AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

soledad

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel netko zna tko podnosi tužbu za proboj pr.osobnosti? i da li Širola postavlja kratka pitanja ili ono baš moraš pričat? hvala...
Tužbu podnosi vjerovnik koji ima na sebi teret dokaza.

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1. Statut, što sve piše u statutu
2. Kada se mora sazvati glavna skupština (d.d.)
3. Tko vodi poslove u d.o.o.
4. Tko imenuje članove uprave u d.o.o.
5. Tko su izvršni direktori
6. Neizvršni direktori
7. Koji su organi monističkog društva
8. Nadležnost upravnog odbora (d.d.)
9. Sudski registar
10. Tko zastupa d.d. prema trećima
11. Koje su pretpostavke opoziva člana uprave u d.d.
12. Tko bira članove nadzornog odbora?
13. Da li je propisan kvorum u d.d ? d.o.o?
14. Vinkulacija dionice
15. Proboj pravne osobnosti
16. Nadležnost glavne skupštine u d.d.
17. Dividenda, agio
18. Monistički i dualistički ustroj
19. Trgovac pojedinac
20. Temeljni kapital
21. Koncern
22. Tajno društvo
23. Preddruštvo
24. Likvidacija
25. Osnivanje d.o.o.
26. Trgovačka punomoć

Slušala sam ispit danas .
Ovo su pitanja bila al ona "glavna" , bilo je još podpitanja al nisam stigla sve zapisati ...

Ispitivala je prof. Širola, ali i neki drugi profesor, u kabinetu do (na kraju hodnika)... Ovo su pitanja od Širole, može netko staviti od tog drugog profesora?

Vugra

Evo ja sam bila danas i pala sam.
Bilo nas je malo, i Nina je pitala i onda je došao neki lik slučajno pa mu je ona dala pola indexa.
I naravno, ušlo nas je troje i pitao nas je 45 minuta sve skupa, i doslovno sve.
Podjele društva, razlike između društva kapitala i osoba, sve o trgovačkom društvu, pravni oblici trgovačkih društva, trgovac, sveeee o temeljnom kapitalu, odgovornost trg. društva i članova za obveze društva, proboj pravne osobnosti, registar, zastupanje, prokura, d.d temeljni akt, sveee o dionicama (ali doslovno sve), upravljačka i imovinska prava, simultano i sukcesivno osnivanje, sve o reviziji, uprava imenovanje i opoziv, zastupanje kod uprave, odgovornost članova uprave, nadzorni odbor, zadaća n.o. , izvršni i neizvršni direktori, e sad pitao je i usporedbe sa d.o.o.

U biti ispitao nas je sve, i sve mu je bitno bilo, ali pomaže i navodi, ne može se reći da ne.
Mislim da se zove Tomislav J** nešto

Više sreće drugi put
Tomislav Jakšić, dipl.iur.- našla na stranici katedre...

lector

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
bio danas na ispitu kod prof. Sirole, izvrsna je, dosta pomaže, za svaku pohvalu.
Pitala me dionice, izvršni direktori, osnivanje d.o.o., sudski registar, podružnica.

Vugra

bio danas na ispitu kod prof. Sirole, izvrsna je, dosta pomaže, za svaku pohvalu.
Pitala me dionice, izvršni direktori, osnivanje d.o.o., sudski registar, podružnica.
I ja sam prosla danas.
Ono kaj se sjecam da me pitala- punomocnik po zaposlenju, koncern, upravni odbor d.d, izvrsni/neizvrsni direktori, uprava i nadzorni odbor dd... nemrem se vise sjetit...

Lorena93

I ja sam bila na ispitu kod sirole, zaboravila sam napisat svoje dojmove, nisu bas najbolji... Prvo kad sam usla njena recenica je bila o kolegice druzimo se prvi put pa odlicno! Pitala me javno trgovacko drustopodjela dobiti i gubitka, izvrsne direktore i kad sam rekla da izvrsavaju dnevne operativne zadatke i mogu imati i duznost clana upravnog odbora, pocela me ispitivati sta oni jos rade ali stvarno ne znam sta jos rade izvrsni direktori jer ima par recenica o tome.. Takoder me pitala punomoc po zaposlenju i rekla sam da su to osobe zaposlene u tim strukturama tipa osobe koje rade na salteru u banci i inzistirala je da o tome jos nesto pricam, mozda ima jos nesto. Zadnje pitanje je bilo o doou ali toliko sam se zbunila nakon ovog sveg da nisam najbolje znala.. Po meni je profesorica neljubazna i nije mi bilo bas ugodno odgovarat.. Na prvo pitanje sam sve odgovorila, izvrsne direktore isto ali nije kao bilo tocno.. Sve u svemu vise srece drugi put, nadam se kod prof Jaksica.

anita1989

Pozdrav kolege. Mene zanima jel zna neko kaj sve ima novog po onoj novoj knjizi koja je izasla buduci da jos imam staru i ak ko zna koje bi to bile stranice u knjizi pa da si samo njih kopiram? Jeli ova skripta od lux rađena po novoj knjizi i ima li sve što treba?? Molim informacije, hvala :)

čedomir

Učila bi ovaj predmet za jesen; ako netko hoće pomoći pa da mi kaže, odakle učiti; jel dovoljno iz zadnje dodane skripte iz skriptarnice???

martinatt

odgovarala danas kod onog lika.pitao me prijeboj pravne osobnosti,preddrustvo pa koja su formalna tijela U preddrustvu I upravu (tu je bilo podpitanje o izvesnim I neizvrsnim direktorima,dal upprava ih mora imat).pala sam,lik pita podpitanja koja vise odmazu vec pomazu.sretno svima i da na red sam dosla tek oko 1-1:30 a trebao je usmeni bit U 10

kruska

Bilaa dns kod Jakšića i pala sam istina da nisam bila spremna ali stvarno cjepidlaci ... Slazem se sa prethodnim postom da njegova podpitanja vise odmazu nego pomazu al.nije prepotentan ... Treba sve znat i to knjigu a ne bi bilo na odmet procitat zakon

bemartina

Bila jucer kod sirole...zenska cudna..savjetovat cu joj drugi put da ode okulistu na pregled, mozda ima neki zesci problem s ocima...na svaku rijec koju sam rekla, bila tocna ili kriva kolutanje s ocima i podton (da ne zaboravim da je i pitanja tako postavljala)...bahtao i umisljeno...ne znam, smatram da takvo ponasanje nije primjereno na ispitu... :/

maja1307

Bila jucer kod sirole...zenska cudna..savjetovat cu joj drugi put da ode okulistu na pregled, mozda ima neki zesci problem s ocima...na svaku rijec koju sam rekla, bila tocna ili kriva kolutanje s ocima i podton (da ne zaboravim da je i pitanja tako postavljala)...bahtao i umisljeno...ne znam, smatram da takvo ponasanje nije primjereno na ispitu... :/
prošli je tjedan doktorirala, pa očito sad smije raditi kaj želi..
Malo smo si nadobudni.. Ehh..

Iškafel

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zakon o trgovačkim društvima (NN br. 111/93 i 34/99, 121/99, 52/00 (Odluka Ustavnog suda), 118/03, 107/07, 146/08 i 137/09). Tak piše na stranici od faksa

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks