AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

B_Beast

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo objavljeni rezultatati..Kolko vidim-proslo dvoje ljudi..sad fino do 31. skroz druga litertura...veselje :crazy:

ideš

Ljudi, please pomozite, ovako iz knjige nastavni materijali znam da trebam znat ulogu gradana(podanik i to),timova,hijararhijska stuktura(i ostalo),definicija lj.potencijala i upravljanja lj potencijala,upravne sustave i faze,samoupravni i preneseni djelokrug,enumeracija,opća klauzula,profesionalizacija i merit system,europski upravni prostor(definiciju,cimbenike,nacela),org.struktura(formalna i neform.).A sto se tice ostalih stranica,tipa onaj cijeli dio "lokalna samouprava" i one reforme,RH u nekom razdoblju, dal trebam znat ono sve ili ima nekih vaznijih stvari koje trebam naucit obavezno a ostale zanemarit? Jer nemogu skuziti sto je vazno a sto nije iz tog djela knjige

nije istina da ne treba znati to teo zan pitai neki put na usmenom,dovoljni je da kaze dvi tri recenice o tom zakon.
sto je najvaznije iz tog zakona? tj. sto je on pitao iz njega?

kumer

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
katastrofa je ta organizacija...nisam imao još nijedan ispit koji je fkt tako težak...još i ta promjena literature sada...nastavni listovi su ostali isti...koja je razlika izmedu ove knjige koja se promijenila i sadašnje??? jesu se zakoni značajno promijenili da se nemože učiti iz starih?

Sara

katastrofa je ta organizacija...nisam imao još nijedan ispit koji je fkt tako težak...još i ta promjena literature sada...nastavni listovi su ostali isti...koja je razlika izmedu ove knjige koja se promijenila i sadašnje??? jesu se zakoni značajno promijenili da se nemože učiti iz starih?
Slično je,neke stvari su maknuli,a neke nadodali,neke pojednostavili... Ovo što su nadodali ne znam hoću li uspijeti naučiti do utorka-nekakvi službenički sistem,pa personalna politika... u zakonima su promijenjena tijela drž. uprave-više nisu središnji državni uredi Vlade nego državni uredi Vlade :confused2: Dužnosnika su nametali za poludit. Rukovodećih također. Nova ministarstva. I da..državnim uredom više ne upravlja tajnik nego predstojnik :bonk: Većina je slična ali treba proći nove zakone. Prelistaj na netu i ispravi po starim zakonima.
ja se s ovim ispitom natežem već pola godine. I nije teško. Uvijek znam što me pita,ali baš sam to naučila onako površno. treba zagrijat stolicu :)
:kava:

ideš

Slično je,neke stvari su maknuli,a neke nadodali,neke pojednostavili... Ovo što su nadodali ne znam hoću li uspijeti naučiti do utorka-nekakvi službenički sistem,pa personalna politika... u zakonima su promijenjena tijela drž. uprave-više nisu središnji državni uredi Vlade nego državni uredi Vlade :confused2: Dužnosnika su nametali za poludit. Rukovodećih također. Nova ministarstva. I da..državnim uredom više ne upravlja tajnik nego predstojnik :bonk: Većina je slična ali treba proći nove zakone. Prelistaj na netu i ispravi po starim zakonima.
ja se s ovim ispitom natežem već pola godine. I nije teško. Uvijek znam što me pita,ali baš sam to naučila onako površno. treba zagrijat stolicu :)
:kava:
koje su stvari maknuli,tj. koje lekcije?

Sara

koje su stvari maknuli,tj. koje lekcije?

Organizacija i org. struktura! Baš sam htjela pitat jesam li ja to dobro uočila,ali tražim po novoj literaturi i nigdje toga nema. I iz nastavnih materijala one pravce-mehanicistički,kibernetski...

meriane

imate na katedri za upravnu znanost propise tj zakone vec pročišćene koje su oni stavili za novu literaturu tako da ne trebate ponovno skidati..

kumer

1.TENDENCIJA PORASTA UPRAVNIH ORGANIZACIJA
a.razlika između apsolutnog i relativnog porasta
b.
2.ORGANIZACIJSKI PLAN
3.
a.DOKTRINA NOVOG JAVNOG MENADŽMENTA
b.DOBRA UPRAVA
4.POSLOVI DRŽAVNE UPRAVE
5.IZVRŠNA TIJELA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, KAKO SE BIRAJU

Neka netko dopuni, ovo je sve kaj sam uspio zapamtiti...imam nekako osjecaj da se pitanja ponavljaju bar na ispitu...ne sva ali 60 % da je svaki put isto. Jel moguce da su na pismenom djelu više zastupljeni zakoni i upravna znanost. Šta na usmenom onda više pita nastavne materijale???

ideš

1.TENDENCIJA PORASTA UPRAVNIH ORGANIZACIJA
a.razlika između apsolutnog i relativnog porasta
b.
2.ORGANIZACIJSKI PLAN
3.
a.DOKTRINA NOVOG JAVNOG MENADŽMENTA
b.DOBRA UPRAVA
4.POSLOVI DRŽAVNE UPRAVE
5.IZVRŠNA TIJELA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, KAKO SE BIRAJU

Neka netko dopuni, ovo je sve kaj sam uspio zapamtiti...imam nekako osjecaj da se pitanja ponavljaju bar na ispitu...ne sva ali 60 % da je svaki put isto. Jel moguce da su na pismenom djelu više zastupljeni zakoni i upravna znanost. Šta na usmenom onda više pita nastavne materijale???

jel se sjecas mozda kako glasi pitanje za organizacijski plan,tj. sto traze da se napise o tom?I kako glasi tocno pitanje za NJM i doktrinu dobre uprave?

Sto se tice usmenog, pitaju ti sve, ovisi kako si dobro napisao test,ako imas primjerice 15 bodova, pitat ce te samo par pitanja,ako si naprimjer ovaj dio iz zakona lose napisao onda ce te vise pitat zakone,ako si upravnu znanost losije napisao pitat ce te vise to itd. i to ako npr. nisi znao AUS oni ce te pitat FUS ili TUS...iz upravne znanosti ti mogu bas sve pitat(a najvise koncentracije i dekoncentracije one),a iz nastavnih materijala ti najvise pitaju europski upravni prostor(ali sve o tom kaj imas u knjizi), ponekad pitaju i reforme u RH(nabrojit i rec o njima) i ono ostalo kaj ti pise na forumu,jedino iz tog mislim da ne pitaju bas puno onaj dio lokalna samouprava i ono poglavlje o službenicima. a sto se tice zakona sve ti moze pitat,prvo zakon o sustavu drž.uprave,pa onda ostali, cak je jednu curu teo pitao zakon o poreznoj upravi da kaze na sto se djeli porez. uprava.

kumer

Ajoj...hvala ti puno na pomoci...koji ti put izlazis na ispit!? Meni je ovo 3.put, a jucer sam po 1.put bio za ozbiljno...neznam kaj bih rekao fkt ima puo toga,na svim stranama... Ne sjecam ti se tocno, al sjetit cu se kada cu uciti to, pa cu ti napisati tocnno...za njm ti je pitanje da objasnis i u kojim drzavama je rasprostranjen, za dobru upravu se ne sjecam...org plan:sto sve sadrzi... Jel ima jos netko na ovom forumu da nadopuni molim vas!? Hvala..

ideš

Ajoj...hvala ti puno na pomoci...koji ti put izlazis na ispit!? Meni je ovo 3.put, a jucer sam po 1.put bio za ozbiljno...neznam kaj bih rekao fkt ima puo toga,na svim stranama... Ne sjecam ti se tocno, al sjetit cu se kada cu uciti to, pa cu ti napisati tocnno...za njm ti je pitanje da objasnis i u kojim drzavama je rasprostranjen, za dobru upravu se ne sjecam...org plan:sto sve sadrzi... Jel ima jos netko na ovom forumu da nadopuni molim vas!? Hvala..
ja ti izlazim sad na komisiju...prosli put sam isto bila i prosla pismeni al su rekli da nije dovoljno na usmenom,sad izlazim opet 14.2. bez obzira na sve,naucila sam sam sve to,al trebam ponavljat,pogotovo ove djelove di ima puno nabrajanja uvijek nesto zaboravim, sad jos i ovu novu knjigu,to sam si sve pocrtala,al ono dosta je nadopunjeno, a neke stvari su iste, ali razlikuje mi se od knjige "točke" od pusića,ona mi je dosta konkretna,ko neka skripta trebas znat sve od rijeci do rijeci,a iz ove nove knjige "upravna znanost" nemogu razlucit jel su neke stvari samo navedene radi boljeg razumjevanja kao primjer ili i njih trebamo znati napamet...ak imas kakvih pitanja slobodno pitaj...

pilic

kolege,može pitanja? Hvala unaprijed...
1.
a)Tendencija prema ograničavanju prisile u upravi, koje vrste prisile razlikujemo, dvostruka uloga prisile,
b)posljedica čega je ograničavanje prisile u upravi (tako nekako),
2.
a)kako se ljudski potencijali mogu definirati
b)sadržaj funkcije upravljanja ljudskim potencijalima u upravi,
3.
a)što je službenički sistem
b)što sadržava klasifikacijski sistem.
4.
a)poslovi predstavničkog tijela
b)prestanak mandata načelnika, gradonačelnika i župana po sili zakona
5.
a)koji su poslovi državne uprave, tko ih obavlja i tko ih može obavljati,
b)neposredna provedba zakona i drugih propisa

wolf90

Pozdrav ljudi ! Ako netko zna odgovor na ova pitanja :

1. Teritorijalizacija društva
2. Kriteriji utvrđivanja TUS-a i FUS-a
3. Upravljanje kao centripetalna snaga ( opisati)
4. Hijerarhijska organizacija

+ Da li u novoj knjizi upravne znanosti ima nekih novih stvari kojih uopće nema u starijoj verziji ? Ako jesu molio bi bar naslove lekcija u kratkim crtama .

Zahvaljujem se unaprijed !

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks