AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Kolege, jel se pojavljivalo kad na ispitu onaj dio pred kraj knjige kod izvlaštenja, o komasaciji i arondaciji?

Balerinica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hej kolege, šta treba reći o pravu pozitivnog i negativnog statusa?
prava pozitivnog statusa su ona kod kojih gradani mogu traziti od uprave odredeno djelovanje, a to su:
jednakost u postupanju
pravo na rad i slobodu rada
osobna pozitivna prava

negativnog statusa ona u koje uprava NE SMIJE dirati, a to su:
osobnosti
doma
tajne dospisivanja
osobnih podataka
vjere
izrazavanja misli
znanstvenog i umjetnickog stvaralastva

Kolege jel netko mozda ima nekih 50ak pitanja iz oupa za ponavljanje?
Cula sam da si ekipa to na mail salje pa ako netko ima jel mi moze tu napisat. HVALA! :)

brineta12

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel mi može netko objasniti izvanredna pravna sredsva i pogrešne upravne akte, što treba točno znati za odgovor o tome na ispitu? Hvala :)

jeja

izvanredna pravna sredstva: omogućuju zahvat u pravomoćne akte kada oni sadrže pogrešku koja prema ocjeni zakonodavca predstavlja razlog za korekturu pravomoćnosti i samo kod akata sa pogreškom oborivosti (sadrže blažu pogrešku čime dobivaju pravnu snagu i zadržavaju je ako se protiv njih ne iskoriste dopuštena pravna sredstva-žalba,tužba). Protiv konačnih rješenja koriste se:eek:bnova postupka,poništavanje i ukidanje po pravu nadzora,protiv izvršnih rješenja izvanredno ukidanje,protiv pravomoćnih rješenja zahtjev za zaštitu zakonitosti i ukidanje i mjenjanje na zahtjev stranke.

pogrešni upravni akti: nezakoniti-pogreška se manifestira povredom pozitivnog prava, nepravilni-donosilac je postupio nesvrsishodno sa stajališta javnog,općedruštvenog interesa.
Obujam pogrešnosti:kada je akt pogrešan u cijelosti ili djelomično.
Posljedice pogrešnosi:kod potpune koja je u dispozitivu akta zahvat se u povodu redovnih ili izvanrednih pravnih sredstva poduzima radi stavljanja izvan snage čitavog akta,a kod djelomične pogrešnosti stavljanjem izvan snage ne utječe se na ostale dijelove akta.
Oborivi (rušljivi) upravni akt-sadrže blagu pogrešku,dobivaju pravnu snagu te je zadržavaju ako se protiv njih ne iskoriste dopuštena pravna sredstva-žalba tužba. Zahtjev pripada strankama i tijelima koja vrše nadzor.
Ništavni upravni akt-sa najtežom pogreškom kršenja zakonitosti sa teškim pravnim posljedicama. Nemogu konvalidirati-naknadno osnažiti, ni nakon proteka vremena, na ništavost se poziva svatko prema službenoj dužnosti ili prijedlog stranke.

Balerinica

Moze li mi netko napisati najosnovnije o OIB-u. Imam samo onu skriptu a nisam bila na predavanju kad je o tome bila rijec.
Hvala!

Jadranka15

Odgovor na post od Balerinice

Osobni identifikacijski broj, odnosno OIB, stalna je identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljana i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Određuje ga i dodjeljuje Ministarstvo financija, a sastoji se od 11 znamenki određenih slučajnim odabirom,(ne sadrži nikakve privatne podatke), dok 11. znamenka predstavlja kontrolni broj izračunat po međunarodnoj normi ISO 7064 „Modul 11,10“ . OIB zadovoljava zahtjeve Europske unije za potrebe međunarodne razmjene podataka jer ima manje od 12 znamenki, dok JMBG ima 13.

Uvid u podatke o osobnom identifikacijskom broju imat će samo ovlaštene osobe i institucije s tim da će oni moći ostvariti uvid u samo one podatke za koje su ovlašteni. Osobni identifikacijski broj mogu koristiti sva nadležna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima koje vode službene evidencije o osobama i imovini.

Donošenjem Zakona o osobnom identifikacijskom broju (NN br.60/08), 1. siječnja 2009. godine započet je postupak uvođenja OIB-a u pravni sustav Republike Hrvatske, čiji je glavni cilj bio stvoriti jedinstveni identifikator osoba koji bi bio zakonski prihvaćen od strane svih javnopravnih tijela. Samim njegovim stvaranjem, u svim službenim evidencijama stvaraju se preduvjeti za informatičku razmjenu podataka između javnopravnih tijela.

Marinchy

Jesu rezultati u četvrtak u 11 h, ne znam dal sam dobro vidjela :confused:
Hoće odmah bit i usmeni ili?

Marinchy

Znas možda koja su se pitanja odnosila na 2. dio gradiva,tj. ono kaj je trebalo spadat u 2. kolokvij? :)
Ja sam samo to trebala napisat kad imam ocjenu iz 1.
Stupanje u posjed izvlaštene nekretnine, odgovornost za štetu nanesenu državnom tijelu, opoziv uvjetne osude (prekršajni) i... ?
To zadnje mi fali, tj. sigurna sam da sam se zeznula i odgovorila na pitanje na koje nisam trebala, a ne ono na koje sam trebala..:hm:

peroz

Znas možda koja su se pitanja odnosila na 2. dio gradiva,tj. ono kaj je trebalo spadat u 2. kolokvij? :)
Ja sam samo to trebala napisat kad imam ocjenu iz 1.
Stupanje u posjed izvlaštene nekretnine, odgovornost za štetu nanesenu državnom tijelu, opoziv uvjetne osude (prekršajni) i... ?
To zadnje mi fali, tj. sigurna sam da sam se zeznula i odgovorila na pitanje na koje nisam trebala, a ne ono na koje sam trebala..:hm:
Objasni organizacijski ili formalni pojam uprave.

Ja umjesto stupanje u posjed izvlaštene nekretnine... pisem o privremenom uzimanju zemljista u posjed, :eek: :cry:

Marinchy

Znala sam da sam fulala, to je ono skroz na početku knjige.
Ja umjesto tog napisala ono akti uprave, misleći da oni misle na ugovore uprave, a to je sasvim nešto drugo, a opet slično. :rolleyes: :cry:

peroz

da, odnosno meni prva def. u skripti haha, eh jesmo se usrecili, nikad kraja mukama.. a kaj sad.. budu vidli da pucamo od znanja :D

Marinchy

Haha, da bar će vidjet da pucamo od znanja.:) Odmah mi je to nešto bilo sumnjivo oko tih pitanja,ehh..:wtf: Jesi ti isto samo 2. kolokvij trebao?
Valjda će nam uvažit ostale točne odgovore i činjenicu da je 4 pitanja premalo za pokazat svo znanje :D, a ima sl. stvari pa se lako zbunit.:thinking:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks