AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

snješko

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
prošla sam danas kod Hane..pitao me propise stare Jugoslavije, sklapanje ugovora ( počela sam pričati o ponudi pa se prebacio na sklapanje među nazočnima i distancijsko sklapanje, one teorije kod distancijskog, razlika između ponude i reklame-reklama je poziv da se stavi ponuda), zatim razvrgnuće suvlasništva, što znači civilna dioba ( isplata, tj. stvar se proda), dioba više pojedinačnih stvari kod suvlasništva i odricanje od nasljedstva..
Kolegicu je pitao pravnu osnovu (pravne činjenice), izvori građanskog prava, nasljedne redove, zaštita posjeda i mislim da je to sve.. Uglavnom, moj dojam je da je više nego korektan, nije negativno nastrojen :D (barem nije bio danas) i ne uzima za zlo ako se malo izgubite u gradivu :), ali da se treba znati, treba.. napokon je i ova tortura od građanskog završila. sretno svima :)

Vik

Evo da se i ja pohvalim. Položila sam danas kod prof. Keglević. Obzirom da sam prošla možda sam malo subjektivna, ali mislim da je puno bolja od prof .Matanovac. Govorim za danas. Pitala me ništetnost pravnih poslova, koje sve vrste odgovornosti za štetu znam, pa kako sve nasljeđuje bračni drug, posjed, vrste posjeda i kakav je to pošten posjed. Kod ništetnosti je pitala razloge ništetnosti, nabrojiti mane volje koji uzrokuju ništetnost, posljedice ništetnosti, i tko i u kojem roku može isticati ništetnost.
Curu ispred mene je pitala solidarne obveze i joše jedno pitanje koje se ne mogu sjetiti. Ali kod solidarnih obveza je tražila puno. Cura je počela pričati dobro, ali je stala kod prestanka solidarnih obveza i to kod otpusta duga. Pa evo, tko uči po knjizi to je na 392 str. pa proučite. Pomaže ti i navodi te na odgovor, treba ju slušati što govori, a i ako se malo spetljaš ne uzima za zlo, tj. pomaže ti da se ispraviš. Ja sam petljala oko odgovornosti za štetu: na primjeru, pa nikako da kažem to što je htjela, tj. što je bio pravi odgovor.
Ovo mi je bio zadnji ispit, ne iz druge godine, nego zadnji uopće. Pozdrav i sretno svima.
Još samo nešto. Građansko mi je bio najteži ispit, od svih ispita. Barem sada dok mi je još sve svježe. Ali jako je opsežan, puno podjela, a sve je važno.

bojana_kc

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Evo da se i ja pohvalim. Položila sam danas kod prof. Keglević. Obzirom da sam prošla možda sam malo subjektivna, ali mislim da je puno bolja od prof .Matanovac. Govorim za danas. Pitala me ništetnost pravnih poslova, koje sve vrste odgovornosti za štetu znam, pa kako sve nasljeđuje bračni drug, posjed, vrste posjeda i kakav je to pošten posjed. Kod ništetnosti je pitala razloge ništetnosti, nabrojiti mane volje koji uzrokuju ništetnost, posljedice ništetnosti, i tko i u kojem roku može isticati ništetnost.
Curu ispred mene je pitala solidarne obveze i joše jedno pitanje koje se ne mogu sjetiti. Ali kod solidarnih obveza je tražila puno. Cura je počela pričati dobro, ali je stala kod prestanka solidarnih obveza i to kod otpusta duga. Pa evo, tko uči po knjizi to je na 392 str. pa proučite. Pomaže ti i navodi te na odgovor, treba ju slušati što govori, a i ako se malo spetljaš ne uzima za zlo, tj. pomaže ti da se ispraviš. Ja sam petljala oko odgovornosti za štetu: na primjeru, pa nikako da kažem to što je htjela, tj. što je bio pravi odgovor.
Ovo mi je bio zadnji ispit, ne iz druge godine, nego zadnji uopće. Pozdrav i sretno svima.
Još samo nešto. Građansko mi je bio najteži ispit, od svih ispita. Barem sada dok mi je još sve svježe. Ali jako je opsežan, puno podjela, a sve je važno.
Znači da je radno lakše kad ti je ovaj ostao zadnji? Koliko si dugo učila i građansko? Čestitam na prolazu!

Patience

a kako je bilo kod matanovac?
Kod Matanovac nas je 6 izašlo na ispit, i mislim da je bio samo jedan pad.
Moja iskustva samo pozitivna, nije pitala ništa van svojih pitanja i pomagala je.
Neka od pitanja su bila : novčane obveze, načela nomonalizma i valorizma, zastara, zastoj zastare, pravni posao, nuzgredni sastojci pravnih poslova, jamstvo, vrste jamstva, posjed, kvalificirani posjed, stjecanje prava vlasništva i dosjelost, stjecanje priraštaja, suvlasništvo, zaštita prava vlasništva, reivindikacija, cesija, notifikacija, raskid ugovora, oporuka, sadržaj oporuke, 1. nasljedni red, legat.
Sretno svima :)

Vik

Znači da je radno lakše kad ti je ovaj ostao zadnji? Koliko si dugo učila i građansko? Čestitam na prolazu!
I radno mi je bio jedan od težih predmeta, ali to sam davno položila, pa i malo zaboravila. A građansko sam učila dobra tri mjeseca po knjizi, ali obzirom da radim, dnevno sam učila poslije posla oko dva sata. Teško je u početku, ali treba stalno čitati, ponavljati.
Sjetila sam se da je pitala i novčane obveze. Kod njih svakako treba objasniti načela valorizma i nominalizma. To je već netko naprijed i napisao. Ako pita novčane obveze obvezno pita i ta načela.

Evo možda nekome pomogne. Prof. Hano voli pitati propise stare Jugoslavije i voli pitati imovinu. Kod drugih ne vidim da se ta pitanja ponavljaju. Pa evo, obratite pažnju ako ćete biti kod njega.

Marinchy

Već je netko na prethodnoj str. napisao nešto o tim propisima stare Jugoslavije...

"Između stare i nove Jugoslavije nije bilo unutarnjeg pravnog kontinuiteta.Stara jug. je bila kapitalistička a nova socijalistička država.Pošto su u novoj jug postojali neki društveni odnosi koji su postojali i u staroj posebno niz imovinskih odnosa zasnovanih na građanskom vlasništvu bilo je potrebno prekinuti te odnose i to je učinjeno zakonom o ne važnosti pravnih propisa donesenih prije 6.4.1941.Propisi koji su do tada vrijedili izgubili su svoju pravnu snagu.Stara pravna pravila dolazila su u obzir samo ako određena materija nije bila uređena propisima sfrj;ako takva pravila nisu bila u suprotnosti s ustavomsfrj - a i ustavima socijalističkih republika;te ako takva pravila nisu bila u suprotnosti s načelima socijalističkog pravnog poretka sfrj-a.Kada se govori o primjeni starih pravnih pravila treba imati na umu da je u staroj jugoslaviji postojalo 6 pravnih područja-hrvatska i slavonija,slovenija i dalmacija,srbija i makedonija,bosna i hercegovina,vojvodina i međimurje,crna gora"

Jel to sve što bi trebalo znati o tome ili ima još nešto eventualno bitno za dodati? Hvala :)

aurelija

Povreda jednake vrijednosti činidaba se nalazi gdje?
Hoću reći, gdje se to ispitno pitanje nalazi u knjizi, da li pod naslovom Činidba (Objekti građanskopravnog odnosa) ili negdje drugdje..
Nemam knjigu, još..
A tek počinjem učit..
Skinula sam si skriptu, ispitna pitanja..
Pa se pokušavam snaći u tome svemu..
Čestitke svima koji su položili:rolleyes: ...fakat je zahtjevno ovo čudo:wtf::cool:
I sretno svima koji su kao i ja...na početku, ili na sredini, kraju?! pa samo još fali, žig u indeks:wub:

Dolla

Miss Gates
Povreda jednake vrijednosti činidaba se nalazi gdje?
Hoću reći, gdje se to ispitno pitanje nalazi u knjizi, da li pod naslovom Činidba (Objekti građanskopravnog odnosa) ili negdje drugdje..
Nemam knjigu, još..
A tek počinjem učit..
Skinula sam si skriptu, ispitna pitanja..
Pa se pokušavam snaći u tome svemu..
Čestitke svima koji su položili:rolleyes: ...fakat je zahtjevno ovo čudo:wtf::cool:
I sretno svima koji su kao i ja...na početku, ili na sredini, kraju?! pa samo još fali, žig u indeks:wub:
Kod razloga pobojnosti.

Just smile

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Već je netko na prethodnoj str. napisao nešto o tim propisima stare Jugoslavije...

"Između stare i nove Jugoslavije nije bilo unutarnjeg pravnog kontinuiteta.Stara jug. je bila kapitalistička a nova socijalistička država.Pošto su u novoj jug postojali neki društveni odnosi koji su postojali i u staroj posebno niz imovinskih odnosa zasnovanih na građanskom vlasništvu bilo je potrebno prekinuti te odnose i to je učinjeno zakonom o ne važnosti pravnih propisa donesenih prije 6.4.1941.Propisi koji su do tada vrijedili izgubili su svoju pravnu snagu.Stara pravna pravila dolazila su u obzir samo ako određena materija nije bila uređena propisima sfrj;ako takva pravila nisu bila u suprotnosti s ustavomsfrj - a i ustavima socijalističkih republika;te ako takva pravila nisu bila u suprotnosti s načelima socijalističkog pravnog poretka sfrj-a.Kada se govori o primjeni starih pravnih pravila treba imati na umu da je u staroj jugoslaviji postojalo 6 pravnih područja-hrvatska i slavonija,slovenija i dalmacija,srbija i makedonija,bosna i hercegovina,vojvodina i međimurje,crna gora"

Jel to sve što bi trebalo znati o tome ili ima još nešto eventualno bitno za dodati? Hvala :)
To je dovoljno! :whistling:

aurelija

Za sve one koji su na početku kao i ja...razvrstala sam ispitna pitanja iz Općeg dijela po naslovima u knjizi, za lakše snalaženje;)
Daklem, prvo ću vam pisati naslov i podnaslove u knjizi, a potom ćete u zagradi imati ispitno pitanje koje se na to odnosi...
Ispitna pitanja su skinuta s one liste od 122 najvažnijih pitanja raspoređenih po cjelinama...

OBJEKTI GRAĐANSKOPRAVNOG ODNOSA, Stvari (dioba i vrste), Činidba (karakteristike i sadržaj tj. izrazi ili vrste), Imovina (3 značenja, funkcije i karakteristike)
PRAVNI POSLOVI (karakteristike), Vrste pravnih poslova (ispitno pitanje), Sadržaj pravnih poslova (isp.pit.), Uvjet (odgodni i raskidni), Rok (vrste), Oblik očitovanja volje (i.p.) , Valjanost i nevaljanost pravnih poslova (pretpostavke valjanosti pravnih poslova), Ništetnost (mane volje koje ju izazivaju, simulacija, posljedice poništenja ništetnih pravnih poslova), Pobojnost (mane volje koje ju izazivaju, zabluda, bitna zabluda, prijevara, posljedice poništenja pobojnih pravnih poslova, paulijanske tužbe, povreda jednake vrijednosti činidaba), Konvalidacija (i.p.), Konverzija (i.p.)
STJECANJE I GUBITAK PRAVA, Zastara (pretpostavke, rok, zastoj, prekid, razlozi zastoja i prekida, prekluzivni rok)

Netko je tu već bio pisao da osim Vrijednosnih papira i Ostavinskog postupka (što je navedeno i kod popisa literature), ne treba znati ni Pravnu prirodu pravne osobe (što su navodno rekli na predavanju).
E pa, uistinu ne treba, potvrđeno je u Katalogu znanja iz skriptarnice:sneaky: piše da to ne trebamo učit, a ni Vrste pravnih osoba (stranice u knjizi; 39-48 i 53-60, a oba ta podnaslova spadaju pod naslov Pravna osoba, SUBJEKTI GRAĐANSKOPRAVNOG ODNOSA).
Pa eto, ako su profe ispisali to pravnicima u Katalogu, a nama rekli na predavanju, veselimo se:grin: i daj Bože toga još! (mada mislim da takvih radosti više neće biti, no dobro, nada umire posljednja:surprised::angel:)

Dragana G

Jednu curu je sad na zadnjem roku na komisiji matanovac pitala upravo pravnu osobu,nije znala definiciju i pala je na temelju tog jednog jedinog pitanja,tak da to definitivno treba znati!

aurelija

Pravnu osobu da, ali ne i njenu pravnu narav, te vrste:awesome:
Nego, da vas pitam...kod Keglević, u njenim ispitnim pitanjima sam našla sljedeće, piše SUBJEKT GRAĐANSKOG PRAVA...pa sad ne znam, jel' se to odnosi na SUBJEKTI GRAĐANSKOPRAVNOG ODNOSA ili se misli na SUBJEKTIVNO GRAĐANSKO PRAVO? Pa evo, tko zna, please:meh:
...vrlo vjerojatno se odnosi na ovo prvo što sam navela, jer odmah iza tog pitanja se nalazi PRAVNA, POSLOVNA I DELIKTNA SPOSOBNOST...pa onda po logici slijeda bi to nekako bilo to...I guess:thinking:
Ako nije, neka me tkogod pobije:hm::D

nika216

Zamolila bih sve sa starog programa da pošalju svoje podatke u inbox. Cure predaju molbu za produljenje 01. 07. Hvala unaprijed!

mopsy4ever

Pravnu osobu da, ali ne i njenu pravnu narav, te vrste:awesome:
Nego, da vas pitam...kod Keglević, u njenim ispitnim pitanjima sam našla sljedeće, piše SUBJEKT GRAĐANSKOG PRAVA...pa sad ne znam, jel' se to odnosi na SUBJEKTI GRAĐANSKOPRAVNOG ODNOSA ili se misli na SUBJEKTIVNO GRAĐANSKO PRAVO? Pa evo, tko zna, please:meh:
...vrlo vjerojatno se odnosi na ovo prvo što sam navela, jer odmah iza tog pitanja se nalazi PRAVNA, POSLOVNA I DELIKTNA SPOSOBNOST...pa onda po logici slijeda bi to nekako bilo to...I guess:thinking:
Ako nije, neka me tkogod pobije:hm::D
nemoj se nikad oslanjat na to da su pitanja koja su stavljena tu na forum točno formulirana jer se dešavalo sto puta da na ispit izlaze ljudi koji su jednom pročitali to i onda ne znaju ni prave termine, tako da slažem se sa toboom da je riječ o ovome prvome :)

Just smile

je li neko pratio rotacije profesora ?
je li znate ko će ispitivat zadnji dio abecede ?

Hvala
Ja brijem Hano..jer je on imao srednji dio na ovom roku. A srednji dio ce imat Ana. Al ta ti metoda nije bas pouzdana..uglavnom se u obzir uzima i broj prijaljenih tak da recimo nekad je prvi dio abecede do D nekad do F.. o_O Sritno!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks