AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

ivana4

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zanima me dali su jako strogi kod ocjenjivanja ispita, dal se mora sve napisat da se dobe bodovi? čula sam da malo ljudi prolazi ovaj ispit pa me je strah...

naravno da su strogi ako ti na neko pitanje odgovoriš cijelu knjigu,osim onog kaj te fakat traže...

pitanja su takva da traže konkretne odgovore...znaš/ ne znaš :crazy:

nema te kaj biti strah ak lijepo naučiš :cool:

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
zanima me dali su jako strogi kod ocjenjivanja ispita, dal se mora sve napisat da se dobe bodovi? čula sam da malo ljudi prolazi ovaj ispit pa me je strah...
ja sam odgovarala samo ono konkretno kaj je bilo u pitanju i nisam išla u širinu i ispit sam napisala za 4 pa su me išle pitat za 5 i ja nisam imala pojma i nakraju sam se izvukla sa dvojkicom !!

ana89

ola ekipa!!;)
zna li netko u kakvom je položaju, danas, uprava?
saznala sam =)
To ti je ono razvoj uprave od 17,.18. stoljeća pa sve do danas (paternalizam, demokratska uprava).
Današnja uprava šitit privatnu sferu i jednakost građana.
2 su varijante:
a.javni odnosi (građani imaju dobro mišljenje o upravi)
b.suodgovornost (građani mogu sudjelovati u radu uprave)

neka me netko ispravi ako je krivo

daniela

Bok svima, jel mi može netko reći koliko ima pitanja, kako je ispit koncipiran, kada je otprilike usmeni (jer prijave za novi rok počinju teći 3.,4.rujna).
Tnx

misty

Bok svima, jel mi može netko reći koliko ima pitanja, kako je ispit koncipiran, kada je otprilike usmeni (jer prijave za novi rok počinju teći 3.,4.rujna).
Tnx
pismeni ti je po običaju utorkom, a usmeni petkom. ima ukupno 10 pitanja odnosno 5 pitanja sa a) i b) potpitanjima. svako pitanje nosi po 2 boda, znači sve ukupno možeš ostvariti 20 bodova. za prolaz je potrebno 8 bodova, s tim da ne smiješ imati 4 nule tj. da ne smiješ imati 4 pitanja neodgovorena. u ispitu odgovaraš samo ono što te se traži, ak piše objasni onda objasniš, navedi onda navedeš. dakle, pitanja su konkretna.

archi

Pozdrav, pošto me dosta ljudi tražilo skriptu, poslala sam ju mailom i nadam se da će uskoro biti objavljena u skriptarnici... Skripta je kombinacija skripte od 69 stranica i knjige, a na početku svake lekcije su pitanja s foruma koja su se do sad pojavljivala na ispitu i prema kojima je skripta i napravljena... Puno sreće s učenjem ;) ;)

Paris

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jedno pitanje:) Inače dakle ukoliko prijavimo ispit a ne izađemo ne broji nam se ko pad..ali tako i tako dosta profesora ne poštuje pravilo izlaska 3 puta na ispit...a pošto je kod nauke tako a onda komisija... zanima me da li ako prijavim ispit a možda ne izađem koliko puta imam pravo izać (a ne prijavit ga) na ispit nauke bez komisije...nadam se da sam bila jasna:)

Marinica

Jedno pitanje:) Inače dakle ukoliko prijavimo ispit a ne izađemo ne broji nam se ko pad..ali tako i tako dosta profesora ne poštuje pravilo izlaska 3 puta na ispit...a pošto je kod nauke tako a onda komisija... zanima me da li ako prijavim ispit a možda ne izađem koliko puta imam pravo izać (a ne prijavit ga) na ispit nauke bez komisije...nadam se da sam bila jasna:)
možeš prijaviti bezbroj puta al broje ti se samo oni na koje izađeš

blabla

mislim da izađeš 3 puta, a 4.put je komisija...

laminat

Par pitanja:

1.Koja je razlika između strateškog i taktičkog planiranja?
2.Na pitanje što je organizacijska okolina jel treba počet pisat o onih 6 koncepta ili ima neka posebna definicija o org.okolini?
3.Kako nastaje reorganizacija?
4.Razlozi širenja javnog sektora u ind.koncentraciji (ak može ovo malo opširnije jer mi baš i nije najbolje objašnjeno u knjizi..)
5.Službenički i platni sustav-gdje se to nalazi u knjizi,koja strana?

Unaprijed hvala!!Ne treba ništ preopširno osim 4 pitanja..

blabla

Par pitanja:

1.Koja je razlika između strateškog i taktičkog planiranja?
2.Na pitanje što je organizacijska okolina jel treba počet pisat o onih 6 koncepta ili ima neka posebna definicija o org.okolini?
3.Kako nastaje reorganizacija?
4.Razlozi širenja javnog sektora u ind.koncentraciji (ak može ovo malo opširnije jer mi baš i nije najbolje objašnjeno u knjizi..)
5.Službenički i platni sustav-gdje se to nalazi u knjizi,koja strana?

Unaprijed hvala!!Ne treba ništ preopširno osim 4 pitanja..
1. strateško je u biti planiranje programa djelatnosti UO (težšte je na okvirnom utvrđivanju ciljeva i načinu njihova ostvarenja), a taktičko je planiranje tijeka rada (težište na podrobnom predviđanju pojednih radnih postupaka)

2. a valjda o tome:crying2: ili možda o okolini UO-iako mislim da prije onako kako ti misliš:wink5:

3. reorganizacija nastaje s promjenama u org.strukturi , tj. ona je mijenjanje formalne org.strukture odnosno jedan od načina na koje se organizacija prilagođava promjenama...nek netko nadopuni:)

4. dakle tu imamo one 3 skupine: ekonomske, psihološe i moralne (ali manje bitno je to)...
a) neki od poslova iziskuju krupni početni kapital koji pojedinačni poduzetnici nisu kadri koncetrirati (izgradnja željeznice)
b) neke djelatnosti ne donose profit (muzeji)
c) niz djelatnosti bi imao monopolni položaj- ti bi bilo nemoralno (službe u kojima su korisnici u stanju nužde- zdravstvo)
d) kod nekih su korisnici nepouzdani kada je riječ o samostalnom ostvarivanju njihovih interesa..

5. mislim da je to način plačanja službenika: 1. je bilo uzdržavanje službenika na dvoru vladara, zatim plačanje u naravi, pa dodjeljivanje izvora prihoda (dodjeljivanje zemlje i dodjeljivanje prihoda od stanovništva) i na kraju plačanje u novcu.

tratincica

jel može netko stavit u skriptarnicu onu novu skriptu koja je kombinacija skripte od 69 str i knjige!!! jako je hitno!!

blabla

okee, sada ja imam 1 pitanje...
hmmm...
može li mi netko na primjeru DVZ-a reći što je stručno, a što upravno, što formalno, a što neformalno i što javno i što interno?? (to se tiče postupaka u upravi) ;)

okee, sada ja imam 1 pitanje...
hmmm...
može li mi netko na primjeru DVZ-a reći što je stručno, a što upravno, što formalno, a što neformalno i što javno i što interno?? (to se tiče postupaka u upravi) ;)
:klopa:

nioma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ej ekipa, aj please tko god izaĐe na ispit, nek napiŠe pitanja! Voljela bi imati barem predodŽbu kakav je ispit. S obzirom da sam nauku polagala ful prije bolonje i privremeno ostavila.

blabla

jel zna tko odgovor na ono pitanje sta su to FUS problemi?
problem predstavlja funkcionalna i interesna autonomija pojedine ustanove na zahtjev funkcioniranja sustava kao cjeline, osiguranje utjecaja korisnika na upravljanje u funkc.sustavu i odnosi između raznih grupa korisnika.

Matej

evo ekipa sa današnjeg pismenog, koliko sam zapamtio..

tendencija ka ograničavanje prinude, gdje se očituje, razlozi opadanja
novi javni managment
demokratska dekoncentracija, koji je položaj uprave u demokratskom političkom sustavu
komunikacijke mreže, elementi komunikacijog sustava
kibernetski pravac i još nešto iz onog poglavlja teorija organizacije...

bio sam b grupa, nadam se da će biti dobra prolaznost a ja idem opet 15.09.

javite kako je prošao usmeni...

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks