AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Fireflower

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Položila KONAČNO danas kod Hane...
pitao nas je naizmjence, neka od pitanja: objektivna odgovornost za štetu, što je pravo vlasništva i karakteristike, krivnja - vrste krivnje, javna oporuka.
nije da baš pomaže ali, iskreno, bio je korektan i strpljiv. i naslušao se svega i svačega od nas. :blushed:

Scooby-doo

kolko ti je trebalo da naučiš i iz čega si učila???

p.s. čestitke na prolazu :D
Pa ja baš i nisam tipičan primjer jer sam malo postarija, uz obitelj i posao...
još u 10 mjesecu sam počela čitati po udžbeniku ( i uglavnom me uspavljivalo pa i sam dogurala negdje do kraja vlasništva i zaboravila na knjigu)... i to čitanje je bilo onak kako sam uhvatila vremena. Onda sam izgubila cijeli 11 mjesec da nisam ni pipnula, naravno tako je prošao i 12 ( priprema za blagdane , Nikola, Božić, Nova godina, zimski praznici) e tek sam krajem prvog počela po onoj skripti od 130-tak strana i pala u bed jer mi ništa nije bilo jasno i meni se i to činilo predetaljno. Zadnja dva tjedna sam zapela i učila po par 5-6 sati na dan (mogla sam jer sam završila na bolovanju) i to je bilo pravo mučenje. 3 dana prije ispita sam imala dojam da nešto i znam i da se donekle orjentiram, a onda jučer na sam dan ispita na što god sam pomislila nisam znala ni beknuti. Ipak, nekim čudom sve se nekako lijepo posložilo prilikom ispitivanja. Mislim da mi je pomoglo što i ostale kolegice nisu bile loše pa mi je to polako vraćalo u sjećanje ono što sam ipak negdje pospremila kao nekakvo znanje.

Ne znam šta bih rekla osim da se s ničime nisam toliko mučila kao s ovime...ali ajde, hvala Bogu iza mene je...

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Laminat je danas bil na komisiji...ispitivali su Ernst i Romana...Romana mi je postavila prvo pitanje (oporuka),a onda je konce ispitivanja poput pravog autoritativnog alfa mužjaka preuzeo Hano Ernst...Pitanja od Ernsta - pretpostavke odg.za štetu,krivnja i vrste krivnje kao i stupnjevi nepažnje,vrste oporuke i objasnit...Kolegicu koja sa mnom odgovarala pitali su ponudu i objektivnu odgovornost...Sve skupa je trajalo niti 10 minuta,od toga 3 minute otpada na Ernstovo traženje žiga..Na kraju smo se lijepo i srdačno pozdravili..

Inače,položil sam,trojka u index :headbang: A VI KAKO TE???

xxx

Evo ja sam zabilježila sva pitanja i potpitanja danas kod Hana...stari program...pitao je tim redosljedom:

1. što je vlasništvo? (def.)
2. koja su obilježja?
3. što je rekadentnost?
4. što je naplativost, gdje se spominje? (cesija)
5. ograničenja vlasništva?
6. što su susjedska prava? (def.)
7. koja bi to susjedska prava bila? (samo nabrojati)
8. tko je vlasnik stabla na međi kada je stablo točno na međi? (odg. vlasnici zemljišta su suvlasnici stabla)
9. što je suvlasništvo?
10. što znate o krivnji? (sve)
11. nepažnja, što je?
12. kakva je krajnja nepažnja? (kakvo postupanje se ovdje traži?)
13. objektivna odg. za štetu?
14. koji su to slučajevi gdje je u zakonu propisano da se ne traži krivnja?
15. što je to javna oporuka?
16. tko još mora biti prisutan uz suca/savjetnika/konz. predst. kod sastavljanja javne oporuke? (odg. 2 svjedoka koji moraju znati pisati i čitati)
17. međunarodna oporuka?
18. kome osoba predaje zahtjev za međunarodnu oporuku?
19. kako se sklapa ugovor, što znate o tome?
20. što uopće ponuda mora sadržavati?
21. zašto bitne sastojke?
22. sklapanje, koje su 2 vrste?
23. objasniti teorije kod distancijskog?
24. što je ponuda?
25. kakav je to akt? (odg. akt kojim ponuditelj nudi sklapanje budućeg ugovora, ponuda je predfaza sklapanja)
26. što je ugovor? (odg. dvostrani akt, nastaje prihvatom ponude)
27. u kojem trenutku nastaje kod odsutnih, kad se smatra sklopljenim? (odg. u trenutku kad je stigao natrag ponuditelju)
28. što znate o raskidu ugovora?
29. kada je ugovor raskinut ako je osoba povrijedila obvezu?
30. zelenaški ugovor, kakav je to ugovor?
31. da li taj ugovor može konvalidirati? pod kojim pretpostavkama?
32. što je konvalidacija?
33. koji još poslovi mogu konvalidirati? (odg. pobojni)
34. tko je nužni nasljednik?
35. što znači nužno nasljeđivanje, kakva je to situacija?
36. tko su nužni nasljednici, 2 vrste?
37. kakvi su apsolutni, a kakvi relativni, tko tu ulazi? (odg. samo srodnici u ravnoj liniji, ne u pobočnoj, znači aps.- br.drug i potomci, rel.-potomci i preci-bake, djedovi)
38. koliko iznosi nužni dio? (odg. aps. 1/2; rel. 1/3 zakonskog dijela)
39. što znate o oporučnom nasljeđivanju?
40. koje su pretpostavke za oporučnu sposobnost? (odg. 16. g.ž. i da je sposoban za rasuđivanje)
41. kada je oporuka ništetna?
42. koje su vrste oporuke?
43. tko može i kad napraviti usmenu oporuku?

eto društvo to je to, odgovaralo ih je 5, prošlo ih je 2, pitanja i nisu bila toliko teška, ja odustala, sad mi je žao :tuctuc:...nema veze
Hano je bio ok, smiren, svima je dao i više od jedne prilike, gledajući objektivno s pozicije slušaća ispita bio je fer i korektan

Svima koji su danas položili iskrene čestitke, oni koji nisu prošli ili su se ustratarili kao ja, želim više sreće u 4.mj. kada zajedno nastupamo i rasturamo :headbang: jeeeee!!!
pozdrav !!!

natalija

pala jučer kod Matanovac...pitanja: suvlasništvo, razvrgnuće suvlasništva, zajedničko vlasnoštvo i karakteristike prava vlasništva.
Malo mi je žao kaj je zapela na tim vlasništvima i nije me nikaj drugo pitala, ali ipak,
sama sam kriva za pad, nisam dovoljno naučila...

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zanima me dali je tko prošao danas kod keglevićke?
da ,prošlo je dvoje ljudi ,među njima i ja,pitala me jako puno pitanja,pa krenimo:pravo vlasništva što je,oblici prava vlasništva,objasnite suvlasništvo,što može svaki suvlasnik otuđiti ili opteretiti,(svoj idealni dio),kako se izvršava pravo na posjed,kako će sud odlučiti u postupku razvrgnuća,slučajevi kad će sud isplatiti suvlasnika-2 slučaja,gdje se upisuje suvlasništvo i kojim upisom,tri brata i kako ćemo upisati suvlasništvo,što je etažno i kako se upisuje,od koja 2 djela se sastoji,što je cesija,sve detaljno o cesiji,notifikacija,veritet,bonitet,da li je notifikacija pretpostavka valjanosti (nije),što je cesija umjesto i što radi ispunjenja(to nisam znala),što je oporuka,da li ju možemo opozvati kako,da li se oporuka negdje čuva,gdje,što je javni upisnik oporuka...to je to.

jako mala prolaznost,neki su i odustali, savjetujem da se sluša njeno ispitivanje,jako korisno jer se iz toga može zaključiti što je bitno...

nadam se da sam pomogla,sretno svima dalje

Sanci

da ,prošlo je dvoje ljudi ,među njima i ja,pitala me jako puno pitanja,pa krenimo:pravo vlasništva što je,oblici prava vlasništva,objasnite suvlasništvo,što može svaki suvlasnik otuđiti ili opteretiti,(svoj idealni dio),kako se izvršava pravo na posjed,kako će sud odlučiti u postupku razvrgnuća,slučajevi kad će sud isplatiti suvlasnika-2 slučaja,gdje se upisuje suvlasništvo i kojim upisom,tri brata i kako ćemo upisati suvlasništvo,što je etažno i kako se upisuje,od koja 2 djela se sastoji,što je cesija,sve detaljno o cesiji,notifikacija,veritet,bonitet,da li je notifikacija pretpostavka valjanosti (nije),što je cesija umjesto i što radi ispunjenja(to nisam znala),što je oporuka,da li ju možemo opozvati kako,da li se oporuka negdje čuva,gdje,što je javni upisnik oporuka...to je to.

jako mala prolaznost,neki su i odustali, savjetujem da se sluša njeno ispitivanje,jako korisno jer se iz toga može zaključiti što je bitno...

nadam se da sam pomogla,sretno svima dalje
Čestitke!!:happy:
Ja sam ona druga što je prošla, i baš sam se pitala jesi li ti bila uspješna...
Zapamtila sam pravo vlasništva - definicija, zaštita, reivindikacija, posjed, vrste, dosjelost, jamstvo, vrste, nužni nasljednici, kategorije...
Sretno svima u 4.mj. i nedajte se smesti..:wink5:

sweet.ana

Hello people, ja sam jučer slušala ispit kod keglevićke, i zapisala neka pitanja: počela je sa obveznim pravom i prvih par je samo to pitala. što je obv pravo, raskid ugovora, paritet oblika, jednostrani raskid ugovora, obveze - sve i primjere, izvanugovorna šteta, objektivna i subjektivna odgovornost - pretpostavke, opasna stvar - primjere iz knjige, prestanak obveznopravnog odnosa. onda je prešla na stvarno pravo jer nitko nije ništa znao iz obveznog, pravo vlasništva i zaštita pr vlasništva. nakon toga sam otišla, jer nisam više mogla slušati. nadam se da će nekom pomoći, pozz!!!

marinello

eto, xxx vam je zapisala sva pitanja s ispita kod Hane, ja sam jedan od onih što je prošao.
zbilja je davao šansu da se prođe, iskreno nisam mislio da budem ali kratki odgovori su mu bili dovoljni, ako jedan nešto nezna pita isto drugog ili da se nadovežeš.mislim da me to nadovezivanje spasilo kad bolje razmislim...:)
fala bogu gotovo sa studiranjem,odoh pisat diplomski,sretno svima!

danijela k

može li mi netko odgovoriti na ovo -slučajevi kad će sud isplatiti suvlasnika-2 slučaja,gdje se upisuje suvlasništvo i kojim upisom
pls...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks