AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

zvrka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
B grupa:
1. a) skupštinski režim (i primjer)

b) problemi i tendencije skup. režima

2. a) kako nastaje vlada

b) kako odlučuje vlada na sjednicama i što odlučuje kvalificiranom večinom

3. a) glavni instrumenti horizontalnog razgraničenja

b) delegacija, supstitucija, rekvizicija, supliranje

4. a) koji su provedbeni propisi

b) tko donosi prov. propise

5. a) nova javna uprava

b) novi javni menadžment

lipa_mill

par glupih pitanja samo...kad su ministri ovlašteni donositi provedbene propise?-odgovor bi bio kad su izrijekom ovlašteni ali od koga? od premijera? i da li postoji razlika izmedju izrijekom zakonom ovlašteni i samo izrijekom ovlašteni?

koje dužnosnike imenuje vlade?? samo ministre i članove vlade ili i druge?
da li kod polliitčke odgovornosti vlade prof traže nešto posebno?to je kad kao ona treba odstupiti sa svoje funkcije zbog gubljenja političkog legitimiteta?

Hvala:)

viexen

par glupih pitanja samo...kad su ministri ovlašteni donositi provedbene propise?-odgovor bi bio kad su izrijekom ovlašteni ali od koga? od premijera? i da li postoji razlika izmedju izrijekom zakonom ovlašteni i samo izrijekom ovlašteni?

koje dužnosnike imenuje vlade?? samo ministre i članove vlade ili i druge?
da li kod polliitčke odgovornosti vlade prof traže nešto posebno?to je kad kao ona treba odstupiti sa svoje funkcije zbog gubljenja političkog legitimiteta?

Hvala:)

kad su izrijekom ovlašteni za donošenje provedbenih propisa,od koga = ovlašteni zakonom, ne premijer već od strane zakona - zakonodavca, nema razlike; izrijekom znači da izričito piše u zakonu da npr. "ministar može u tom i tom slučaju donjeti provedbeni propis"

vlada imenuje :
- ministre
- drž. tajnike
- ravnatelje državnih upravnih organizacija
- predstojnike ureda državne uprave u županijama (na temeljeu prethodno provedenog javnog natječaja)

molim vas da mi netko odgovori,imam svu literaturu za ovaj ispit osim pusićeve knjige država i drž.uprava,a nemam je jer je nema za kopirati.Iz nje trebaju samo neku mali dijelovi ,i ne treba za neki drugi predmet,pa me zanima gdje se može nabaviti. ili je jedini način da ju kupim.Ako ima netko na kompu tih nekoliko stranica ,može mi poslati na p.m. hvala
ovo sam našla u starim postovima, pa probaj prije nazvati i pitati jel još imaju da si kopiraš:
- Knjižnici grada Zagreba, Starčevićev trg 6, te: 45 72 084
- Sveučilišna nacionalna biblioteka broj telefona:616 40 78,

ako ne uspiješ javi se!!

vesna Ja

I ja sam položila državnu upravu kod prof. Đulabića. Pitao je centar vlade, primjeri u svijetu, funkcije centra vlade - navedi primjer za podjelu po područjima i primjer podjele po resorima, razlika između Pravilnika o ustrojstvu i Pravilnika o unutarnjem redu (što koji uređuje), upravne doktrine-karakteristike. Sve u svemu profesor je u redu, korektan, pitanja su uobičajena, imam osjećaj da mu je bitnije da se razumije a ne samo izrecitira što je meni osobno o.k.

zvrka

evo, i ja položila isto kod prof. Đulabića... :proud:
pitanja: poslovi drž. uprave, neposredna provedba zakona, tijela drž. uprave, funkcionalni i personalni aspekti, menadžerski učinci, kategorizacija upravnih poslova, kateg. po korisnicima.

lara

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Položila sam kod prof. Marčetić. Korektna je i u redu. Pitala me je povjesni razvoj uprave, klasifikaciju poslova teritorijalnih upranvih sistema, upravni nadzor, akte vlade, nabrojati strukturalno - organizacijski aspekt mjera modernizacije uprave i oprečni reformski procesi.

Adriana

hej...
moze li mi tko rec jel na usmenom obavezno pitaju i zakone ili kako kad?:dry:
Bok po meni su najvažniji, zakon o sustavu državne uprave,koji najviše pitaju i postavljaju pitanja na ispitu,moj savjet je da ga dobro naučiš i zakon o ustanovama,dok na usmenom prof.đulabić voli često pitati uredbe o načelima za unutarnje ustrojstvo i ureda državne uprave u županijama

pozdrav

zvrka

hej...
moze li mi tko rec jel na usmenom obavezno pitaju i zakone ili kako kad?:dry:
Uvijek u ispitu dođe par pitanja iz zakona (o sustavu drž. uprave, vladi, ustanovama ili ustav), a na usmenom kod prof. Đulabića od 3 pitanja barem jedno je iz zakona (ili uredaba).

lara

Prof. Marčetić podjednako me je pitala Zakone i knjigu. U svakom slučaju potrebno je naučiti literaturu navedenu za ispit. Čak mislim da me pitala više iz knjige.

marija0205

Ne mogu skinuti pitanja i odgovore iz skrptarnice, pise page not found. Da li mi netko moze poslati?Hvala.

U teritorijalnom sustavu okupljene su upr. organizacije različitog sadržaja rada iz čega proizlazi problem koordinacije tih djelatnosti.
Teritorijalni su upr. sustavi instrumenti političke vlasti, te postavljaju problem odnosa sustava s neposrednom relevantnom okolinom u dva smijera:
a) odnos upr. organizacije prema politički odlučujućoj grupi u svakoj pojedinoj teritorijalnoj zajednici
b) odnos prema građanima koji političku vlast, kao regulatora i arbitra u interesnom konfliktu doživljavaju putem djelatnosti uprave.

odg. na zokijevo pitanje :)

zoki

dal treba funkcionalni i ostale aspekte tj. njihovu podjelu znati objasniti ili treba samo nabrojiti?

marija0205

Mislim da je bitno da se zna nabrojati a baš da to sve štrebam napamet nit neda mi se, valjda treba znati kod svakog o čemu se radi...

nea

na prijašnjim postovima je pisalo da bi trebalo znati i za svaki od tih aspekata(funkci.,person. i strukt.) ponešto,znači-ne samo nabrojiti

jel ide tko sad na ovaj rok u siječnju?

Jadranka15

Oprečni reformski procesci strana 387 knjige Javna uprava - Nastavni materijali
Oprečni reformski procesi
1. Jačanje središnje vlasti
2. Slabljenje središnje vlasti
te kod slabljenje središnje državne vlasti imaš karakteristike tranzicijskih zemalja koje su nastale kao proizvod decentralizacijskih reformi TUS-a i ima ih 8.

grofica

Pitanja 20.01.2009-
1.A)UZROCI GLOBALIZACIJE
B)GLOBALIZACIJA I LOKALIZACIJA
2.A)POSLOVI UREDA DRŽAVNE UPRAVE
B)KAKO SE BIRA PREDSTOJNIK/ČELNIK UREDA DRŽAVAVNE UPRAVE
3.A)TKO MOŽE OSNOVATO USTANOVE, A TKO JAVNE USTANOVE
B)TKO PROVODI NADZOR NAD USTANOVAMA
4.A)NAČELO ODGOVORNOSTI UPRAVE KROZ PROŠLOST DO DANAS
B)SUSTAVNI KONTAKTI UPRAVE I GRAĐANA
5.A)KAKVE AKTE DONOSI VLADA I RAZLIKA MEĐU NJIMA
B)ISKAZIVANJE NEPOVJERENJA VLADI, OBJASNIŽ

Molila bi nekoga da mi napiše odgovor na 1B pitanje: globalizacija i lokalizacija
Hvala

Jadranka15

Globalizacija
Globalizacija je proces kojim se u današnjem svijetu postupno ukidaju ograničenja protoka roba, usluga, ljudi i ideja među različitim državama i dijelovima svijeta, odnosno ideologija koja za cilj ima njegovo opravdanje.
Povijest
Globalizacija svoje korijene ima u režimu slobodne trgovine čiji je glavni zagovornik bio Britansko Carstvo u 19. stoljeću, i koji je nestao za vrijeme prvog svjetskog rata i uvođenjem protekcionizma među ratom osiromašenim velikim silama.
Iako su pokušaji globalizacije započeli još nakon drugog svjetskog rata, taj proces se intenzivirao tek sa završetkom hladnog rata i uspostavljanjem SAD kao jedine globalne sile. U njoj je kao dominantna ideologija vladao ekonomski liberalizam te je agresivno promovirana globalizacija kao rješenje većine problema u suvremenom svijetu.
Zagovornici globalizacije tvrde kako bi ukidanje carina i drugih ograničenja dovelo do jačanja tržišne utakmice, odnosno pojave kvalitetnijih roba i usluga. Također se navodi kako bi intenziviranje kontakta među ljudima i državama u svijetu smanjilo mogućnost velikih sukoba.
S vremenom, a pogotovo nakon dolaska Georgea W. Busha na vlast u SAD, razvio se antiglobalizacijski pokret kao reakcija na globalizaciju. Antiglobalisti drže kako će globalizacija u svom neograničenom obliku cementirati nejednakost u svijetu, učiniti siromašne države ovisnim o bogatima i spriječiti ih da razviju vlastite ekonomije, odnosno da će svijet staviti pod kontrolu multinacionalnih korporacija motiviranih profitom umjesto brigom za dobrobit čovječanstva.

LOKALIZACIJA - znači zagovaranje i promicanje lokalnih, mjesnih interesa,često bez obzira i na štetu općenarodnih, općedržavnih, društvenih interesa. Nadam se da će Ti ipak malo pomoći.

grofica

UZROCI GLOBALIZACIJE SU TI:
Demografski rast
Povećanje društvene gustoće
Razvitak znanja i revolucija na području komunikacija i informacija
Gubljenje društvenih vrijednosti

nea

prof.Pavić ne pita ono što imaš krivo u ispitu,zapravo upće ne gleda ispit,samo broj bodova.Ja sam imala 14 bodova i rekao mi je da je to solidno.Vadi pitanja iz glave,mene je pitao dobru vladavinu(dobra uprava,tj.good governance), koji su očevidnici(iako to nigdje ne piše u zakonu)-npr.matica rođenih,vjenčanih,umrlih...,i čime se sve bave državne upravne organizacije,a kolegicu je pitao koji su dužnosnici i još nešto,al ne sjećam se više.Nadam se da sam barem malo pomogla.Profesor je odličan,samo što ponekad pobrka Državnu upravu, Nauku i Ustrojstvo..I zaista mislim da je ovo jedan od lakših ispita.Vjerujem da će se i drugi složiti s time.

Srćeko

hej ljudi evo danas sam u novim kombinacijama...:laughing:
što mislite onih 70 pitanja + zakoni(članci koji su navedeni prije u postovima)+ proći ću sva pitanja koja su bila na ispitima...

jel to dosta za prolaz???

ja se nadam da je jer sam pitanja već naučila nemojte mi reći da je bilo uzaludo...

hvala:laughing:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks