AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

Ina18

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ej, Ina..Daj please reci, vidim da si danas bila na usmenom, kod Nine Širole
I ja sam bila, doduše izašla sam 1. puta..ali nekako imamo drugačije dojmove
Jel si položila od prve, ili..čisto pitam radi sebe, da mogu procijeniti razinu znanja

Hvala, unaprijed
Ja ti nisam bila na usmenom , idem na ovaj rok od 17.-21.2. , zato okolo ispitujem da znam jel imam sanse to nauciti do tad i iz cega :)

učila sam iz lux skripte..prije mene je bilo 7 ljudi i samo jedna cura nije prošla..
Na sve treba obratiti pozornost jer stvarno pita sve :) al posebno d.d. i d.o.o.
znaci ta skripta je ipak dobra, to su dobre vijesti o prolaznosti , hvala tii :D

Nives595

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja učim iz Lux skripte i čini mi se da bi trebalo bit dosta i za više od prolaza :D još ću na kraju naravno s knjigom jer čujem da znaju taj doo i dd baš detaljno tražit pa bolje nek se zna nego ne :D

kristina.x

ljudi..pročitajte knjigu i puno vam pomaže ako ste bili na predavanjima..poslije knjige dovoljno je da učite iz skripte..prof.Širola je i više nego fer :D(koncentrirajte se na d.d i d.o.o. i njihovo osnivanje)..ja prošla iz prve :D

mape5

Super Moderator
može li mi itko napisati točnu definiciju likvidacije iz knjige?
pa u knjizi o likvidaciji piše slijedeće:
da je jedan od razloga prestanka dioničkog društva i da se likvidacija provodi otvaranje stečajnog postupka, pripajanje/spajanje društva i odluka registarskog suda o prestanku društva zbog toga što društvo nema imovine i što ne posluje

ludadevva

Pozdrav svima,
Ako je netko upucen da mi moze odgovoriti bila bih vrlo zavhvalna.
Zanima me da li je potrebno bas u detalje uciti o uredenom trzistu ili je dovoljno samo procitati.Kolike su sanse da ce to ispitivati?Posto osobno jos nisam cula od nikoga da su to pitali.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Zanima me da li je potrebno bas u detalje uciti o uredenom trzistu ili je dovoljno samo procitati.
Pročitati. Nema baš tu puno.

sto je to nominalni iznos
Dionice?
Nominalni, odnosno stvarni iznos dionice. Stvarni, tj. nominalni iznos dobiješ takod a ukupnu vrijednost imovinske mase društva izražena u novcu (pri osnivanju društva) podijeliš na broj izdanih dionica.
Nemoj da te zbuni tržišna vrijednost. Tržišnu vrijednost diktira ponuda i potražnja dionica na brurzi. Ovisno o potražnji i ponudi, ona može biti viša i niža od nominalne.

Ina18

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Pročitati. Nema baš tu puno.

Dionice?
Nominalni, odnosno stvarni iznos dionice. Stvarni, tj. nominalni iznos dobiješ takod a ukupnu vrijednost imovinske mase društva izražena u novcu (pri osnivanju društva) podijeliš na broj izdanih dionica.
Nemoj da te zbuni tržišna vrijednost. Tržišnu vrijednost diktira ponuda i potražnja dionica na brurzi. Ovisno o potražnji i ponudi, ona može biti viša i niža od nominalne.
da mislila sam na nominalni iznos dionice, zahvaljujem :)

ana22

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
a di da nađem to u knjizi?

netko je prije napisao, kad član zlouporabi činjenicu da odgovara za obveze druuštva, pa onda idu neka 4 slučaja: kad radi na štetu društva i još nešto... a ne mogu naći sad taj post

ako nađeš slučajno, javi

mape5

Super Moderator
netko je prije napisao, kad član zlouporabi činjenicu da odgovara za obveze druuštva, pa onda idu neka 4 slučaja: kad radi na štetu društva i još nešto... a ne mogu naći sad taj post

ako nađeš slučajno, javi
jeb... sad ti pišem i i nekaj me izbacilo... imam knjigu pred sobom pa napišem

to je dio koji govori o odgovornosti TD i njegovih članova za obveze društva

radi pravne sigurnosti utvrđeno je da onaj tko zloupotrebljava okolnost da kao član TD ne odgovara za obveze društva ne može se pozivati na to da po zakonu za te obveze ne odgovara. Inače, članovi TD odgovaraju za obveze TD osobno, solidarno i neograničeno cijelom svojom imovinom.
Zlouporaba postoji ako: 1. član društva koristi društvo da bi postigao cilj koji mu je inače zabranjen
2. član društva koristi društvo da bi oštetio vjerovnike
3. član društva protivno zakonu upravlja imovinom društva kao da je to njegova imovina
4. član društva u svoju korist ili u korist neke druge osobe umanji imovinu društva iako je znao ili morao znati da društvo neće moći podmiriti svoje obveze

ivana29

love
Pitanje- nemojte se ljutit ak je odg vec negdje dan. Borim se s gradjanskim, a ostalo mi je osn prava drustva i europ upr prostor. Ima li smisli uciti uz gradjansko jedno od ova dva predmeta posebno ovaj jer za njega postoji samo usmeni. Drugo pitanje- dal je dovoljan samo zakon i neka skripta ili... puno hvala

mape5

Super Moderator
Pitanje- nemojte se ljutit ak je odg vec negdje dan. Borim se s gradjanskim, a ostalo mi je osn prava drustva i europ upr prostor. Ima li smisli uciti uz gradjansko jedno od ova dva predmeta posebno ovaj jer za njega postoji samo usmeni. Drugo pitanje- dal je dovoljan samo zakon i neka skripta ili... puno hvala
iz osobnog iskustva s građanskim ne treba ništa mješati. :meh:
primi se građanskog i teši dok ne prođeš. možeš eventualno ove ostale čitati onak ko neki roman usput da malo odmoriš mozak od građanskog

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks