AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

Mike7

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Položio sam danas kod prof. Ceronje.:happy: Pa da vas obavijestim kako je bilo.
Profesor je bio korektan. Pomagao je potpitanjima i navodio na odgovor.
Meni osobno je ispit bio ugodan.
Nije postavljao nikakva komplicirana pitanja.
A pitanja kojih se sijećam su bila:
1. Što su dionice (ona 3 značenja)
2. Prava iz dionica
3. Kada se izdaju nove dionice? (kod povećanja tem. kapitala ulozima)
4. Tko može opozvati upravu kod dd i doo, treba li za to važan razlog?
- Može li skupština opozvati upravu?
- Treba li za opoziv uprave doo važan razlog?
5. Simultano osnivnje?
- Koje radnje se čine kod javnog bilježnika?
- Kada reviziju osnivanja provode neovisni revizori?
- Kada se revizija ne mora provoditi?
6. Nevaljanost odluka glavne skupštine?
- Tko može pobijati odluke i u kojem roku?
- Kako? ( Izjavljivanjem protivljenja u zapisnik, zatim ide tužba...tako nešto)
- Može li ih pobijati dioničar koji nije sudjelovao u radu glavne skupštine i kada?
7. 2 temeljne osnove za zastupanje?
8. Prokura?
- Koja je najšira a koja najuža punomoć?
9. Koliko članova može imati uprava dd i doo i koliko im traje mandat?
- Tko ih imenuje kod dd i doo.?
10. Što je proboj pravne osobnosti?
- primjeri zlouporabe?

darija5

Čestitam kolega Mike. Ako bi mogao samo da s nama podijeliš koliko dugo si spremao ispit. Hvala.

Mike7

Čestitam kolega Mike. Ako bi mogao samo da s nama podijeliš koliko dugo si spremao ispit. Hvala.
Učio sam 3 tjedna, ali u 7. mjesecu, odmah nakon završetka ispitnih rokova, jer sam u 8. mjesecu morao učiti za druge ispite. Učio sam iz knjige pa mi je zato trebalo toliko, dok sam sve pročitao i potcrtao. I sad sam 3 dana prije ispita ponavljao, ali po cijele dane. Od jutra do večeri.
Inače mislim da ona skripta više nije dobra za ovaj predmet. Osim ako nekog potrefe pitanja.

ssanjaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hey ljudi imal li ikakve mogucnosti nabubat ovaj predmet za 6-7 dana ikako?! dal mi se isplati uopce prijavljivat za iduci rok???helppppp

ivancica21

hey ljudi imal li ikakve mogucnosti nabubat ovaj predmet za 6-7 dana ikako?! dal mi se isplati uopce prijavljivat za iduci rok???helppppp

Iskreno NE.. ja ga učim pola godine i nikak na zelenu granu s njim, al ako imaš velik kapacitet mozga,, moguće da i naučiš :laughing:

ssanjaa

Iskreno NE.. ja ga učim pola godine i nikak na zelenu granu s njim, al ako imaš velik kapacitet mozga,, moguće da i naučiš :laughing:
hahaha...mislim znaam da je nemoguce (osim nekog cuda ako se dogodi) ali onako valjda mi je lakse kad mi netko ovako iskreno kaze pa da ne prijavljujem bezveze...stvar je u tome sta jedino na to i eup mogu na drugom roku ali ocito nista od toga
svejedno hvala

Andreja

može, ja sam toliko učila i dobila 3, al sad ovisi, kod svakoga je drugačije, ovisi koji ti predmeti lakše sjednu...

Tincincila

u 7 dana, konstantnog ucenja i ponavljanja mozes komotno nauciti ovaj predmet. ako ti se posreci, pa odgovaras kod nine sirole, mozes jos i dobru ocijenu dobiti. tako da se primis odma knjige i jednostavno upijaj sto vise toga, dd i doo pogotovo.

Donki

cccc...to mozes nauciti za manje od 7 dana. Ja znam da je to sve individualno kolko kome treba, ali ja sam konkretno to ucila 4 dana, i dobila 3 kod prof. Sirole. Za 7 dana naucis bolje od profesora! :-D Samo nemoj odustati! Srertno!

ssanjaa

cccc...to mozes nauciti za manje od 7 dana. Ja znam da je to sve individualno kolko kome treba, ali ja sam konkretno to ucila 4 dana, i dobila 3 kod prof. Sirole. Za 7 dana naucis bolje od profesora! :-D Samo nemoj odustati! Srertno!
haha, dajete mi previse nade :) blago meni...e da jos pitanje iz cega da ucim jel moze skripta ona prva ili druga po redu imaju obje oko 70 str...jer dok ja podcrtam knjigu proci ce mi dosta vremena!!!

Mike7

haha, dajete mi previse nade :) blago meni...e da jos pitanje iz cega da ucim jel moze skripta ona prva ili druga po redu imaju obje oko 70 str...jer dok ja podcrtam knjigu proci ce mi dosta vremena!!!
U skriptama ti dosta toga nedostaje. Ako baš moraš učiti po njima, predlažem ti da naučiš onda one općenite dijelove iz nje (o društvima, tvrtki, registru, punomoći i sl.). Jedino nauči iz knjige predruštvo i kako se štiti tvrtka (posebno dio sa tužbom, to ti je 1 str. u knjizi.) A dijelove o svakom društvu posebno uči iz knjige, jer u skritpi je previše skraćeno. Predlažem ti da prođeš obavezno dd i doo, a onda JTD, komanditno i tajno dr. A ostalo ako stigneš.
Naravno, ovo ti je moj savjet kako učiti s obzirom da imaš malo vremena. Ne garantiram prolaz. Ali ipak možda uspiješ jer su ovo najbitniji dijelovi.

Tincincila

ljudi, zanima me jedna stvar,pa tko ima iskustva ili bio u slicnoj situaciji, neka odgovori...prijavila sam Osnove prava drustava 7. ili 8. rujna, i nemam pojma kako, nisam ni gledala kada su prijave, nego je frendica sebi isla prijaviti radno,pa rekoh, ajde da i ja prijavim ispit, nekako sam zabrijala da se prijavljuju i osnove taj dan..ugl, teta u referadi je samo uzela prijavnicu i stavila ju odvojeno, sada me zanima, dal ce moju prijavnicu staviti na hrpu drugih prijavnica ili ne? jer nisam bila u zg, i tek sam 15.vidjela da su taj dan bile prijave... nadam se da sam ipak prijavljena...

bubble

ljudi, zanima me jedna stvar,pa tko ima iskustva ili bio u slicnoj situaciji, neka odgovori...prijavila sam Osnove prava drustava 7. ili 8. rujna, i nemam pojma kako, nisam ni gledala kada su prijave, nego je frendica sebi isla prijaviti radno,pa rekoh, ajde da i ja prijavim ispit, nekako sam zabrijala da se prijavljuju i osnove taj dan..ugl, teta u referadi je samo uzela prijavnicu i stavila ju odvojeno, sada me zanima, dal ce moju prijavnicu staviti na hrpu drugih prijavnica ili ne? jer nisam bila u zg, i tek sam 15.vidjela da su taj dan bile prijave... nadam se da sam ipak prijavljena...
odi kod teta u referadu.. moguce da ipak nisi prijavljena jer i sama vidis koliko su neozbiljne cim su ti uzele prijavnicu a da nisu ni skužile da prijavlljujes u krivo vrijeme.. sretno!

martina_sk

Administrator
za svaki slucaj odi tamo. ali ja mislim da cak i hoce jer znam da su mi jednom rekle ako ne mogu doci i donesti prijavnicu da ju posaljem postom tjedan dana ranije prije prijava, pa valjda cuvaju i te prijavnice. inace danas sam bez problema frendici prijavila osnove a prijave su bile u petak.

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
moze li mi netko tko je bio ovaj prosli rok reci tko je ispitivao i kakva su pitanja bila? falaa

čedomir

Hoće netko odgovorit; navodno neki dio knjige ne moramo znati, može netko reći od koje do koje stranice? hvala!

Mike7

Hoće netko odgovorit; navodno neki dio knjige ne moramo znati, može netko reći od koje do koje stranice? hvala!
U pravilu bi sve trebao učiti. Ali ima dijelova koje do sada nisu pitali ili su ih iznimno rijetko pitali.
To su ti:
1. Kod dd - dio u knjizi pod 1.4. - Općenito o unutarnjem ustrojstvu i odnosima
u dd.
- 1.11. - Posebnosti društava dionicama kojih se trguje na uređenom
tržištu
2. Glave VI. i VII.
3. I rijetko pitaju otraštvo, EGIU, zadrugu i europsku zadrugu, udrugu, te kreditnu uniju, europsko dd i društvo za uzajamno osiguranje.

Iako je bio poneki slučaj da su to pitali. Ali većinom ne pitaju.

ivancica21

Na prošlom roku je ispitivao prof.Ceronja. Pitanja su bila vezana za d.d i d.o.o, uprava, nadzorni odbor, probijanje pravne osobnosti, pobijanje odluka gl.skupštine, actio negatorio i actio pro socio, dionice kao dio temeljnog kapitala.. ovog se sjećam.

wooya

dal mi pliz netko može odg na 2 pitanja(za sad :) ).konkretno,sta je to likvidacijska odnosno stečajna masa i razlika između d.d i d.o.o..hvala!!

e da,i actio negatorio i actio pro socio(nznm di to piše opce)

Tincincila

dal mi pliz netko može odg na 2 pitanja(za sad :) ).konkretno,sta je to likvidacijska odnosno stečajna masa i razlika između d.d i d.o.o..hvala!!

e da,i actio negatorio i actio pro socio(nznm di to piše opce)
za actio negatorio i actio pro socio ti je kod d.o.o, neznam koja tocno stranica u knjizi, ali uglavnom imas naslov ili pod naslov 'upravljacka i imovinska prava' ova 2 konkretno ti spadaju u upravljacka...
imas pravo na podizanje zalbe protiv drugog clana radi ostvarivanja zahtjeva koje protiv tog clana ima drustvo
i pravo na podizanje žalbe zbog neovlaštenog prekoračenja ovlasti uprave..
ili tako nesto..nek me netko nadopuni ili ispravi. pusabok

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks