AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

martina54

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pitanja kod keglević ekskulpacija kod objektivne odgovornosti,ako netko zna što je to nek napiše... i kulpozna paulijanska tužba

Eriatarka

Baš su bili zapeli na tu objektivnu odgovornost. Matanovac je pitala još one podjele kod tog i šta je opasna stvar i da joj se objasni odgovornost organizatora priredbe kod objektivne odgvoornosti.

vasili

Pozdrav kolege..ima li netko možda pitanja od Hana ili otprilike zna di da ih nađem na forumu da ne prelistavam sve? Hvala :)

martina_sk

Administrator
Baš su bili zapeli na tu objektivnu odgovornost. Matanovac je pitala još one podjele kod tog i šta je opasna stvar i da joj se objasni odgovornost organizatora priredbe kod objektivne odgvoornosti.
očito su vidjeli da svi uče po skripti i ista pitanja :)

Maja69

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ne mora značiti to za skriptu, nego imaju svoju kvoticu i to je to, netko prođe bez pol frke s normalnim pitanjima a nekoga se davi il ga se pita na način znaš neznaš doviđenja, a uzalud nam trud mj dana učenja il više. više sreće drugi put svima nama

Eriatarka

Da, skontali su učenje iz skripte definitivno. Ja sam prošla cijelu skriptu nebrojeno puta i ono što me pitala Matanovac, uz glavno pitanje, je u zagradi malenim malenim slovima. I kud baš se sjetila pitat pitanja sa zadnjih stranica skripte ... joooj, strašno. A nema veze, šta sad.
Primjetila sam da su ispitivali novčane obaveze kod prof. Ane Keglević i sad sam maloprije uspoređivala skriptu (134. stranice) s knjigom i ljudi pročitajte si taj dio iz knjige, nadopunite s kojom rečenicom da vam bude jasnije, jerbo je ekipa padala na tom pitanju! Nije teško, ali treba i to upamtit.

Eriatarka

Pa napisala sam ti sad ispred. Kod objektivne odgovornosti za štetu imaš dakle podjele, odnosno područja primjene objektivne odgovornosti i malim slovima su ti dani primjeri dakle kod opasne stvari i djelatnosti - primjeri i kod odgovornosti za neispravan proizvod itd. Otvori skriptu, pa vidi.

Filip M.

Što se tiče prof. Keglović, žena otvori knjigu i pita što ima na toj stranici, a pošto baš ljudi nisu znali onda pita i druge isto pitanje, pa se malo smiluje i 4-og pita neko drugo pitanje ili se vrati na prvo jer nitko prije nije znao pa želi odgovor, recimo što su novčane obveze. Tako da nema ona svoju kvoticu, nego što joj se otvori u knjizi, ugodna je, simpa ali ne pomaže baš,recimo da postavi pitanje koje bi možda bilo lakše da čovjek prođe, tako je barem bilo na ovom roku, slušala sam ispitivanje.Ne mogu reći da nije ok. jer cure nisu znale, ali da bi mogla malo više pitanja postaviti, mogla bi, očito hoće da na sve znamo odgovoriti barem osnove.
Evo pitanja;
Odgovornost za pravne nedostatke, novčane obveze, razlozi eskulpacije i oslobađanje od objektivne odgovornosti za štetu, kakva je to kulpozna pulijanska tužba-pretpostavke, prijeboj ili kompenzacija, koje vrste upisa u javnu knjigu imamo, da li nasljednici odgovaraju za dug ostavitelja, vrste objektivne odgovornosti za štetu, pravni nedostatak na stvari, vlasništvo, predugovor ili preliminar što je?

Nisam stigla prije napisati, nadam se da će pomoći.

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Koliko košta ta famozna knjiga u fotokopiraoni u Masarykovoj? I koliko ima str.? :cry:
Unaprijed hvala! :grin:

jelenko.wt

knjiga ima negdje 700str al ja trebaš naučit oko 500, kad se izbace svi djelovi koji se ne pojavljuju često ili se uopće ne pojavljuju

krika23

pitanja kod keglević ekskulpacija kod objektivne odgovornosti,ako netko zna što je to nek napiše... i kulpozna paulijanska tužba
pa dobro kad su baš tu riječ koristili ekskulpacija - al to ti znači oslobađanje od odgovornosti.
ovo kopiram iz skripte od kolegice:

Oslobođenje od odgovornosti za štete od opasne stvari i opasne djelatnosti -
Štetnik se može osloboditi odgovornosti ako dokaže da nije ispunjena koja od pretpostavki koje se traže za tu odgovornost.
Uz to ZOO predviđa još 3 mogućnosti oslobođenja:
1. da šteta potječe od nekog nepredvidivog uzroka koji se nalazio izvan stvari tj. da se šteta dogodila višom silom
2. da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika koju štetnik nije mogao predvidjeti i čije posljedice nije mogao izbjeći ili otkloniti
3. da je šteta nastala isključivo radnjom treće osobe koju štetnik nije mogao predvidjeti niti izbjeći ili otkloniti njezine posljedice.

Pretpostavke odgovornosti i oslobođenja od odgovornosti
S obzirom da je riječ o podvrsti objektivne odgovornosti oštećenik mora dokazati neispravnost proizvoda, štetu i uzročnu vezu između neispravnosti proizvoda i pretrpljene štete.
Da bi se oslobodio odgovornosti za štetu proizvođač mora dokazati:
- da proizvod nije stavio u promet
- da neispravnost ni njezin uzrok nisu postojali u vrijeme stavljanja proizvoda u promet
- da proizvod nije proizveden za bilo koju poslovnu svrhu
- da je neispravnost posljedica pridržavanja prisilnih propisa
- da stanje znanosti ili tehničkog znanja u nije omogućavalo otkrivanje neispravnosti
- da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika ili osobe za koju odgovara, ili radnjom treće osobe koju nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti njene posljedice.

jelenko.wt

frendica sa prava mi je dala neki njihov katalog znanja od 30str. radi se o pitanjima za ponavljanje uz koje piše kaj bi studenti trebali znati. to su oni dobili sa katedre, obuhvaća obvezno pravo i opći dio. ja sam malo radila po tome i čini mi se super za ponovit i za obratiti pozornost na stvari koje su njima bitne. poslala budem adminima da stave u skriptarnicu

Eriatarka

Prof. Keglević :-/. Kako obično radim, prelistala sam cijeli topic i idem si zapisat pitanja. Ma kakva pitanja. Nema tu pitanja po kojima se pita i koja se ponavljaju. Žena pita sve, sve. Nisam sigurna hoću li izaći na ovaj rok ili ne, ali hrabrijim kolegama želim svu sreću svijeta i pamet u glavu.

tapravnica

Prof. Keglević :-/. Kako obično radim, prelistala sam cijeli topic i idem si zapisat pitanja. Ma kakva pitanja. Nema tu pitanja po kojima se pita i koja se ponavljaju. Žena pita sve, sve. Nisam sigurna hoću li izaći na ovaj rok ili ne, ali hrabrijim kolegama želim svu sreću svijeta i pamet u glavu.
Evo, i ja sam na ovom roku kod. Keglević, i još razmišljam da li da izađem na ispit ili ne...
Kolege koji ste bili kod nje prošli rok, što mi preporučate?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks