AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
U knjizi nastavni materijali ima samo horizontalno razgraničenje, a to pitanje opća klauzula i enumeracija je pitanje starog programa još kad je postojala Viša upravna škola, i taj predmet se zvao ustrojstvo državne uprave, a to je pitanje obradila kolegica loly u svojoj skripti koja se nalazi u skriptarnici našeg foruma.

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
mislim da je pod enumeraciju mislio na onaj dio o teritorijamlnim upravnim sustavima,koji su poslovi a to su:vanjski,unutarnji,financije,obrana i pravosude(uprava kao instrument vlasti),zatim privreda,financije,drustvene sluzbe,unutarnje,informacijske,komunlne slube(uprava kao javna sluzba)
i tu jos ima po horizontalnom:djelokrug i nadleznost

tinkica22

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zaboravila sam javiti, i ja sam prošla ispit!!! Na usmenom sam bila kod Đulabića, pitao je Centar vlade, sve o njemu, njegove funkcije, organizaciju... organizacije u sastavu ministarstva, tko se nalazi na njihovom vrhu, tko imenuje, da li trebaju biti stručnjaci ili ne...to je uglavnom to!

Jadranka15

Vlada imenuje ministre, državne tajnike i ravnatelje, oni su vladini dužnosnici, a predstojnike također imenuje Vlada ali putem javnog natječaja (čl.6a.ZOSDU) i prestojnici podliježu Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, tj. oni su rukovodeći državni službenici.

DeViL

samoo da se pohvalim i ja sam proslaaaaa kod đulabica..pitao zakone svee i cijelu prvu knjigu...od modernizacije,pravnih vrijednosti,propisa,reformii:happy:

Jadranka15

Da SRETNO SVIMA - i neka nam se posreći na pismenom.

Bila sam danas na ispitu iz državne uprave, bila sam grupa B i tekst se pisao 30 minuta, a pitanja po sjećanju su bila ova
Ispitni rok 1.7.2008. – Grupa B

1a) predsjednik u resoru vanjskih poslova
b) „ u resoru obrane

2a) Klasifikacijski poslovi
b) Klasifikacijski poslovi po ZOSDU

3a) Tijela državne uprave (nabroji)
b) Koje funkcionere bira vlada

4a) Koji su ciljevi reforme
b) Koja tri cilja reforme postoje

5a) Tko je kompetentan na čelu ustanove
b) Tko bira čelnika ustanove i koje su njegove ovlasti

možda sam što izostavila ili nisam dobro napisala redoslijed, ali bit će kasnije potpuna kada se sjetim. Rezultati jedan dio državne uprave je u četvrtak u 10,30 sati, a drugi dio je u petak.

amalka

5)a) je bilo pitanje koje su kompetencije organa koji upravlja radom ustanove
nije mi jasno šta se pod time misli kad je pod b) pitanjem bilo da se navedu funkcije, i tko bira ravnatelja...
ne sjećam se da su u zakonu navedene bilo kakve kompetencije pa ak netko zna odgovor ... :confused2:

Adriana

5)a) je bilo pitanje koje su kompetencije organa koji upravlja radom ustanove
nije mi jasno šta se pod time misli kad je pod b) pitanjem bilo da se navedu funkcije, i tko bira ravnatelja...
ne sjećam se da su u zakonu navedene bilo kakve kompetencije pa ak netko zna odgovor ... :confused2:
Pod kompetencije se misli na OVLASTI upravnog vijeća a to su:

1.donosi programe rada i razvoja ustanove
2.nadzire njihovo izvršavanje
3.odlučuje o financ.plani i drž.proračunu
4.predlaže osnivaču promjenu djelatnosti
5.daje osnivaču i ravnatelju prijedloge i mišljenja
6.donosi odluke i obavlja dr.poslove određene zakonom,aktom o osnivanju i statutom ustanove

Jadranka15

Na ispitu pitaju i dosta su česta pitanja centri vlade, što je centar vlade, koje su funkcije centra vlade, kako je ustrojen centar vlade, na koja 2 načina, instrumenti vlade, primjeri centra vlade, manje pitaju globalizaciju.

Jadranka15

Bok narode, evo ja prošla kod Muse. Pitanja su bila: NJM, državne upravne organizacije, uredi državne uprave u županijama, koliko ih ima, tko je na čelu ureda u županijama sve to tome, tijela državne uprave, funkcionere koje imenuje vlada i koje imenuje putem javnog natječaja, nadležnost, djelokrug, supliranje, supstitucija Centar vlade, kako nastaje vlada, izlasavanje nepovjerenja vladi, to su bila pitanja neizmjenice mene i jedne cure. Mislim da danas nitko nije pao, svi su većinom prošli sa ocjenama 2 i 3. Nakon ispita koji je završio u 15,20h, iza toga su bile konzultacije. Sretno sutra svima kod Đulabića.

Bekam

Jedan ispit manje, dvojčica kod Muse,provedbeni propisi,dužnosnici uprave koji su,državne upravne organizacije, kako vlada odlucuje kojom vecinom, ovlasti ravnatelja kod ustanove i to bi bilo to!!!

Adriana

Sretno danas svima na ispitu iz državne uprave i javite kako je proŠao ispit.

Evo izvješćujem Vas da danas svi kandidati koji su polagali kod asistenta Đulabića, da su svi prošlo i da je bio izvanredan, dobro volje i čak se šalio.
Evo upravo sam došla s spita i prošla,svi smo prošli pa i ja koja sam bila zadnja pitao me inspekcijski nadzor i načelo odgovornosti uprave a kolegicu do mene je pitao definiciju upravnih reformi i koje su i koje akte donosi vlada

pozdrav

BOBO

Jučer sam bila kod prof. Muse na ispitu i pitanja koja sam zapamtila bila su: upravni i inspekcijski nadzor, doktrina NJM, doktrina dobre vladavine, podzakonski akti, tko su državni dužnosnici, tko ih bira i razlika između njih i službenika, ostalih pitanja se ne siječam

ema00

i ja sam prošla kod muse!!!
pitanja, poslovi državne uprave, upr. i insp. nadzor, centar vlade

taty2

bok svima, da se i ja pridružim lijepim riječima, i ja sam prošla kod Muse, standardna pitanja, nabrojena su gore. dodajem akte Vlade, tijela državne uprave u županijama, razlika upravnog i inspekcijskog nadzora,centar vlade. ono kaj sam ja skužila je da ne voli bubanje, znači naučite s razumijevanjem i prolaz Vam je zagarantiran. sretno budućim polagateljima a mi u pobjede nove...:wink5:

viexen

kao prvo htjela bih ČESTITATI SVIMA KOJI SU POLOŽILI (jučer i danas), ja sam odgovarala danas kod prof. Đulabilća i moram priznati da sam se ugodno iznenadila, nisam nikada bila kod njega na usmenom a koliko sam se naslušala o njemu došlo mi je da uopće ne idem na usmeni. Ali je na kraju ispalo savršeno, bio super, moram priznati jedan od ugodnijih ispitivača, i istina je što kaže Jadranka15 fakat se šalio
neka od pitanja - funkcije centra vlade, provedbene akte, NJM, dobru upravu, unutarnje ustrojstvene jedinice ministarstva, uredi cent. vlade u dr. državama, načela odnosa građana i uprave, upravni nadzor, upr. organizacije u drž. uprav. organizacijama, ostvarivanje institucije javnosti i sl.

amalka

i ja prošla kod Đulabića danas, izgleda da je cijelo vrijeme vrtio ista pitanja, i to osnove. jedino zamjeram sama sebi šta nisam napisala bolje pismeni, al ok, i 2 je dobro...
inače, zanima me dal je tko kada dobio 4 ili 5 na ovoj katedri? s obzirom na to da je 30 min. za pismeni zbilja premalo vremena.

inače-bilo je pitanje što je kod nas slično centru vlade - to bi bilo tajništvo vlade...

Jadranka15

Zakoni su bitniji ali iz knjige često pita centar vlade, funkcije centra vlade, upravne reforme, nadležnost, djelokrug, supliranje, rekvizicija, supstitucija, manje globalizaciju

Martina

Mene je uredbe i pitala na usmenom tak da preporučujem da ih naučiš. Barem osnovno, ne sve članke.

Jadranka15

Odgovor za smencetic
Državni službenici (čl.7. stavak 1. ZOSDU)
- obavljaju poslove državne uprave
- primaju se u državnu službu na temelju javnog natječaja, ako zakonom nije što drugo određeno,
- nakon probnog roka polažu državni stručni ispit, a ako ne polože državni stručni ispit u određenbom roku, prestaje im radni odnos u državnoj službi.

Namještenici čl. članak 7. stavak 2. ZOSDU
- obavljaju pomoćno-tehničke poslove, spremačice
te ne polažu državni stručni ispit

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks