AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Opće upravno pravo II.

raznolikost

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Bok, što se tiče prekršajnog zakona, kako vi to učite? Baš cijeli ili ste se orijentirali na najvažnije stvari? Ako da ,koje?

Jel mi moze netko pojasniti, koncesije ucim iz prezentacije i zakona, ustanove iz prezentacija, osobna stanja isto iz prezentacija, državljanstvo iz zakona, i ostalo iz knjige?
Da.
 

raznolikost

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Provodim dane i dane nad ovim predmetom i baš si razmišljam na koju foru su prošli oni što tvrde da su ga učili 10-14 dana i prošli s lakoćom. Knjigu, ŠEST zakona i one prezentacije! Samo pitam, kako??
 

mape5

Super Moderator
čuj, ne neznam. Međutim, ako nisi baš upoznata s materijom, biti će ti teško. Ja sad muku mučim s mirovinskim zakonom. dakle da se ubiješ kak je zbrčkano. naravno da sam sad komisija iz radnog. Ja sam oup pripremala cijelo ljeto dok je još bio jedan ispit i na oba roka u 9 mjesecu sam pala. Pa su ga tada razdjelili i prošla od prve OUP I i kasnije OUP II. Dakle, ako čitaš knjigu, knjiga je stvarno dobro pisana. I nemoj krenuti od početka, nego prvo čitaj glavu Izvori/vrela, pa upravni akt i onda dalje kako oćeš. Moja skripta za oup II ti je kombinacija više skripti, meni je to služilo za ponavljanje. Ali sam knjigu prožvakala. Ako ti treba kakva pomoć da ti pojasnim, samo ti napiši u poruci ;)
 

bihter

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Provodim dane i dane nad ovim predmetom i baš si razmišljam na koju foru su prošli oni što tvrde da su ga učili 10-14 dana i prošli s lakoćom. Knjigu, ŠEST zakona i one prezentacije! Samo pitam, kako??
Nema šanse, ja u to nevjerujem, priče za malu djecu. Ja ga učila mjesec dana do nekidan i onda skuzim da na njega ni ne mogu izaći sada na ovom roku jer sam ga prvi put upisala, a došla do kraja skoro. Nije težak predmet ko predmet ali toga svega ima previše, da je samo knjiga i prezentacije okej, ali ovako još i zakon stvarno previše.
 

ljubicabub

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel ss pojavljuju na ispitu ili usmenon pitanja iz lekcije prava građana ono negativna, pozitivna i aktivna? Hvala
 

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Iskompilirao sam Komplet za OUP II, od pročišćenih zakona, skripte, do konvertiranih prezentacija u word. Sretno!

P.S. Nagađam da se danas paralelno s OUP-om 1 pisao i 2. Fora bi bilo da netko podijeli pitanja. ;)
 

Lorena93

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
1. Tijela ustanove
2. Odgovornost drzave za stetu bez greske
3.odabir najpovoljnijeg ponuditelja prema zakonu o koncesijama
4. Izvlastenje preostalog dijela nekretnine
5. Nacela stjecanja drzavljanstva
6. Zastitne mjere prema prekrsajnom zakonu

Imala sam 17 bodova na pismenom, prof. Sikic cudo, opustena atmosfera, 2 pitanja, stjecanje drzavljanstva podrijetlom, i uzrocna veza i steta, trojka u indexu. Sretno svima!!!!!
 

bihter

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ako nisam mogla prijaviti ovaj predmet za rok u 4.om mjesecu a prvi put sam ga sad upisala, hoću li ga moći prijaviti za rok u 6.om mjesecu?
 

uniball

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
OUP 1. sam dao s lakoćom, a s dvojkom se baš mučim.

Može li mi netko savjetovati treba li npr. znati iz kaznenog cijeli Članak 33 i napamet nabrajtati sve te propisane iznose kazni?

Novčana kazna
Članak 33.

(1) Za prekršaj propisan zakonom, za počinitelja prekršaja pravnu osobu ne može biti propisana ni izrečena novčana kazna u iznosu manjem od 2000,00 kuna ni većem od 1.000.000,00 kuna.
(2) Za prekršaj propisan zakonom, za počinitelja prekršaja fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koji je počinila u vezi s obavljanjem njezina obrta ili samostalne djelatnosti ne može biti propisana ni izrečena novčana kazna u iznosu manjem od 1000,00 kuna ni većem od 500.000,00 kuna.
(3) Za prekršaj propisan zakonom, za počinitelja prekršaja fizičku osobu ne može biti propisana ni izrečena novčana kazna u iznosu manjem od 100,00 kuna ni većem od 50.000,00 kuna.
(4) Za prekršaj propisan odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, za počinitelja prekršaja pravnu osobu ne može biti propisana ni izrečena novčana kazna u iznosu manjem od 500,00 kuna ni većem od 10.000,00 kuna.
(5) Za prekršaj propisan odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, za počinitelja prekršaja fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti ne može biti propisana ni izrečena novčana kazna u iznosu manjem od 300,00 kuna ni većem od 5.000,00 kuna.
(6) Za prekršaj propisan odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, za počinitelja prekršaja fizičku osobu ne može biti propisana ni izrečena novčana kazna u iznosu manjem od 100,00 kuna ni većem od 2.000,00 kuna.
(7) Za najteže prekršaje propisane zakonom u području ugrožavanja prirodnih bogatstava, okoliša i očuvanja prirode, sigurnosti i zdravlja na radu, rada i zapošljavanja na crno, socijalne sigurnosti, poreza, carine i financija, telekomunikacija (elektroničkih komunikacija), ugrožavanja tržišnog natjecanja, državnih robnih pričuva, biološke raznolikosti te unošenja u okoliš i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama ili proizvoda od njih te u području graditeljstva neispunjavanje bitnih zahtjeva za građevinu može se propisati i izreći novčana kazna u visini najviše do dvostrukih općih maksimuma propisanih stavcima 1. do 3. ovoga članka, a za prekršaj u području ugrožavanja prirodnih bogatstava, okoliša i očuvanja prirode iznimno je moguće propisati i izreći novčanu kaznu do 1.000.000,00 kuna okrivljeniku fizičkoj osobi.
(8) Za prekršaj iz koristoljublja kojim je ostvarena imovinska korist počinitelj se može strože kazniti, najviše do dvostruko propisane kazne za taj prekršaj.
(9) Propisom o prekršaju može se, za najteže prekršaje iz stavka 7. ovoga članka, propisati i izreći novčana kazna u postotku od 1% do 10% prema povrijeđenoj zaštićenoj vrijednosti, s naznakom posebnog minimuma i maksimuma postotka novčane kazne. U tom slučaju ne vrijede ograničenja o maksimumu novčane kazne iz stavka 1. do 8. ovoga članka, ni prigodom utvrđivanja kazne ni prigodom izricanja ukupne novčane kazne.
(10) Rok za plaćanje novčane kazne određuje sud u samoj presudi vodeći računa o visini novčane kazne. Rok ne može biti kraći od osam dana ni dulji od tri mjeseca, a u opravdanim slučajevima (ovisno o visini novčane kazne i imovinskim prilikama okrivljenika) sud može odrediti obročnu otplatu novčane kazne u vremenu do šest mjeseci, osim ako propisom o prekršaju za to nije određen dulji rok. Ako se radi o okrivljeniku iz članka 136. stavka 1. ovoga Zakona, rok plaćanja izrečene novčane kazne se može odrediti odmah.
(11) Opći minimumi novčane kazne propisani ovim člankom primjenjuju se i prilikom utvrđivanja novčane kazne za prekršaje u stjecaju.
Također, pod literaturom je i Zakon o sustavu državne uprave. Nije li on glavninom bio u sastavu OUP-a 1.? Poglavito ono oko nadzora, podjele ovlasti, ministarstava, središnjih ureda državne uprave, itd. To se, koliko vidim ponavlja ili griješim?
 

fakin

Super Moderator
ma ne treba znati nikakve kazne te, pa to nikad nije bilo pitanje niti pitaju to jer je to nebitno jer se kazne mijenjaju stalno

a u oup1 jedino je zakon o pravu na pristup informacijama i ustavni zakon o ustavnom sudu, niš drugo za jedinicu nije od zakona
 

goa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pozdrav,
molim vas pomoć - što se zapravo mora učiti iz knjige? Naime, više sam se pogubila kombinirajući zakone, prezentacije i knjigu. Puno hvala na odgovoru.
 

bihter

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Na prvoj stranici ove teme piše da koncesije učim iz knjige a dio o koncesijama u HR pravu iz prezentacija, što bi onda trebalo iz zakona? I izvlaštenje je dosta samo iz zakona?
 

fakin

Super Moderator
evo ovako:

Odgovornost za štetu - knjiga
Upravni ugovori - knjiga i zakon samo čl. 150.-154. (Zakon o općem upravnom postupku)
Ustanove - knjiga
Državljanstvo - knjiga i zakon (Zakon o hrvatskom državljanstvu)
Osobna stanja građana - prezentacija
Organizacija državne uprave i poslovi državne uprave, Odnosi državne uprave - zakon (Zakon o sustavu državne uprave)
Koncesije - prezentacija i zakon (Zakon o koncesijama)
Javna dobra - knjiga
Izvlaštenje - zakon (Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade)
Osnove prekršajnog prava - zakon do 81. čl, (Prekršajni zakon)
 
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks