AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Engleski jezik: II. godina

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Za one koji ne znaju o koih je 30 pitanja riječ,evo vam ih na pladnju :gitara::zivili:

1.definition of marriage
-voluntary union for life of one man and one woman.
2. condition for a valid English marriage
-it must be voluntary, it must be for life and it must be monogamous
3.chief bars to marriage
-youth and consanquinity are the two chief bars to marriage
4.youth as the bar to marriage
-1969 has lowered the age of majority to eighteen, if one of the parties is eighteen or over, but under eighteen, any marriage will be valid thought the constent of both parents
5. what can marriage voidable
- if all formalities are in order marriage will not be void but it may be voidable:entered into without due constent, or under duress...
6.definition of divorce
-the legal termination of marriage
7.grounds for divorce
-adultery, unreasonable behaviour,two years separation,desertion,five years separation
8. definition of a will
-will is a document recording how person "s property is to be disposed after his death
9. legal terms
-the persons who makes a will, and who inhertiance
10. condition for a valid will
11.institutions of the EU
-the counsil,the commision,EU parliament, the court of auditors and the court of justice
12. the role of the court of auditors
-is one of financial and budgetary supervision and rewiew
13.where is ECJ situated
-in luxemburg
14.what does the number of judges correspond to
-27 judges-depend of members of state
-15. do judges represent their states - no.
16. organisation of the court
court of seven judges and two advocates general to being a court of fifteen judges and eight or nine advocates general which sits in chambers
17.functions of the court
-include matters of constitutional significance, to proper division of powers between the states and the comunity etc...
18.types of english civil law
-the most important subcategories are the Law of contract and the law of torts
19..definition of contract
- a legally binding agreement made between two or more persons by which rights are acquired by one or more to act
20.definition of tort
-franch word. in enlish law it is used to denote wrongs committed by one citizen against another
21. types of torts
-are negligence, nuisance,trespass and defamation
22.the right of ownership
-the right of ownership shall be garanteed, owner. implies obligations
evo nastavak...
23.forms of bussines organization in US
- there are three principal forms. sole proprietorship,the partnership and the corporation
24.partnership definition
-is an association of two or more persons as co-ownersto carry on a bussines for profit
25. definition of corporation
- is legal personality where partnership has no responsability
26.what is the starting point of judicial rewiew
27. how can remedy be obtained
-it can be obtain by ultra vires and collateral proceedings
28.police powers in UK
-arrest,entry, seizure
29.European administrative law principle
-reliability and predictability, opennes, accountability and efficiency
30.definition of administrative law
-AS the set of principles and rules applaying to the organization and managment of public administration and to the relations between administration and citizens.
31.Administrative law doctrines
-the new public managment and good governance
32.definition of e-governement
-as the use of information and comunication technologies, and particulary the internet, as a tool to achieve better government
33. The role of education in the modernisation of the croatian public administration

hrgolina

lelija je super!!! ja sam učila čitati i prijevod i bar o svakoj lekciji reći 5 rečenica. nije teško. pitala me uglavnom pobrojati neke stvari-više se ni ne sjećam-nije joj bilo važno da se ide u širinu, samo ono najvažnije. ma nemojte se bojati!

chasei

jel se pojavio nekim čudom netko sa prijevodima 27, 34 i 35 lekcije? netko? itko? bilo tko? :)
i da li poglavlje contract treba? u vodiču je izostavljeno, pa tu neki kažu da, neki ne, prijevod je dan, a pitanje ni jedno od onih 30 i nešto, pa me zanima sad više konačno, da ili ne?
hvala

melanija

ovak- ja imam staru knjigu pa su mi krivi brojevi lekcija, pa da provjerim.ja nemam prijevod za- the european court of justice, types of english civil law, judicial control of public authorities, i police powers in great britain. znači 4 lekcije, a svi spominju samo neke 3..a u prijevodima koje sam skinula imam pak ugovor i dvije lekcije iz ustava RH pa ne znam jel to treba.. pa ak neko može javit jel ja učim po krivoj literaturi il kaj, ak sam nabrojala krive lekcije!

chasei

ovak- ja imam staru knjigu pa su mi krivi brojevi lekcija, pa da provjerim.ja nemam prijevod za- the european court of justice, types of english civil law, judicial control of public authorities, i police powers in great britain. znači 4 lekcije, a svi spominju samo neke 3..a u prijevodima koje sam skinula imam pak ugovor i dvije lekcije iz ustava RH pa ne znam jel to treba.. pa ak neko može javit jel ja učim po krivoj literaturi il kaj, ak sam nabrojala krive lekcije!
types of eng. civil law imaš u našoj skriptarnici, a ova tri prijevoda sam ti poslala

maya_21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Prijevodi ti tri lekcija koje vam fale imate kod kolega pravnika na forumu,
na pravokutniku u skriptranici.Jel može netko reci što se tiče čitanja i prijevoda,
da li pita prve ulomke ili bilo što?!:)

chasei

ej, da li će sutra biti odmah usmeni ispit za izvanredne? jer poslala sam mail profesorici i kaže da dođem u 11 i da ćemo se onda dogovoriti oko rasporeda...pa me zanima da li ćemo moći sutra odgovarati jer mi je glupo putovat samo radi dogovora...

Leptiric_20

ej, da li će sutra biti odmah usmeni ispit za izvanredne? jer poslala sam mail profesorici i kaže da dođem u 11 i da ćemo se onda dogovoriti oko rasporeda...pa me zanima da li ćemo moći sutra odgovarati jer mi je glupo putovat samo radi dogovora...
pa koliko sam ja upućena, dok redovni pišu pismeni, onaj upisuje ocjene i pita usmeni vanredne i onda odmah valjda nas redovne!!

sanjich

:laughing: evo ljudi moji da i ja sa vama podjelim iskustvo. naime riječ je o usmenom za redovne, kolokvirala sam oba sa 3 i na usmenom podigla na 4. dovoljno vam je da sa razumjevanjem pročitate sve lekcije, profesorica ne traži ništa više i ništa manje nego konkretne odgovore na pitanja, jako je susretljiva samo treba znati - i to je to! sretno svima :crazy:

melanija

ja danas položila. odgovarale još dvije cure i ja, prvo svaka pročitala i prevela odlomak iz lekcije brak ( kratki odlomak, na početku teksta), a onda nas pitala pitanja, o braku, o razvodu, pa i druge lekcije, sjećam se ona 2 tipa eng. građanskog prava- torts i contract law, pa kako se dijele torts ( kleveta, nemar..) pa što je ugovor i reći nešto o novom javnom menadžmentu i dobroj vladavini. mislim da je to to, al naravno, ne traži puno, o svakom rečenica, dvije. znači pročitati, prevesti i znati koju riječ o temi lekcije.

mateja19

molila bi malu pomoć: dakle treba naučiti pitanja (koja su tu na forumu) PLUS neke lekcije da se o njima zna nešto reći i uz to ide čitanje i prijevod.zanima me gdje mogu naći te lekcije?
i još jedno pitanje:koja profesorica ispituje? jer nisam prošli tjedan prijavila ispit pa bi slala e-mail prof.da ju zamolim da mi odobri da pristupim ispitu...pa ako netko zna kojoj prof.da se obratim i mail.

Leptiric_20

molila bi malu pomoć: dakle treba naučiti pitanja (koja su tu na forumu) PLUS neke lekcije da se o njima zna nešto reći i uz to ide čitanje i prijevod.zanima me gdje mogu naći te lekcije?
i još jedno pitanje:koja profesorica ispituje? jer nisam prošli tjedan prijavila ispit pa bi slala e-mail prof.da ju zamolim da mi odobri da pristupim ispitu...pa ako netko zna kojoj prof.da se obratim i mail.
ispituje lejla sočanac, ako si izvanredan imaš čitanje i prijevod a redovani nemaju.redovni imaju pitanja i odgovore na njih!

mateja19

hvala ti! samo nisam skroz skužila te, izvanredna sam ,jer ja onda moram učiti lekcije -nešto o njima reći ili ne? lako mi je za čitanje i prijevod...

Leptiric_20

hvala ti! samo nisam skroz skužila te, izvanredna sam ,jer ja onda moram učiti lekcije -nešto o njima reći ili ne? lako mi je za čitanje i prijevod...
da moraš, jer ja kad sam odgovarala (redovan sam) cura do mene je bila izvanredan pitala ju je brak pročitat prvi odlomak i prevest i onda je pitala pitanja o braku, o razvodu, dobra vladavina i ovo što je već navedeno na forumu!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks