Položila sam danas kod prof. Ernsta!
Pitanja:
1. Suvlasništvo
pričala sam općenito o pojmu i položaju pojedinog suvlasnika cijele stvari
potpitanja su bila: kakvi su poslovi redovite uprave, a kakvi izvanredne, kako se donose odluke i razvrgnuće suvlasništva
2. Ugovori
tu nakon definicije više nisam bila sigurna što sve trebam pričati, pa je profesor preformulirao pitanje u "Kako se sklapa ugovor". Pričala sam o trenutku sklapanja ugovora - sklapanju među nazočnima i distancijskom sklapanju, prihvatu ponude. Postavio je potpitanje u kojem se roku mora poslati prihvat (odgovor: kako je odredila osoba koja je dala ponudu ili ako nije ništa ugovoreno je uobičajeni rok 8 dana) i što ako zakasni prihvat...
3. Jamstvo ili poručanstvo + vrste i objasniti razliku između običnog i solidarnog
4. Tko je legatar (pričala sam o legatu, ovlaštenju legatara, treba naglasiti da se radi o oporučnoj odredbi)
5. Tko su nužni nasljednici, kad i koliko nasljeđuju
Danas je samo jedna osoba mogla slušati ispit zbog preventivnih mjera zaštite od svinjske gripe. Ne znam da li je djevojka koja je slušala kasnije proslijedila pitanja - ja sam se s njom taman mimoišla jer sam ušla među zadnjima odgovarati.
Profesor je ugodan.
Svakom bih savjetovala da na svako pitanje priča što više može na tu temu (ne samo definiciju) jer mislim da potpitanja (koja dolaze nakon duže pauze) nekad mogu i odmoći ako nisi neki detalj zapamtio. Radije sam procijeni o čemu bi se moglo sve pričati (a da je vezano uz temu, of course).
Po mom mišljenju, nema šanse da se ovaj ispit položi na sreću tj. bez intenzivnog učenja. Sreća pomaže utoliko što te mogu pogoditi pitanja koja ti više leže (kao što su mene danas, pa sam odgovorila za 4

)
Također bih svima preporučila da uzmu knjigu i uzmu skriptu od 131 str. i onda da čitaju knjigu i dodaju primjere u skriptu. Nakon toga dalje raditi samo po skripti.
Tako sam radila. Počela sam 16.09. i danas položila. Imala sam 3 tjedna učenja od jutra do mraka, a ostatak vremena poslije posla.
Referenca na što da osobito obratim pažnju su mi bila i pitanja koja su navedena ovdje na forumu! Obavezno si skinite pitanja.
Naravno, ako netko hoće, mogu mu proslijediti svoju dorađenu skriptu. S tim da sam si naknadno nešto i rukom dopisivala. Svakako se korisno upoznati s knjigom jer bolje shvatiš.
Sretno svima na slijedećem roku!