AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Thriller

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam ti prvo ucio po skripti, pa opet po skripti pa sam htio po knjizi ali sam opet po skripti i sada sam za komisijski poceo spremat definitivno po knjizi!! A nacin je taj, posto sam vec upoznat sa gradivom da citam i skriptiram si najvaznije, a ti koja jos nisi ni pocela bi mogla uciti na nacin na koji si ucila za neke druge predmete kad si ucila po knjizi, pogotovo ako je bio efikasan, ako nije onda koliko sam cuo kolege, pricao s njima i imao vlastitih iskustava da prvo citas i podvlacis sto je najvaznije a kasnije prodes to jos jednom i sve upamtis...ili dvaput ili dok ne upamtis... ... nadam se da sam ti pomogao naucit nauku :laughing:

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
da li netko tko je već izlazio zna dal hoće srušiti ako sve znaš napamet?
misliš, ak si naštrebala sve napamet?? naravno da neće, al znaju te pitat pirimjere kod nekih stvari tak da ti je najbolje tak učiti,
sretno:happy:

Inka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozdrav...jel bi mi mozda netko kojim slucajem malo bolje razjasnio odgovore na ova pitanja jer sam malo zbunjena...
1. 4 faze odnosa građana i uprave
2. razlika izmedju korisnikai potrosaca
3. najnoviji problem u odnosu uprave prema građanima
4. uloga podanika i da li se danas mozemo naci u toj ulozi?
5. takticko planiranje i faze

Zahvaljujem :D

katy

pozdrav...jel bi mi mozda netko kojim slucajem malo bolje razjasnio odgovore na ova pitanja jer sam malo zbunjena...
1. 4 faze odnosa građana i uprave
2. razlika izmedju korisnikai potrosaca
3. najnoviji problem u odnosu uprave prema građanima
4. uloga podanika i da li se danas mozemo naci u toj ulozi?
5. takticko planiranje i faze

Zahvaljujem :D
5.planiranje tijeka rada - naglasak je na podrobnom predviđanju pojedinih radnih operacija.Znači predvidjeti odvijanje pojedinih radnih operacija i njihovo međusobno povezivanje kako bi se postigli najbolji rezultati u pogledu kvalitete brzine i ekonomičnosti obavljanja cjelog posla.Faze:prikupljanje potrebnih podataka,analiza radnih operacija,raspored rada na radna mjesta i utvrđivanje redosljeda radnih operacija.3
3.u odnosu s građanima odnosno društvenom okolinom kao najvažniji ističe se problem odazivosti mjere do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline.Premda u odnos s građanima uprava može uvesti i silu ona uvijek treba voditi brigu o tome da političko - upravni sustav kao cjelina ovisi o podršci građana.mislim da je to odgovor al nisam sigurna.
2.potrošači javne usluge kupuju ovisno o svojoj ekonomskoj i platežnoj snazi a korisnici - premda javne usluge imaju svoje realne cijene oni su oslobođeni njihovog plaćanja u cijelosti ili barem djelomično ostatak do pune cijene alimentira se iz državnog i drugih javnih proračuna.
1.uloga podanika(i danas se možemo naći u njoj,sila karakteristika),faza građana (ono što se nekada silom nametalo sada je regulirano pravom),uloga korisnika(u odnosu na javne službe)uloga potrošača konzumenata.
4.danas se isto možemo naći u toj ulozi ruše kuće bez dozvole plaćamo poreze policajci naplaćuju kaznu zbog prebrze vožnje.Uprava nastupa kao instrument vlasti autoritativnim odlučivanje pa i silom zanemarujući interese stanovnika.Državna uprava je bila velika i snažna nesavladiva.

za 1 2 3 4 nisam sigurna dal je to dovoljno i dal je to to, ja sam tak naučila.nadam se da sam bar malo pomogla.

rhorina

čula sam da za pismeni treba odgovarati sve od riječi do riječi kako je u knjigama, ako nešto napišeš svojim riječima to nije dobro!!! ja sam pala 4 puta, na komisiji su mi vratili prijavnicu pa mi se sada računa da idem prvi puta na komisiju! sretno svima

NIKICA

može li mi netko odgovoriti na cetiri pitanje.industrijska koncetracija-sto se dogodilo'kako se dogodilo?razlozi zasto drzavna uprava preuzima na sebe sve poslove?efekti prema osoblju?koje su faze u razvoju odnosa covjeka i uprave.hvala unaprijed

katy

može li mi netko odgovoriti na cetiri pitanje.industrijska koncetracija-sto se dogodilo'kako se dogodilo?razlozi zasto drzavna uprava preuzima na sebe sve poslove?efekti prema osoblju?koje su faze u razvoju odnosa covjeka i uprave.hvala unaprijed
1.u drugoj polovici 19 st dolazi do industrijalizacije i urbanizacije te ponovne koncentracije društvene moći u instituciji države u zemljama zapadne europe i sjeverne amerike.U ovoj fazi razvoja političkog sustava pored klasičnih resora uprave kao vlasti(policija,pravosuđe,vojska) razvijaju se resori uprave kao službe u privredi , društvene službe(u obrazovanju zdravstvu socijalnoj zaštiti)tehničke službe(u transportu komunikacijama) komunalne službe i informacijske.država u ovom razdoblju preuzima proizvodnju dobara za zadovoljenje interesa državljana ,odgovornost za matrijalnu i socijalnu dobrobit stanovnika.
2.djelimo ih na objektivne - u pogledu broja i strukture upravnog osoblja te službeničkog sastava i na subjektivne - promjena kvalitete osoblja etike i organizacijske kulture.posebna pažnja se posvećuje vodećem sloju službenika - javnim menadžerima.Smanjuje se postojeće osoblje i popunjava se s osobljem koje ima menadžerske vještine i znanja.inzistira se na ocjenjivanju rada a ocjene su često subjektivne,plaća ovisi o ostvarenim rezultatima.
3.paternalizam - odnos u kojem uprava ili vlast sebi prisvaja očinski odnos prema građanima.demokratska država i uprava - nastupa sa demokratskim reformama i revolucijama od 17 do 19 st,smatra se da djelatnost države u odnosu prema građanima treba svesti na minimum.razlikujemo dvije varijante javne odnose i suodgovornost.3 i 4 fazu neznam
ja sam tak naučila i nadam se da ti pomogla

katy

je mi može netko tko je već izlazio reć da li kod pravaca shvaćanju o organizaciji trebamo pisat o njima ili ih treba samo nabrojati i da li kod vrsti upravnog sustava također moramo pisat o njima?

orbitrek

je mi može netko tko je već izlazio reć da li kod pravaca shvaćanju o organizaciji trebamo pisat o njima ili ih treba samo nabrojati i da li kod vrsti upravnog sustava također moramo pisat o njima?
Kad sam ja izlazila prof.Musa je rekla da za svako nabrajanje treba ukratko napisat pojašnjenje pojama ako ga ima jer ovak može biti da si ga neštrebao bez razumjevanja il prepisao
manje je više - ta uzrečica ne vrijedi za katedru
moja sugestija je da napišeš pravac i što ga karakterizira u dvije tri riječi
upravne sustave pojasniti obavezno

mateja1306

hej ljudi nauka se da proći i ako učiš samo iz skripte...frendica je dobro naučila skriptu,prošla pismeni i dobila 3 na usmenom, a da knjigu nije ni otvorila...još par ljudi znam koji su na taj način prošli...valjda sve ovisi od osobe do osobe i kako ko ima sreće...pa eto da se ne mučite bezveze...pozz

katy

hej ljudi nauka se da proći i ako učiš samo iz skripte...frendica je dobro naučila skriptu,prošla pismeni i dobila 3 na usmenom, a da knjigu nije ni otvorila...još par ljudi znam koji su na taj način prošli...valjda sve ovisi od osobe do osobe i kako ko ima sreće...pa eto da se ne mučite bezveze...pozz
A iz koje skripte je učila?

hereja

skripta ti ima tocno 69 stranica (nadam se da sad znas koja)
plus ja sam si skinula i pitanja i odgovore iz nauke

katy

zna li itko koji je najnoviji problem uprave u odnosu prema gradanima
jel ispit sutra u pol 1?
Najvažniji problem u odnosu uprave prema građanima onosno društvenom okolinom je odazivost (responsivnost) mjera do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline.Uprava uvijek treba voditi brigu o tome da političko upravni sustavi kao cjelina ovise o podršci građana.
Mislim da je to odgovor ali nisam sigurna.

nilijas

evo pitanja s današnjeg roka
1.objasni funkc.upravljanja društvenim poslovima
TUS +problemi
2.koji su razlozi širenja javnog sekrora u industrijskom i urbanom drustvu
negativne posljedice nove dekoncentracije
3.koje su 2 skupine resora nastale horiz.difer i koja je razlika izmedju njih
objasni proces vertikalne difer
4.postupak i svrha postupka
vrse postupaka
5.nabrojati efekte suvremenih menadžerskih reformi i kad dolazi do njih(pojavom cega)
objasni strukturalne efekte...
i to je to s ovog roka

ani

voljela bi znati kad je usmeni tj rezultati iz nauke...thx
Rekla mi je frendica da će od sada rezultati od nauke biti na našem faxu, kao i usmeni koji je u četvrtak- tako su barem danas rekli, ali nek još netko potvrdi ko je bio danas na ispitu

antonia

LJudi završi je konačno i taj ispit.Profesorica je stvarno super.Puno pomaže ,čak i komisija.Može se proć i po skripti,ali je moraš dobro naučit.Hvala Bogu ja sam prošla.Svima puno sreće.SAMO BUDITE UPONI.Isplati se.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks