI UDIO,KAKO SE PRENOSI?
48.U KOJIM JE SLUČAJEVIMA OBVEZAN NADZOR KOD D.O.O.-A?
49.ŠTO JE INDOSAMENT?
50.TUŽBA ZA ZAŠTITU TVRTKE?
51.ŠTO SE KOD D.O.O. UPISUJE U SUDSKI REGISTAR?
52.RAZLIKA IZMEĐU IMOVINE I TEMELJ,KAPITALA
53.ODGOVORNOST UPRAVE
54.ŠTO JE SDA?
55.ODNOS UPRAVNOG ODBORA I IZVRŠNIH DIREKTORA?
56.KOJA SU PRAVA A KOJE OBVEZE IZ POSLOVNOG UDJELA U D.O.O.?
57.DRUŠTVO OSOBA
58.PUNOMOC PO ZAPOSLENJU
59.TEMELJNI KAPITAL
60.ŠTO JE DUŠTVO?

chasei

Chasei sorry imaš dobre namjere,al zvučiš jako samodopadno i užasno umišljeno,nisu svi koji su pali ispit došli glupi i nespremni samo eto nemaju svi stav "meni nitko nis nemre",dešava se,da se razumijemo ja usmeni jos nikad nisam pala jer na sreću nemam tremu,zapravo izražavam je na način da baš onda puno pričam ne desi mi se ko nekima da mi se mozak ukoči,uvijek će biti onih koji ne znaju ni osnove i uvijek je profesor kriv ali ne možeš generalizirati,ja sam danas slušala ljude koji su zaista lijepo znali,ali su na kraju,znaci nakon 20min kaj su točno pričali nešto zeznuli i pali,pa zamisli kako se oni osjećaju,ili cura i decko koji su fakat znali za puno vis eod 2,eto nisu imali srece tako da zašto se čudiš kad nekog naživciraš ovdje,
normalno da takvom porukom izazoveš iritantnost,uvijek je lijepo pročitat da je netko bez problema prošao i dobio visoku ocjenu,ali ipak postoji mjera ti nikako da je pogodiš.Nemoj se uvrijediti,ja se rijetko
tu oglasim,u dobroj namjeri,mislim da je vaznije ljudima dati konkretna pitanja koja ce ih mozda zateci na ispitu nego se previše hvaliti i debatirati!!!
gle, nit mi je namjera bila prepucavat se, znam da to nema nikakvog smisla... samo sam htjela onima koje taj ispit čeka po prvi put pomoć da se ne preplaše, kako su mene preplašili kolege putem foruma, a onda sam shvatila da nisam trebala se tolko preplašit...
nit sam umišljena, nit samodopadna, vaš problema ako ste tako shvatili...nemam razloga biti umišljena, prerasla sam to odavno...
a ako netko nije dobro shvatio, ja ne mislim inače da mi nitko ništa ne može,ja se na ispitu tako držim, a zapravo umirem od muke i imam tremu...što se tiče ispita kolege dragi, ja sam odustala od prava jer se to na pravu odugovlačilo dosta baš jer zbog tog vražjeg straha nisam izlazila na ispite...al sad sam se skockala i eto...
što sam nekog naživcirala, ispričavam se, nije mi bila namjera...rekla sam samo istinu što se tiče mog slučaja i slučaja još nekih osoba koje nisu tu na forumu...
ponavljam, ne treba previše preplašit kolege, a i nije pošteno da se samo pljuje po profesoru, kad očito" zna i može bit dobar"...

literature je malo, treba naučit SVE...tako da ono što vam se čini da je detalj,naučite, jer nije detalj, baš stoga jer nema puno za učenje...
i iskreno, više od tjedan i pol vam ne treba za učenje... ( to nije pametovanje vama koji ste se susreli sa tim predmetom, da me ne bi ponovo napali)...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks