AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

topanga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da, dovoljno je samo iz skripte učiti, preporučam da si u skripti označiš pitanja s foruma a ona pitanja koja se više puta ponavljaju, to dobro nauči, i prođi jednom parelelno po knjizi pa nadopišeš ako što fali.
A 22 dana je sasvim dovoljno za učenje, i manje.
Sretno :laughing:
puno hvala,drzite fige :laughing:

u.pravni.k

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
vidim da spominjete neka pitanja sa foruma.. ja sam neka pitanja našao već popisana i kako-tako odgovorena, u skriptarnici.
Uprava, salabahter- pitanja i odgovori.pdf - File Shared from Box.net - Free Online File Storage
jel to to?
malo sam preradio (skratio i ponešto, mislim, ispravio). ako je štogod krivo ili nepotpuno, molim dojavu. hvala

inače, teško mi ide u glavu ta veeelika Nauka
pa bih spojio ugodno sa beskorisnim- pozivam vas sve na tematsko planinarenje, hodanje po proljetnoj šumici uz glasno čitanje odgovora..
a? plaćam velebitsko pivo ili prigorski gemišt svima koji dođu do kraja:)
nedjelja 11.4., od 10h?? zainteresirani- ne ustručavajte se javiti na pm

mateja19

al meni se to i dalje čini previše vremena i za troje ljudi da toliko budete unutra... to mi ne ulijeva ništ dobro bez obzira što svi kažu da je sve to ok... :(
to ti je zato jer ne pita paralelno...npr.sada jedan ne zna p uleti ovaj drugi i odgovori,nego on postavi pitanje i pušta te dugo da razmišljaš...istina da pita dosta pitanja,pročešlja ona skriptu ali ljudi,nije nikoga ništa pitala izvan toga! znači skripta je ZAKON ii samo to vam treba...nauka je super naspram financiranja iz kojeg nema skripte dobre za učenje nego dvije knjižurine u ruke i uči,a dosaaadno z poludit.

uglavnom,te primjere koje zna tražiti pita kada vidi da nisi nešto skužio tj.da ne kužiš to šta pričaš...ja kada sam učila nauku sve što mi je bilo onako nejasno,nerazumno,ukucala sam na google i istraživala o tome da ne dođem na ispit ko tuka!

opustite se ljudi,naučite super skriptu i možda i petica padne :wink5:

chasei

Da li skripta od 69 stranica sadrži primjere. Ne mogu posudit trenutno knige...pa ne znam iskreno ni o kakvim primjerima se radi. Molim odgovor, hvala na odgovoru.
ma ne brini se zbog primjera...mene je pitala na usmenom svega 3 pitanja, a jedini primjer je bio kakav je odnos uprave i građana kod nas i na temelju čega sam to zaključila...i najjednostavniji primjer je bio zdravstvo...
dečka koji je odgovarao sa mnom pitala je primjer u vezi postupka, npr. da izrada putovnice je za sve građane ista, ili osobnih iskaznica...i tako...a nije znao,pa nije mu se ništa strašno dogodilo zbog toga...
tako da te neće rušit zbog primjera

nisi jedina :laughing:
navalite onda...šta još čekate...:tongue2:

Maree

da li netko zna kakva je ova revidirana skripta od 33 str. i sadrzi 224 pitanja ??
:unsure:

Iwy

dal mi može netko reć koje su vrste nadzora... mene je to zbunilo jer na jednoj strani piše tehnički, pravni i politički, a pak na drugoj nadzor rezultata rada i ostalo... pa koje je na kraju, o čem se tu radi???

Nirvana

dal mi može netko reć koje su vrste nadzora... mene je to zbunilo jer na jednoj strani piše tehnički, pravni i politički, a pak na drugoj nadzor rezultata rada i ostalo... pa koje je na kraju, o čem se tu radi???
Nadzor uprave može biti politički, tehnički i pravni s tim da je politički nadzor onaj za postizanje političkih ciljeva, tehnički predstavlja upravni pregled, a pravni je reguliranje pravnim propisima. No ja mislim da se pod vrstama misli na one navedene u točci 107. jer ti je u sadržaju ta točka navedena kao pojam i vrste nadzora u upravi.

hawk

svi smo u dvorani 1 u gundulicevoj u 13h...i ima nas dosta prijavljenih oko 200
prek dvjesto prijavljenih za nauku???
kaj fakat???šta nije to malo previse??
znam da velika vecina nece izac na ispit ali svejedno, to mi se cini malo prevelika brojka... :confused2::confused2::confused2::mellow:

ida19

dal netko zna odgovor na pitanje:
javnost funkcioniranja uprave, i
zasto se tezi prebacivanju iz privatnog u javni sektor?

tnx :D

sanjuška

dal netko zna odgovor na pitanje:
javnost funkcioniranja uprave, i
zasto se tezi prebacivanju iz privatnog u javni sektor?

tnx :D
javnost funkcioniranja obuhvaća:
1. javne sjednice predstavničkog i izvršnog tjela
2. materijalno-financijsko poslovanje teritorijalnih jedinica (budžet)
3. upravna izvješća
4. registri sudskih odluka
5. publikacija propisa
6. opće upravne informacije

teži se prebacivanju vrjednosti i tehnike rada iz privatnog u javni sektor reformacijom prema djelotvornijoj uporabi resursa kako bi se smanjili troškovi javnog sektora, povečala učinkovitost i efikasnost . Teži se privatnom poduzetništvu tako da se neki poslovi dodjeljuju privatnim subjektima kao čišćenje, čuvanje zgrade i financije.

Ovaj drugi odgovor bi ja tako napisala u ispitu pa ako tko misli drugačije neka napiše.

ida19

ljudiiiii...

1) good governance
2) kontrafakticna regulacija
3) tendencija kako utjece u organizacijskom smislu
4) pravci teorije organizacije
5) znacajke hijerarhijskog sustava (kod org strukture)
6) preduvjeti uspjesnog djelovanja funkcionalnih sredstava
7) gradani nakon demokratskih reformi
8) sluzbenicki i platni sustav, sto je i o cemu ovisi?
9) baza organizacijske podjele

ako itko zna odgovore na ova pitanja bila bi jaako zahvalna :D

Jennifer

nije komplicirana, već dosadna,jer sve je u pricipu isto?Jel ima netko pitanja od prolog roka 2 mj/2010?

:unsure:Jel zna tko koja su pitanja od prošlog roka 2mj/2010?

koje su pretpostvke za prticipaciju građana u javnoj upravi
sto je postupak u upravi i njegova svrha
vrste postupaka
formalna i neformalna org.struktura
dvije skupine resona nastale horizontalnom difernecijacijom
objasni proces vertikalne diferencijacijacije
organizacijsak i funkcionalan sredstva, nabroji, objasni
metode predstavništva gradana

i imaš još neka pitanja iz druge grupe tu na forumu mislim na par prethodnih stranica

leksi1802

evo neka pitanja: prinuda,njezina dvostruka uloga,zašto se danas manje koristi,teritorijalna i stvarna decentralizacija,zasto teritorijalna kulminira u lokalnoj samoupravi,primjer stvarne decent.,povelje,tehniška pravila i interesne norme,nešto za org.okolinu...i rekla je da je usmeni sutra,valjda ce danas stavit u koliko

mala ane

pitanja iz jedne od grupa nisam sigurna koja je točno...

1.a) tehničke i interesne norme-razlika
b) kako se tijekom razvoja mijenjaju interesne norme
2.a) prinuda,dvostruka uloga prinude
b)zašto prinuda u upravi više nije toliko prisutna
3. a) teritorijalna dec. i zašto kulminira u lokalnoj samoupravi
b)stvarna dec. primjer stvarne decentralizacije
4. a)segmenti okoline upravne org.
b)najvažniji problem u odnosu uprave prema građanima
5. a)što su povelje javnih službi i svrha
b)razlika između ekonomskih i nekih (neekomskih) službi

u.pravni.k

velika je sramota što sam izgleda prošao, a ne znam kako su se tijekom povijesti mijenjale interesne norme
molim pomoć. hvala

ops. nađoh to u 'vlastitom' šalabahteru, pitanje br. 18- TIJEKOM RAZVOJA se mijenjaju u dva pravca...

a el netko zna dobar primjer stvarne decentralizacije?
fala, i sve najbolje vam želim

Jennifer

Mislim da na usmenom pita ono što nisi znao u ispitu i naravno još nešto.
Da li se može ići na uvid ispita, da li možda netko zna???
da možeš ići na uvid ispita

velika je sramota što sam izgleda prošao, a ne znam kako su se tijekom povijesti mijenjale interesne norme
molim pomoć. hvala

ops. nađoh to u 'vlastitom' šalabahteru, pitanje br. 18- TIJEKOM RAZVOJA se mijenjaju u dva pravca...

a el netko zna dobar primjer stvarne decentralizacije?
fala, i sve najbolje vam želim
stvarna decentralizacija obuhvaća najveći broj različitih organizacijskih oblika, stvaranje organizacijskih centara vrši se prema kriteriju različitih skupina upravnih poslova.
npr. carina se izdvaja iz ministarstva financija
učinak decentralizacije je jači što je veća samostalnost u odlučivanju organizacija na koje su preneseni poslovi

ivana23

LJudi jel znate što je odgovor na pitanje
-problem u odnosu uprave prema građanima(mislim da je u ispitu spomenuta i okolina,ali se ne sjećam u kojem smislu.
Nek netko napiše ako se točno sjeća pitanja. To je bila grupa A,pitanje 4b

I please ako netko zna nek odgovori!

thx

Nirvana

pitanje: koji je temeljni problem u odnosima uprave s građanima?
odgovor: kao najvažniji se ističe problem odazivnosti (responsivnosti) tj. mjera do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline. Građani su sve važniji u segmentu okoline upravne organizacije - prvenstveno biraju političku vlast tj.predstavnike, ali su važni i radi utjecaja na rad uprave i sudjelovanja u njoj te uprava mora biti otvorenija, pristupačnija i mora poticati građane na sudjelovanje u svom radu i odgovarati na njihove potrebe

jel može netko napisati koja su pitanja bila danas na usmenom i kak je prošlo, jel neko pao, jesu bila teška pitanja i jeste dugo bili unutra. koliko je dugo svakog ispitivala?
hvala svima unaprijed na odgovorima

u.pravni.k

neka moja zapažanja:
-skripte su pisane istim jezikom kao i knjiga. preveo sam si na ljudski jezik i
otprve položio po pitanjima-odgovorima (tzv. šalabahter). da sam više učio mogao sam i tečnije odgovarati.
ali ne isplati se previše utuvljivati u glavu podatke koje ćeš brže-bolje zaboraviti
-'šalabahter' sadrži sve potrebno, osim, kažu, nekih upravno-pravnih i upravno-tehničkih diferencijacija

- na pismenom ne treba nadugo i naširoko, dosta su im bitne činjenice u par rečenica
-g. Giljević se nameće kao ravnopravan ispitivač, atmosfera ugodna
- vole da im se odgovara bez improviziranja, 'onako kako piše'
-vole pitati za višu ocjenu kad imaš dobar pismeni, a ta pitanja nisu osobito teška
- nisu nas (moju grupu) pitali ništa iz pismenog , tako da nije pravilo da pitaju ono što nisi znao

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks