AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

LuckyIvana

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
troje od nas svi smo pali, mene je ubila sa skupštinom, tako da dalje i što me pitala nije bilo bitno, išla je zaista u detalje oko skupštine i na koncu me izbezumila što je rezultiralo padom, curu koja je odgovarala kad i ja pitala je komanditno društvo, vinkulaciju i prestanak članstva u d.o.o. - danas joj ničiji odgovor o vinkulaciji nije bio dobar a ja sam rekla ono što piše u knjizi...kod skupštine me pitala zašto je najglavniji organ - moj odgovor da zato što predstavlja volju članova društva nije bio dobar, zaista ne znam što je trebalo odgovoriti...ne znam kako su ostali prošli...puno potpitanja traži i zaista drugi put učim ne samo iz knjige i skrpite već samo iz knjige doslovce sve. Ne mislim da je loša prof ali mislim da zaista traži do detalja ako zapneš, tj ne pomaže potpitanjima već te još više zakopa ;)

raznolikost

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
kod skupštine me pitala zašto je najglavniji organ
Skupštinu kod d.o.o. ili kod d.d...

Upravo sam to zašto je njvažnij organ kod d.o.o. tražila u knjizi na strani 196 i nigdje to ne piše.
Skupština za d.d. je na strani 131 i ni tamo nije navedeno.

Ne mislim da je loša prof ali mislim da zaista traži do detalja ako zapneš
Baš ne razumijem koje detalje kad toga što ti kažeš da te pitala uopće nema u knjizi. Što te još pitala?

I nitko više osim LuckyIvana nije bio na ispitu da podijeli iskustvo? :confused: Ili su svi pali? :whistling:

LuckyIvana

Skupštinu kod d.o.o. ili kod d.d...

Upravo sam to zašto je njvažnij organ kod d.o.o. tražila u knjizi na strani 196 i nigdje to ne piše.
Skupština za d.d. je na strani 131 i ni tamo nije navedeno.

Baš ne razumijem koje detalje kad toga što ti kažeš da te pitala uopće nema u knjizi. Što te još pitala?

I nitko više osim LuckyIvana nije bio na ispitu da podijeli iskustvo? :confused: Ili su svi pali? :whistling:
ja sam poludila bila jer sam zaista učila, isto sam čitavu knjigu prešla i tražila sam baš to oko hijerarhije...mislim da bi bilo najbolje da ona napiše knjigu pa da onda svi lijepo naučimo ono što ona želi...
pitanja su joj stalno zašto ovo, zašto ono...e da...pitala me tko imenuje neizvršnog direktora, ako se ne varam to uopće ne piše u knjizi! na koncu ih bira skupština, ja sam bila uvjerena da ih bira UO kao i izvršne...
i da...kod ovlasti skupštine u doo ja joj kažem da imenuju zastupnika društva u sudskom sporu ako društvo ne mogu zastupati čl uprave ni NO - NA TO SE NASMIJALA I REKLA DA NEĆE KOMENTIRATI, tako da me na koncu izbezumila nisam znala kako se zovem niti sam se išta više mogla usuditi reći jer nisam znala što je točno a što krivo...čak me pitala zašto je rok 1mj za saziv skupštine to fakat piše u knjizi ali zar to nisu detalji? ma ljuta sam u biti i na sebe i na nju!

raznolikost

Da, vjerujem ti da je frustrirajuće.

pitala me tko imenuje neizvršnog direktora
Kod monoističkog su neizvršni direktori neki ekvivalent NO u dualističkom ustroju, pa ih imenuje skupština isto kao što skupština imenuje NO u dualističkom.

kod ovlasti skupštine u doo ja joj kažem da imenuju zastupnika društva u sudskom sporu ako društvo ne mogu zastupati čl uprave ni NO - NA TO SE NASMIJALA I REKLA DA NEĆE KOMENTIRATI
Što te točno pitala? Da nabrojiš ovlasti gl. skupštine kod d.o.o.?

Mene i dalje muči ovo zašto je gl. skupština najvažniji organ. :( Ja bih isto rekla da predstavlja, odnosno da na njoj se izražava volju članova i imenuju se posredno i neposredno sva ostala tijela.

Isadora

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
troje od nas svi smo pali, mene je ubila sa skupštinom, tako da dalje i što me pitala nije bilo bitno, išla je zaista u detalje oko skupštine i na koncu me izbezumila što je rezultiralo padom, curu koja je odgovarala kad i ja pitala je komanditno društvo, vinkulaciju i prestanak članstva u d.o.o. - danas joj ničiji odgovor o vinkulaciji nije bio dobar a ja sam rekla ono što piše u knjizi...kod skupštine me pitala zašto je najglavniji organ - moj odgovor da zato što predstavlja volju članova društva nije bio dobar, zaista ne znam što je trebalo odgovoriti...ne znam kako su ostali prošli...puno potpitanja traži i zaista drugi put učim ne samo iz knjige i skrpite već samo iz knjige doslovce sve. Ne mislim da je loša prof ali mislim da zaista traži do detalja ako zapneš, tj ne pomaže potpitanjima već te još više zakopa ;)
U potpunosti se slažem s tobom... Ali nije ona loša... Za ovaj predmet je potrebno puno volje i koncentracije... Zaista vrti ona pitanja koja se nalaze na forumu... Kao što je kolegica rekla, mene je pitala, K.D., vinkulaciju dionica i ne prestanak, već isključenje, člana, tj. kako može član izaći iz d.o.o.-a... Brijem da su dva pitanja dosta za 2... Knjigu treba pročitati i učiti po pitanjima i to na pamet...

raznolikost

Vidim da je skoro pedeset ljudi bilo prijavilo ispit. Valjda će ih još naići na forum i napisati po koju.

LuckyIvana

e da...pitala me i zašto članovi društva mogu opozvati upravu bez posebnog razloga, a kod dd moraju imati važan razlog.... da li itko zna??

raznolikost

zašto članovi društva mogu opozvati upravu bez posebnog razloga, a kod dd moraju imati važan razlog
Zna li itko odgovor na ovo pitanje. U knjizi ga ne mogu pronaći, a očito je da nisam dovoljno inteligentna i pametna za samostalno zaključiti. Hvala!

sufi

Zna li itko odgovor na ovo pitanje. U knjizi ga ne mogu pronaći, a očito je da nisam dovoljno inteligentna i pametna za samostalno zaključiti. Hvala!
A pa nisi ni bedak zato ;-) To ima veze s onim da uprava vodi poslove doo al uz obvezne upute i naloge GS koje poslove da poduzima pa je logicna posljedica da ih mogu i opozvati bez valjanog razloga. U doo je hijerarhija organa i zato vam je GS tata-mata! U dd tog nema tamo NO opoziva cl.uprave radi grube povrede duznost,nesposobnosti za obavlj.poslova drustva i izglasavanje nepovjerenja cl.uprave na GS drustva(sjetite se razrjesnice) eto nadam se da ce sad biti malo lakse..sretno curke u jesen, sam se skulirat i ne dopustit si da vas zbuni i uleti s potpitanjima..ok je profka.

Rick

ja sam bio na ovom roku i prošao...istina je, profa traži povezivanje i da joj kažemo vlastito mišljenje..puno toga zašto ovo, zašto ono...mislim da su joj manje bitne činjenice i naštrebano iz knjige..traži da znamo zanje povezati i usporediti
mislim da i ovdje na forumu negdje piše da dd i doo treba znati pjevati!!! ali baš sve..od osnivanja, imenovanja članova do nevaljanosti odluka GS..ja sam se toga držao, uspoređivao jedno i drugo, kad sam učio osnivanje kod dd-a, odmah učim i osnivanje kod doo-a itd...

Renčy

mene je pitala što je trgovačko društvo, tajno društvo(definiciju i mora li sudjelovati tajni član u gubitku), da nabrojim oblike trgovačkih društava i navedem jedno društvo osoba koje nije trgovačko društvo i naravno glavnu skuštinu zašto je najvažniji organ- jer daje upute upravi za rad). Prvo je srušila nekoliko osoba,ali kasnije su skoro svi prošli.Meni je dala 3 jer nisam znala zašto je skupština bitna. Savjetujem onima koji nisu izlazili na ispit da barem odu slušat usmeni jer meni je to pomoglo jer vrti ista pitanja. Sretno svima :)

ja sam slušala usmeni kod prof. Širole 17.6. pitanja: likvidacija, sjedište,sukcesivno osnivanje, agio, sastav upr.odbora kod d.d.-a,nominalni iznos,trgovac pojedinac, trgovačko društvo,uprava d.d.-a, poslovni udio u d.o.o.-u,tko saziva glavnu sk.d.d.-a, upravljačka i imovinska prava, dionica, d.d.-monistički i dualistički ustroj,punomoćnik po zaposlenju, sudski registar,probijanje pravne osobnosti, koncern, privremenica, prospekt, razrješenica u d.d.-u tko ju daje, kvorum u NO, što je ortaštvo, glavna skuština kod d.d.-a,poduzetnički ugovori, izvršni direktori, tajno društvo(to nije pravna osoba nego ugovorni odnos), da li tajni član sudjeluje u gubitku, istupanje člana iz d.d.o.-a, preddruštvo,podružnica,komanditno društvo-tko ga zasupa(komplementari) tko izabire neizvršne direktore u d.d.-u. eto, to je uglavnom sve...na ovom roku nitko nije slušao ispit,ali su pitanja bila ista kao na prošlom roku :=) Profesorica ima strpljenja i ne ruši bezveze.. ovo je jedan od lakših ispita za učit.

brineta12

Dal mi moze netko objasniti proboj pravne osobnosti, njegove posljedice i sve sto treba znati o njemu

LuckyIvana

pitanja s današnjeg usmenog: monistički i dualistički ustroj - razlike..., podružnica, prokura, agio, izvršni direktor, neizvršni... sretno svima ja sam se ove muke riješila :)

KRISTINA06

Moze li mi netko objasnit razliku kod monistickog i dualistickog ustroja?to spada po d.d. Ili? Unaprijed hvala! I sto jos treba nadodati kod izvrsnih i neizvršnih direktora?kao nije dovoljno ono iz skripte od 62.str.a nesto vise niti ne pise u knjizi.

raznolikost

pitanja s današnjeg usmenog: monistički i dualistički ustroj - razlike..., podružnica, prokura, agio, izvršni direktor, neizvršni... sretno svima ja sam se ove muke riješila :)
drago mi je da si prošla. osobno mi je ovo najteži ispit s godine. Čak mi je i Radno bilo lakše.
Sve mi je potpuno nerazumljivo i prema pitanjima imam dojam da učim iz neke posve druge knjige.

Primjerice, kako član društva napušta d.d., a kako d.o.o. :shock: :shock: Nikako ne mogu naći gdje je točno ta procedura opisana u knjizi.

Veoma čudan ispit. :meh:

brineta12

moze li netko svojim rijecima objasnit sto je to agio?
dionice se mogu izdati za iznos veći od nominalnog iznosa, ta razlika između nominalnog iznosa i iznosa za koji se izdaju čini agio, npr...nominalni iznos je 10kn a izdaje se za 50kn...agio čini tih 40 kn razlike...ulazi u kapitanu dobit društva, ali ne u temeljni kapital...

Isadora

Hej ljudi! Bila sam kod Sirole, profesorica je fer i korektna, razumna i strpljiva... Kolege koji su samnom odgovarali pitala je sve vezano za d.d. i d.o.o. Mene je pitala Komanditno d., Tajno drustvo, Izvrsne i neizvrsne direktore, kako donose odluke, poduzetnicke ugovore, uprava kod gosp. inter. udru., te tko daje prokuru... To se svi bune, daje ju TRGOVAC, a to je po ZTD u trgovacko d.i trgovac pojedinac... Dala mi je 4, makar bi ja bila i s dvojkom zadovoljna, jer je ovaj faks ziva tortura... Trazi povezivanje i drago joj je kad vidi da razumijes sto govoris... Sretno svima... Moj savjet vam je da procitate knjigu, uzmete skriptu od 100 str, ako vam ne ide s razumijevanjem, onda bubajte... par dana prije nego saznate kod koga ste, odgovorite si na pitanja doticnog profesora koja su uglavnom sva na forumu i opet bubajte... Treba volje i strpljenja.. Za one koje ne rade mislim da je dosta 2 do 3 tj... Meni koja radim trebalo je 3 do 4 tj... SRETNO!!! I budite kolegijlni prema svojim kolegama jer smo svi u istim... Uglavnom podijelite uvijek svoje dojmove i pitanja i pri tome budite objektivni i realni!!!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks