AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

katyy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel mi može netko ukratko reći razliku između uprave i sudstva te kontrolu nad upravom putem ustavnog suda

tamchika

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Razlika između uprave i sudstva -
- odnos prema pravu i važenje načela zakonitosti- pravna norma nema isto značenje za njih , samo su sudovi pravni vršioci prava jer im je pravna norma podloga za postupanje a upravi nije.
- pravo na diskrecijsku ocjenu- nema je kod sudova
-sud nema inicijativu za pokretanje postupka i on je samo nepristrani arbitrar među strankama dok uprava u postupku brani javnu vlast
-vrsta njihovih akata i konstituiranje tzv. sudskog akta u materijalnom smislu

Kontrola uprave putem ustavnog suda
- odlučuje o suglasnosti propisa( dakle i onih koje donosi državna uprava) s Ustavom i zakonom
- može, do donošenja odluke privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji što se poduzimaju na osnovi zakona ili drugog propisa čija se ustavnost , odnosno zakonitost ocjenjuje , ako bi njihovim izvršavanjem mogle nastupiti teške posljedice.
- sud ima ovlast da propis koji nije suglasan sa Ustavom ili zakonom poništi i ukine, zatraži ponavljanje postupka i izmjenu ukinutog akta
-odlučuje povodom ustavnih tužbi koju svatko moeže podnjeti ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti, jed. lokalne ...ili pravnih osoba povrijeđeno ljudsko pravo.
-Sud rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne , izvršne i sudske vlasti

hypnogirl

bilo je po maglovitom sječanju:
1.obujam i posljedice pogrešnosti upravnog akta
2.Otpust iz hrv.državljanstva
3.stupanje u nekretninu..ili iz nje?? (izvlaštenje)
4.odgovornost države za štetu bez greške
5.Spontani podzakonski akti
6.objekt slobodne(diskrecijske) ocjene
7.podjela javnog dobra
8. nemam pojma xD

mm1306

pitanja s današnjeg ispita:
1. objekt slobodne diskrecijske ocjene?
2. spontani podzakonski općenormativni akti!
3. odgovornost za štetu bez greške
4. prestanak hrvatskog državljanstva otpustom!
5. pogrešni upravni akti
6. razgraničenje javnog dobra
7. stjecanje prava na posjed izvlaštene nekretnine
8. pravo na rehabilitaciju iz prekršajnog zakona...:)

ivana29

love
imaš osam pitanja, svako pitanje 5 boda i piše se otprilike sat vremena...kod odgovora napiši sve kaj znaš o tome pitanju, jer stvarno ima dosta vremena i da se na sve odgovoriti
Hvala ti! sorry zaboravila ka se zahvali pa eto ovako...

Sanja_19_

zna li netko kako oni boduju? posto je raspon bodova na jednom pitanju od 0 do 5..na nekim pitanjima nema se sta puno pisati,pa me zanima...

hypnogirl

zna li netko kako oni boduju? posto je raspon bodova na jednom pitanju od 0 do 5..na nekim pitanjima nema se sta puno pisati,pa me zanima...
nitko to ne zna...kod jednog profesora ćeš dobit više bodova a kod drugog manje ..ovisi tko će ti ocjenjivati...

katyy

Koje su dvije faze izvlastenja,hitno je :) hvalaaa
Utvrđivanje interesa za rh stim da tu više neme plana izvlaštenja
Provođenje postupaka izvlaštenja i donošenje rješenja o izvlaštenju
Utvrđivanje i isplata naknada za izvlaštenu nekretninu

minka

jel mi netko moze reci jel se ovaj ispit moze spremiti za 2tjedna?U stisci sam s vremenom pa me zanima ak bas stisnem s ucenjem jel mi to dosta vremena?

martina_sk

Administrator
jel mi netko moze reci jel se ovaj ispit moze spremiti za 2tjedna?U stisci sam s vremenom pa me zanima ak bas stisnem s ucenjem jel mi to dosta vremena?
ako baš stisneš i koncentriraš se na pitanja koja se ponavljaju onda može biti dovoljno.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks