AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

londres

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Prošla sam pitanja na forumu i našla sam par na koja nisam našla odgovor. Molim pomoć:
1.Koga vlada imenuje po političkom kriteriju? (jel to ono ministri, tajnici,ravnatelji...)
2. Podzakonski akti??
3.Očevidnici?
4.Za centar vlade PRIMJER po područjima i resorima.

I zadnje koje me najviše muči je da li se za pitanje preporuke za modernizaciju piše ono što je na str. 373 a to je razdvajanje policy poslova...smanjenje jave uprave i edukacija službenika ili se tu piše sve ono rasčlanjivanje(strukturno-org,funkcionalne,personalne...)

Hvala

imedic

ajde neka mi neko odgovori kako moze biti ustrojen centar vlade? tenkju :laughing:

koje duznosnike imenuje vlada u podrucju sredisnje drz. upr.

koki

ajde neka mi neko odgovori kako moze biti ustrojen centar vlade? tenkju :laughing:

koje duznosnike imenuje vlada u podrucju sredisnje drz. upr.
Centar vlade može biti ustrojen po stručnim područjima, odnosno problemima ili po resorima centralne uprave.

Dužnosnici su ministri, državni tajnici u ministarstvima, državni tajnici središnjih državnih ureda i ravnatelji državnih upravnih organizacija.

imedic

pitanja 3.2.2009.
1.nacelo zakonitosti?
2.nacelo odgovornosti?
3.ovlasti predsjednika u resoru obrane?
4.kada je predsjednik rh ovlasten raspustiti sabor?
5.poslovi drzavne uprave prema zosdu?
6.na kojim je nacelima ustrojen centar vlade?
7.politicke funkcije centra vlade?
8.tko moze osnovati ustanove i za koje djelatnosti?
9.uloga ravnatelja?
10.nesto sa instrumentalizacijom...neznam tocno,ako se netko od kolega sjeca neka me nadopuni ili ispravi...

i da bila je smo jedna grupa B

eto to je danas bilo na pismenom...sretno svima i vidimo se u petak na rezultatima...

koki

bilo je još klasifikacija upravnih poslova po instrumentima i navedi primjer i u koja tri smjera se razvijalo načelo odgovornosti uprave, te posebno o političkoj odgovornosti

mena

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ustanovu može osnovati: domaća i strana fizička i pravna osoba,a javnu ustanovu: RH,općina,grad,županija,grad Zagreb u okviru svog samoupravnog djelokruga a sukladno zakonu,druga fizička i pravna osoba ako je to zakonom dopušteno,i jedinica lokalne samouprave i fizička i pravna osoba,ako je to zakonom dopušteno (2 ili više jedinica lokalne samouprave mogu osnovati javnu ustanovu).tako piše u ovoj skripti iz skriptarnice.

koki

da li mi moženetko odgovoriti na pitanje koja je klasifikacija upravnih poslova u RH po Zakonu o sustavu državne uprave? to je bilo ispitno pitanje..hvala unaprijed
klasifikacija u zakonu je po oblicima djelatnosti

koki

čini se da smo danas svi prošli na usmenom kod Pavića...pitao je po dva pitanja pa onda malo elaborirao na njih, mene osobno materijalnu odgovornost, odgovornost uprave za rizik i tko donosi provedbene propise te zašto se donose provedbeni propisi i što konkretno znači neposredna provedba zakona i drugih propisa tj. što konkretno rade upravni službenici.

imedic

evo i ja prosla,fala bogu...pitanja kod pavica:nacelo odgovornosti-materijalna-objasni,odnosuprave i gradjana...neznam dalje jos sam pod dojmom...

deki

čini mi se da su danas svi prošli kod Pavića..pa i ja:laughing:pitao me globalizaciju i odgovornost vlade...

Trinity

čestitam i ja svima!! mene je prof pitao ovlasti predsjednika i inspekcijski nadzor i prošla sam. stvarno ne pili dugo i ok je. većinom vrti ista pitanja.

mala_zvjerka

čitam skriptu i vidim da piše o asocijativnim,funkcionalnim i teritorijalnim upravnim sustavim pa me zanima gdje u literaturi piše da to trebamo učiti a isto tako i onih 5 režima u odnosu vlasti i uprave?
molila bi nekoga da mi odgovori,hvala unaprijed
To ti nije navedeno u literaturi, pročitaj vjerojatno se toga sjećaš ako se položila nauku.
Bilo bi dobro da znaš o teritorijalnim upravnim sustavima jer ti se ta tematika provlači kroz literaturu sadržanu u nastavnim materijalima.
A pet režima se nigdje ne navodi niti se ne spominje u obaveznoj literaturi, ali ako proučiš prijašnja pitanja s ispitnih rokova vidjet ćeš da je to na jednom roku bilo pitanje tak da je to stvar tvog izbora... ja osobno to nisam učila za državnu upravu...

_sandra_

jel mi može netko odgovoriti koga Vlad imenuje po političkim kriterijima,koja je dvostruka uloga vlade,te koje su jedinice u sklopu unutarnje državne organizacije i za koje djelatnosti se ustrojavaju, tko je na njihovom čelu i kojoj grupi dužnosnika pripada prema klasifikaciji, tko ga bira i kome je odgovoran. Kako predsjednički režim utjece na upravu? hvala

mena

režimi-režim partije i države,skupštinski,parlamentarni,predsjednički,režim političke uprave.

mena

ma nije mi teško...
režim partije i države-znači koncentraciju stvarnog političkog utjecaja u polit.organizacijama i njihovim rukovodećim organima.riječ je o organizacijama karizmatskog tipa s jakom ideološkom orijentacijom.režim partije i države postoji kad se osnovne polit.odluke donose unutar polit.organizacije,a zatim se različitim transmisijama prenose na organe države i sustav drž.uprave.problemi-režim partije i države dovodi do velike koncentracije vlasti,te do oligarhizacije utjecaja,organizacija gubi vezu sa stvarnim težnjama i interesima svoje polit.podloge.
parlamentarni režim (pr.engleska)-njime se nastoji izbjeći koncentracija polit.utjecaja na jednom mjestu.to se postiže ravnotežom između zakonodavnog tijela(parlamenta) i vlasti.ovaj režim je nestabilan i zahtijeva sekundarne mehanizme stabilizacije ,a to su polit.stranke.tako nastaje pojava identiteta vodećih grupa -vodstvo polit.stranke na izborima znači i vodstvo u parlamentu i u vladi.
problemi-nestabilnost,a ako se primjeni pomoćno sredstvo identiteta vodećih grupa,dovodi do koncentracije vlasti.
predsjednički režim-koncentrira polit.utjecaj nad upravom u rukama šefa države koji postaje nosilac izvršne vlasti.šef izvršne vlasti ima izvorni polit.mandat.problemi-proizlaze i nezavisnog polit.mandata i stvarnog identiteta tzv.izvršne vlasti s upravom.
režim polit.uprave-polit.utjecaj je koncentriran u samoj upravi.
4 tipa: a)karizmatska polit.uprava-kad upravni aparat postaje nosilac određene polit.ideologije
b)uprava u doba kriza-tad uprava dobiva presudan značaj jer je nužna brzina u odlučivanju
c)politički utjecaj uprave-taj je utjecaj veći što je sredina politički manje razvijena, presudan je kad uprava ima praktični monopol organiziranosti u društvu.
d)kolonijalna uprava-uprava je ekspozitura upravnog sustava matične zemlje, a u koloniji nema nikakvog drugog efektivnog polit.utjecaja osim nje.

evo..nadam se da će pomoći..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks