AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
za anitu pi - Poslovi državne uprave ili upravni = članak 1. ZOSDU, te članak 16. do 35 . ZOSDU, a Teritorijalni i funkcionalni upravni sustav - problemii Upravni teritorijalni sustav - problemi su predavanja iz skripte Nauka o javnoj upravi - predavanja 2006. i 2007. predavači, Koprić, Đulabić, Musa i Marčetić.

za dama1=
Objasni doktrinu javnog menadžmenta?
Od 1980 – ih vrlo je utjecajna doktrina novog javnog menadžmenta. Ona je utemeljena u drugačijim društvenim, ideološkim i političkim okolnostima. Izraz je nastojanja konzervativnih političkih snaga inspiriranih neoliberalnom ideologijom da učvrste temeljnu klasnu strukturu kapitalističkom društva, ograniče i reduciraju socijalnu dimenziju države, a možda i da reafirmiraju odnose nejednakosti u širim svjetskim razmjerima. Doktrina novog javnog menadžmenta obilježena je orijentacijom prema (3E) ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti, naporima da se državnu upravu i čitav javni sektor u najvećoj mogućoj mjeri podvrgne tržišnim načelima.

Jadranka15

Ja imam ovo sa predavanja od 2006/2007 - Karakteristični problemi upravnih sustava
KARAKTERISTIČNI PROBLEMI UPRAVNIH SUSTAVA

Upravni sustavi s vremenom se diferenciraju, pa u razvijenijim zemljama istodobno postoje sva tri tipa sustava.
Teritorijalni upravni sustavi obuhvaćaju državnu upravu u užem smislu – centralnu, regionalnu, lokalnu – upr. org. koje su podloga i izraz (instrument) političke vlasti, pa su neposredno vezane uz one grupe u društvu koje tu vlast kontroliraju (politički odlučujuće grupe).
Funkcionalni upravni sustavi obuhvaćaju mreže javnih poduzeća i ustanova u onom opsegu u kojem se njihova djelatnost u pojedinoj zemlji smatra društvenim poslom.
Asocijativni upravni sustavi obuhvaćaju udruge i društva u kojima se ljudi povezuju svojom inicijativom kako bi lakše ostvarili zajedničke interese.

Zajednička pretpostavka svih triju tipova upravnih sustava je da unutar njih nastaju strukture koje imaju obilježja upravnih organizacija.

U teritorijalnom sustavu okupljene su upravne organizacije prema kriteriju teritorija različitog sadržaja rada pa se javljaju problemi koordinacije tih heterogenih djelatnosti, odnosno integriranja u sustav takvih jedinica koje funkcionalno tendiraju u različitim pravcima.

Funkcionalni sustav ujedinjuje u cjelinu organizacije koje obavljaju istu funkciju, pa je sustav funkcionalno homogen. Funkcionalne institucije ne primjenjuju vlast u svom djelovanju. Za njih su važni odnosi s korisnicima (u kojem opsegu i kako korisnicima osigurati utjecaj na upravljanje, kakav treba biti odnos između raznih grupa korisnika…).

Asocijacije ljudi unutar zajednice su najneodređeniji oblik upravljanja. Karakteristični problemi te kategorije sustava proizlaze iz prirode asocijacija koje su im temelj (kakav je položaj pojedinaca članova asocijacije, koju svrhu mogu postaviti svom udruživanju, gdje su granice u izboru sredstava za ostvarivanje ciljeva, kakav je odnos članova prema profesionalcima koji rade u asocijaciji…).

Perce18

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
NJM se spominje i u državnoj uprvavi, upravljanju ljudskim potencijalima i europski upravni prostor.
Evo što je o tome rekla prof. Marčetić:
Javlja se krajem 70tih, početkom 80tih, nastao na kritici klasičnog koncepta uprave (da ne može odgovoriti na potrebe modernog društva npr. dugo čekanje na dozvole, komplicirana papirologija..)
Donio u javnu upravu: privatizaciju, ponudio stvaranje unutarnjeg tržišta (ugovaranje, da je potrebna konkurencija, al pitanje npr. kako i kome ministarstvo pravosuđa može biti konkurentno), decentralizaciju i prijenos ovlasti, deregulaciju (smanjenje pravnih pravila, a time se gubi i linija odgovornosti što nije dobro ako se sve prepušta diskrecijskoj ocjeni menadžera), naglasak na rezultate (prije se nije smatralo da upravi trebaju nekakvi rezultati) i zadovoljstvo kupaca, građani postaju potrošaći (koliko si možeš priuštiti takvu ćeš uslugu dobit), itd.
Na pismenom ispitu bilo pitanje kad se javlja NJM i na što se odnosi, pa dovoljno napisat da se javlja početkom 80tih, odnosi se na primjenu načela i metoda privatnog sektora na javni, i uključuje 3E!

Perce18

Prof. Đulabić na predavanju o centru vlade rekao (i mene na usmenom pitao):da je to stručno tijelo koje treba tehnički unaprijediti koordinaciju čitavog sustava, te pomoći Vladi oko njenih zadaća. Integrira- ostvarivanje političkih ciljeva i upravnu učinkovitos.
Infiltrira informacije upućene predsjedniku Vlade.
Ima dvostruku organizaciju: po problemima/područjima (npr. za EU ili npr. u Engleskoj bila jedinica problem sa Sj. Irskom) i po upravnim područjima (miniministarstva, u sjeni).
U ovom smislu (kao profesionalan mehanizam) centar vlade ne postoji kod nas, ali treba znat nabrojat za druge zemlje: u Velikoj Britaniji je to tajništvo kabineta, u SAD Izvršni ured predsjednika, u Francuskoj Glavno tajništvo Vlade, te u Njemačkoj Ured saveznog kancelara

E da , ovo integriranje pol. ciljeva i učinkovitosti je on pojasnio/nacrtao kao centar vlade (glavna točka funkcioniranja cijelog sustava) u sredini te s jedne strane politički ciljevi a s druge upravna učinkovitost.
I da centar vlade ima dvije funkcije: političku (odgovornost za svoju politiku) i upravnu (pripremanje sjednica...).
U centru vlade prvenstveno rade stručnjaci, eksperti

lili

Pitanje kod prof.Koprića na usmenom: Koliko ima potpredsjednika Vlade, jel ih imamo 4?Mislim da je tako ?
I da li neki od potpredsjednika može biti ministar? Može

Jadranka15

Vlada imenuje:ministre, državne tajnike, ravnatelje, oni su vladini dužnosnici, a predstojnike ureda državne uprave u županijama, također imenuje Vlada ali putem javnog natječaja čl.6a.ZOSDU, i to su rukovodeći državni službenici i na njih se primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Tu sam dobro potkovana, samo pitaj. Pozdrav

Jadranka15

Fizičke osobe takozvani “direktni prodavači” (u strukturi to su
zaposleni, umirovljenici, studenti, domaćice ) na organiziranim prezentacijama (u
stanovima kupaca, hotelima i sl.). Dakle, radi se o obavljanju djelatnosti u kojoj sudjeluje
veliki broj subjekata.
Pojava da direktni prodavači tj. fizičke osobe, umjesto obavljanja prodaje u ime i za račun trgovca,trgovcu unaprijed plaćaju preuzetu robu pa tu robu dalje prodaju po višim cijenama u svoje ime i za svoj račun nije dopuštena.
Na taj način takvi direktni prodavači postaju
preprodavači tj. postaju fizičke osobe koje neovlašteno obavljaju djelatnost trgovine zbog
čega podliježu inspekcijskom nadzoru.

sway

imam par pitanja na koja nisam znala odgovortiti ili nisam bila sigurna da znam točno,pa ako bi netko bio dobar i odgovorio na njih!?!
1.ovlasti predsjednika
2.zašto je važna koordinacija u teritorijalnom up. sus.
3.problemi up i teritorijalnih sustava
4.kod klasifikacije up.sus.,koja se klasifikacija kod nas primjenjuje?

hvala!

Jadranka15

1. predstavlja RH u domovini i inozemstvu, raspisuje izbore za HS i saziva ga na prvo zasjedanje, raspisuje referendum u skladu s Ustavom, može na prijedog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost RH, povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u HS i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, daje pomilovanja, dodjeluje odlikovanja i priznanja određena zakonom.
2.To su ti predavanja od prof.Đulabića
Koordinacija heterogenih organizacija i djelanosti
- Odnos s okolinom dvosmjeran
x odnos s političkom vlasti
x odnos s građanima
3. O tome sam već prije dala odgovor da ne ponavljam, pogladaj ranije postoje (prije dva dana sam dala odgovor) - to su predavanja I. godine Nauka o javnoj upravi - strana 12 skripte - predavanja.
4. prvo i drugo je sigurno, a za ostalo bi trebala razmisliti, pa dajem i drugima da odgovore.

Maja K

današnja pitanja iz b grupe
-objasni postupak nepovjerenja vlade
-koja je razlika između nepovjerenja pojedinom članu vlade, a koja između nepovjerenja vladi u cjelini i predsjedika vlade
-nabroji tijela državne uprave
-koje tijelo državne uprave je prvostupanjsko
-preporuke za modernizaciju uprave
-stukturno-organizacijske mjere
-provedba propisa prema Zakonu o sustavu državne uprave
-što se osobito nadzire u upravnom nadzoru
bilo je neko čudno pitanje, nesto u smislu kako predsjednički sustav utječe na upravu tj. kako vlast utječe na upravu te koji se problemi tu pojavljuju i kako se rješavaju? jel zna tko na što se to odnosi? to mi je bilo prvo pitanje i totalno me izbacilo iz takta:crazy:

gea.fax

pitanja grupa A
načelo pogrešivosti
politička odgovornost
u kojim slučajevima vlada odlučuje 2/3 većinom
koje akte vlada objavljuje u narodnim novinama
podjela po korisnicima - tko su korisnici (tako nešto je bilo formulirano)
moderizacija hrvatske uprave - nešto s tim
tko vrši nadzor ustanove
neposredna provedba propisa
tko ukida javnu ustanovu i na koji način
što spada u strukturno-organizacijski aspekt

mislim da je to otprilike to. rezultati pismenog su u petak u 9 i 30 u Ćirilometodskoj i naravno nakon toga usmeni.

sretno svima!

lili

Neka pitanja kojih se sjećam danas na državnoj(joj!)upravi;Neću ih točno znati formulirati ali otprilike ovak:
Odnos građana i uprave u predsjedničkom sustavu(to nisam znala) i navesti probleme tog sustava?
Kako tijela drž.uprave neposredno provode zakone i dr.propise?
Što se osobito nadzire u upravnom nadzoru?
Koja su tijela državne uprave i koje je prvostupanjsko tijelo?
KOja je razlika u ostavci predsjednika Vlade i pojedinog člana Vlade?
Kako se izglasava nepovjerenje Vladi u cjelini i pojedinom članu?
Glavne preporuke za reformu javne uprave u RH?
Koje su strukturno-organizacijske mjere za modernizaciju?
Što se uređuje Uredbom o unutar.ustrojstvu tijela drž.uprave, što Pravilnikom o unutarnjem redu?
Toliko od mene,kolko sam se uspjela sjetiti.
Sad vidim da su neka već napisana.al nema veze.

anita pi

Odgovor na tvoja pitanja doryca, vezana za ustanove je:
- čl. 64. : Nadzor na zakonitošću rada ustanove i općih zakona provodi nadležno ministarstvo ako zakonom nije određeno da nadzor obavlja drugo tijelo državne uprave. Na nadzor na općim aktima i poslovanju javne ustanove primjenjuju se propisi kojima se uređuje sustav državne uprave.
-čl. 66.: Ako ustanova učestalo donosi opće akte suprotne ustavu i zakonu, ako čini teže povreda zakona, te ako ostvaruje dobi obavljanjem neke djelatnosti, tijelo koje vrši nadzor nad radom ustanove (iz čl. 64.) o tome obavještava osnivača ustanove i istodobno predlaže sudu kod kojeg je ustanova upisana, da donese presudu o ukidanju ustanove. Sud postupa sukladno propisima o ukidanju trgovačkog društva.
Odgovor na neposrednu primjenu zakona jest čl. 16. Zakona o sustavu državne uprave.
A šta da kažemo mi koji smo dobili prvo pitanje: Odnos uprave i vlasti u predsjedničkom sustavu i izloži detaljno probleme? To sam uspjela naći u nekoj staroj skripti al nisam sigurana da to stoji negdje u ispitnoj literaturi.

maria

ey doryca, trebalo je napisati da ustanovu nadzire nadležno ministarstvo a ukida ju sud kod kojeg je upisana u registar ustanova.
neposredna provedba zakona je članak 16.
ma pitanja su mi bila malo čudna, nisam se uopće nadala takvim pitanjima. bojim se da neću proć, iako sam rješila sve osim 1b.
a jel meni može neko reći kaj je trebalo napisati pod 5b - mjere za modernizaciju uprave, ja sam napisala ono europeizacija, modernizacija, bla, bla.

tek sad vidim da je i anita odgovorila, al dobro od viška glava ne boli ;)

anita pi

Hm, zar nije bilo pitanje Preporuke za modernizaciju Hrvatske, str. 358 knjige? A ovo šta ste vi napisale su tri cilja reforme, bar ja tako mislim, ne mora biti točno. Kako sad uspoređujemo dojmove, sve sam manje sigurna šta sam iša točno napisala.

doryca

hvala na odgovorima, baš sam sad našla te članke.katastrofa.i meni su bila malo čudna pitanja. ja sam za te preporuke napisala depolitizacija, racionalizacija i prof. drž. uprave,racionalizacija sustava lokalne i rogionalne samouprave, racionalizacija i modernizacija javnih službi i profesionalizacija službenika. vise ni sama ne znam kaj sam napisala.mislim da sam i dodala to europeizacija, modernizacija tra la la la. ma nemam pojma.i ja se bojim da neću proć ali mislim da sam napisala za prolaz. ovisi tko će ispravljat.

kristinab

to ti je kod načela odgovornosti uprave koje se razvije u tri glavna smjera: politička, materijalna i kazneno-disciplinska odgovornost.
Politička odgovornost-je izvan sfere prava, ono je posljedica samostalne egzistencije teritorijalne uprave kao političkog instrumenta i očituje se u institucijama političke vezanosti upravnog sustava za predstavnička i druga politička tijela i dužnosnike kao i za volju građana neposredno.

Bar bi ja tako odgovorila, inače sam bila na ovom roku i pisala b test, pitanje o predsjedničkom sustavu i odnosima vlasti i uprave ili građana i uprave ?nisam znala što pisati.
Jel zna netko odgovor?

Jadranka15

Predsjednički sustav koncentrira politički utjecaj nad upravom u rukama šefa države koji postaje nosilac izvršne vlasti tj. egzekutive. Šef izvršne vlasti ima izvorni politićki mandat koji nije izveden iz zakonodavnog tijela.

Glavni problemi predsjedničkog sustava proizlaze iz njegovih specifičnih obilježja, nezavnog političkog mandata i stvarnog identeta tzv. izvršne vlasti s upravom.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks