AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

jaasmiinaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ej ljudi a gdje mogu naĆ centar vlade, supstitucija, rekvizicija i supliranje... Mislim gdje se to nalazi u zakonima ili...
cenatr vlade ti je u onoj knjizi državna uprava,a supstitucija,rekvizicija i supliranje u nastavnim materijalima

Lukas

Ljudi, tko je još bio na ovom roku da se sjeća pitanja? Gdje ste svi nestali???
1. nesto u vezi teritorijalnih poslova i za hrv.,
2. kome je odgovorna vlada, nepovjerenje vlade,
3. upravne organizacije u ministarstvima, uredi drzavne uprave,
4. opca nacela u odnosu gradjana i uprave, elementi javnosti funkcioniranja,
5. tradicionalne i nove vrijednosti, strukturno-organizacijske mjere za modernizaciju uprave u hrv.

zvrka

Nisam prijavila za 24. jer moram učit upravno i ako ga ne dam, ne mogi upisat parcijalu treće. :sad:

Za teritorijalne poslove sam napisala podjelu poslova kao instrumenta vlasti (obrana, vanjski poslovi, unutarnji poslovi, pravosudje i financije), javne službe (resor privrede, društvene službe, tehnočke, informacijske i komunalne službe) i unutarnje službe. - to imaš u knjizi Javna uprava, str. 162.-164.

za Hrv pises isto što je i u ZOSDU članak 3. - to je ujedno i klasifikacija poslova.

zvrka

pod teritorijalnim upravnim poslovima za Hrvatsku (to je bilo 1. pitanje pod b) uz članak 3. iz ZOSDU mislim da se može još i dodati članak 4. i 5. (područne jedinice, ispostave) - to je nešto profesor rekao na usmenom. i što god vam nije jasno objasnit će vam na konzultacijama.

jaasmiinaa

nisu bila toliko teška pitanja...ali ja zablokirala..:blushed:
1.a) objasni paternalizam
b) Elementi kod sustavnih kontakata uprave i građana
2.a) Tko je na čelu tajništva Vlade,tko ga imenuje kome je odgovoran
b) Koji je ured ustrojen za stručne poslove uprave
3 a) Kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave
b) Detaljnije objasni te akte
4 a) Upravne reforme,vrste i objasni
b) Objasni dobru upravu
5.a) Poticiaji reformi u doba nakon osamostaljenja i prijelaz na demokratski politički sustav
b) Koja su ograničenja prilikom provedbe reformi u RH

zvrka

thaks na pitanjima...
ja ću isto na dekanski (prošli put pala na usmenom - totalna blokada...)

neka pitanja sa usmenog iz prošlog roka kod prof. Đulabića - novi javni menadžment, dobra uprava, centar vlade (sve o njemu), upravni nadzor, donošenje provedbenih propisa (pravilnik, naredba, naputak), tijela državne uprave, unutarnje ustrojstvo tijela drž. uprave.

Lukas

Dobro da sam jučer oko ponoći bila ovdje i vidjela da je pismeni danas u 9 h.Nisam spavala cijelu noć:crying2:možda se isplati:happy:.
Ovo su pitanja iz B grupe:

1.Odnos građana i uprave - razvoj i objasni
Načelo pogrešivosti- kako se afirmira
2.Centar vlade, što je i
Koje su političke funkcije
3.Koje su jedinice u sklopu unutarnijh državnih organizacija i za koje djelatnosti se ustrojavaju?
Tko je na čelu unutarnjih upravnih org., kojoj grupi dužnosnika spada prema klasifikaciji (!!!), tko ga bira i kome je odgovoran?
4.Upravni nadzor, tko i što nadzire
Koje mjere poduzima
5.Tradicionalne vrijednost- detaljno rasporedi
Funkcionalni aspekt

martina28

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja mislim da je

U ministarstvima se ustrojavaju upravne organizacije u sastavu ministarstava u pravilu, kao uprave, zavodi i ravnateljstva.

U okviru upravne organizacije mogu se ustrojiti sljedeće unutarnje ustrojstvene jedinice:
– službe (sektori),
– odjeli,
– odsjeci,
– pododsjeci i
– odjeljci.

pogledaj uredbu o načelima za unutarnje ustrojstno tijela državne uprave

ako je krivo,nek me netko ispravi

Lukas

Hej ljudi! Ovak, odgovoriti cu svima...
Čula sam se sa curom koja je bila zadnja kod Đulabića na usmenom, i prošla je (i ona i cura koja je bila sa njom)."Cura koja se nije pojavila" - doista ne znam ništa o njenoj sudbini ali ja sam tamo bila do 12.30 i Đulabić ju je i nakon mene prozivao.Mislim da joj je početno slovo prezimena sa J., i jako asocira na nešto iz života. Rukom je bilo nadopisano jedno ime i prezime na listi ljudi koji su išli na komisiju.Mislim da ih je ukupno bilo troje...
No, nije bitno.Zao mi je radi svih koji nisu prošli na usmenom.

Pitanja? Razvoj odnosa građana i uprave, u kojim odnosima se pojavljuje građanim prema upravi, novi javni menađment, objasniti, kako se odnosi prema građanima, personalni aspekt u odnosu na NJM, unutarnje ustrojstvene jedinice, tko im je na čelu, akti Vlade, objasniti.
Ispituje Đulabić, pitanja mu se kreću oko onoga koje nisi znao na pismenom, potpitanjima provjerava koliko si logično shvatio ispit (btw, mislim da tu nitko ne briljira). ZOSDU - moraš znati!
I prema mom iskustvu, pošten je na usmenom.JA sam bila tri puta kod njega, od toga sam jednom pala, ali sam tada baš poput Zvrke zablokirala...

Zvrka, što se tiče odgovora na tvoja pitanja , javim ti se kada se čujem sa ovom curom koja je bila isto moja grupa jer mislim da sam nešto zbrljala, mislim da je pitanje bila Upravne org.u sastavu ministarstava, sve o njima.

Pozdrav svima.

jaasmiinaa

jel neto zna odgovor na pitanje iz a grupe. Koji se ured ustrojava za stručne poslove uprave...Dal je to možda Središnji državni ured za upravu?

Filip M.

Može li mi netko napisati kada je prijava i ispit za 11mj., jer što više čitam pitanja vidim da ću morati više zagrijati stolicu. :frustrating:

stručni poslovi
- obavljaju ih tijele državne uprave te tijela jedinice lokalne i područne reg. samouprave i dr. pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti.

Lukas

Zvrka, pitanje je bilo o upravnim org. u sastavu ministarstava, sve o njima, dakle i tko im je na čelu, kako se bira, kome odgovara, kojoj grupi državnih službenika spada.

jel neto zna odgovor na pitanje iz a grupe. Koji se ured ustrojava za stručne poslove uprave...Dal je to možda Središnji državni ured za upravu?
Probaj još provjeriti ali ovaj odgovor su mi rekli ljudi koji su dobro napisali pismeni (ja sam bila B grupa):
Ured za zakonodavstvo, Ured za nacionalne manjine i Ured za odnose s javnošću
A ovo su ti svi uredi sa službene stranice:
UREDI VLADE
Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske
Ured za odnose s javnošću
Ured, sukladno zakonu, informira javnost o politici i aktivnostima Vlade Republike Hrvatske.
Ured za protokol Vlade Republike Hrvatske
Ured obav*lja stručne, organizacijske i tehničke poslove protokola za potrebe Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
Ured za javnu nabavu
Ured je stručna služba Vlade Republike Hrvatske ovlaštena za provedbu, nadzor i primjenu Zakona o javnoj nabavi i podzakonskih propisa u području javne nabave.
Ured za ljudska prava
Ured izrađuje cjeloviti sustav zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i prati njegovu učinkovitost.
Ured za nacionalne manjineUred obavlja stručne poslove u vezi s ostvarivanjem utvrđene politike ostvarivanja ravnopravnosti nacionalnih manjina koje žive na području Republike Hrvatske, kao i njihovih prava utvrđenih Ustavo...
Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske
Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske
je zajednička stručna služba, koja obavlja odgovarajuće upravno-pravne, analitičko-normativne, financijsko-planske i druge opće, ad...
Ured za ravnopravnost spolova
Ured za ravnopravnost spolova, kao stručna služba Vlade Republike Hrvat*ske za obav*lja*nje stručnih i administrativnih poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.
Ured za socijalno partnerstvo
Ured prati, koordinira i izvještava o radu Gospodarsko-so*cijal*nog vijeća i drugih oblika socijalnog partnerstva na nacionalnoj, kao i na razini jedinica lokalne, odnosno područne (re*gio*nalne, s...
Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga
Ured kao stručna služba Vlade Republike Hrvatske sustavno prati pojave, razmatra pita*nja i obav*lja druge poslove u vezi s primjenom Zakona o suzbija*nju zlouporabe opojnih droga.
Ured za udrugeUred za udruge obavlja stručne i druge poslove iz djelokruga Vlade Republike Hrvatske, a u vezi sa stvaranjem uvjeta za partnerske odnose i međusektorsku suradnju s nevladinim, neprofitnim sektorom...
Ured Vlade Republike Hrvatske za unutarnju reviziju
Ured, za potrebe Vlade Republike Hrvatske, provjerava financijsko i materijalno poslovanjenje tijela državne uprave i stručnih službi Vlade Republike Hrvatske.
Ured za zakonodavstvoUred kao stručna služba Vlade Republike Hrvatske daje mišljenje o usklađenosti prijedloga zakona, konačnih prijedloga zakona i drugih akata iz djelokruga Vlade Republike Hrvatske s Ustavom Republik...

just_me

Može li mi netko reči, personalni aspekt u odnosu na NJM? Nemogu si to nigdje smjestit... Unaprijed zahvaljujem!

Lukas

Jaasmiinaa, to ti se možda ne nalazi u službenoj literaturi (iako mislim da to pise u Zakonu o Vladi) , ali se nalazi na službenoj stranici od Vlade...a kao što vidiš i to ispituju.

Just me, to ti je više pitanje povezivanja gradiva, dakle NJM i Personalni aspekt.S obzirom na to da se NJM odnosi prema građanima kao konzumentima usluga možemo reći da NJM ne drži do građana.On je okrenut prema 3E i tržištu, a građani su u ulozi "kupca" državnih usluga.Zato se i spominju loši učinci NJM:ZAmučenje političke odgovornosti, korupcija, loši javni odnosi...
Personalni aspekt nam govori o mjerama poboljšanja upravnog osoblja (stručno i etički) i zapravo je to primjerena mjera za NJM.

zbunjena01

1.kako se razvijalo načelo (poglešivotli ili odgovornosti) kroz povijest
javnost funkcioniranja
2. što Vlada odlučuje 2/3 većinom
koji su uredi osnovani Zakonom o Vladi i tko im rukovodi
3. centar Valde, koje su tehničke a koje pol. funkcije
kako je ustrojen
4. Što je inspekcijski nadzor i tko obalja nadzor u 1. stupnju
što ako dođe do nepravilnosti u upravnom nadzoru
5. Funkcionalni aspekt
personalni aspekt

Pontifex

Koliko sam čuo najviše ispituje Đulabić,a možda još i Musa i Pavić.
Nadodajem i Koprić, Musa baš i ne, budući da je uglavnom usmeni u isto vrijeme i iz EUP - a koji samo ona ispituje, tako da uglavnom nije na državnoj ...

Martina

Frendica mi je prošla usmeni, pitao je Đulabić i kaže da nije bilo teško. Jedino se sjećam da ju je pitao središnje državne urede. Imala je 15 bodova na pismenom a on je dao 2.
Ja sam u 7mj. imala 14 bodova i na usmenom sam dobila 4, al sam odgovarala kod Muse.
Mislim da on jako škrtari na ocjenama.

vesna Ja

U petak u 10,00 u ĆM 4
Pitanja su bila standardna osim: Skupštinski sistem (karakteristike) i primjer, nova javna uprava (ne dobra uprava).
Što ste pisali pod prvim - Skupštinski sistem.

Jadranka15

Odgovor za Mya_zg
Skupštinski sistem?
1.2. SKUPŠTINSKI REŽIM
Označava koncentraciju političkog utjecaja prema upravi u zakonodavnoj skupštini, odnosno u pojedinim njezinim tijelima i odborima. Skupština kontrolira upravu svojim stalnim odborom, stalnim ili ad hoc određenim delegatima.
Suvremeni primjer skupštinskog oblika je Švicarska. Prema švicarskom Ustavu iz 1874., vrhovna izvršna vlast u švicarskoj konfederaciji je u rukama Saveznog vijeća - kolegijalnog tijela od 7 članova koje na vrijeme od 4 godine bira švicarska Savezna skupština na zajedničkoj sjednici oba doma.
Ideja švicarskog Saveznog vijeća dio je koncepcije skupštinskog režima: izvršnu vlast ima posebni kolegijalni organ koji je politički potpuno ovisan o skupštini.
Predstavničke skupštine podliježu manje tendenciji prema oligarhizaciji od političkih stranaka jer nisu hijerarhijski organizirane. Glavni problem skupštinskog režima je difuznost velikog skupa i pomanjkanje koherentnosti politike koju takvo veliko tijelo može voditi. Sretno u petak.

lara

Prvo pitanje skupštinski režim - šok, ostavilo me bez daha. U popisu literature gdje se navodi knjiga Javna uprava nije navedeno "Uprava i politički sustav" strana 37- 43. U svakom slučaju smatram da nije uredu ovako šokirati nas jadne studente. Što se tiče ostalih pitanja bila su očekivana. Kako nastaje vlada, kako odlučuje vlada i što odlučuje kvalificiranom večinom, djelokrug, nadležnost, delegacija, supstitucija, rekvizicija, supliranje, upravne doktrine; nova javna uprava, novi javni menadžment, donošenje provedbenh propisa: koji su i tko ih donosi.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks