AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

obivana

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da ima veze s tim, ali ima dvije vrste ustroja neki monolistički tako nešto a drugi nemam blage

lucy

DUALISTIČKI USTROJ
Obvezni organi društva su uprava društva, nadzorni odbor i glavna skupština društva.
MONISTIČKI USTROJ
Obvezni organi društva su upravni odbor i glavna skupština, a uz njih postoje i izvršni direktori.
Samo društvo odlučuje o ustroju društva.

micek

da ima 1. dualistički model ( u Hrv.)i njegovi organi su : uprava , n.o. i gl.skupština
i 2. monistički model ( u eng, americi) njegovi organi su : izvršni direktori, upravni odbor i skupština
npr. INA je jedno d.d. , i ona ima upr, n.o. i gl.skupšt.

e sad moraš znati sve o upravi , o n.o. ... , tko koga imenuje,tko koga bira , koliko članova može imati svaki organ , njihove odgovornosti .

MAJALENA

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Što je zbirka isprava i što se upisuje u nju?

ZBIRKA ISPRAVA dio je sudskog registra. ( SR se sastoji od glavne knjige i zbirke isprava).

Zbirke isprava sadrže DOKAZE bitne za upis podataka o subjektima upisa u glavnu knjigu.

Npr. osnivački akt trgovačkog društva

sadrži i druge dokaze donesene u postupku upisa.

-vodi se u pisanom ili elektroničkom obliku
- zbirke u elektroničkom obliku povezane su u jedinstvenu bazu podataka za RH

may

a jel zna netko sto se upisuje u sud.reg za dd. a sto za d.o.o. ?
Za d.d. se upisuje:

-tvrtka društva
-sjedište društva
-predmet poslovanja društva
-visina temeljnog kapitala,odn. odobrenog kapitala
-dan kada je ustrojen statut
-imena i prezimena članova uprave,predsjednika i čl. nadzornog odbora
i njihovi JMBG te prebivalište
-trajanje društva
-ovlaštenje čl. uprave za zastupanje

lasta

dd - tvrtka, sjedište i predmet poslovanja društva, statut, revizorsko izvješće o osnivanju, potvrda fine o uplaćenim ulozima, popis članova uprave i članova nadzornog odbora i njihovi potpisi. Prijavu podnose svi članovi uprave i nadzornog odbora, odnosno svi izvršni direktori i i članovi upravnog odbora

d.o.o. - tvrtka, sjedište i predmet poslovanja društva,
iznos temeljnoga kapitala društva,
imena članova društva, a ako su članovi društva fizičke osobe i njihovi jedinstveni matični brojevi građana. Prijavu podnose svi članovi uprave društva i predsjednik nadzornog odbor ako ga društvo ima.

maraya

jel netko možda bio danas na ispitu da mi kaže ko je pitao i kaj? hvala unaprijed :)

MAJALENA

jel netko možda bio danas na ispitu da mi kaže ko je pitao i kaj? hvala unaprijed :)

bila ja , hvala Bogu- prošla !!! Ispitivao je prof. MILADIN.
Bilo nas je dvadesetak, ulazili bi po 4 u kabinet i od toga recimo 2 prolaz, 2 pad.

U mojoj grupi pitao je curu kojoj je bio treći put i fakat ju je pustio, premda sam mislila da neće, što je bio slučaj i kod mene.

Prof. je danas tako jednostavno ispitivao tipa: sudski registar- gl. knjiga- zbirka isprava

- trgovačka punomoć
- ograničenje ovlasti kod trg. punomoći i prokure

-nadzorni odbor u d.d. - opoziv, kojom većinom

- povećanje temeljnog kapitala u d.d.

-razlika između imovine i temeljnog kapitala

- sazivanje skupštine kod d.o.o.

-tužba za zaštitu tvrtke

stvarno osnove osnova, i mislim da je stvarno bio i više nego fer !!!

Meni je ovo bio drugi put, prvi put sam bila ni 2 minute, a danas sam doista ugodno iznenađena koliko je prof. bio strpljiv, pomagao ...

treba naučiti ova pitanja s foruma i nema šanse da ne prođete ! sretno svima !

Maja Pavić

bila danas na ispitu prvi put,položila-dobila 4.mene je pitao što je poslovni udio,upravljačka i imovinska prava članova d.o.o.,kako se prenosi poslovni udio.još pitanja-povećanje i smanjenje tem.kapitala,statusne promjene,podružnica,sudski registar,zašto je javna knjiga,ograničenja iz prokure i trg.punomoći,što je dionica,prijenos dionica,opoziv nadzornog odbora d.d i d.o.oEto,prof je jako fer,ak znaš prolaziš,u suprotnom pad.svima sretno!

smartbox

pa šta nije da je svejedno za zbirku isprava - mislim u nju se upisuju dokazi bitni za upis podataka i rješenja donesena u postupku upisa

a da se sudski registar dijeli???

jel mi može netko odgovoriti što je to pandan udio ?
ako ti pomaže šta -
PANDAN - stvar, pojava, oblik, koji se može usporediti s nečim drugim, koji je simetričan drugom, koji se dopunjuje ili podudara.

DI TO UOPĆE IMA??? uz koje poglavlje???

heartburn

ej ljudi eto ja dala napokon ovaj predmet, bila sam kod neke nove ženske (bar mislim da je nova) neka tepeš il tak neš, u biti žena je zastrašujuća na prvi pogled al kasnije je fakat super, pita osnove i skače sa jednog dijela na drugi, tipa pita šta je dionica i onda odgovornost u komanditnom društvu ili tajno društvo. u biti treba se dobro pripremit baš zbog tog skakanja sa dio na dio da se možete snać.
moja pitanja su bila:
što je temeljnji kapital,
odgovornost u komanditnom društvu,
odgovornost u javnom trgovačkom društvu,
što je dionica,
tajno društvo,
što je imovina,
kako su uređeni odnosi u tajnom društvu po kojem zakonu (zakonu o obveznim odnosima),
vlastite dionice

i mislim da je to to. sretno svima,

e da nije bilo ni markovinovića a miladin je otišao poslije komisije i ispitivali su ta ženska i neki mladi frajer.

uči iz knjige ima 200 strana i stvarno je jednstavno napisana, skripte su ti prešture. u 2 dana sam ja naučila ovaj predmet i ocjena je u indexu

Nela

prolistaj malo temu, sve piše :)
također, literatura je navedena u vodiču, a vjerujem da ima i na internet stranicama pravnog fakulteta na njihovoj katedri
jedna je knjiga, najnovije izdanje ti treba

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks