AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

mape5

Super Moderator
I slovo p kod hane. Ponedjeljak. U 9:00 a za matanovac ja baš nemam riječi hvale. Meni je bila koma. Tamo negdje iza sam napisala dojmove

miška

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ekipa, može jedno pitanje. Da li je netko od Vas kada slao mail profesorima da promjene raspored ispita, odnosno zamolio ga za neki drugi dan. Da li pristaju na tako nešto. Malo mi zeznuto radi posla, bila sam na eup-u u utorak, sutra mi je usmeni, a petak opet usmeni građansko. Radi se o asistentici kuštrak?"

fakin

Super Moderator
većinom izađu ususret ako je jako dobar razlog, ali nemoj računati da će ti izaći ususret ako u četvrtak imaš jedan usmeni, a u petak drugi, tad neće sigurno.

miška

ma znam da uopće ne trebaju i da nemam opravdan razlog jer se njih moja situacija na poslu ne tiče, kao niti ovih mojih na poslu što se tiče mog faxa :) poslala sam joj, pa šta bude.. pad mi se piše kad malo bolje razmislim u svakoj situaciji :) :) ihihih

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi pomoć. ...malo me zbunjuje cesija....onaj primjer u knjizi osoba A duguje B bla bla...tj i nužna cesija me buni

mape5

Super Moderator
Primjer je malo bedast. Ja sam si nekaj crtala, al od toga ništ. Ne kužim zakaj bi sad C nekaj tražio od B. Ali ugovorna cesija nije komplicirana. Dakle, ja sam dužna tebi. Ti si dužna njemu. Ja platim dug direktno njemu. To je cesija, tebe sam preskočila i podmirila tvoj dug njemu. To ti je obično pojašnjenje

Darijana

Primjer je malo bedast. Ja sam si nekaj crtala, al od toga ništ. Ne kužim zakaj bi sad C nekaj tražio od B. Ali ugovorna cesija nije komplicirana. Dakle, ja sam dužna tebi. Ti si dužna njemu. Ja platim dug direktno njemu. To je cesija, tebe sam preskočila i podmirila tvoj dug njemu. To ti je obično pojašnjenje
Zato što C sad ima potraživanje prema A jer je platio umjesto njega a da bi mogao tražiti dug od A, B mu mora prenijeti trazbinu .tako sam ja to shvatila

honey1706

Slusala dns ispit kod Kustrak-Managic...znači žena je predobra, zaista se trudi izvući maksimum iz svakoga, ne ruši ako ne znaš (nitko pao danas nije), da je bar više profesora kao sto je ona...sve pohvale :)!!! Pomaže kad zapne, voljela bih da na sljedećem roku budem kod nje , ali kako to biva čisto sumnjam da ću biti!

miška

Pozdrav, evo pitanja danas od profesorice. odgovaralo je njih 4, poduže je trajalo jer ispituje svakoga malo duže, odnosno uz ova dolje pitanja ima podpitanja, tipa vrste, načine..ovisno koje je pitanje. pomaže i izvlači iz studenta svaku riječ, danas su svi prošli. pala je čak i 5. Profesorica nas je danas ta oduševila.bila izuzetno ljubazna.. Jedan ugodan ispit, e da je vise takvih! Svi su znali, ali njezin pristup me odusevio.predobra. ne dijeli samo 2,pitanja:
1) Ugovor o darivanju? Karakteristike?
2) Objekt darovanja? Što može biti? Da li se može opozvati?
3) Gruba nezahvalnost
4) Odgovornost za materijalne nedostatke?
5) Suvlasništvo?
6) Usmena oporuka?
7) Služnosti
Stjecanje vlasništva na temelju pravnog posla?
9) Izvanredno stjecanje?
10) Pravni posao
11) Cesija
12) Odgovornost za bonitet
13) Nužni nasljednici
14) Simulacija – vrste
15) Prijeboj
16) Pravo građenja
17) Opoziv oporuke
18) Imovina – karakteristika
19) Stjecanje pokretnina od nevlasnika

bojana_kc

Pozdrav, i ja sam prošla kod prof Kuštrak Managic, trojka je u indeksu, nitko sretniji. Moja pitanja, pretpostavke odgovornosti za štetu, posebno uzročnost, pa se nadovezuje na protupravnost, onda krivnja, objektivna odgovornost za štetu pa subjektivna, onda zabluda, pa bitnost zablude, pa koja se uvažava koja ne, mane volje kod pobojnosti, posjed, posjedovna tužba(dosta o tome) što se rješenjem te tužbe donosi, pa koji je drugi oblik zaštite. 2. nasljedni red, bračni drug nasljeđuje sam, kad mogu nasljediti braća i sestre ostavitelja, i još kojekakva potpitanja, odgovarala sam pola sata. Profa je korektna pomaže, sretno svima dalje. Bitno je koncetrirati se na ono što znaš i ne dozvoliti da obuzme strah,

anita1989

Kolegice ak moze savjet iz cega ste ucile, jel bas iz knjige jer mi slabo dođe kad vidim knjigu ili preporucate kakvu dobru skriptu koja ima sve?? Pliiz help.. I kolko vam je trebalo da naucite kak spada? Znam da je individualno al ono da si dam malo motivacije.. Hvala

bojana_kc

Ja sam učila iz knjige, s time da sam svaki dio gp-a razdvojila u drugi uvez jer je teško listati ovu ogromnu knjigu. Lakše mi iz knjige, nije da treba baš sve učiti, mislim lakše se shvati jer ima i primjera i podcrtavas samo glavno. Evo ja učila od 5.mj,nisam stigla za 6.naučit onda sam sada, mada računaj da minimalno treba 2 tjedna za ponavljanje, prvo sam počela stvarno pravo jer je najteže i tu treba sve znati, neki kažu da i najglavnije, pa nasljedno pa opći dio,a obvezno nisam sve učila samo ono po pitanjima što je najglavnije( šteta, cesija, prestanak obveznopravnog odnosa, pojačanja obveznopravnog odnosa, i ono na početku i nešto malo ugovore).

miška

i samo da kažem, većina nas je mislila kako će rok, odnosno ispiti biti ovaj tjedan koji dolazi, profesorica je jučer rekla da i sljedeći puta, rok je službeni 25.09. petak.

anita1989

Hvala na odg kolegice bojana, ak moze jos neko svoje iskustvo reci po ovom ispitu.. Ja sam se ponadala da ce 2 mj uz posao biti dosta al sad vec nisam sigurna.. :/

mape5

Super Moderator
Pošto sam danas malo bistrije glave, još malo dojmova, onak pozadinskih.
dakle ispit je trebao početi u 9, počeo je u deset. Došla neka studentica s nekim problemom pa su oni otišli dolje, a nama je rekao da se nek dogovorimo ko će prvi. Ja sam odma rekla da bum ja i još jedna cura i još jedan dečko. Odgovarali smo pred svima. Prvo mi je to bilo onak bed, ali kad je krenulo ispitivanje, nekako sam se opustila i uopće mi nisu smetali oni iza mene ( ono tipa jel se bum zbrukala ili ne :) kaj me briga, i oni se sigurno zbrukaju).
Profesorov milozvučni glas je zapravo u meni probudio jednu mirnu i samosvjesnu osobu koja zna s čim se u tom trenutku suočava. Jako mi je bilo ugodno jer nije kolutao očima i gledao nas ko bića niže vrste. Osjećala sam se ravnopravna s njim. kad nam je uzeo indekse i počeo listati, znala sam da smo prošli, u stvari za ovog dečka ne znam, al se iskreno nadam je i on kao i svi da su prošli.

eto moji dojmovi.... i još sam kad smo izašli zagrlila tu nepoznatu curu, onak majčinski hehehehehh, ispričala sam joj se al reko daj da te zagrlim pa da ta sreća i radost se proširi na TMT 3 i svi nek prođu.

Živjela ljubav, prolazi na ispitima i na kraju uživanje u tim danima studiranja. :luxhello::prijatelj:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks