AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Željkica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim one sretnike koji su prošli pismeni da kažu koliko opširno je potrebno odgovarati na pitanja-na pismenom...

Logan

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molio bih da mi netko objasni razliku izmedu formalne i neformalne org. strukture,cujem da to dosta pitaju,a to fakat ne kuzim...bio bih jako zahvalan onome tko mi pojasni razliku...pozdrav

blabla

molio bih da mi netko objasni razliku izmedu formalne i neformalne org. strukture,cujem da to dosta pitaju,a to fakat ne kuzim...bio bih jako zahvalan onome tko mi pojasni razliku...pozdrav
ja bih rekla one definicije iz knjige, dakle:
formalna organizacijska struktura je razmjerno trajna slika hijerarhičnih odnosa među FUNKCIJAMA nastalim diobom radnih procesa te među LJUDIMA koje te funkcije obavljaju.
neformalna org.s. obuhvaća razmjerno trajne odnose nastale među ČLANOVIMA ORGANIZACIJE koji imaju UTJECAJ na formalne CILJEVE, STRUKTURU I DJELOVANJE organizacije.

LinaZG

heej, čula sam on kolega na faxu da postoje neka pitanja za nauku na forumu,
pa me zanima ako netko zna/ima sva pitanja skupljena na jedno mjesto ili moram tražit po forumu u postovima :D ??

blabla

heej, čula sam on kolega na faxu da postoje neka pitanja za nauku na forumu,
pa me zanima ako netko zna/ima sva pitanja skupljena na jedno mjesto ili moram tražit po forumu u postovima :D ??
mislim da imaš u skriptarnici skriptu u kojoj su pitanja i dogovori...
ali nisam sigurna koja je to skripta..

bigblue

Molim pomoć...Odgovorili ste super na pitanje o formalnoj i neformalnoj organizacijskoj strukturi...PA MOLIM ODGOVOR NA PITANJE - koje su pretpostavke participacije građana u upravi? Na prvi dio pitanja a) opisati uloge građana kroz razvoj uprave - to se piše o građaninu kao podaniku, izvoru vlasti, korisniku usluga, suradniku i potrošaču usluga...to je jasno, ali ovo b)koje su pretpostavke participacije građana u upravi stvarno ne znam...
Unaprijed se zahvaljujem.

Panic

jel prof. tijana ima konzultacije danas od 4 do pola 6?

Molim pomoć...Odgovorili ste super na pitanje o formalnoj i neformalnoj organizacijskoj strukturi...PA MOLIM ODGOVOR NA PITANJE - koje su pretpostavke participacije građana u upravi? Na prvi dio pitanja a) opisati uloge građana kroz razvoj uprave - to se piše o građaninu kao podaniku, izvoru vlasti, korisniku usluga, suradniku i potrošaču usluga...to je jasno, ali ovo b)koje su pretpostavke participacije građana u upravi stvarno ne znam...
sta nije to ono: javnost funkcioniranja, sustavni kontakti uprave i građana i sredstva javne komunikacije...

blabla

ja smatram da je ovo što je kolega Panic napisao netočno jer su to elementi javnosti funkcioniranja, a MISLIM da je točan odgovor: pravna zaštita građana u odnosu na upravu, osiguranje otvorenosti, javnost rada uprave, informacijske ravnoteže između građana i uprave, politička nezavisnost medija i osiguranje senzibilnosti JU za želje, prijedloge, interese koje građani mogu ponuditi za javne probleme...
:wink5:

ssanjaa

helllllou ljudi...dal se netko sjeca mozda sa proslog pismenog iz B grupe ono pitanje gdje se trebaju neke drzave nabrojat ja se ne mogu sjetiti u vezi cega :confused2: je pitanje a nisam ga znala tako da bar za iduci put naucim!?
HVALA

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Mislim da je bilo nešto vezano za novi javni menadžment, nabrojat zemlje, mislim da nordijske i anglosaksonske, neznam kak je išlo pitanje točno, ako netko zna neka nadopuni

laminat

Jel mi može netko objasnit Učinke na upravno djelovanje? Nekak mi je to nerazumno objašnjeno i u knjizi i skripti..

ljubeeee

dali se mozda varam ili sam ipak dobro primjetila da na pismenom ne budu oni sustavi(parlamentarni,skupstinski..itd)??

tratincica

zna li netko zašto na pismenom prolazi tako malo ljudi i dali je stvarno istina da ne ispravljaju sve testove, čula sam to neki dan i ne mogu vjerovat da je toi stina???

splajta

jel mi netko može reć na kojim se stranicama u skripti od 69 str.nalazi
1 predstavništvo građana
2.u kakvom je položaju uprava
3.ograničavanje uprave
4.razlika komercijalnih i nekomercijalnih javnih službi
5.javne službe

Teic

dali se mozda varam ili sam ipak dobro primjetila da na pismenom ne budu oni sustavi(parlamentarni,skupstinski..itd)??
a čuj..ja koliko sam vidjela po svojim pitanjima pojavilo se sam na usmenom ali ja sam isto tako mislila za one pravce (mehanicističi, interesno-politički) da ih nema na pismenom jer od svih silnih pitanja kaj sam skinula nikada se nisu pojavljivali sve do prošlog roka..tako da ti je bolje da bar znas malo reci o tome:wink5:

jel mi netko može reć na kojim se stranicama u skripti od 69 str.nalazi
1 predstavništvo građana 29 str
2.u kakvom je položaju uprava
3.ograničavanje uprave
4.razlika komercijalnih i nekomercijalnih javnih službi 69 str
5.javne službe
69 str

i javne službe su na 69 str a ova ostala dva kad nađem javim iako mislim da su pitanja nepotpuna

patkica

Na pitanje "helllllou ljudi...dal se netko sjeca mozda sa proslog pismenog iz B grupe ono pitanje gdje se trebaju neke drzave nabrojat ja se ne mogu sjetiti u vezi cega je pitanje a nisam ga znala tako da bar za iduci put naucim!?
HVALA"
Mislim da je to pitanje bilo što je novi javni menadžment i koje zemlje su prihvatile načela novog javnog menadžmenta.

Hej društvance ide li netko u utorak 15.09. na ispit - kako vam ide (m)učenje

patkica

ja bih rekla one definicije iz knjige, dakle:
formalna organizacijska struktura je razmjerno trajna slika hijerarhičnih odnosa među FUNKCIJAMA nastalim diobom radnih procesa te među LJUDIMA koje te funkcije obavljaju.
neformalna org.s. obuhvaća razmjerno trajne odnose nastale među ČLANOVIMA ORGANIZACIJE koji imaju UTJECAJ na formalne CILJEVE, STRUKTURU I DJELOVANJE organizacije.
Ja bih nadopunila sa:

Form.OS - organizacija kod koje je njena struktura unaprijed određena formalnim aktima (prije nego što započne s djelovanjem). Predstavlja razmjerno trajnu sliku hijerarhičnih odnosa među funk.nastalim diobom rad.procesa, te među ljudima koji te funkcije obavljaju. Odnosi se uspostavljaju među funkcijama, ali i među ljudima kojima je obavljanje funkcija povjereno.

Neform.OS - skup relativno trajnih odnosa među članovima neke organizacije koji nisu formalno predviđeni (nastaju neformalno). Obuhvaća sve razmjerno trajne odnose među članovima organizacije koji imaju utjecaj na formalne ciljeve, formalnu strukturu ili djelovanje. Neformalni odnosi čine neformalnu OS samo ako utječu na formalne ciljeve organizacije. :laughing:

Ne znam kako bi ali ja svaki dan moram u Uredu odraditi tonu toga i onda dođem doma gdje me čeka dijete i učiti do duboko u noć

Eriatarka

Ljudi, što TOČNO treba napisati pod faze razvoja građana i uprave? El to odnos ili uloga građa prema upravi ili nešto treće? Neka netko pomogne, mislim da imam pravi odgovor, ali mnogo me njih uvjerava u suprotno.

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ovako, to ljudi miješaju često a i neke stvari u skripti nisu dobro pojašnjene,
Građani i uprava:
Imamo:
-ULOGE građana u odnosu na upravu: PODANIK,GRAĐANIN,KORISNIK,SURADNIK,POTROŠAĆ
-FAZE u razvoju odnosa građana i uprave: PATERNALIZAM,DEMOKRATSKA DRŽAVA I UPRAVA,JAVNI ODNOSI U UPRAVI,SUODGOVORNOST.

Te uloge građana se javljaju u pojedinim fazama razvoja uprave: podanik-paternalizam,građanin-demokratska država i uprava tj.faza demokratskih revolucija,korisnik-javni odnosi u upravi,suradnik-suodgovornost

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks