AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

lucy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
dal netko zna gdje mogu naći odgovor na pitanje tužba za zaštitu tvrtke?
hvala :)

Ako dođe do upisa istih ili sličnih tvrtki kod istoga ili drugoga suda, trgovac može tužbom tražiti brisanje iste ili slične tvrtke drugoga trgovca.
Uvjeti za isto su da se upisom ili uporabom druge tvrtke vrijeđaju prava trgovca koji traži brisanje ili se ugrožava njegov položaj u tržišnom natjecanju ili postoji opasnost da njegova prava ili položaj u tržišnom natjecanju budu povrijeđeni ili ugroženi ili da se druga osoba nazivom tvrtke neovlašteno koristi ili time prisvaja poslovni ugled trgovca koji želi zaštititi svoju tvrtku.
Tužba za brisanje se podnosi trgovačkom sudu koji vodi registar u koji je upisana tvrtka drugog trgovca u roku od tri godine od upisa druge tvrtke.

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dal zna netko odgovor na pitanje u kom su odnosu dozvole s predmetom poslovanja?
i sustav obavljanja poslovne djelatnosti?
hvala unaprijed
i da, dal netko zna koji profesori će sutra ispitivati?
mislim, znam da ništ ne piše na oglasnoj ploči, al pošto izlazim prvi put neznam uopće tko inače ispituje... :(

lucy

dal zna netko odgovor na pitanje u kom su odnosu dozvole s predmetom poslovanja?
i sustav obavljanja poslovne djelatnosti?
hvala unaprijed
i da, dal netko zna koji profesori će sutra ispitivati?
mislim, znam da ništ ne piše na oglasnoj ploči, al pošto izlazim prvi put neznam uopće tko inače ispituje... :(

prvo pitanje:
Predmet poslovanja može biti obavljanje svake djelatnosti koja nije zakonom zabranjena ili nije suprotna moralu društva, time je postavljano načelo poduzetničke slobode u obavljanju djelatnosti. Međutim, od tog načela postoje iznimke, a jedna od iznimki je da se pojedine djelatnosti mogu obavljati SAMO UZ SUGLASNOST, DOZVOLU ILI DRUGI AKT NADLEŽNOG TIJELA te će sud u sudski registar istu djelatnost upisati samo ako se prijavi priloži navedena suglasnost (npr. sukladno Zakonu o bankama, banka može započeti djelatnost samo uz suglasnost HNB-a; sukladno Zakonu o osiguranju, društva za obavljanje djelatnosti osiguranja trebaju imati suglasnost Direkcije za nadzor društava osiguranja)

ne razumijem drugo pitanje...

majolada

položila danas kod miladina,pitao me trgovačku punomoć,statusne promjene,povećanje i smanjenje temeljnog kapitala,tko opoziva nadzorni odbor kod d.d.
bio je jako strpljiv,totalna suprotnost nego na prošlom roku

dsvlux

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
olaaa ekipa!!! evo, ja prošao kod markovinovića na roku 1.7... mada je ispitivao i miladin...mogu reć da sam ugodno iznenađen s njim kao ispitivačem...maime ,nejde u detalje..traži da se zna osnovno i malo logički povezat stvari..uglavnom, pitanja: tko može opozivati NO u d.d-u, poslovni udio, prijenos poslovnog udjela, imovinska i upravljačka prava u d.o.o.-u, mada je to sve isto kao i u d.d-u samo kaj za upravljačka prava traži i da se navedu 3 tužbe(actio negatorio, actio pro socio, i tužba za pobijanje odluka na glavnoj skupštini), temeljni kapital, kakav on može biti,i to bi bilo tooo. ugl..dakle jedno 4-5 pitanja po osobi...i dao mi 3...weeeeeeeee=)))...sretno svima koji će izać na rok u 9.mj...=)))

Zelena

I ja prošla danas kod Miladina!
Osim pitanja koja je postavljao drugima pa nisu znali do kraja, pitao me opoziv članova NO kod d.d i d.o.o tko, kako, kada, razlike...

vodenjak

ja sam prošla kod markovinovića-pitanja koja je postavljao su: temeljni kapital i poslovni udio-razlika,samanjenje i povećanje temeljnog kapitala,prokuru,tvrtka,pojam samog društva,imovina-pojam,razlika opoziva kod doo i dd-u nadzornom odboru,tijela kod dd i doo,razlika odgovornosti između uprave i nadzornog odbora u dd...

bigblue

MARKOVINOVIĆ (sretni), MILADIN (malo manje sretni)
ažurirano; srpanj 2009.g. SRETNO SVIMA ! ! !

- temeljni kapital i poslovni udio-razlika, smanjenje i povećanje temeljnog kapitala, prokura, tvrtka, pojam samog društva, imovina-pojam, razlika opoziva kod d.o.o. i d.d.-u nadzornom odboru, tijela kod d.d. i d.o.o.,razlika odgovornosti između uprave i nadzornog odbora u d.d...
- tko može opozivati NO u d.d.-u, poslovni udio, prijenos poslovnog udjela, imovinska i upravljačka prava u d.o.o.-u, mada je to sve isto kao i u d.d.-u samo kaj za upravljačka prava traži i da se navedu 3 tužbe (actio negatorio, actio pro socio, i tužba za pobijanje odluka na glavnoj skupštini), temeljni kapital, kakav on može biti…
- trgovačka punomoć, statusne promjene, povećanje i smanjenje temeljnog kapitala, tko opoziva nadzorni odbor kod d.d. …
- što je poslovni udjel, u kojem društvu je, što čini temeljni kapital u d.o.o-u, upravljačka i imovinska prava kod d.o.o., povećanje temeljnog kapitala kod d.d., zbirka isprava- što se upisuje u nju . . .
- što se kod d.d. unosi u sudski registar a što u zbirku isprava…
- što se kod d.o.o. unosi u sudski registar a što u zbirku isprava…
- Kako se prenose dionice
- kako se prenosi poslovni udio
- prokura
- nadzorni odbor kod d.d. i d.o.o.
- definicija poslovnog udjela
- razlika između imovine i temeljnog kapitala
- kod sazivanja skupštine d.o.o.-a, koje su formalnosti
(članovima se šalje preporučeno pismo, i da treba proći sedam dana od slanja do zasjedanja)
- razlika između imovine i temeljnog kapitala?
(Imovinu čine imovinska prava koju su članovi društva unijeli u društvo prilikom njegova osnivanja (novac, pravo vlasništva nad nekom stvari ili pravo korištenja nekom stvari), a temeljni kapital je vrijednost onoga što su članovi uložili u društvo i izražen je u novcu. Pokazuje kolika je vrijednost imovine bila u nekom trenutku.)

- Predmet poslovanja može biti obavljanje svake djelatnosti koja nije zakonom zabranjena ili nije suprotna moralu društva, time je postavljano načelo poduzetničke slobode u obavljanju djelatnosti. Međutim, od tog načela postoje iznimke, a jedna od iznimki je da se pojedine djelatnosti mogu obavljati SAMO UZ SUGLASNOST, DOZVOLU ILI DRUGI AKT NADLEŽNOG TIJELA te će sud u sudski registar istu djelatnost upisati samo ako se prijavi priloži navedena suglasnost (npr. sukladno Zakonu o bankama, banka može započeti djelatnost samo uz suglasnost HNB-a; sukladno Zakonu o osiguranju, društva za obavljanje djelatnosti osiguranja trebaju imati suglasnost Direkcije za nadzor društava osiguranja)

- tužba za zaštitu tvrtke;
Ako dođe do upisa istih ili sličnih tvrtki kod istoga ili drugoga suda, trgovac može tužbom tražiti brisanje iste ili slične tvrtke drugoga trgovca.
Uvjeti za isto su da se upisom ili uporabom druge tvrtke vrijeđaju prava trgovca koji traži brisanje ili se ugrožava njegov položaj u tržišnom natjecanju ili postoji opasnost da njegova prava ili položaj u tržišnom natjecanju budu povrijeđeni ili ugroženi ili da se druga osoba nazivom tvrtke neovlašteno koristi ili time prisvaja poslovni ugled trgovca koji želi zaštititi svoju tvrtku.
Tužba za brisanje se podnosi trgovačkom sudu koji vodi registar u koji je upisana tvrtka drugog trgovca u roku od tri godine od upisa druge tvrtke.

MARKOVINOVIĆ (sretni), MILADIN (malo manje sretni)

- temeljni kapital i poslovni udio-razlika, smanjenje i povećanje temeljnog kapitala, prokura, tvrtka, pojam samog društva, imovina-pojam, razlika opoziva kod d.o.o. i d.d.-u nadzornom odboru, tijela kod d.d. i d.o.o.,razlika odgovornosti između uprave i nadzornog odbora u d.d...
- tko može opozivati NO u d.d.-u, poslovni udio, prijenos poslovnog udjela, imovinska i upravljačka prava u d.o.o.-u, mada je to sve isto kao i u d.d.-u samo kaj za upravljačka prava traži i da se navedu 3 tužbe (actio negatorio, actio pro socio, i tužba za pobijanje odluka na glavnoj skupštini), temeljni kapital, kakav on može biti…
- trgovačka punomoć, statusne promjene, povećanje i smanjenje temeljnog kapitala, tko opoziva nadzorni odbor kod d.d. …
- što je poslovni udjel, u kojem društvu je, što čini temeljni kapital u d.o.o-u, upravljačka i imovinska prava kod d.o.o., povećanje temeljnog kapitala kod d.d., zbirka isprava- što se upisuje u nju . . .
- što se kod d.d. unosi u sudski registar a što u zbirku isprava…
- što se kod d.o.o. unosi u sudski registar a što u zbirku isprava…
- Kako se prenose dionice
- kako se prenosi poslovni udio
- prokura
- nadzorni odbor kod d.d. i d.o.o.
- definicija poslovnog udjela
- razlika između imovine i temeljnog kapitala
- kod sazivanja skupštine d.o.o.-a, koje su formalnosti
(članovima se šalje preporučeno pismo, i da treba proći sedam dana od slanja do zasjedanja)
- razlika između imovine i temeljnog kapitala?
(Imovinu čine imovinska prava koju su članovi društva unijeli u društvo prilikom njegova osnivanja (novac, pravo vlasništva nad nekom stvari ili pravo korištenja nekom stvari), a temeljni kapital je vrijednost onoga što su članovi uložili u društvo i izražen je u novcu. Pokazuje kolika je vrijednost imovine bila u nekom trenutku.)

- Predmet poslovanja može biti obavljanje svake djelatnosti koja nije zakonom zabranjena ili nije suprotna moralu društva, time je postavljano načelo poduzetničke slobode u obavljanju djelatnosti. Međutim, od tog načela postoje iznimke, a jedna od iznimki je da se pojedine djelatnosti mogu obavljati SAMO UZ SUGLASNOST, DOZVOLU ILI DRUGI AKT NADLEŽNOG TIJELA te će sud u sudski registar istu djelatnost upisati samo ako se prijavi priloži navedena suglasnost (npr. sukladno Zakonu o bankama, banka može započeti djelatnost samo uz suglasnost HNB-a; sukladno Zakonu o osiguranju, društva za obavljanje djelatnosti osiguranja trebaju imati suglasnost Direkcije za nadzor društava osiguranja)

- tužba za zaštitu tvrtke;

Leptiric_20

kolege molim pomoć, da li netko zna ima li izdanje knjige 2008. za kopirati u kopiraoni, ako da u kojoj i thx unaprijed!!
inače sve knjige možeš kopirat tam kod prava, samo kažeš autore i drugi dan dođeš po njih!!:wink5:

fox111

da li mi netko može dati odgovor na pitanje: statusne promjene ?(jer još nemam novu knjigu,a na tome me je srušio prošli put) unaprijed hvala

kabar

imam pitanjce...što se kod d.o.o. i d.d. unosi u zbirku isprava,a što u glavnu knjigu...unaprijed zahvaljujem:unsure:

sweet.ana

Hey ljudi!! Ja danas prošla kod Markovinovića, Miladina nije ni bilo. Lik je odličan, pitao je stvarno lagana pitanja i padali su samo oni koji stvarno ništa nisu znali. Sretno svima na idućem roku!!!

REBEKA

Koja je skripta dobra?ona od 47.str il druga???i dal se uopĆe isplati uČiti iz skripte

MAJALENA

STATUSNA PROMJENA ZNAČI spajanje, razdvajanje pripojenje isl.

dakle kada na navedeni način dolazi do promjene oblika društva.

npr. spajanjem dva poduzeća , nastalo je treće, novo poduzeće

Ad.1) PRIPAJANJE - OBLIK POVEZIVANJA JEDNOG ILI VIŠE DRUŠTAVA DRUGOM DRUŠTVU ( DRUŠTVU PREUZIMATELJU)
-cijela imovina pripojenog društva se prenosi društvu preuzimatelju, u zamjenu za dionice ili udjele tog društva.

Ad.2) SPAJANJE- oblik povezivanja u kojem se 2 ili više društava mogu spojiti, a da se ne provede postupak LIKVIDACIJE, osnivanjem novog društva

Ad.3) PODJELA - ZTD je uređen postupak podjele društva kapitala i to:

-razdvajanje s osnivanjem
-razdvajanje s preuzimanjem
-odvajanje s osnivanjem
-odvajanje s preuzimanjem

jel zna netko sto je razrješnica?
razrješnicu daje glavna skupština ako odobrava način na koji su članovi uprave obavljali svoje zadatke, u protivnom će je uskratiti.
Nedavanje razrješnice nema neposrednih pravnih učinaka.
to je važan razlog za opoziv člana uprave , ali je potrebna odluka nadzornog odbora.

micek

hvala , jel potrebno znati ovaj zadnji dio knjige europsko drustvo , kreditna unija , povezana društva . pa čak i ovu zadrugu, udrugu ,zadružni savez

obivana

može li mi netko odgovorit na pitanje ustroj d.d.?
na zadnjem roku nas je 3 rušio na tom pitanju unaprijed hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks