AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

anaya

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Sretno svima koji idu i danas i sutra!! :happy:

A malo smo se zablokirali, nažalost meni se to dosta često desi na usmenom (za kolege koji su bili samnom ne znam...), na prvo pitanje sam nešto rekla, pa je bila praznina kad me pitala dosjelost, ali sam se sjetila čim je cura do mene počela pričati o tome, samo što je bilo kasno...:sad:

Ni prvi koji sam pala, ali stvarno se nadam zadnji jer ponestaje rokova!!!:shocked:

Hvala kolegice jadra na savjetu, moguće da ću napisati matanovac, ali još ću si razmisliti do prijava, jer kao što kolegica xxx je napisala možda čak i bolje ništa ne pisati pa tko me dopadne, pa ću kad saznam kod koga sam ponavljati smo po njihovim pitanjima...a nisam dosta pametna trenutno za odluku...

ivaka

Prosla kod Keglevic, pitanja:
zastita posjeda
Cesija, veriter bonitet
Nasljedni redovi, kako podjeliti ako nasljedjuju otac, sestra i muz, zasto sestra? ( povezati s nacelom predstavljanja)

neozbiljna

Jaj neozbiljna pa ti ovo rasturaš...
hahah...da danas... a kako će biti sutra.. to je pitanje.. :)) ma iskreno se nadam prolazu,.. i nadam se da će ono što je danas spetljano sutra biti na svom mjestu... :))

jadra

pala, keglević, pitanja: zajedničko vlasništvo i zaštita prava vlasništva.
nisu 3 tužbe nego 4, osim reivindikacije, publicijanske i negatorne tu traži da se kaže i brisovna tužba isto (u knjizi je u biti to i napisano, u skripti koju ja imam nije)
žena je ok iako pitala nas je sve (koji smo pali) po 2 pitanja iz samo 1 dijela i srušila, traži da se kaže točno nešto na što ona misli što je nekad malo teže skužit... inače ok, to su sve osnovna pitanja...

xxx

I ja sam pala..moja pitanja:
- suvlasništvo, što je, karakteristike, kako suvlasnici upravljaju suvlasništvom + primjer (krenula sam da joj kažem ono zajednički, sukcesivno...ali tražila me nešto što dolazi prije toga nešto zakonski...nemam pojma...)
- što je stvarna služnost, karakteristike, kako se zove subjekt kod stvarne služnosti, u čiju korist se osniva, kakva su prava (nije bilo dovoljno reć nedjeljiva...trebala sam reći nešto što dovodi do odgovora nedjeljiva), koja su načela, nabrojati vrste, koja je razlika između stvarnog tereta i stvarne služnosti
- jamstvo, u kojem trenutku dolazi do obveze (kad je dospjela na naplatu), koje su vrste u našem pravu, kakvo je obično, što znači akcesornost - kakva je tu obveza (pretpostavljam da je htjela čut valjana ali ja sam joj rekla svašta sam ne to), supsidijarnost, kakva je obveza kod solidarnog jamstva i to je bilo to

sad kad gledam pitanja stvarno nisu bila teška ali Kegl. me totalno zbunila svojim podpitanjima jer uopće nisam shvatila što očekuje od mene da joj kažem...isto tako stavlja trik pitanja da vidi po čemu si učio, meni je stavila takvu zamku i ja upala u nju ko u živo blato...

u svakom slučaju ne bi više kod nje na usmeni ni pod razno, stvarno pita jako detaljno i ne nastavlja dalje dok ne čuje traženo i baš ono što ju zanimna, tako da ako mislite da će te se izvući ako joj od toga dijela počnete pričati dalje što znate zaustavi vas i vraća na pitanje koje nije riješeno..
da je strpljiva jest, ali dal pomaže...definitivno NE, čak ni ne navodi na odgovor nego šuteći čeka...nije čudo što svakog ispituje po 45 min

kod nje se ulazi po dvoje za odgovaranje i dvoje slušaća...jer ih više niti ne stane u tu malu prostoriju...a ispituje jednog po jednog, znači drugi čeka dok s jednim ne završi...cura prije mene baš i nije znala, bila je sva pod tremom što se vjerojatno prenjelo i na mene...a i tri tjedna učenja izgleda nisu bila dovoljna iako sam bila sigurana da ziher znam za prolaz... sad kad gledam gdje me ustvari zeznulo ispada da je podpitanjima tražila banalne stvari koje sam joj već rekla definicijom ali ja nisam skužila što točno traži da joj odgovorim pa sam otišla u daljine i dubine i time se zakopala
Kod nje se definitivno treba doći spreman i po mogućnosti učiti iz knjige...

..e da cura prije mene je imala pitanja definicju stvarnog prava + načela,karakteristike, oblici, suvlasništvo

molim slušaće da stave pitanja od svih ...cura s crvenim rajfom ... može? thnx

jadra

Kod nje se definitivno treba doći spreman i po mogućnosti učiti iz knjige...
da, definitivno traži iz knjige, i koliko god je skripta po knjizi napisana recimo imam i u skripti brisovnu tužbu, ali kod zemljišnih knjiga, a ne pod zaštitom vlasništva - u knjizi je napisana i tu - i kad mi je rekla da su 4, a ja sam naučila da su 3 - tu sam se zablokirala i stala i pa-pa :headshake:
meni također se nije baš svidjelo odgovaranje kod nje, mislim da nas je od svega tog gradiva ipak moga pitat još neko drugo pitanje iz nekog drugog dijela, ili bar pitat tako da skužimo što točno ona želi čuti, idući put pišem matanovac pa ćemo vidjeti... ... :frustrating:

neozbiljna

jučer kod keglević?? hm.. pa koliko vidim po rasporedu jučer nije bilo uopće ispita?? ništa mi nije jasno ://
i puno hvala svima na pitanjima... nadam se da će danas biti bolje volje :)

jadra

jučer kod keglević?? hm.. pa koliko vidim po rasporedu jučer nije bilo uopće ispita?? ništa mi nije jasno ://
i puno hvala svima na pitanjima... nadam se da će danas biti bolje volje :)
mi smo po starom programu, nas nema na tim popisima na netu
sretno danas!

btw nije ona uopće bila loše volje... štoviše... jedino ima takav neki način ispitivanja da nas je većinom zbunila jer nismo znale što točno želi čuti i tu je sve palo u vodu...

neozbiljna

hej.. odgovarala danas kod keglević..žena je ok, malo je već bila nervozna jer su ispred nas bili pravnici, ali ništa prestrašno i nije utjecalo na ocjene. Moj savjet je učiti po knjizi, jer ona pita jako puno detalja kojih nema u skripti. postavlja puno podpitanja koja su me više zbunjivala nego što su mi pomogla.. jer sam učila pola iz skripte, pola iz knjige, pa nisam baš sve ni znala.. dobila sam 3 i prolaznost dok sam ja bila je bila dosta dobra. pala je samo jedna kolegica.
pitanja :
1)suvlasništvo, prava suvlasnika, razvrgnuće suvlasništva
2)oporuka - oblici, vrste...međunarodna oporuka- i njezina važnost (neka konvencija), 3)zapis, vrste zapisa, razlika zapisovnik.-nasljednik
4)objektivna i subjektivna odgovornost- razlike, koje vrste objektivne odgovornosti poznajem (prema ZOO). kako se oslobađa objektivne odgovornosti.
5)prekomjerno oštećenje -koje su iznimke, zašto kod njih se ne traži da činidba i protučinidba ne budu u razmjeru?
ostalima želim puno sreće na idućim rokovima :))

Dijana936

evo da i ja kazem svoje dojmove od jucer kod keglevic...uzas,katastrofa...ne svida mi se uopce zenska i ta njena nenormalna pitanja koje te samo zbunjuju i hoce te zavarati i ne pomaze bas tj.gleda te i ceka da joj das odgovor tu i tam nekom pomogne..moja pitanja su bila supstitucija osim vrste supstitucije me pitala i karakteristike supstituta(???)supstituciju sam znala ali karakteristike ne...onda kakva je to oporuka koja se pise pred dipl.-konz. uredom i ja rekla medunarodna kad ono nije nego javna pa me tu uhvatila i cekala da joj kazem na znam sta sve i kad vise nisam znala kaj da joj kazem sam rekla da je strogo formalna i osobna al ona meni kaze pa kolegice to niste odmah rekli eh...onda me pitala dali mozemo doc s vec napisanom porukom u dipl.-kon. ured i aj naravno rekla da i kad me onako umiljato pogledala sam se odmah ispravila i rekla ne da bi to bila onda holografska al uostalom pa kaj mozemo doc s cim god u dipl.-konz. ured ma ugl...zenska te hvata na foru nije mi se svidjela nisam nis bajno znala al ko da joj je u glavi bilo ova nece proc a uostalom mogla me pitat i iz drugih poglavlja neko pitanje...i jos me pitala kak si ja to zamisljam da se ta oporuka sastavlja tam i kad sam joj rekla naravno da je rekla e pa kolegice nije tako kako ste si vi zamislili ...pa daj molim te...bila sam na njenim predavanjima i zenska super objasnjava ali njen nacin ispitivanja komaaaaa...i svako pitanje joj je a zasto??? e pa zato!!!
eto...ne zelim nikog plasit ni nista neg jednostavno meni se ne svida ona...sretno svima dalje... :)))
sam se nadam da bum sljedeci put kod matanovac...
zna li neko jel se svaki put okrene ili mogu u 6 ponovno kod nje :/

tratincica

ja sam 2 puta pala kod keglevićke isto zbog glupoisti tak da sam na ovom roku bila kod matanovac jer sam ju napisala na prijavnicu i prošla bez problema, tako da i tebi to savjetujem!

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
da se i ja pridružim dojmovima kod prof.keglević...nakon 2 i pol sata čekanja više ne znaš ništa...ja ušla i kad mi je rekla da sjednem skoro sam ju pitala "kam? vama u krilo?". kabinet je premali,veličine kupaone ili malo poveće ostave...pitanja nisu bila teška ali tolko te smota da fakat ni ono osnovno ne znaš...tak da sam se zblamirala i sad me čeka 6mj i da, nadam se da neću biti kod nje...

natalija

i ja bila jučer kod keglević..pala sam.
pitala me nužne nasljednike, rekoh def.iz skriptei ne znam kaj je uopće tu još htjela, nakj je izmotavala, smotala me, zbilja ne znam kaj je još trebalo reći!! nije bilo to kao dovoljno, zamjensko pitanja čemu služi hrvatski upisnik oporuka???'' Ma daj molim te!!!
to ni u knjizi ne piše!! baš si je zamislila da ja neću proć i gotova.
jako sam razočarana!! želim matanovac jer sam kod nje prošli put pala, ali zasluženo, a ona normalno pita.
Baš kao što je kolegica u postu prije navela-zamislila je ta neće proć i amen.
Ništa me drugo nije pitala.
Znam da je sve pitala vrste zapisa i nitko nije znao-kod nje definitivno iz knjige učiti!
Eto, prođe mi cijela godina na građansko... Učila sam za ovaj put , ali... eto, jednostavno sam jako razočarana.hoću li uopće ikad to položiti???

Molim vas, ako itko zna, neka napiše čemu služi Hrvatski upisnik oporuka?(pored svih važnih dijelova i pitanja ona se nađe baš to pitat... i ruši, a da opći dio, stvarno i obvezno ni ne dotakne...ah... )

neozbiljna

hmm... ja nisam sigurna da sam učila po istoj knjizi koju ona ima.. ja imala neku crvenu, a ona zelenu.. i možda kod nje piše nešto za taj upisnik. ali po ulomku u mojoj knjizi ne služi ničemu, ne možeš podatke dobit na uvid, ne utječe na valjanost.. mah... katastrofa... stvarno pita gluposti.. :/

jadra

hmm... ja nisam sigurna da sam učila po istoj knjizi koju ona ima.. ja imala neku crvenu, a ona zelenu.. i možda kod nje piše nešto za taj upisnik. ali po ulomku u mojoj knjizi ne služi ničemu, ne možeš podatke dobit na uvid, ne utječe na valjanost.. mah... katastrofa... stvarno pita gluposti.. :/
i ja imam zelenu, to je knjiga iz 2006.god.

Hrvatski upisnik oporuka:

"Jedna od novina koju donosi ZN iz 2003.g. je Hrvatski upisnik oporuka kojega vodi Hrvatska javnobilježnička komora.

Hrvatski upisnik oporuka javni je upisnik, no podaci koje sadrži ne mogu se prije oporučiteljeve smrti nikome staviti na raspolaganje, osim oporučitelju ili osobi koju je on za to posebno ovlastio.

U upisniku se evidentiraju podaci o sastavljanju, čuvanju i proglašenju oporuke. Te podatke, ali samo na zahtjev oporučitelja, upisniku dostavljaju nadležni sudovi, javni bilježnici, odvjetnici i osobe koje su napravile oporuku.

Činjenica da oporuka nije evidentirana u Hrvatskom upisniku oporuke, niti da je bilo gdje pohranjena, nije od utjecaja na njezinu valjanost. Prema tome, isključivo o volji oporučitelja ovisi hoće li njegova oporuka biti unesena u Hrvatski upisnik oporuka."

to je sve što piše u knjizi o tome. očito je tražila samo tu 1 rečenicu, a tako je i nama tražila neku rečenicu ili riječ i onda nas rušila kad nismo rekli točno što je ona zamislila.

neozbiljna

hahaha,.. pa to isto i kod mene piše.. a sigurna sam da je crvena knjiga bila.. mislim sad je kopirana,. e piše da je moja 2008. godina... mah...
ali u mojoj grupi nije rušila ako nismo znali takve neke detalje, a bilo ih je dosta šta ih nismo znali.. ja nisam znala vrste legata, isključenje objektivne odgovornosti, kod prava suvlasnika sam se skroz zapetljala i prošla sam.. tako da stvarno nezz koji je njezin kriterij ocjenjivanja.. i davala je zamjensko pitanje.. recimo da je bila koliko.toliko fer.. samo jako zbunjuje tim pitanjima, valjda želi vidjet koliko mi to razumijemo..

natalija

Upisnik vodi Hrv. javnobilježnička komora i njoj se dostavljaju podaci putem suda, javnog bilježnika, odvjetnika ili osoba koja je napravila oporuku.
Ostavinski je sud dužan u ostavinskom postupku tražiti iz Hrvatskog upisnika oporuka podatak o mogućim oporukama umrle osobe, ili od osobe i tijela kojima je oporuka povjerena na čuvanje da mu je dostave.
Hrv.upisnik oporuka dakle nakon moje smrti o postojanju moje oporuke obavijeste one koji se u njoj spominju, tome valjda služi... Za sve ubuduće ako naiđete na to pitanje...
to sam sad našla malo pretražujući po forumima i Pravilnik o Hrv.upisniku oporuka..
Onda nek to stave kao dopunsku literaturu.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks