AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

ch_smile

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dal netko moze napisat svoje iskustvo sa komisijom?
ja sam bila kad je goranka bila ispitivač. došla sam tamo i pitala kao gdje je asistent Giljević, zar ne bi on trebao bit na komisiji? i onda je ona rekla:pravit ćemo se da je tu. :crazy: tak da ono, sama sam bila s njom, meni je bilo super s Gorankom, odlična je, baš te opusti, i nije išla u detalje :wink5:

B_Beast

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam polozila od prve , dobila 3 kod tijane. evo pitanja
1. koje upravne sustave razlikujemo
2. koji su njihovi problemi, posebno objasniti fukncionalni
3. teritorijalizacija upravljanja upravnim poslovima
4. gradani i uprava ( objasniti podanika, gradanina, korisnika, suradnika i potrosaci ) -- obavezno sve moras kronoloskim redoslijedom nabrojati :///
5. razlika izmedu formalne i neformalne organizacijske strukture
6. doktrina novog javnog menadmenta
7. razvoj uprave- 4 sustava i to obavezno nabrojati kronoloskim redoslijedom te objasniti svaki ://
8. sredstva politickog nadzora - objasniti kako provode nadzor te ih nabrojati
9. objasniti predstavnistvo gradana ,metode predstavnickih tijela kojima utjecu na upravne organizacije
10. odvajanje funkcije
11. ostavka predsjednika vlade
12. akti vlade
13. stalna i povremena radna tijela
14.uloga predstavnickog tijela
15.koja su predstavnicka tijela u podrucnoj samoupravi
16. koja su izvrsna tijela u lokalnoj samoupravi
17.poslovi drzavne uprave ( tu sam morala nabrojati sve i objasniti ostale strucne poslove koji tu spadaju )
18. poslovi opcine , zupanija
19.mjesni odbor
20. tko i kad te na ciji prijedlog raspusta predstavnicko tijelo
ovo su pitanja sa proslog roka?
nije navodno bilo pitanje "Hrvatska od "91.-2001."?

malaplava1

Iz tog zakona još nikad nije bilo pitanje na pismenom, a ne pitaju ga niti na usmenom! Nemojte trošiti vrijeme na nešto što ne treba znati, jer i onog što treba znati ima previše! Na ovo ćeš izgubiti najviše vremena, jer ima užasno puno nabrajanja:smash:
nije istina da ne treba znati to teo zan pitai neki put na usmenom,dovoljni je da kaze dvi tri recenice o tom zakon.

anchi22

Ima li neka skripta koja obuhvaća dovoljno da ako je se nauči od a-ž može se proć?
I ako ima, koja je to? :)
Mislim jasno mi je, nije lagan predmet ima puno... Al jel se može po skripti?

Sara

Evo...sva pitanja su se ponavljala već puno puta.

!. Upravljanje,značajke,objasni transmisiju
2. Organizacija,organizacijska struktura,reorganizacija i kako do nje dolazi
3.Ljudi u upravi,navedi i objasni, etička pravila i kako se usvajaju
4. Tko donosi provedbene propise,nabroji ih
5. Tko raspušta i načiji prijedlog lokalnu skupštinu,u kojim slučajevima,kome pre.tijelo može podnijeti tužbu

Ima li neka skripta koja obuhvaća dovoljno da ako je se nauči od a-ž može se proć?
AKO POLOŽIM ,ja ću ti drage volje dat svoju koju sam napravila. Inače,ne znam da postoji kakva skripta.

forumasica

ovo su pitanja sa proslog roka?
nije navodno bilo pitanje "Hrvatska od "91.-2001."?
to su pitanja sa usmenog , rok kraj 9. mj
pita razvojne faze , povijest svega i svacega ! UČITE TO !!

Savjetujem ti da ucis iz knjige i zakona ! ja sam ucila 22 dana i uspjela sve nauciti, prosla od prve i dobila 3 ! ali onda uci svaki dan po 4, 5 sati i da vidis rezultat ;))

ideš

ja sam polozila od prve , dobila 3 kod tijane. evo pitanja
1. koje upravne sustave razlikujemo
2. koji su njihovi problemi, posebno objasniti fukncionalni
3. teritorijalizacija upravljanja upravnim poslovima
4. gradani i uprava ( objasniti podanika, gradanina, korisnika, suradnika i potrosaci ) -- obavezno sve moras kronoloskim redoslijedom nabrojati :///
5. razlika izmedu formalne i neformalne organizacijske strukture
6. doktrina novog javnog menadmenta
7. razvoj uprave- 4 sustava i to obavezno nabrojati kronoloskim redoslijedom te objasniti svaki ://
8. sredstva politickog nadzora - objasniti kako provode nadzor te ih nabrojati
9. objasniti predstavnistvo gradana ,metode predstavnickih tijela kojima utjecu na upravne organizacije
10. odvajanje funkcije
11. ostavka predsjednika vlade
12. akti vlade
13. stalna i povremena radna tijela
14.uloga predstavnickog tijela
15.koja su predstavnicka tijela u podrucnoj samoupravi
16. koja su izvrsna tijela u lokalnoj samoupravi
17.poslovi drzavne uprave ( tu sam morala nabrojati sve i objasniti ostale strucne poslove koji tu spadaju )
18. poslovi opcine , zupanija
19.mjesni odbor
20. tko i kad te na ciji prijedlog raspusta predstavnicko tijelo
7. razvoj uprave- 4 sustava i to obavezno nabrojati kronoloskim redoslijedom te objasniti svaki :// ? jel mi mozes odgovorit na to?

forumasica

7. razvoj uprave- 4 sustava i to obavezno nabrojati kronoloskim redoslijedom te objasniti svaki :// ? jel mi mozes odgovorit na to?
apsolutistička koncentracija, demokratska dekoncentracija, industrijska koncentracija i nova dekoncentracija. NAUČI SVE O NJIMA

ideš

Da li je doslo do nekih promjena u literaturi, zakonima ?
Da ispitivat ce se po novoj literatiri od ispitnog roka 31.1. (ZNACI DA STARA JOS VRIJEDI ZA ROK 17.1):crying2:

Nova literatura:

Koprić i dr. (2006) Javna uprava: nastavni materijali. Zagreb: Društveno
veleučilište i Pravni fakultet. Stranice: 19-23, 58-69, 101-117, 171-192,
266-274, 299-319, 347-360, 395-406
Blažević, R. (2010) Upravna znanost. Zagreb: Društveno veleučilište.
Stranice: 13-57, 74-100, 194-202

Propisi:

Ustav Republike Hrvatske, NN 85/10 - pročišćeni tekst (čl. 4, 93, 108-117, 133-138)

Zakon o Vladi Republike Hrvatske, NN 101/98, 15/00, 117/01, 199/03, 77/09 (čl.1-24, 26-32)

Zakon o sustavu državne uprave, NN 190/03, 199/03, 79/07 (čl. 1-62)

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, NN 199/03, 30/04, 136/04,

22/05, 44/06, 5/08, 27/08, 77/09 (čl.1, 2, 2a, 3, 17a)

Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, NN 33/01, 129/05, 109/07, 125/08,

36/09, 61/11 (čl. 3-9, 18-21, 24-66, 73-89)

Zakon o poreznoj upravi, NN 67/01, 94/01, 177/04, 128/10

kumer

Jel postoji kakva skripta napravljena po novoj literaturi?? Jel knjiga Upravna znanost mora bas biti iz 2010. Ili moze biti starija tj. Koja je razlika...

B_Beast

Za 17. moze stara literatura a za 31. odma vec ide nova... :O
to znaci da ako(nedaj Bože) padnem 17. za 31. moram ucit nesto skroz drugo..that sucks!!!

ajde nek netko napise pitanja s proslog roka,please...

p.s gdje je napisano koja je obavezna stara literatura(ne mogu nigdje vise naci,pretpostavljam da je obrisano?)?Trebam tocno jos koje su stranice i koje tocke u knjigama...

kumer

nastavni materijali str.3-7, 19-23, 47-69, 101-117, 171-192, 266-274, 299-319, 347-360, 395-406
nauka o upravi, točke 1-12, 25-55, 61, 71, 73-74, 83-84
za zakone neznam...
Pitanje: Jeli ta knjiga nauka o upravi ista knjiga Upravna znanost, Blažević 2010... To je samo novije izdanje ili potpuno nešto drugo...
Ja nažalost neću stići naučiti za 17. pa cu ici na rok 31...vec sam poceo uciti laganini kao po novoj literaturi...nastavni listići su ti identični, ali za ovu knjigu nemam pojma, moram ju ici kupiti sljedeći tjedan pa cu vidjeti...za zakone neznam...al navodno da se pitanja iz zakona ponavljaju tako da onooo...mislim da su zakoni isti, samo što su se neki promijenili...

Sara

Jel zna netko kaj se točno promijenilo u zakonima? Te promjene zakona vrijede na roku 17.?

naomi

Da li je netko odgovarao kod asistenta Giljevica ?? Organizaciju ! Ako je neka mi molim vas napise pitanja i dojmove :) Hvala

Pitanja sa roka 17.1.
1.a)Što je upravna organizacija i koja su njezina specificna obiljezja ?
b)Teritorijalni upravni sustav i njegovi problemi ?
2.a)Sto je vertikalna diferencijacija i kako nastaje ?
b)Koja dva resora nastaju horizontalnom diferencijacijom ?
3.Razlika izmedu formalne i ne formalne organizacijske strukture ?
b)nacela timskog odnosa
4.Neposredna provedba zakona i kako nastaje ?
b)Koja su sredisnja tijela drzavne uprave?
5.a) Opcina i koliko ih ima ?
b) Funkcije predstavnickog tijela jedinica lokalne i podrucne regionalne samouprave ?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks