Evo da ja napišem dojmove sa zadnjeg roka, ali sam bila slušač i to kod Asistentice Ivane Kanceljak.
Nisam slušala cijeli ispit, bila je jedna cura koja je ostala kad sam ja otišla, pa se nadam da će i ona napisati svoja pitanja.
Pitanja:
Što je ugovor o građenju, a što pravo građenja?
Što je činidba, karakteristike? Razlika objektivno i subjektivno moguća činidba? Imovinski karakter činidbe?Nedopuštena čindba?
Što je šteta?
Uzročna veza?
Načelo dispozitivnosti? Kako se očituje u stvarnom, nasljednom i obveznom pravu?
Pobojni pravni poslovi, rokovi za pobojnost, otkad teku ti rokovi?
Što je pravo vlasništva?
Zakonska ograničenja prava vlasništva? Kako se još može PV ograničiti? Opća i posebna ograničenja?
Što je pravo služnosti? Karakteristike služnosti?
Osnovna načela GP-a?
Cesija? Notifikacija?
Nužni nasljednici?
Što je oporuka? Karakteristike?
Načelo jedinstvenosti nekretnine?
Što je nekretnina?
Pertinencija?
Što je stvar?
Što je imovina u pravnom smislu?
FUnkcije imovine? Povezati jamstvenu funkciju sa jednim institutom u nasljednom pravu (odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja)?
Ništetni pravni poslovi?
Mane volje? Koje uzrokuju pobojnost, a koje ništetnost?
Stjecanje nekretnine pravnim poslovom?
Stjecanje pokretnine pravnim poslom od nevlasnika?
Što je novacija?
Što je nagodba?
Što je jamstvo?
Što je pravo zadržaja? Pretpostavke?
Uglavnom, pita iz svakog dijela jedno pitanje, znači jedno iz općeg dijela, jedno iz stvarnog prava, jedno iz obveznog prava i jedno iz nasljednog, nekome je dala zamjenska pitanja, nekima ne, traži razumijevanje, ali nije jednaka prema svima, neke pusti, a neke ne, a imaju isto znanje, ako ne i bolje (onaj kojeg ne pusti), uglavnom kao i većina predmeta, sreća.
I nastaviti pitati isto pitanje dok ne dobije odgovor na njega. I cijelo vrijeme govori o knjizi, i svi koji nešto ne znaju, kaže im pa to ti se nalazi tu i tu knjizi, baš po knjizi dere, još kad nije mogla dobit odgovore na pitanja, nagodba i novacija, se nasmijala i rekla pa što toga nema u skripti...