AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

honey988

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Studentski izbori za SZ DVZ-a odrzat će se 27.travnja 2011. Kandidature se primaju do 12. travnja 2011. Prijave saljite na [email protected] sa sljedecim podacima: ime, prezime, godina studija i smjer studija (porezni ili upravni studij).
npr. PERO PERIĆ, 1. GODINA, POREZNI STUDIJ
VAZNA napomena - npr. student koji je upisao recimo parcijalu druge godine računa se kao da je studen 1. godine i kandidaturu podnosi za 1. godinu.

Kleopatra7

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja mislim da to nije to i da mi nemamo to pitanje u svojoj literaturi.
ja mislimd a je odg n ato pitanje da se građani u odnosu na upravu pojavljuju kao podanici, građani, korisici, partneri i konzumenti.
Da,to pitanje se ne nalazi uopće u našoj literaturi,jer je to na 25.str. u nastavnim materijalima,a ta stanica nije navedena pod obveznu literaturu :happy:

ja nemam ustav pri ruci,pa bih zato zamolila ako nije problem da mi etko napise odgovor na pitanje:TKO I NA KOJI NACIN DONOSI LOKALNI REFERENDUM??
Kolegice,to ti se nalazi u zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi,članak 24:
" Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu o promjeni statuta, o prijedlogu općeg akta ili drugog pitanja iz djelokruga predstavničkog tijela kao i o drugim pitanjima određenim zakonom i statutom. Referendum raspisuje
predstavničko tijelo na prijedlog jedne trećine njegovih članova, na prijedlog općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, a u općini i gradu i na prijedlog polovine mjesnih odbora na području općine, odnosno grada i na prijedlog 20 % bgirača upisanih u birački popis općine ili grada. Pravo glasovanja na referendumu imaju građani koji imaju prebivalište na području općine, grada, odnosno županije i upisani su u popis birača. Odluka donesena na referendumu obvezatna je za predstavničko tijelo. "

Molila bih da mi netko odgovori gdje se nalazi odgovor na pitanje: koje mjere poduzima Vlada vezano za tijela državne uprave i tijela lokalne i područne samuprave? Hvala!

sunny_kiss

jel mi može netko nešto detaljnije reći o neposrednoj provedbi zakona?? u zakonu ima samo onaj jedan članak a profesorica to traži detaljnije...KAKO se provodi, i kako riješava u upravnim stvarima... ??

ninka

evo čisto mala obavijest za one koji ne znaju... studentima sa upravnog odjela je odobreno polagat ispite sa treće godine, iako im je ostao jedan nepoloženi sa druge... oni su se izborili, a što je sa nama...

masa

evo,tek toliko da znate,poslala sam mail sanji storjak u vezi polaganja ispita sa druge godine ako nam je ostalo još ispita sa prve i ona kaže da bi trebalo poslati peticiju stručnom vijeću da bi oni mogli o tome raspravljati na sjednici.
što znači da ona peticija od prošlog semestra nije nikam ni dospjela!!!
puno hvala kolegicama koje su je i slale da su nas o tome obavijestile.
tako da bi se trebalo ponovo potpisivati,a tko će to sve organizirati i dostaviti stručnom vijeću,e to nemam pojma.
lp

Sara

Može li mi netko potvrdit da je literatura ista kako piše u vodiču za ovu godinu? Znam da stalno nešto mijenjaju,pa ako sam u krivu,da ne propustim gradivo... HVALA unaprijed!

Sara

I još jedno pitanje :confused2: Knjiga Nauka o upravi ,točke 37.-43. Razvoj političkih sustava ,treba li to znati ili se ne pojavljuje? Radim svoju skriptu ,a u ovoj u skriptarnici vidim puno toga što nema u knjizi pod tim točkama . Tko zna neka pomogne,jer sam totalno zbunjena od ovog...

maricaa

eiii:Ddali mi tko molim vas može reći koje točno članke iz kojeg zakona trebamo učiti??recimo zakon o sustavnu državne uprave ima oko 90 članka,a nama piše od 1.-62.,dali je dovoljno učiti samo te od 1.-62.,ili je bolje naučit sve??hvalaaaa:D

jeeci

koje tocno clanke trebas znat pise ti na stranici od pravnog fakulteta pod katedrom upravna znanost i od tamo ti je najbolje i skinut clanke jer su provjereni sretno s ucenjem

pitija

Sto se tice zakona, zadnji su iz ozujka 2011

1. Enivej, moje pitanje za provedbene propise vrste i kako nastaju?
Ono sto sam pronasla o tome je samo u zakonu Poslovi državne uprave, čl.17, no tu ne pise kako nastaju. Što ste vi sve za to napisali osim taj čl. 17 ?
2. Nabroji kategorije državnih poslova prema Zakonu o lokalnoj samoupravi?
3. Kategorija državnih poslova prema Zakonu o sustavu državne uprave?
4. Koje mjere Vlada poduzima vezano za tijela državne uprave i tijela lokalne i područne samouprave ?
5. Koje akte donosi Vlada, koja tijela osniva, kojim aktom i zbog čega ?
6. Posebni i zajednički upravni odjeli i gdje su?
7. Poslovi državne uprave i koji sapadaju pod druge poslove?
8. Upravne organizacije u sastavu ministarstva, tko njima vodi i koja je razlika među njima?

Najvise me zivcira kod ove organizacije sto ne mogu pronaci odgovore uopce.

MalaBubama

Ne mozes naci odgovore jer su neka pitanja krivo postavljena. Kruzi pitanje "ovlasti predstavnickog tijela", a tog pitanja i odgovora nema nigdje u literaturi i krivo je postavljeno. U literaturi ima samo odgovor na pitanje "poslovi predstavnickog tijela".

ideš

S današnjeg roka : TUS problemi, vođena grupa objasni, razlika između samoupravnog i prenesenog djelokruga, koja su izvršna tijela u jedinicama lokalne samouprave, koja su predstavnička tijela u jedinicama lokalne, područne (regionalne) samouprave, akti jedinica lokalne i područne (reg.) samouprave, predstavničko tijelo kao sredstvo političkog nadzora uprave i kojim se metodima prestavničko tijelo služi. :happy:
ako još ima nesto nek me netko nadopuni...:wink5:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks