AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove informatike

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
dal netko zna odgovore na ova pitanja

1. kad se podaci mogu objaviti bez privole ispitanika
2. telefonski hakeri
3. kad je donesen i zadnji put mjenjan digitalni vremenski biljeg
4. edi
5. des
6. carnet
7. entropija sustava
8. kad se podaci mogu prikupljati
9. tipovi napadača
10. zaštita računalnog prava
11. postupak protiv agencije za zaštitu osobnih podataka
12. kompjutersko razdrađivanje
13. za koje je zemlje vezan nastanak interneta
14. tko je zaslužan za razvitak ARPANET-a
15. koje su funkcije komunikacije u suvremenim inf. sustavima
16. koja prava osigurana ustav
17. tko je odgovoran za iznošenje osobnih podataka
a) agencija za zaštitu o.p.
b) voditelj zbirke
c) korisnik
d) izvršni voditelj
18. kad nekome izbrišemo podatke i iskoristimo ih sebi u korsit kakvo smo kazneno djelo učinili
19. www uključuje
a) HTTP protokol
b) HTML dokumente
c) ?
d) ?
20. Windowsi spadaju pod:
individualni / standardi softver
izvornu / izvršnu verziju

...to su pitanja s pismenog... ako netko zna odg. bila bi zahvalna ako napiše...

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Vlatkap:

7. ŠTO JE ENTROPIJA SUSTAVA?
To je mjera neorganiziranosti nekog sistema, tj. izraz težnje da sistem dođe u stanje
veće ili manje vjerojatnosti. To je izostanak energije na održanju sistema i prerastanje funkcionalne sređenosti sistema u stanje manje sređenosti. Sređen sustav- niska entropija.

6. ŠTO JE CAR-net?
To je Hrvatska akademska istraživačka mreža; dio je svjetske kompjutorske mreže Internet u RH. Osnovana je uredbom Vlade RH 1995.god. Ciljevi su joj izgradnja i podrška kompjutorske i informacijske strukture znanosti i visokog školstva; implementacija i podrška eksperimentalnom radu najnovijih računalno- komunikacijskih i informacijskih tehnologija i sustava, eksperimentiranje primjene IT-a u različitim djelatnostima popularizacija i poticanje masovne primjene IT-a u različitim područjima i djelatnostima u RH.

4. ŠTO JE EDI?
Electronic Data Interchange- Elektronička razmjena podataka- to je izravni prijenos strukturiranih poslovnih podataka i poruka između računala elektroničkim putem, tj. prijenos poslovne i pravno relativne dokumentacije bez korištenja papirima.

I da,otkud ti sva ta pitanja,ja dok sam polagal pred pol godine nisam za neka od ovih pitanja ni čul,a nisu se ni ponavljala na pismenom..Konkretno to su pitanja broj 2,3,5,6,9,10,12,20..

ivana4

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
dal netko zna odgovore na ova pitanja

1. kad se podaci mogu objaviti bez privole ispitanika
2. telefonski hakeri
3. kad je donesen i zadnji put mjenjan digitalni vremenski biljeg
5. des
8. kad se podaci mogu prikupljati
9. tipovi napadača
10. zaštita računalnog prava
11. postupak protiv agencije za zaštitu osobnih podataka
12. kompjutersko razdrađivanje
13. za koje je zemlje vezan nastanak interneta
14. tko je zaslužan za razvitak ARPANET-a
15. koje su funkcije komunikacije u suvremenim inf. sustavima
16. koja prava osigurana ustav
17. tko je odgovoran za iznošenje osobnih podataka
a) agencija za zaštitu o.p.
b) voditelj zbirke
c) korisnik
d) izvršni voditelj
18. kad nekome izbrišemo podatke i iskoristimo ih sebi u korsit kakvo smo kazneno djelo učinili
19. www uključuje
a) HTTP protokol
b) HTML dokumente
c) ?
d) ?
20. Windowsi spadaju pod:
individualni / standardi softver
izvornu / izvršnu verziju

...to su pitanja s pismenog... ako netko zna odg. bila bi zahvalna ako napiše...
1. -u svrhu izvršavanja zakonskih obveza voditelja zbirke
-u svrhu zaštite života ili tj. integriteta ispitanika
-ako je obrada podataka nužna radi ispunjenja zadataka koji se izvršavaju u javnom interesu ili u izvršavanju javnih olasti koje ima voditelj zbirke
-ako je ispitanik sam objavio svoje podatke
2.osobe koje posjeduju određeno znanje o telefonskom sustavu i to koriste u svoju korist,manipulacija tim sustavom,korištenje besplatnih usluga...brijem da je to to
5.standard za šifriranje podataka, NSA ga je proglasila nesigurnim 1986.
8. mogu se prikupljati uz privolu ispitanika i odgovor na pitanje br.1
9. s obzirom na motiv napada i stupanj opasnosti (hakeri i krakeri) i s obrizom na cilj napada i stučno znanje (hakeri i frikeri)
11.znam samo da je protiv agencije moguće pokrenuti upravni spor
14. ministarstvo obrane SAD-a , projekt agencije ARPA 1969.
16.valjda je to ovo- sigurnost i tajnost osobnih podataka, sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja
17. a)
19. a) b)

vlatkap

1. -u svrhu izvršavanja zakonskih obveza voditelja zbirke
-u svrhu zaštite života ili tj. integriteta ispitanika
-ako je obrada podataka nužna radi ispunjenja zadataka koji se izvršavaju u javnom interesu ili u izvršavanju javnih olasti koje ima voditelj zbirke
-ako je ispitanik sam objavio svoje podatke
2.osobe koje posjeduju određeno znanje o telefonskom sustavu i to koriste u svoju korist,manipulacija tim sustavom,korištenje besplatnih usluga...brijem da je to to
5.standard za šifriranje podataka, NSA ga je proglasila nesigurnim 1986.
8. mogu se prikupljati uz privolu ispitanika i odgovor na pitanje br.1
9. s obzirom na motiv napada i stupanj opasnosti (hakeri i krakeri) i s obrizom na cilj napada i stučno znanje (hakeri i frikeri)
11.znam samo da je protiv agencije moguće pokrenuti upravni spor
14. ministarstvo obrane SAD-a , projekt agencije ARPA 1969.
16.valjda je to ovo- sigurnost i tajnost osobnih podataka, sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja
17. a)
19. a) b)
HVALA TI!!! zanima me samo dal bi na 17. pitanje moglo biti i voditelj zbirke i agencija... to me malo zbunjuje ... ili samo agencija... tnx :wink5:

ivana4

HVALA TI!!! zanima me samo dal bi na 17. pitanje moglo biti i voditelj zbirke i agencija... to me malo zbunjuje ... ili samo agencija... tnx :wink5:
nisam ni ja za to sigurna,brijem da može i voditelj,za agenciju sam ziher :laughing:

vlatkap

Entropija sustava: a) je slaba informiranost sustava
b) je kvalitetna informiranost sustava
c) je pogrešna informiranost sustava
d) je poželjno stanje
e) je nepoželjno stanje
f) smanjuje se boljom organiziranošću sustava

dali je Hoax virus??? znam da spada pod maliciozni program, ali me zanima dal je virus

blabla

d) je poželjno stanje
e) je nepoželjno stanje

dali je Hoax virus??? znam da spada pod maliciozni program, ali me zanima dal je virus
hoax su lažne poruke, upozorenja, dobro si rekla da spada u maliciozne programe, ali mislim da nije virus...

Afrodita

Spada u maliciozne programe ZBOG njihove zlonamjernosti i to je lažno upozorenje koje se nalazi u pošti, i ja također mislim da nije virus..

Preporučam onima koji izlaze na pismeni ispit da si proslitaju forum, ima pitanja koja su bila identična kao ova s foruma, meni je to dosta pomoglo ...

ivana4

d) je poželjno stanje
e) je nepoželjno stanje
a, e, f

*AK*

ej,
1. da li je steganografija nastala prije ili poslije Interneta
2. kada započinje informacijska revolucija
3. da li ovlaštene organizacije izdaju dig.potpise, certifikate da,ali potpise...
4.što je backdoor
Unaprijed hvala:wink5:

blabla

ej,
3. da li ovlaštene organizacije izdaju dig.potpise, certifikate da,ali potpise...
4.što je backdoor
1. prije
2. otkrićem tiskarskog stroja, 15.st.
3. mislim da ne, jer se taj potpis nalazi u šifriranoj poruci tj.on je dio te poruke...ali nisam ziher:laughing:
4. program koji je instaliran od strane virusa, crva ili konja (bez znanja vlasnika) te omogućava 3.osobama nesmetan pristup računalu (na googlu našla tu definiciju).
:wink5:

Iwy

ej,
4.što je backdoor
backdoor- cilj je onome tko ih je napravio, neovlašten pristup kompjutorskom sustavu zaobliaženjem redovnog postupka identifikacije i autorizacije kod pristupa. Backdoor (stražnja vrata) su prečaci koje su ostavili nakon pristupa neovlašteni korisnici, manipulacijama u sustavu

Bosa

Da li mi netko može reći kakvi su profesori na usmenom i jesu li pitanja iz skripte dovoljna??? čestitam svima koji su prošli. POzdrav

Afrodita

Na usmenom i jesu samo pitanja iz skripte, prof.su ok, izvlačiš 3 pitanja, odgovori na njih sve što znaš, ako prof.vidi da znaš prekine te, sve u svemu nije strašno :)

blabla

eeej...kako vam je bilo danas na usmenom?? :cool:
ssuper:crazy:
Lisičar- u redu profač, prekine te kad vidi da neide da nebi morao rušiti:crazy: (ofkors, ako nešto ipak znaš...)

ivana4

evo riješila se i informatike :crazy::crazy: jupiiiii

profesor lisičar je odličan,pitao je samo pitanja ona kaj su nam dali,kaj imaju i skripte iz toga,tj. odg

pitao me je:društveni inženjering,komp. prijevara i komp.krivotvorenje, inf privatnost u kaznenom zakonodavstvu,kada se mogu prava ispitanika ograničiti.

i druge je pitao samo ta pitanja kaj su nam dali :cool:

SRETNO SVIMA!!

Aine

infica je pis of kejk! prosla i duja je u indexu!
pitanja iz skripte su vam dovoljna i pita SVE po njima,nista izvan
sretno svima!

Iwy

dal bio netko u situaciji da prođe pisme iz inf pa da ide na usmeni bez indeksa? jer ja ću imat tu situaciju valjda... idem na komisiju iz soc 15 pa će mi uzet indeks, a inf je 17 i u slučaju da prođem pismeni kako ću na usmeni bez indeksa?? molila bi nekog tko ima neke ideje i savjete nek pomogne

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks