AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

nea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ZA MARINU 2: na statusne dijelove se najvjerojatnije misli na posvojenje-to je iz nove knjige (barem sam ja tako učila), i nipošto ne reći da postoje dva oblika posvojenja jer je po novom zakonu samo jedan, ali prof.zna pitati i koja su dva oblika prije postojala.

mito

Zanima me na što se misli u vodiču za ovo obiteljskopravni instituti i instituti matičarstva kao posebne državne službe koja je s obiteljskim pravom usko povezana.Ako netko odgovori hvala mu unaprid.

orbitrek

Zanima me na što se misli u vodiču za ovo obiteljskopravni instituti i instituti matičarstva kao posebne državne službe koja je s obiteljskim pravom usko povezana.Ako netko odgovori hvala mu unaprid.
institut-u pravničkom slengu da tako kažem ta riječ koja u većini budi asocijaciju na neku zgradu zapravo znači
pravni propis/ zakonsko načelo

tako pr. pravnici kažu institut supotpisa, a odnosi se na akte koje koje potpisuju predsjednik RH i predsjednik vlade RH prema ustavu i tako dalje

dakle tim kratkom izrazom obuhvatilo se prilično široko područje ( koje ti moraš naučiti ) u ovom slučaju, dakle obiteljskog prava jer podrazumjeva sva ona pravna pravila vezana uz brak, razvod, određivanje majčinstva, očinstva, brigu i skrb o djeci itd. kao obiteljskopravnim institutima
te pravna pravila vezana uz upis rođenih, vjenčanih, umrlih u matice kao i pravila službe kao institute matičarstva

Štefica

Izvanredni sam student sa dosta velikom pauzom u polaganju ispita. S obzirom na to da radim i ne živim u Zagrebu, teško mi je dolaziti na konzultacije kao i do potrebnih informacija.
U "Vodiću kroz studij" za ovu akademsku godinu pobrojana su poglavlja knjige "Obiteljsko pravo" koja su bitna za ispit. Nisu pobrojana poglavlja VIII - Uzdržavanje; IX - Imovinski odnosi i X - Europsko obiteljsko pravo u nastajanju.
Molim da mi odgovorite kakva su vaša iskustva. Pitaju li i ta tri poglavlja.
Unaprijed zahvaljujem!

tatjana

bok svima, da vam se pridružim, taj ispit sam položila prošle godine u 5 mjesecu, nabavila sam si neku dobru skriptu za koju više ne znam kod kog je i zakon i sjela tjedan dana i naučila, dobro imam predznnaje pa i nije bio nkei problem. treba znati izmjene, usporedite si zakon, malo utvrdit postupke css jer se to mijenjalo, gdje centar sada se smije mijšati, iznose alimentacije, mene je pitala prava djece, pretpostavke za brak, sklapanje i poništenje, matice malo, što se upisuje... ne sjećam se više..
ali sve u svemu jako zanimljiv ispit, i po meni najlakši

gogi

Samo jedno pitanje imam i unaprijed se zahvaljujem onome tko odgovori. Koja je konkretna razlika između posebnog i kolizijskog skrbnika?

Štefica

Zanima me da li je na predavanjima za izvanredne studente bilo rečeno što o poglavljima VIII - Uzdržavanje; IX - Imovinski odnosi i X - Europsko obiteljsko pravo u nastajanju. Jesu li oni dio ispitne literature s obzirom da ih nema u popisu u "Vodiću kroz studij".

mena

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam bila danas na ispitu.izaslo nas je 5 cura.prof.je skroz ok,i doslovce pomaže ak negdje zapneš,navodi na odgovor..pitanja-matica vjenčanih,učinci braka,utvrđivanje izvanbračnog očinstva,utvrđivanje očinstva sudskom presudom,roditeljska skrb,promjena osobnog imena,dužnosti skrbnika,skrbništvo nad maloljetnim osobama,izvadak i potvrde,pravo uvida u drž.matice,ovlasti matičara,odgovornost matičara..

muholovac

ja se baš nebi složila da je prof.ok,jer sam i ja bila na ispitu..i dosta toga sam znala kaj me pitala..nisam sad nekaj briljirala i govorila ko iz stopa..al sam se fakat učila i trudila da odg što bolje..al nakon 15-minutnog rešetanja prof.mi je rekal da me pitala 8-9 pitanja i da na ni jedno nisam znala odg,ja sam ostala paf,i nisam znala kaj bi rekla..mislim da je bilo za prolaz..neznam kaj vele osatle cure kaj su bile samnom..al..fakat sam dvojku zaslužila jer sam na svako pitanje barem nešto rekla..nisam zurila ko tele u šarena vrata..mislim da ima neke dosat čudne kriterije..al..eto..više sreće na dr.roku..pozz..

muholovac

jp..muholovac iz Krapine..hehe..kaj si i ti iz kr?? kak pa ti je ime? ;=))

konvalidaciju braka možeš naći pod naslovom "osnove prestanka braka"-kod slučaja poništaja braka-konvalidacija bi bila naknadno osnaživanja maloljetničkog braka koji je za vrijeme sklapanja bilo nevaljan

lucy

I ja sam položila danas kod prof Milas.
Kao što Chuchi kaže, profesorica je super.
Mene je pitala osnove prestanka braka, objasniti poištaj, konvalidaciju - koje vrste postoje, koja su ekonomska prava djeteta, lišenje roditeljske skrbi, što se u maticu vjenčanih upisuje u naknadni upis i bilješke.
Ostale je pitala Konvenciju o pravima djeteta-tko je donio i kad taj dokument, zašto je važan, utvrđivanje majčinstva, što je parica, posljedice prestanka braka, postupak posredovanja, posvojenje... Uglavnom, pitanja se ponavljaju i sva su navedena u prijašnjim postovima.

Dalida

svaka pohvala za prof. Milas, strpljiva i smirena žena.
Pitanja: promjena osobnog imena, ovlasti matičara, kaznena odgovornost matičara, mjere za zaštitu djeteta-osobne i imovinske, tri bračna spora, poništaj braka, razvoj matičarstva, državne matice...
Ljudi su padali na utvrđivanju i osporavanju očinstva...
Uglavnom standardna pitanja, ništa novo.
Svakome bi preporučila prije izlaska na ispit odgovoriti pitanja s foruma i prolaz je garantiran ;)))

gogi

Lucy, hajde molim te, ako će ti se dat, napiši odgovor za konvalidaciju sudskom odlukom. Imam staru knjigu a unutra nema konvalidacije uopće.

lucy

Lucy, hajde molim te, ako će ti se dat, napiši odgovor za konvalidaciju sudskom odlukom. Imam staru knjigu a unutra nema konvalidacije uopće.

Primjer konvalidacije sudskom odlukom je kad u postupku poništaja braka, koji je sklopljen unatoč bračnoj smetnji maloljetnosti, sud odbije tužbu jer je zaključio da su za vrijeme sklapanja braka postojale okolnosti zbog kojih bi, da je tada o tome odlučivao, dozvolio sklapanje braka. Isto je i s bračnom smetnjom kod osobe lišene poslovne sposobnosti. Sud će također odbiti tužbu iz istih razloga. Na taj način dolazi do osnaženja (konvalidacije) braka koji je bio sklopljen unatoč bračnim smetnjama.

Meni je to priznala kao odgovor.

To je objašnjeno u čl. 37. i 38. Obiteljskog zakona.

londres

hej.. Jel mi može netko reć šta točno treba naučit iz obiteljskog, mislim dal treba sva poglavlja ili su nam možda neka izbačena'? Thanks...
Mene zanima što znači "odgovarajući statusni dijelovi" što se tiče knjige Obiteljsko pravo?

majolada

to su oni naslovi koji su i u kjnizi Obiteljsko pravo s matičarstvom ali su u knjizi Obiteljsko pravo promijene koje su se dogodile,mislil da nema nekih promijena osim kod posvojenja pa bi bilo dobro naućiti knjigu Obiteljsko pravo s matičarstvom sve osim posvojenja i onda posvojenje iz kjnige obiteljsko pravo i naravno zakone
nadam se da nisam još više zbunila,ne znam kako bi drugačije objasnila

majolada

knjigu obiteljsko pravo sa matičarstvom,2003 treba naučiti cijelu jedino posvojenje iz knjige obiteljsko pravo 2007 i zakone,zakone imaš na katedri od obiteljskog prava i nemaju puno stranica

orbitrek

Svaka pohvala profesorici. Učila sam po skripti s foruma i prošla zakone - bilo je dovoljno za 5.:happy:
odgovor za zokija

ne treba učiti sve članke ii obiteljskog zakona, tj. uzdržavanje i imovinskih odnose ne traba učiti
učiš cjeline brak, roditelji i djeca, posvojenje i skrbništvo

pročitaš temu od početka do kraja jer je prepuna korsinih savjeta i odgovora na pitanja

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks