AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Lukap

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Iskustva s današnjeg ispita od 93 prijavljenih na ispit izašlo jedva 16! Nemam nekih velikih očekivanja svašta pisah, a ništa ne napisah... pitanja kojih se sjećam vezana za organizaciju, nadzor, profesionalizacija uprave, razlika između korisnika i konzumenata, ralika između prethodnog i naknadnog nadzora, oni aspekti: teleološki, materijalni i strukturni, nešto o industrijskoj koncentraciji. ma uglavnom svašta ponešto ne prolaziš na ljepotu MORAŠ ZNATI!

Jennifer

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel bio tko danas na nauci da stavi pitanj!!! ;)
1. Tendencija prema profesionalizaciji uprave
a) Osnovne komponente prema profesionalizaciji
b) razvoj načina odnosno plaćanja upravnih službenika

2. Industrijska revolucija
a) Razvoj uprave u industrijskom i urbanom društvu
b) NEZNAM

3. Upravna organizacija
a) najmanji dijelovi od kojih je organizacija sastavljena i aspekti promatranja
b) mislim da je bila organizacijska struktura tako nešto

4. Građani i uprava
a) Razlika između korisnika i konzumenata (potrošača)
b) odnos građana i uprave (tako nešto)

5. bilo je vezano za nadzor u upravi neznam na što se točno odnosilo

to je bila grupa A a sad neznam jel bila još koja grupa, ali mislim da nije jer nas je bilo manje od 20...

kriss

to ti nije toliko bitno jer ce ti vratit prijavnicu ako ne prodjes...ali samo naprijed i prodji to! SRETNO! :) i ja idem 16.02. nauku

mato.zg

Ljudi dali netko razumije nadzor uprave tj. organizacijska i funkcionalna sredstva? ima previse podjela a nista ne razumijem ...pa da mi netko objasni na logicnom primjeru?? hvalaaaaa

hrgolina

prošla sam upravu od prvog puta!!! učila po skripti i ok napisala pismeni. usmeni me pitala prof.goranka lalić. pita sve ali ništa što nije napisano u skripti. LJUDI SAMO HRABRO!!! ZAPNITE I TO JE TO!! NIJE STRAŠNO JER SVE JE TO ZA LJUDE!!!

hrgolina

samo skripta. al sam sve naučila ko vodu piti i mislim da se to može u 2 tjedna savladati. barem je meni toliko trebalo. pogledajte pitanja na forumu i naučite i uspjeh je vaš!!! ja sam se jako bojala jer ljudi svašta pričaju al ok je. prof.lalić je super i jako ugodan i strpljiv ispitivač. same pohvale!!! SAMO HRABRO!!! a ja sad na financije...

Lady Di

Bok...zanima me ako nisam stigla u referadi predati prijavnicu,dal će mi na dan ispita uvažiti prijavnicu i da li ću moći pristupiti ispitu???

comrad

Bok...zanima me ako nisam stigla u referadi predati prijavnicu,dal će mi na dan ispita uvažiti prijavnicu i da li ću moći pristupiti ispitu???
mislim da ne...sorry :sad:

s razlogom postoji rok predaje prijavnice za ispit...moraju se i oni pripremiti...

inace mozes predat prijavnicu putem poste (zvao sam referadu da to podvrdim), a slao sam ju preporuceno. samo navedi neke osobne podatke i kontakt broj da te referenticde mogu kontaktirati o terminu ispita...obicno pismo dodje dan nakon sto si ju putem poste poslala

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
I ja mislim da ne, ali probaj nazvat gđu.Sanju u referadu pa pitaj jel možeš naknadno donijeti prijavnicu, meni je jednom par dana kasnije primila prijavnicu i sve je bilo u redu.
A jednom sam prijavila ispit iz nauke, a nije me bilo na popisu, pa sam objasnila profesorici da sam prijavila ispit a iz neznam kojeg razloga me nije bilo, pa su me na dan ispita naknadno napisali na popis i uopće nije bilo problema, tak da bi možda bilo moguće da te naknadno ubace..ali neznam baš..nazovi ti lijepo referadu :laughing:

Teic

MOLIM VAS POMOĆ:
1.nove institucionalne inovacije nastale za demokratske dekoncentracije?
2. nabrojati pravce shvaćanja o organizaciji?
3. funkcija vodstva u odnosu na posao i zaposlene?
4.doktrina novog javnog menadžmenta...navedi zemlje u kojima se pojavljuje?
-ako mi netko može pomoći, znam koji su odgovori otprilike ali nisam sigurna dali su točni...osim ove zemlje, to nemam pojma!!
Hvala!!!

Lukap

MOLIM VAS POMOĆ:
1.nove institucionalne inovacije nastale za demokratske dekoncentracije?
2. nabrojati pravce shvaćanja o organizaciji?
3. funkcija vodstva u odnosu na posao i zaposlene?
4.doktrina novog javnog menadžmenta...navedi zemlje u kojima se pojavljuje?
-ako mi netko može pomoći, znam koji su odgovori otprilike ali nisam sigurna dali su točni...osim ove zemlje, to nemam pojma!!
Hvala!!!
1.
- vrhovna vlast monarha zamjenjuje se vlašću izabranog predstavništva građana
- uvodi se vezanost svih državnih organa pravnim propisima što ih donosi predstavničko tijelo
- državna vlast se dijeli funkcionalno i strukturno na sudstvo, zakonodavstvo i upravu
- uspostavlja se cjelokupni sustav nadzora državnog aparata pomoću državnog aparata.

2.
1. MEHANICISTIČKI PRAVAC
2.TEORIJA ORGANIZACIJSKOG KONFLIKATA I MOĆI
3.TEORIJA ODLUČIVNJA
4.INTERESNO-POLITIČKI PRAVAC
5.TEORIJA OTVORENOG SUSTAVA
6.KIBERNETSKI PRAVAC

3.
1. s obzirom na posao
– daje inicijativu za preuzimanje i razradu zadataka, pokretanje procesa zajedničkog rada
– donošenje odluka, bira između alternativa za koje je ovlašten a koje ne ože obaviti redovnim putem odlučivanja u organizaciji
– inovacija, unošenje novih sadržaja i metoda u rad organizacije i preuzimanje odgovornosti za to
– nadzor rada i rezultata rada tamo gdje je potrebno nadopuniti redoviti sustav nadzora

2. s obzirom na osobe
- donošenje formalnih personalnih odluka
- poduzimanje mjera za optimalnu radnu atmosferu, , razvijanje osjećaja sigurnosti kod ljudi, razvija osjećaj pripadnosti pojedinca radnoj skupini i širim integracijskim sklopovima
- pomaganje ljudima u organizaciji da prošire znanja, razviju radne sposobnosti i steknu pozitivna ljudska i radna svojstva

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks