AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

blankad

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ja sam bila kod Staničića..pitao me pripremne radnje kod izvlaštenja, razgraničenje javnog dobra, prava negativnog statusa, a curu s kojom sam bila francusku teoriju javnog domena, određivanje naknade kod izvlaštenja i ne mogu se više sjetiti..uglavnom jako je ok pita lagano i nejde u detalje pomaže dosta :)

Dolla

Miss Gates
evo ja ću ;) knjiga označena poglavlja,koncesije iz prezentacije objavljene na netu katedre, prekršajni zakon (ak stigne pročitati sve ili bar članke kaj su se većinom ponavljali jer to je 1 pitanje uvijek iz PZ-a) i ona četiri članka iz zak.o sustavu državne uprave ne bi bilo loše znati (50-54) eh da, na katedri je i prezentacija o sudu EU..kak funkcionira,tko koga tuži i tako to..to su radi unije novi dijelovi gradiva koji će ziher početi biti aktualni pa ne treba zanemariti. Dakle da sumiramo..razvaliti knjigu, prekršajni zakon onak...i koncesije dobro naučiti (samo iz prezentacije!) i ona prezentacija osnove europskog upravnog prava.
Ja bih se samo nadovezala da se i ustanove uče iz Staničićevih prezentacija, zapravo dopuni se ono iz skripte/knjige s prezentacijom jer je prezentacija jako dobro napisana.

peroz

Kako se provodi upravni nadzor, tko ga provodi, nad kime se provodi, što se nadzire i koje su ovlasti ako se utvrde nepravilnosti ?

jeja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Tijela drž.uprave nadziru provedbu zakona i drugih propisa te zakonitost rada i postupanja tijela drž.uprave,tijela jedinice lok i podr.samouprave te pravnih osoba sa javnim ovlastima.
Nadziru: zakonitost rada i postupanja,rješavanje u pravnim stvarima,djelotvornost,ekonomičnost i svrhovitost rada u obavljanju poslova drž.up,svrhovitost unutarnjeg ustrojstva i osposobljenost službenika i namještenika za obavljanje poslova,odnos službenika i namještenika prema građanima.
ako je došlo do nepravilnosti: zahtijevat će izvješća,podatke i dr.obavijesti o obavljanju poslova,raspraviti postojeće stanje i predložiti mjere koje se moraju poduzeti radi izvršavanja pojedinih poslova drž.up,pokrenuti postupak odg.odgovarajućih službenika i namještenika,obaviti poslove iz svoga djelokruga ako se na drugaćiji način nemože izvršiti zakon ili dr.propis,poduzeti druge mjere propisane zakonom

U granicama svog djelokruga: ministarstva,drž.uredi i drž.up.organizacije nadziru rad tijela drž.up,tijela jedinice lokalne i područne samouprave i pravne osobe sa javnim ovlastima.
Uredi državne uprave u jedinicama područne samouprave nadziru rad tijela jedinica lokalne i područne samouprave te pravnih osob sa javnim ovlastima u povjerenim im poslovima državne uprave na području županije.

malivibrufo

može mi netko reći za koji rok trebamo učiti iz novog zakona o prekršajima,ja ću vjerojatno u 9 mj ići na ispit...hvala

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može mi netko reći za koji rok trebamo učiti iz novog zakona o prekršajima,ja ću vjerojatno u 9 mj ići na ispit...hvala
Odgovor od profesora je da za rok u srpnju još možemo učit iz starog prekršajnog, ali će od rujna biti promjena.

peroz

Koje su to 2 faze izvlastenja ??

1 . utvrdivanje interesa za RH
2. provodenje izvlastenja, rjesenje o izvlastenju i naknada za izvlastenu nekretninu

el to tak ili ??

jeja

da, faze su :utvrđivanje interesa za Rh (tu ti je bitan plan izvlaštenja), provođenje postupka i rješenje o izvlaštenju, utvrđivanje i isplata naknade za izvlaštenu nekretninu. Zapravo su to 3 faze. :)

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može netko tko je nedavno bio na ispitu ili 2. kolokviju napisat da li se među pitanjima pojavljivalo o europskom upravnom pravu iz prezentacije i da li to trebamo znati? Hvala! :)

filmar

Može netko tko je nedavno bio na ispitu ili 2. kolokviju napisat da li se među pitanjima pojavljivalo o europskom upravnom pravu iz prezentacije i da li to trebamo znati? Hvala! :)
Ništa vezano uz poglavlje o europskom upravnom pravu,ćak ni na usmenom.Nije bilo ni pitanja vezano uz prekršajni zakon,ali...nikad se ne zna.Po meni najteža pitanja bila su iz "koncesija", samo usmeni.Ali opet,pretpostavljam da je koncept "pismenog ispita" malo drugačiji od "kolokvija".

ružmarin

Da li ima koja dobra duša da mi prijavi danas upravno pravo i upravno postupovno? nisam iz zagreba a ponestalo mi je prijavnica...uplaćujem odmah novce na tekući :)
molim vas nek mi se netko javi kome nije problem..hvala unaprijed

jeja

današnja pitanja: modificiranje načela zakonitosti u hr pravu, što nemože biti objekt slobodne ocjene, poslovi donošenja propisa državne uprave, načela stjecanja državljanstva, obveznost upravnog akta, zabluda o protupravnosti prekršaja, vrste javnih dobara prema načinu nastanka, koncesionirana javna služba.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks