AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može li mi netko odgovoriti na ovo -slučajevi kad će sud isplatiti suvlasnika-2 slučaja,gdje se upisuje suvlasništvo i kojim upisom
pls...

budući da mi knjiga iz GP-a nije u Zagrebu, odgovore sam izvukla iz skripte, pa se nadam da je to točno:

Razvrgnuće isplatom javlja se u 2 slučaja:
-ako suvlasnik učini vjerojatnim da za to postoji ozbiljan razlog na njegovoj strain, npr. suvlasnik se želi baviti poljoprivredom pa u tu svrhu zahtijeva da mu pripadne poljoprivredno zemljište s tim da ostale suvlasnike isplati
-kad su suvl. dijelovi jednog ili više suvlasnika veličine barem 9/10 zajedničke stvari (ne treba postojati neki ozbiljan razlog).

za to pogledaj kod sudskog razvrgnuća isplatom

ovako, za drugo pitanje nisam bila 100% sigurna pa sam išla naći neki primjer na internetu. dakle, suvlasništvo se upisuje u VLASTOVNICU - vlasnički list B. s time se na zahtjev suvlasnika može za njegov idealni dio otvoriti PODULOŽAK koji se također sastoji od posjedovnice, vlastovnice i teretovnice. (važno je da se za etažno vlasništvo uvijek otvara poduložak)
i posljednje...kako se upisuje vlasništvo, mislim da je to uknjižba...ovo stvarno nisam sigurna, tako da molim da me netko ispravi.

nadam se da sam pomogla!! :confused2:

natalija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
može li mi netko odgovoriti na ovo -slučajevi kad će sud isplatiti suvlasnika-2 slučaja,gdje se upisuje suvlasništvo i kojim upisom
pls...
U knjizi sam našla ovo, ako to je to - u vezi toga kad će sud isplatiti suvlasnika:
Ako nema ni sporazuma suvlasnika o načinu diobe, ni prava na diobu isplatom, sud će djeljive pokretne stvari podijeliti fizički, a nekretnine geometrijski.

Andreja

jel ima netko na jednom mjestu sva pitanja od prof Matanovac?
služnosti,vrste i razlike stvarnih i osobnih,nužni prolaz,jamstvo i vrste,regres,prvi i drugi nasljedni red ( ko spada u koji i kako se dijeli ostavina )
pravni posao i vrste,založno,štetu,suvlasništvo
suvlasništvo, razvrgnuće suvlasništva, zajedničko vlasnoštvo i karakteristike prava vlasništva.
što je suvlasništvo.što je alikvotno određeno,redovni i izvanredni poslovi
što je pravni posao
zamjena kakav je pravni posao(naplatan)
što je jamstvo,karakteristike
zakonska subrogacija
prvi nasljedni red,kako nasljeđuju
što je činidba,karakteristike,sadržaj.što znači da je objektivno moguća.
što je zabluda?
što su alternativne obveze
vrste odgov.za štetu
što je krivnja,stupnjevi
što je pravo vlasništva
drugi nasljedni red,tko nasljeđuje i koliko,npr.žena,majka i sestra tko koliko dobiva
opoziv oporuke,sadržaj oporuke,što ako u oporuci nije stavio imovinu,što može a što mora biti sadržaj oporuke
vrste oporuke,sudska oporuka,što je sa svjedocima,tko mora sastaviti sudsku oporuku,tko ne može biti svjedok oporuke
vlasničke tužbe koje su,objasni revindikaciju
vrste oporuka, sudsku oporuku, tko mora sastavit oporuku u obliku sudskog zapisnika
cesiju
koja sporedna prava prelaze na novog vjerovnika
koje prigovore može podnijeti dužnik prema novom vjerovniku
vlasnistvo, vrste vlasnickih tuzbi (4), reivindikaciju za objasnit
1. posjed - sve, posjedovna tužba, što se u njoj traži, rokovi
2. prijeboj - dospjela tražbina
3. nasljednici prvog nasljednog reda
4. pravni posao, vrste, kakvi su to komutativni pravni poslovi?
5. vrste vlasničkih tužbi - prava vlasnička tužba?
6. pretpostavke odgovornosti na štetu
7. odgov. za materijalne nedostatke stvari
8. što je to suvlasništvo
9. kako nasljeđuje bračni drug
10. što je pravo stvarnog tereta
11. što je kapara
12. oporuka, vrste oporuke, kakva je to međunarodna oporuka?
13. kako se popravlja šteta
14. usmena oporuka
15. pravo vlasništva
16. sklapanje ugovora
17. nasljednici 2 nasljednog reda
18. sklapanje ugovora - ponuda, što mora sadržavat
19. načela nasljednog prava - načelo reprezentacije objasni?
20. stjecanje prava vlasništva na temelju pravnog posla
21. načela zakonskog nasljeđivanja
22. što je to cesija
23. koje su promjene na strani dužnika-obv.pravnog odnosa
24. jamstvo ili poručanstvo, vrste?
25. pobojnost, pretpostavke?
26. konvalidacija i konverzija
27. mane volje kod pobojnosti i ništetnosti
28. šteta
29. činidbe - karakteristike, vrste?
30. promjene na strani dužnika
31. što uzrokuje ništetnost pravnih poslova?
32. što je simulacija?
33. što je zabluda - vrste i objasni
pravo vlasništva,ograničenja prava vlasništva,susjedska prava,cesija,zakonsko nasljeđivanje bračnog druga
etažno vlasništvo,nalog ili namet,imovina,pravni poslovi
Pravo suvlasnistva (pravo na posjed, pravo na upravljanje:redovito,izvanredno)
Prijeboj
Nuzni nasljednici (koji su, kada dolazi do nuznog nasljedstva)
Rok
Sadrzaj pravnih poslova
nalog ili namet
etazno vlasnistvo
zalozno pravo
pravo stvarnog tereta
vrste pravnih poslova
1. posjed - sve, posjedovna tužba, što se u njoj traži, rokovi
2. prijeboj - dospjela tražbina
3. nasljednici prvog nasljednog reda
4. pravni posao, vrste, kakvi su to komutativni pravni poslovi?
5. vrste vlasničkih tužbi - prava vlasnička tužba?
6. pretpostavke odgovornosti na štetu
7. odgov. za materijalne nedostatke stvari
8. što je to suvlasništvo
9. kako nasljeđuje bračni drug
10. što je pravo stvarnog tereta
11. što je kapara
12. oporuka, vrste oporuke, kakva je to međunarodna oporuka?
13. kako se popravlja šteta
14. usmena oporuka
15. pravo vlasništva
16. sklapanje ugovora
17. nasljednici 2 nasljednog reda
18. sklapanje ugovora - ponuda, što mora sadržavat
19. načela nasljednog prava - načelo reprezentacije objasni?
20. stjecanje prava vlasništva na temelju pravnog posla
21. načela zakonskog nasljeđivanja
22. što je to cesija
23. koje su promjene na strani dužnika-obv.pravnog odnosa
24. jamstvo ili poručanstvo, vrste?
25. pobojnost, pretpostavke?
26. konvalidacija i konverzija
27. mane volje kod pobojnosti i ništetnosti
28. šteta
29. činidbe - karakteristike, vrste?
30. promjene na strani dužnika
31. što uzrokuje ništetnost pravnih poslova?
32. što je simulacija?
33. što je zabluda - vrste i objasni

:crazy:

Vik

Koja je točno literatura za građansko? Jel samo knjiga ili i neki zakoni? Unaprijed hvala.

Tihana I.

kakva je prof Matanovac na usmenom?
prof.je ok...ugodna...prođi si malo njena pitanja na forumu,uglavnom ti ispituju sve isto...moraš znati bar 2-3 rečenice,ne gnjavi,ako vidi da znaš prijeđe na drugo pitanje...ali moraš znati...

mato.zg

da ja malo uletim...nisam uspjela biti na predavanjima za izvanredne,pa ne znam skoro ništa o ovom predmetu..ali samo me zanima koji su nama profesori na ispitima?ako netko zna od vanrednih neka javi,please!:happy:
i koliko sam uspijela polovit tu po forumu,vidim da je samo usmeni!?

blabla

da ja malo uletim...nisam uspjela biti na predavanjima za izvanredne,pa ne znam skoro ništa o ovom predmetu..ali samo me zanima koji su nama profesori na ispitima?ako netko zna od vanrednih neka javi,please!:happy:
i koliko sam uspijela polovit tu po forumu,vidim da je samo usmeni!?
pa predavanja za izvanredne su sljedeći tjedan (pon/uto/sri od 17-21h)

hano ernst, matanovac, keglević :wink5:

"samo" usmeni, da :D

suzyc

Mogu na predavanja doći i redovni studenti. Predavanja se održavaju u Gundulićevoj 10, dvorana IX, I kat, s početkom u 17,00 sati.

martina_sk

Administrator
vidim da se po forumu vrti pitanje nacela nasljedivanja, pa da li je to pitanje nacela zakonskog nasljedivanja ili nacela nasljednog prava?
kad nas se pitaju nacela zakonskog nasljedivanja da li moramo znati sve objasniti ili samo nabrojati?
i samo da potvrdim, legator nije nasljednik, jel da?

dorach

vidim da se po forumu vrti pitanje nacela nasljedivanja, pa da li je to pitanje nacela zakonskog nasljedivanja ili nacela nasljednog prava?
kad nas se pitaju nacela zakonskog nasljedivanja da li moramo znati sve objasniti ili samo nabrojati?

danas nam je profa Keglević posebno naglasila da pozorno slušamo pitanje kad se radi o tim načelima...jer jedno su načela nasljeđivanja koja vrijede za sve vrste nasljeđivanja a drugo su načela zakonskog nasljeđivanja. tak da to samo moraš slušati kaj te pita.
ovo drugo nisam sigurna pa ne mogu odgovoriti na to :blushed:

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
zapisovnik ili legatar je nasljednik samo kao singularni sukcesor-iz ostavine dobiva samo pojedino tocno odredjeno pravo, odnosno pojedinu tocno odredjenu stvar...zapisovnik stjece pravo na zapis(tocno odredjenu stvar) u trenutku ostaviteljeve smrti.
zapisovnik ima pravo zahtjevati od nasljednika(univerzalnog sukcesora) opterecenog legatom cinidbu koju je ostavitelj odredio, a nasljednik je duzan ispuniti je na teret nasljedstva koje je dobio..

martina_sk

Administrator
zapisovnik ili legatar je nasljednik samo kao singularni sukcesor-iz ostavine dobiva samo pojedino tocno odredjeno pravo, odnosno pojedinu tocno odredjenu stvar...zapisovnik stjece pravo na zapis(tocno odredjenu stvar) u trenutku ostaviteljeve smrti.
zapisovnik ima pravo zahtjevati od nasljednika(univerzalnog sukcesora) opterecenog legatom cinidbu koju je ostavitelj odredio, a nasljednik je duzan ispuniti je na teret nasljedstva koje je dobio..
hvala, ali to imam sve i ja i iz toga bih zakljucila da on nije nasljednik, s tim da ne znam zasto tocno i samo sam trebala potvrdu da nije.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks