AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Nela24

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ne mogu se sjetiti točan redoslijed pitanja. Bilo je:
- Kojim ugovorom i kada nastaje EU i koje su razlike između stupova
- Kojim ugovorima nastaju Europske zajednice
- Vrste zakonodavnih postupaka u kojima sudjeluje E parlament
- Odbor regija - koja je njegova uloga
- Karakteristike agencija EU
- Što je pravna stečevina i što sadrži
- Koje se odluke donose u trećem stupu i koji je njihov sadržaj
- SIGMA - službenički standardi
- Lisabonski ugovor
- Bijela knjiga o europskoj vladavini

Rezultati su sutra na webu.
Dali se zadnje pitanje odnosi na načela Bijele knjige ili na nešto drugo

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da draga zadnje pitanje se odnosi na načela iz bijele knjige - to ti je slajd. Pozdrav i sretno i javite pitanja sa usmenog

lucy

Da draga zadnje pitanje se odnosi na načela iz bijele knjige - to ti je slajd. Pozdrav i sretno i javite pitanja sa usmenog
OK. Bijela knjiga o europskoj vladavini se temelji na pet načela, ali pitanje je koliko se sjećam bilo formulirano drugačije, tj. nije se tražilo nabrojiti i objasniti načela, već da se objasni zašto je ona važna za budućnost.

Nela

da, bilo je nešto za budućnost, ali isto ne znam što
možda je to povezano s pravom na dobru upravu... jedino mi je to palo na pamet
a danas lagano prženje do popodne... :confused2:

lucy

da, bilo je nešto za budućnost, ali isto ne znam što
možda je to povezano s pravom na dobru upravu... jedino mi je to palo na pamet
a danas lagano prženje do popodne... :confused2:
ja sam napisala ciljeve europske vladavine, navela načela, te da načela podupiru demokraciju i vladavinu prava i da primjena istih učvršćuje temelje razmjernosti i supsidijarnosti,da je sve to važno da uprava bude otvorenija, transparentnija, odgovornija, demokratskija, bla, bla...

goga1

1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. predavanja na stranici Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

Nela24

ja sam napisala ciljeve europske vladavine, navela načela, te da načela podupiru demokraciju i vladavinu prava i da primjena istih učvršćuje temelje razmjernosti i supsidijarnosti,da je sve to važno da uprava bude otvorenija, transparentnija, odgovornija, demokratskija, bla, bla...
hej lucy koji su ciljevi europske vladavine

ivana12

Da li netko ima "Priručnik za državne službenike"? Jedna cura je rekla da je učila iz toga i položila. Hvala!

Moze li mi netko napisat potrebnu literaturu za ovaj predmet.
Unaprijed hvala
1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. predavanja na stranici Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

Jadranka15

Konzultacije kod as. mr.sc. Anamarije Musa održavaju se četvrtkom 14-15.30 sati / ĆM4, soba 43, od 15. listopdada 2009.

Domagoj83

jel ima netko taj priručnik o eu za državne službenike u rh iz 2006 za posudit ako je položio eup?

Jadranka15

pa imaš ga na webu tj. web stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, pa si ga skineš

Jadranka15

Kolege sa foruma kažu da je dovoljno učiti po tome, jer da su slajdovi iz tog priručnika i sa intereneta uzeti, većina kaže da im puno pomaže za učenje taj priručnik, jer da ne mogu učiti iz natuknica.

lucy

Prošla danas. Četvorkica u indeksu. Pitanja: Komisija, Vijeće, Parlament, Eu vijeće, Ombudsman, javne službe, komitologija, kodeksi ponašanja, EUP-što je, bilo je još, ne mogu se sjetiti, uglavnom, pitanja koja se inače vrte. Prof Musa je ok, ne gnjavi uopće, pusti te da pričaš, kad zapneš potpitanjem pomogne. Meni osobno je to bio najlakši ispit do sada.

lucy

lucy čestitam jesu bile dobre ocjene, i jesu svi prošli,kak si napisala pismeni koliko si imala bodova.

Sa mnom su ušle još dvije kolegice. Sve tri smo dobile četvorke. Ja sam imala 15 bodova na pismenom, no nešto sam spetljala s javnim službama, pa nisam briljirala na trećem pitanju. Kolegice su imale manje bodova, ali su na usmenom sve super znale.
Musa je stvarno super. I za ovaj predmet ne treba više od par dana.
Za ostale koji su bili na redu poslije ne znam jer sam otišla. prije nas je bila komisija, čini mi se da je samo jedna cura pala.

Domagoj83

Prošla danas. Četvorkica u indeksu. Pitanja: Komisija, Vijeće, Parlament, Eu vijeće, Ombudsman, javne službe, komitologija, kodeksi ponašanja, EUP-što je, bilo je još, ne mogu se sjetiti, uglavnom, pitanja koja se inače vrte. Prof Musa je ok, ne gnjavi uopće, pusti te da pričaš, kad zapneš potpitanjem pomogne. Meni osobno je to bio najlakši ispit do sada.
čestitam, al iz čeg si učila?

lucy

čestitam, al iz čeg si učila?
Ne znam iz čega nisam... iz Nastavnih materijala, iz slajdova, iz članaka koji su na Katedri za upravnu znanost, a koji ulaze u obaveznu literaturu, iz Priručnika o EU za državne službenike, iz priručnika Europa u 12 lekcija, iz Malog leksikona o europskim integracijama, iz skriptice Što je Europska unija.
Najbolje ti je uzeti slajdove i njih nadopunjavati iz navedene literature.

ŽELJKA

evo i ja prošla u petak, dobila sam 3. Ispit je stvarno lagan, ja sam ga učila tjedan dana. Prof Musa je odlična, stvarno je super na usmenom. Pitala me europski parlament, demokratski deficit i CAF. Evo, ako nekom treba, poklanjam sve iz čega sam učila-samo se javite.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks