AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

LinaZG

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Zna li netko odgovor na pitanje- koji je najvazniji organ d.d-a?

Procitala sam negdje na forumu da je tocan odg na usmenom bilo ako si odgovorio - glavna skupstina jer daje upravi upute za rad- a u knjizi pise (na 116str) da na rad uprave ne mogu utjecati ni nadzorni odbor ni glavna skupstina... ??? I sada sam full zbunjena. Pa ako netko zna koji je tocan odg molila bih da napise. Hvala!! :)

tina4

moze li mi netko tko razumije malo bolje pojasniti prijenos dionica ? koja se vrsta dionica na koji nacin prenosi? :S
evo kak sam si ja to napisala :) za mene jednostavnije ne moze :D

Vrste: dionice koje glase na ime i dionice koje glase na donositelja
1. Izdavanje dionica koje glase na donositelja više nije moguće ali još postoje d.d. koja imaju izdane takve dionice i one se prenose jednostavnom fizičkom predajom isprava o dionici (tradicijom).
2. Prijenos dionica koje glase na ime ovisi o oblikom u kojem su one izdane:
a) Ako su izdane isprave o dionici, dionice se prenose indosamentom ili cesijom. Kod indosamenta postojeći imatelj prenosi dionicu tako da na ispravi o dionici navede ime novog imatelja i potpiše se. Prijenos cesijom uređuje ZOO.
b) Za prijenos dionica u nematerijaliziranom obliku traži se da se dionice s računa prenositelja prenesu na račun stjecatelja dionica.
c) Dionice za koje nisu izdane isprave o dionicama, niti su zabilježene u nematerijaliziranom obliku prenose se cesijom.

koji je najvazniji organ d.d-a?
Procitala sam negdje na forumu da je tocan odg na usmenom bilo ako si odgovorio - glavna skupstina jer daje upravi upute za rad- a u knjizi pise (na 116str) da na rad uprave ne mogu utjecati ni nadzorni odbor ni glavna skupstina... ??? I sada sam full zbunjena. Pa ako netko zna koji je tocan odg molila bih da napise. Hvala!! :)
bas je bilo tak formulirano pitanje? jer ovo za GS je kod d.o.o.-a, ako se ne varam.
mozda neko nije bas tocno napisao pitanje, zna se dogoditi..

LinaZG

evo kak sam si ja to napisala :) za mene jednostavnije ne moze :D

Vrste: dionice koje glase na ime i dionice koje glase na donositelja
1. Izdavanje dionica koje glase na donositelja više nije moguće ali još postoje d.d. koja imaju izdane takve dionice i one se prenose jednostavnom fizičkom predajom isprava o dionici (tradicijom).
a) Ako su izdane isprave o dionici, dionice se prenose indosamentom ili cesijom. Kod indosamenta postojeći imatelj prenosi dionicu tako da na ispravi o dionici navede ime novog imatelja i potpiše se. Prijenos cesijom uređuje ZOO.
b) Za prijenos dionica u nematerijaliziranom obliku traži se da se dionice s računa prenositelja prenesu na račun stjecatelja dionica.
c) Dionice za koje nisu izdane isprave o dionicama, niti su zabilježene u nematerijaliziranom obliku prenose se cesijom.

bas je bilo tak formulirano pitanje? jer ovo za GS je kod d.o.o.-a, ako se ne varam.
mozda neko nije bas tocno napisao pitanje, zna se dogoditi..
Imas pravo, to je uvijek moguce...
U svakom slucaju hvala ;)

Ina18

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
evo kak sam si ja to napisala :) za mene jednostavnije ne moze :d

vrste: Dionice koje glase na ime i dionice koje glase na donositelja
1. Izdavanje dionica koje glase na donositelja više nije moguće ali još postoje d.d. Koja imaju izdane takve dionice i one se prenose jednostavnom fizičkom predajom isprava o dionici (tradicijom).
A) ako su izdane isprave o dionici, dionice se prenose indosamentom ili cesijom. Kod indosamenta postojeći imatelj prenosi dionicu tako da na ispravi o dionici navede ime novog imatelja i potpiše se. Prijenos cesijom uređuje zoo.
B) za prijenos dionica u nematerijaliziranom obliku traži se da se dionice s računa prenositelja prenesu na račun stjecatelja dionica.
C) dionice za koje nisu izdane isprave o dionicama, niti su zabilježene u nematerijaliziranom obliku prenose se cesijom.

Bas je bilo tak formulirano pitanje? Jer ovo za gs je kod d.o.o.-a, ako se ne varam.
Mozda neko nije bas tocno napisao pitanje, zna se dogoditi..
veliko hvala !!! :d

Zeljaa

Može mi netko reći kakav je ovaj predmet, kakvi su prefesori? jel teško za učiti i iz čega ste učili? :)

Dina77

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da samo usmeni

rekla bih po nekoj logici, zato jer je dostupna svima na uvid..
A mozda treba reci sve ono pod načelom javnosti, znaci da bi pravila o učinku upisa u sudski registar imala svoj pravni smisao i da ne bi dolazilo do zloporaba, ZTD dosljedno poštuje načelo javnosti koje vazi za registar... I ugl ima tu jos toga.

apoljon

Ljudi kaje bilo promjena u ispitnoj literaturi ? Na stranici od faksa nista nema, ko ni kad ce bit rokovi a pocinjem ucit bas po knjizi Osnove prava drustva iz 2010. a vidim da se spominje izdanje iz 2013. tu na forumu, pa kaj onda iz te treba spremat ispit ?

čedomir

Ako ima tko da je položio ovaj predmet ove god.;jel se može proći po zadnje dodanoj skripti s obzirom da je nova knjiga izašla? pliz, ako tko zna...

tina4

Ako ima tko da je položio ovaj predmet ove god.;jel se može proći po zadnje dodanoj skripti s obzirom da je nova knjiga izašla? pliz, ako tko zna...
u novoj knjizi je dodano samo jednostavno drustvo s ogranicenom odg. i tog ima jako malo, a nisam ni cula da su to pitali tako da - moze se proc

Ina18

u novoj knjizi je dodano samo jednostavno drustvo s ogranicenom odg. i tog ima jako malo, a nisam ni cula da su to pitali tako da - moze se proc
znas li mozda na kojoj strani se nalazi to ,tako da si samo taj dio kopiramo ako je ostalo sve isto? :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks