AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

almah

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pitanja od danas: zasto je sudski registar javan, simultano i sukcesivno osnivanje, razlika izmedu dionice sa nominalnim iznosom i dionice bez nominalnog iznosa, clanovi kod nadzornog odbora

Lola A

maaaaaaaahh rušila je par ljudi, ostali su prošli sa 2,3, i 4 , ammmm ona pita dosta pitanja , onak više konkretna al dosta i zakomplicira stvar tipa s doo i dd prebacuje, izvršnim direktorima , kvorumima itd...uglavnom predmet kao nije težak i profa je dobra , al opet zajeban ! jer fkt ja sma rekl kak mi piše al ne tak nije onak wtfff... tak da idite pa čekajte da vas potrefe pitanja jer su rušili zbog tih gluposti oko hijerarhije koja nije ni objašnjena , članovima itd... moraš iz knjjige sam pretpostavljat jer ti ne piše... niti da ti je logično..

almah

najbolje je ucit iz knjige jer neke stvari pisu u knjizi a u skripti ne..trazi jako puno razumjevanja,mozes objasnjavat sa svojim rijecima al ona mora shvatit da ti to kuzis.. postavlja konkretna pitanja i trazi odgovor na samo to, ako se smotas postavi podpitanja..

peroz

Moze netko napisat opozive kod dd i doo, kak najlakse zapamtit , jer meni je to sve pomjesano .

Zašto je SR javna knjiga ??
Dal je to zato kaj svatko, bez dokazivanja pravnog interesa, ima pravo uvida u podatke upisane u glavnoj knjizi i podatke pohranjene u zbirci isprava.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Zašto je SR javna knjiga ??
Dal je to zato kaj svatko, bez dokazivanja pravnog interesa, ima pravo uvida u podatke upisane u glavnoj knjizi i podatke pohranjene u zbirci isprava.
To je, jedno, što se mene tiče, u praksi nevažno pravilo. Načelo javnosti SR-a očituje se u namjeri zakonodavca da zaštiti sve one koji s gospodarskim subjektima upisanima u registar ulaze u poslovne odnose. Pa, bi onda ti kao mogla provjeriti, jel te, je li možda društvo u stečaju, likvidaciji, postoji li uopće, koja vrsta je to društva (društvo kapitala, osoba...), tko su mu članovi, koliki mu ja kapital, je li uplaćen u cjelosti, i onda na temelju toga, kao, procjenjuješ hoćeš li se upuštati s njima u ikakve pravne odnose ili ne. Je l... U teoriji. :)
Na to se nastavlja pravilo da ti ne moraš dokazivati svoj pravni interes koji proizlazi iz činjenice da zakonodavcu puca briga hoćeš li ti doista ulaziti u neke pravne odnose sa subjektom čije podatke tražiš ili si jednostavno znatiželjna. :)

Moze netko napisat opozive kod dd i doo, kak najlakse zapamtit
To je već neko bio napisao u temi, pa mi se ne da opet pisati. Daj, prolistaj. Ako baš ono, nikako ne možeš naći. Javi, pa ću pogledati. :)

U tjedan dana se stigne naučit? Za ovaj sad idući rok.
Ako si već pročitala knjigu i imaš nekog pojma o materiji, vjerojatno. Da.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
da li pitaju jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću??
Vjerojatno ne, jer knjiga u kojoj se to ne spominje i dalje je službena literatura. Ali, čak i da te pitaju velike mudrolije tu zapravo nema.
Za razlliku od klasičnog d.o.o., j.d.o.o., već znaš, ima temeljni kapital od 10,00 kuna. eđutim, radi zaštite vjerovnika jednostavni d.o.o. mora imati zakonske rezerve koje se akumuliraju, tj. uplaćuju četvrtinom od iskazane knjigovodstvene dobiti, dok ne dostigneš temeljni kapital d.o.o. od 20.000,00 kuna.
Tad, ako želiš dobiti klasični d.o.o. ideš na reviziju i to je to. Zalihe od 1/4 iskazane dobiti koje uplaćuješ u rezervu možeš koristiti samo u zakonom dozvoljene svrhe: 1. povećanje kapitala, 2. pokriće tekućih ili prenesenih gubitaka.
Sve ostalo što se tiče d.o.o. i j.d.o.o. ti je isto. Mislim, neće te to sigurno pitati, ali SLUČAJNO ako pita, čist da znaš nešto reći.

može li mi netko navest primjer za solidarnu odgovornosti?
Ne znam kakav bih ti primjer dao, jer sama riječ solidarno objašnjava o kakvoj je vrsti odgovornosti riječ.
Ako ti i ja imamo j.t.d., tvoja imovina je 50t kn, moja 100tkn. Naše j.t.d. je dužno 149t kn. Dug će vjerovnik naplatiti iz tvoje i moje (osobne) imovine, ako naše j.t.d. nema nikakve imovine.

hypnogirl

Znači samo je profesorica pitala...
Mene ovo zbunjuje...

Kod upravnog odbora se spominje da su članovi kao i kod nadzornog odbora...ali kod nadzornog odbora se spominje da to nemogu biti:
1.član UPRAVE / IZVRŠNI DIREKTOR društa koje je ovisno u odnosu na d.d. &
2.član U./ID drugog društva kapitala u čijem se NADZORNOM odboru nalazi član uprave društva.

E sad jel onda trebam reči kad govorim o tom tko ne može biti član NO:
1.član U. društva koje je ovisno u odnosu na d.d. &
2.član U. dr.društva k. u čijem se NO nalazi član uprave...

a za upravni odbor:
1.ID društva koje je ovisno u odnosu na d.d. &
2.ID dr.društva kapitala u čijem se UPRAVNOM ODBORU nalazi član U. dr...

jer u MONISTIČKOM ustroju d.d.-a nema NO,niti U. :p

peroz

Sirola je zakon.. :D mene je pitala tko je prokurist - ogranicenja-ovlasti prokurista, proboj pravne osobnosti i tko podnosi tuzbu za proboj. pr.osobinosti, zastupanje po zaposlenju-primjer ( djelatnik na salteru u posti, banci itd ) koncern sam def. vinkulirane dionice i vinkulaciju... nisam znao vinkulaciju,vink. dionica i tu tuzbu za pr.pr.osob..

kolegicu do mene pitala trg.pojedinac, trg.drustvo,agio, nominalni iznos,sukcesivno i sumulatno osnivanje, zasto je simulatno brze i jednostavnije (kod simultanog se preuzimaju dionice u cijelosti, a kod sukcesivnog samo dio i upucuje se javni poziv )

zna pitat, prospekt, iskljucenje clana i istupanje, ako si clan doo sto moras napraviti da bi izasao, tko cini GS ( clanovi drustva )

DD i DOO nas uopce nije pitala.. valjda zato kaj smo medu prvima bili... sretno :)

hypnogirl

svi osim jedne cure su prošli...ja sam bila među zadnjima..nas je pitala onda po jedno društvo osoba...d.d. i d.o.o.
mene je: tajno društvo,podružnica,izvršni direktori,tko ih imenuje...skupština d.o.o.-a

KRISTINA06

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel netko bio na slušanju ispita kod Širole ili Ceronje pa da, ako nije problem, napise pitanja koja su pitali?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks