AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

mopsy4ever

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
koji prof je ispitivao koji dio abecede, zna netko!?
Više nažalost nema pravila, svi koji su prijavili moraju doć u određeno vrijeme na tmt 3, tam dočekaju profesorice, pa onda prozivaju, pa tko je izašao preda indeks, pokupe sve indekse, pa ih međusobno podijele, svako uzme dio, nema stvarno nikakvog pravila, ovisi kakve si sreće. :S

anđa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo i mojih dojmova. :-D Prošla sam kod prof. Keglević, bila je odlična, postavila mi je par pitanja i to je bio to :) Prvo pitanje bilo je simulacija, posljedice poništenja i kroz to me ispitala iz obveznog odgovornost za štetu, razliku ugovorne i izvanugovorne odgovornosti, suvlasništvo i zadnje pitanje bilo je javna oporuka. Sretno svim na sljedećim rokovima!!!

mape5

Super Moderator
Evo da ja napišem dojmove sa zadnjeg roka, ali sam bila slušač i to kod Asistentice Ivane Kanceljak.
Nisam slušala cijeli ispit, bila je jedna cura koja je ostala kad sam ja otišla, pa se nadam da će i ona napisati svoja pitanja.
Pitanja:
Što je ugovor o građenju, a što pravo građenja?
Što je činidba, karakteristike? Razlika objektivno i subjektivno moguća činidba? Imovinski karakter činidbe?Nedopuštena čindba?
Što je šteta?
Uzročna veza?
Načelo dispozitivnosti? Kako se očituje u stvarnom, nasljednom i obveznom pravu?
Pobojni pravni poslovi, rokovi za pobojnost, otkad teku ti rokovi?
Što je pravo vlasništva?
Zakonska ograničenja prava vlasništva? Kako se još može PV ograničiti? Opća i posebna ograničenja?
Što je pravo služnosti? Karakteristike služnosti?
Osnovna načela GP-a?
Cesija? Notifikacija?
Nužni nasljednici?
Što je oporuka? Karakteristike?
Načelo jedinstvenosti nekretnine?
Što je nekretnina?
Pertinencija?
Što je stvar?
Što je imovina u pravnom smislu?
FUnkcije imovine? Povezati jamstvenu funkciju sa jednim institutom u nasljednom pravu (odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja)?
Ništetni pravni poslovi?
Mane volje? Koje uzrokuju pobojnost, a koje ništetnost?
Stjecanje nekretnine pravnim poslovom?
Stjecanje pokretnine pravnim poslom od nevlasnika?
Što je novacija?
Što je nagodba?
Što je jamstvo?
Što je pravo zadržaja? Pretpostavke?

Uglavnom, pita iz svakog dijela jedno pitanje, znači jedno iz općeg dijela, jedno iz stvarnog prava, jedno iz obveznog prava i jedno iz nasljednog, nekome je dala zamjenska pitanja, nekima ne, traži razumijevanje, ali nije jednaka prema svima, neke pusti, a neke ne, a imaju isto znanje, ako ne i bolje (onaj kojeg ne pusti), uglavnom kao i većina predmeta, sreća.
I nastaviti pitati isto pitanje dok ne dobije odgovor na njega. I cijelo vrijeme govori o knjizi, i svi koji nešto ne znaju, kaže im pa to ti se nalazi tu i tu knjizi, baš po knjizi dere, još kad nije mogla dobit odgovore na pitanja, nagodba i novacija, se nasmijala i rekla pa što toga nema u skripti...

kak si sve to popamtila :grin: svaka čast.

malo listam i pitam se jel teško to naučiti, mislim to građansko pravo

Paola

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da li netko mozda zna najnoviju literaturu za ispit, jer su na stranici faksa obrisali sve od prošle godine a naravno nisu stavili ništa novo još.. unaprijed hvala :)

mopsy4ever

kak si sve to popamtila :grin: svaka čast.

malo listam i pitam se jel teško to naučiti, mislim to građansko pravo
Zato kaj sam ucila i poznato mi gradivo cijelo ;)
A koma je, ima ga puno, puno podjela i puno informacija,meni osobno najgore je stvarno pravo :/

Marinchy

da li netko mozda zna najnoviju literaturu za ispit, jer su na stranici faksa obrisali sve od prošle godine a naravno nisu stavili ništa novo još.. unaprijed hvala :)
Na stranici katedre za građansko pravo ovo piše na nas:

Klarić, P., Vedriš, M. : Građansko pravo, 12. izdanje, Narodne novine, 2009. (osim poglavlja: Pravna priroda pravne osobe i Vrijednosni papiri)

Na našoj stranici su obajvili pod literaturu: Vedriš, Martin, Petar Klarić: Građansko pravo, 10. izdanje, Zagreb: Narodne novine, 2008.
(Osim poglavlja: Vrijednosni papiri). Dakle razlika je samo u izdanju, a sad ja mislim da je to neka minimalna razlika..

mopsy4ever

Ljudi,jel itko zna, kaj se hano vec vratio? Vidim da ce predavat pravo okolisa sto znaci da je tu, kaj nije trebo ic na neko dulje vrijeme,sest mjeseci,godinu...

tapravnica

Ljudi,jel itko zna, kaj se hano vec vratio? Vidim da ce predavat pravo okolisa sto znaci da je tu, kaj nije trebo ic na neko dulje vrijeme,sest mjeseci,godinu...
Predavanja za pravo okoliša su tek u ožujku 2014.g., tako da će do tada vratiti, a za sad ga još valjda nema

walle

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
O moj Bože.. Primila sam se građanskog prava i zlo mi je!! Već mislim da to nikad neću naučiti, totalno sam izgubila samopouzdanje i volju.. Krenula sam od stvarnog prava, kažu da je najteže i ništa ne mogu zapamtiit.. Sad mi se uljp i radno i socijalno čine ko mačji kašalj.. Kako to naučiti, sve te definicije, podjele???

Darijana

pitanje ako netko zna? pise kod sluznosti pod zajednickim načelima; služnosti su nedjeljiva prava osim plodouživanja, a onda kod osobnih pise za razliku od stvarnih osobne služnosti su djeljiva prava.zašto je onda zajednicko načelo da su nedjeljiva ako su stvarne nedjeljiva a osobne djeljiva prava?

mopsy4ever

O moj Bože.. Primila sam se građanskog prava i zlo mi je!! Već mislim da to nikad neću naučiti, totalno sam izgubila samopouzdanje i volju.. Krenula sam od stvarnog prava, kažu da je najteže i ništa ne mogu zapamtiit.. Sad mi se uljp i radno i socijalno čine ko mačji kašalj.. Kako to naučiti, sve te definicije, podjele???
Prvo nauči opći dio, da pohvataš neke osnove, pa će ti to biti lakše, probaj si olakšati sa umnim mapama, makar je to možda djetinjasto, ali stvarno pomaže, umne mape i podjele da si posebno napišeš na papire, to će ti pomći puno, da si posložiš u glavi te sve podjele, jer ovako je stavrno teško...:)

mape5

Super Moderator
Prvo nauči opći dio, da pohvataš neke osnove, pa će ti to biti lakše, probaj si olakšati sa umnim mapama, makar je to možda djetinjasto, ali stvarno pomaže, umne mape i podjele da si posebno napišeš na papire, to će ti pomći puno, da si posložiš u glavi te sve podjele, jer ovako je stavrno teško...:)
ja sam krenula od općeg dijela, i tamo su navedena pojašnjenja osnovnih pojmova... pa će da vidimo. pripremam se za prvi rok iza 11 mjeseca, kad je tam negdje u 1. mjesecu.

ja preporučam da se knjiga podjeli na 4 djela. Svaki posebno uvezan :D, pa krenuti čitati bez obaveza. Ja to čitam na putu s posla doma, onak u tramvaju. Mentalne mape su izvrsne, raditi si sam bilješke i poslje ih pretipkati u komp. Ziher nekaj zapamtiš ;)

ivana29

love
Na stranici katedre za građansko pravo ovo piše na nas:

Klarić, P., Vedriš, M. : Građansko pravo, 12. izdanje, Narodne novine, 2009. (osim poglavlja: Pravna priroda pravne osobe i Vrijednosni papiri)

Na našoj stranici su obajvili pod literaturu: Vedriš, Martin, Petar Klarić: Građansko pravo, 10. izdanje, Zagreb: Narodne novine, 2008.
(Osim poglavlja: Vrijednosni papiri). Dakle razlika je samo u izdanju, a sad ja mislim da je to neka minimalna razlika..
U onim papirima piše i bez ostavinskog postupka!

mira

dal ko zna dal je neka skripta od pravnika dobra za ovaj predmet??

u nasoj skiptarnici jel bolja skripta od montane ili anci???hvala

Darijana

svi hvale montaninu skriptu i mislim da vecina uci po njoj ,ja isto učim po montaninoj i dobra je...

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Primjeti da pravnici imaju Građansko, a mi UVOD u građansko. Dakle, njihov je opseg neusporedovo veći, pa ti sama vidi koliko su njihove skripte 'dobre' odnosno primjerene ovom ispitu. ;)

Montana. Pogledaj što ljudi pišu o njoj na posljednjih 10 str. teme.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks