AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

dea0703

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pitanja Keglević danas : sto je pobojnost kao institut, nabroji razloge pobojnosti, subjektivni objektivni rokovi
što je suvlasništvo i kako nastaje
što je stvarno pravo
što je pravo vlasništva
koje karakteristike stvarnog prava znate
naknada štete- subjektivna objektivna odgovornost na šteti, koje su bitne pretpostavke odgovornosti na štetu, što je protupravnost- u subjektivnom, objektivnom smislu
koje vrste odgovornosti na štetu znate
tko spada u drugi nasljedni red, povezat to s načelima
što je to oporuka
što je simulacija
što je to prekomjereno oštećenje

tina katic

pitanja od prof. hane jel zna tko od danas i kakva je prolaznost bila... hvala
danas smo kod hane bili svi kaj smo trebali i od prof . matanovac bili smo u jednoj dvorani svi i ispitivo je sve jednog je ispitivno sve nista specijalno osnove ali je iso dosta u detalji jednog je po pola sata ispitivo al manje vise su to bile osnove pa aj dosta je usporedbi bilo primjerice razlika posjeda i vlasnistva sve takodjer i posjedovne i vlasničke tuzbe to ako neko zna neka napise da pito je stare propise jugoslavije nemam pojma takodjer koje je god koji zakon dones o vlasnistvu,nasljedstvu itd...prolaznost onako ne neka bajna sad neznam kak oje na kraju proslo ja sam negdje na polovici bila od desetak je dvoje sad kak je dalje bilo neka jave:weeabooface:

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
koja pitanja kod hana :wtf:

kod keglević su bila ok pitanja, pita stvarno osnove, al traži da se zna i povezuje. meneje prvo pitala objektivna odg za štetu i tu nisam znala odg roditelja za djecu, al pitala me taj dio dok nisam rekla nekoliko suvislih rečenica. pitala me dalje posjed i vrste posjeda i gdje je sve bitan kvalificirani posjed(paulijana i dosjelost), onda o oporuci i to je to. iako sam se smotala i neke stvari nisam znala ipak sam prošla :D:D:D

marty1711

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Prosla sam danas kod Hane i zaradila 3 ali mi se prof. uopce ne svidja nimalo. Izmrcvario je ekipu uzduz i poprijeko, doslovno je ispitivao jednu osobu pol sata. a pitanja je bilo fakat svakakvih da smo se samo medjusobno pogledavali. pitao je cak i one zadnje ugovore koje nitko ne pita pr. ugovor o gradjenju. Mislim neznam, ja u skripti imam samo jednu recenicu o propisima stare jugoslavije a on je trazio to objasnit, kad je donesen zoo, obiteljski zakon itd. bilo je dosta i pitanja iz osnova ali pili u detalje. i trazi tocan termin OBAVEZNO i tocnu definiciju. mozete mu ispricat dalje cijeli roman ali nece vam to priznat ak mu nedate definiciju koju trazi. i ono sto mi se nikako nije svidjalo nas 30 u istoj dvorani za vrijeme trajanja cijelog ispita, pa ti odgovaraj pred 30 ljudi. cekala sam od pol 10, i izasla van u pol 1 iz dvorane. s tim da je jos 10 ljudi ostalo iza mene. sve u svemu mislila sam da je hano bolji po dojmovima prijasnjih studenata. Nemogu ga usporedit s ostalim profesorima jer sam bila samo kod njega, prvi put pala, sad prosla. uglavnom skoro su mi suze potekle kad sam vidjela da uzima pecat u ruke, jos sad nemogu doci k sebi od srece. ovo je bila stvarno krvavo zaradjena 3.
Zelim vam svima koji imate za rjesit ovaj prokleti ispit puuuuuuuno srece, strpljenja i zivaca. ja se idem napit ;)

Otam

Bio sam drugi kod hana i prosao sam,prije mene je cura pala. Trojka u indexu

Znaci pita SVE cak je postavio neka pitanja kojih nema u skripti (134 str) nisam ih znao,a prosao sam.

Uglavnom moje iskustvo sa gradjanskim je da morate naucit cijelu skriptu kod koga god da idete. Morate znat detalje. Mislim da nema boljeg ili losijeg ispitivaca i da je to subjektivno. Svi su korektni ali mora se znati

tamchika

ja sam isto bila kod Hane, prošla sam, pitao me pobojnost, ništetnost sve, mane volje jedne i druge, prijevaru, simulaciju, subjektivnu i objektivnu odgovornost, razliku, sve o njima, pravo građenja, na temelju čega se upisuje, kakav je upis kako se upisuje,di se upisuje, uglavnom moj dojam je da nije bio baš dobre volje jučer, dosta detalja, nije ni pomagao, ali eto prošla sam, kod nabrajanja ovih pretpostavki i mana volja sam se malo zblesirala, trema me ubila, ostalo sam znala i pustio me. Učila sam mjesec i pol negdje, po skripti sve, pa onda po pitanjima. Uzmite si i više vremena ako možete ili učite bar po 3-4 sata dnevno , puno ponavljanja, jer dok sve to sjedne stvarno treba vremena. Stvar je samo u tome da se počne na vrijeme učit i puno ponavljat, nemojte ostavljat malo vremena i mislit da ćete stić jer nećete :)

katyy

jel mi može netko reći da li imam dobru knjigu ...ima 777 str prvi naslov je pojam gr prava a zadnji nasljednička zajednica...također me zanima da li su se podaci iz nje mjenjali i da li još nešto osim nje trebamo učiti...hvala

suzzza

Pitanja kod prof. Hana, 15. 4. 2013.
1. imovina – objasniti u pravnom, knjigovodstvenom (što je aktiva, što pasiva) i gospodarskom smislu, koje su funkcije i karakteristike
2. stvar – definicija, podjela stvari (nabrojiti i objasniti) te razlika među njima
3. vrste odgovornosti za štetu – koji su kriteriji razlikovanja, subjektivna i objektivna odgovornost - tko odgovara za štetu, objasniti odgovornost za neispravan proizvod (tko odgovara, pod kojim uvjetima), tko odgovara u slučaju sudara dva motorna vozila (kako će se utvrditi odgovornost, koliko će platiti ako su oboje krivi, kako se određuje koliko tko mora platiti, što ako nema krivnje nijednog, postoji li iznimka), tko odgovara za štetu od opasne stvari,
4. razlika između posjeda i prava vlasništva, što je posredan, a što neposredan posjed, kako se može zaštiti pravo vlasništva i rokovi
5. pravo služnosti – definicija, vrste, karakteristike, kako se osniva (primjer kada odlukom suda, npr. kod osnivanja nužnog prolaza – kada se osniva, kako, iznimke), razlika između stvarne i osobne i nabrojiti ih, što je plodouživanje, razlika između uporabe i korištenja
6. nasljedni redovi – nabrojiti, kako se nasljeđuje
7. oporuka – vrste i objasniti, vrste privatnih i objasniti
8. odgovornost organizatora priredbi, odgovornost za maloljetnike
9. razlika između služnosti i stvarnog tereta
10. pravo građenja – definicija i kako se osniva
11. ugovor o građenju, što je građevina (po ZOO), odgovornost za bitne zahtjeve za građevinu
12. na temelju kojih ugovora se može osnovati pravo vlasništva
13. darovanje – definicija, vrste, kako se zovu strane, kakvo je realno, a kakvo konsenzualno darovanje, objasniti nagradno darovanje
14. kupoprodaja – bitni sastojci (predmet i cijena – kako se određuju), kakav je to pravni posao (neformalan), što se događa u trenutku predaje stvari (na kupca prelazi odgovornost za rizik) i što se događa s obvezom prodavatelja nakon predaje, posebne vrste kupoprodaje, objasniti kupoprodaju s pravom prvokupa
15. pretpostavke odgovornosti za materijalne nedostatke, kada postoji odgovornost, a kad ne, koja prava oštećena osoba može ostvariti, koji je rok za ostvarivanje prava
16. kako se sklapa ugovor (sve o tome), do kad ponuda obvezuje ako nije naznačen rok, u kojem trenutku nastaje ugovor među odsutnima (koje se teorije spominju i koja je prihvaćena u ovom slučaju – teorija primitka), što se događa u slučaju da prihvat zakasni i postoji li iznimka
17. ugovorna kazna, razlika u posljedicama u slučaju neispunjenja obveze i u slučaju zakašnjenja
18. kapara, što se događa kad ugovor nije ispunjen, razlika od odustatnine
19. izvori građanskog prava, koji su propisi (ZN, ZOO, ZV i htio je da mu se kaže još jedan i kada su doneseni), mogu li se primjenjivati propisi stare Jugoslavije i u kojim slučajevima te kad su doneseni ti propisi (prije 6. 4. 1941.) i kakvo je uređenje bilo od 1941. do 1945. (NDH)
20. što je reivindikacija, tužbeni zahtjev, koji prigovori se mogu staviti, koji su protuzahtjevi, razlika s obzirom na publicijansku tužbu
21. razlika između posjedovne i vlasničke tužbe
22. kako se može zaštiti posjed, tko su pasivno i aktivno legitimirani, što se traži odnosno u čemu se sastoji tužbeni zahtjev, rokovi
23. kvalificirani posjed, razlika između posjeda i prava na posjed
24. što je pravni posao, vrste i objasniti, zelenaški pravni poslovi
25. evikcija, potpuna i nepotpuna – posljedice
26. stjecanje posjeda, izvorno i izvedeno stjecanje, oblici tradicije, objasniti simboličku tradiciju i tradiciju kratkom rukom
27. legat, koje ovlaštenje iz njega proizlazi
28. načela zakonskog nasljeđivanja, načelo ex lege nasljeđivanja, odricanje od nasljedstva
29. vrste nasljeđivanje, koje ima prednost – koje su iznimke od toga
30. odvajanje ostavine, sposobnost i nesposobnost za nasljeđivanje, lišenje nužnog dijela
31. objasniti opća dobra i javna dobra
32. dosjelost – definicija, rokovi
33. nalaz stvari
34. stjecanje stvari na temelju pravnog posla, način stjecanja, vlasništvo prednika
35. prekomjerno oštećenje
36. stjecanje prava vlasništva od nevlasnika
37. zemljišna knjiga, od čega se sastoji, od čega se sastoji glavna knjiga, od čega zemljišno knjižni uložak i što se upisuje u listove, vrste upisa
38. jamstvo, karakteristike, razlika između supsidijarnog i solidarnog, podjamstvo
39. forma ugovora, kad je pretpostavka valjanosti, kad mora biti u pisanom obliku, a kad u obliku javnobilježničkog akta (navesti primjere za takve ugovore)
40. činidba, karakteristike, što se događa kad nije određene niti odrediva
41. ništetnost, tko ju sve može isticati
42. konvalidacija
43. založno pravo, hipoteka, osnivanje, namirenje, založni ugovor
44. sastojci pravnog posla (bitni, prirodni i nuzgredni – rok, uvjet, namet)
45. promjene na strani dužnika i razlike među grupama
46. susjedska prava (nabrojiti i objasniti uređivanje međe), imisije
47. načelo jedinstvenosti nekretnine

marty1711

Bas si se potrudila :) sam da nadodam, osim ovih pitanja sta si vec nabrojala mene je jos izmedju ostalog pital i aleatorne poslove, koje su vrste legata i koja je razlika, damnacijski i vindikacijski. Nacelo iskljucivosti, nacelo transmisije, nacelo prirastaja.

koliko ti je vremenski trebalo da spremiš?!
Prvo sam ucila za 2. Rok u veljaci mjesec dana. Mislila sam da je dovoljno i da fakat znam. Al ocito nije bilo dovoljno. Jednostavno previse toga ima i treba odredjeno vrijeme da sve sjedne na mjesto. Posto sam imala jako dobru podlogu sad sam jos ucila 10 dana. Uzela sam godisnji i ucila po 8 sati dnevno. A subotu i nedjelju po 13 sati dnevno. Jaaaako puno treba ponavljati. I sta vam od toplo savjetujem, ne izostavljajte ona mala slova u zagradama. Osim sta ce vam puno pomoci pri razumjevanju gradiva, na ispitu ce vam puno znacit da sve potkrijepite nekim primjerom i onda vas nece puno davit. Ja sam za sve sta se imalo navela primjer i fakat me nije pilio ko ostale. I meni su ti primjeri puno pomogli kad se nisam mogla sjetit doma npr kad sam ponavljala neke definicije, samo sam se prisjetila primjera i odma ti je lakse povezat. Eto... Toliko od mene! :)

Sonia

Imam 2009. izdanje knjige, može mi netko molim vas reći koja je razlika u 2012. izdanju? Nisam nigdje našla :confused:

katyy

jel mi može netko reći da li imam dobru knjigu ...ima 777 str prvi naslov je pojam gr prava a zadnji nasljednička zajednica...također me zanima da li su se podaci iz nje mjenjali i da li još nešto osim nje trebamo učiti, a nepiše mi iz koje je godine

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
katyy knjiga ti je ok. ziher, pa valjda nemaš neku 10god staru. Iz nje treba učiti sve osim poglavlja Pravna priroda pravne osobe, vrijednosni papiri i mislim da je profa rekla da upravi ne treba ostavinski postupak učiti, ali to radije provjeri ili nek me netko demantira ak info nije takva.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks