AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

IVANA1102

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
meni je prvi izlazak i nadam se da ću imati toliku ludu sreću da dobijem dva...ništa mi drugo ne treba...ono kužim više manje sve ali neke stvari nikako da sjednu...jbg,tako je to na ovom faksu...daj mi molim te reci jer nikako da dobijem odgovor na to pitanja ako znaš: šta se točno upisuje u glavnu knjigu a što u zbirku isprava kod d.d. i d.o.o...

Balerinica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
meni je prvi izlazak i nadam se da ću imati toliku ludu sreću da dobijem dva...ništa mi drugo ne treba...ono kužim više manje sve ali neke stvari nikako da sjednu...jbg,tako je to na ovom faksu...daj mi molim te reci jer nikako da dobijem odgovor na to pitanja ako znaš: šta se točno upisuje u glavnu knjigu a što u zbirku isprava kod d.d. i d.o.o...
Iskreno ja sam ti to preskocila jer to koliko znam ne pitaju. Vise se baziraju na organima d.d.-a i d.o.o.-a, imenovanju i opozivu clanova uprave, NO-a i skupstine, povecanje i smanjenje temeljnog kapitala, osnivanje drustva, ovlasti uprave, NO-a i skupstine, likvidacija istih i monisticki i dualisticki ustroj i proboj pravne osobnosti. Prava i obaveze iz d.d-a i d.o.o.-a. Dionice-sve o njima.
Tvrtka, preddrustvo. To ti je to. :) Meni je drugi put da izlazim ali sam slusala ispit kod Miladina i Ceronje i Sirole. :)

IVANA1102

Iskreno ja sam ti to preskocila jer to koliko znam ne pitaju. Vise se baziraju na organima d.d.-a i d.o.o.-a, imenovanju i opozivu clanova uprave, NO-a i skupstine, povecanje i smanjenje temeljnog kapitala, osnivanje drustva, ovlasti uprave, NO-a i skupstine, likvidacija istih i monisticki i dualisticki ustroj i proboj pravne osobnosti. Prava i obaveze iz d.d-a i d.o.o.-a. Dionice-sve o njima.
Tvrtka, preddrustvo. To ti je to. :) Meni je drugi put da izlazim ali sam slusala ispit kod Miladina i Ceronje i Sirole. :)
hvala...a tko bi nas mogao ispitivati sutra...toliko nas ima na popisu a vidim da nekih profesora nema...

Balerinica

hvala...a tko bi nas mogao ispitivati sutra...toliko nas ima na popisu a vidim da nekih profesora nema...
Prof Miladin i prof Petrovic koliko ja znam. Navodno Tepes nema-molim Boga da je nema jer ona je uzas! Tako kazu a i nije bas ugodna ovak. Ali kako ce to sve izvest njih dva to mi nije jasno, plus jos ima i studenata za komisiju. Ma gle...luda sam!!!

tko bi mogao bit na komisiji s obzirom da su skoro svi nekud ošli?
E to je dobro pitanje, ali ako nema nikog drugog onda vjerojatno njih dva.

IVANA1102

suosjećam s tobom...aj bar nisam jedina kojoj je grozno...vidimo se sutra kolegice...nastupamo u 8 sutra pa sta bude bit ce...ako si za možemo se naći ispred tmta u 8...

the_rain

nadam se stvarno da tepešice nema, čula sam da je miladin super stvarno. ja sam sutra na komisiji jedina sa poreznog pa se nadam da će me pustit :D

Balerinica

suosjećam s tobom...aj bar nisam jedina kojoj je grozno...vidimo se sutra kolegice...nastupamo u 8 sutra pa sta bude bit ce...ako si za možemo se naći ispred tmta u 8...
Ja sam tam vec oko 7:45-cigarete i udri ponavljat :)
SRETNO SVIMA!!!
Poslje na rakiju :)

Dolla

Miss Gates
Ljudi jeste spremni za sutra? :)
Više ne nego da... Silne ovlasti organa i statusne promjene nikako mi ne idu u glavu... I ona silna mala društva osim d.d.-a i d.o.o.-a su problematična, lako je pobrkati jedno s drugim :confused:

EJ ljudiii moze mala pomoc koja je razlika izmedu TK i poslovnih udjela, i gdje da nadem def imovine i drustva?? hvalaaa :)
TK ti je u d.o.o.-u podijeljen na poslovne udjele, znači zbroj njihovih nominalnih iznosa jednak je ukupnom iznosu temeljnog kapitala.

Imovina ti je u knjizi na stranici 29, točka 5.1. U gosp.smislu je skup dobara koja pripadaju određenom pravnom subjektu a u pravnom smislu skup subjektivnih imovinskih prava tog pravnog subjekta. Imovina trgovačkog društva izvorno nastaje time što njegovi članovi ili dioničari (ovisno o tome o kojem je obliku društva riječ) ulažu neka svoja imovinska prava u društvo a u zamjenu za taj ulog stječu u njemu članska prava. Kasnije se može povećavati ili smanjivati poslovanjem društva, znači promjenjiva je. Osim toga je jedinstvena i njome ne mogu raspolagati članovi društva.

Za društvo valjda misliš na opću definiciju. Privatnopravno udruženje osoba stvoreno pravnim poslom radi postizanja određenog zajedničkog cilja.

mozes mi mailati pitanja koja imas?
Pogledaj među gornjim postovima onaj od Jennifer, ona je stavila ta Miladinova koja imam. Poslala bih ti ja al nemam ih više na kompu nego samo isprintana pa sad da ne prepisujem.

I da, sretno svima, trebat će nam sreća ;)

rita

Evo, što je bilo danas kod Tepeš: kao prvo žena je skroz ok, fer, ne gnjavi i pomaže, ne pita nebuloze nego najnormalnija pitanja!
Mene je pitala: - što je TK i čemu služi, Revizija osinvanja, kako se vrši uplata dionica stvrima i pravima.
Kolegicu: - tajno društvo, simultano osnivanje dd, načelo održanja i unosa TK
Obadvije smo prošle.
Sretno svima !

Clarence

Evo, što je bilo danas kod Tepeš: kao prvo žena je skroz ok, fer, ne gnjavi i pomaže, ne pita nebuloze nego najnormalnija pitanja!
Mene je pitala: - što je TK i čemu služi, Revizija osinvanja, kako se vrši uplata dionica stvrima i pravima.
Kolegicu: - tajno društvo, simultano osnivanje dd, načelo održanja i unosa TK
Obadvije smo prošle.
Sretno svima !
Tko je jos ispitivao osim Tepes?

topanga

danas su svi ispitivali-ceronja, tepes, miladin i petrovic. bila sam kod ceronje,nisam prosla. profesor je stvarno okej, navodi na odgovor ali trazi tocno odredene rijeci. da sam bolje naucila prosla bih. :blushed:

tamchika

ja sam danas bila ne znam točno kod koga, pretpostavljam da je petrović s obzirom da je na kabinetu pisalo njegovo prezime. Čovjek stvarno pita ok pitanja, osnove,ugodan je ispitivač,ne traži opširne odgovore, kratko pitanje, kratak odgovor, uglavnom pitao je prava iz dionica, doo, pojam društva, prava iz poslovnog udjela, poslovni udio, i kolegicu dd, trgovca pojedinca i isto o pravima upravljačkim i imovinskim i da li članovi dd i doo odgovaraju za obveze društva, mislim da je uglavnom to bilo to, naizmjenice nas je pitao, rekla bih čak skupno heheheh, jako brzo i obje smo prošle i dobile tri. Čini mi se da je bila velika prolaznost kod njega. Kod ceronje koliko sam vidjela jako je malo ljudi prošlo s tim da je i samo ispitivanje jako dugo trajalo.

Melanie

Bakalar
danas su svi ispitivali-ceronja, tepes, miladin i petrovic. bila sam kod ceronje,nisam prosla. profesor je stvarno okej, navodi na odgovor ali trazi tocno odredene rijeci. da sam bolje naucila prosla bih. :blushed:
Ček, ček, Ceronja? Tepeš?
Pa ja sam bila uvjerena da njih nema??
:frustrating:

tamchika

dada, svi su bili... ocito nije za vjerovat informacijama koje kruze forumom
Mislim stvarno nas je bilo jako puno prijavljenih , i također je jako puno ljudi izašlo na ispit morali su se organizirat tako da više njih ispituje jer na dvoje ne znam koliko bismo bili tamo.

hypnogirl

Ja sam bila kod prof. Tepeš...bila je ok..samo kaj sam ja zaboravila ono s početka o društvima kapitala i društvima osoba..značajke..pa bez tog me nije mogla pustit:((
a ponavljala su se pitanja: povećanje temeljnog kapitala,statusne promjene,objasni temeljni kapital,definiraj d.d,d.o.o... ništa teško...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks