AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Bzzz

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Evo možda pomogne, ta su pitanja od Matanovac iz 2007. godine:

-izvori građanskog prava
-koji su zakoni važni za građ. pravo
-koji je zakon važan za stvarno pravo, za nekretnine
-kako se stječu nekretnine
-vrste upisa u zemljišnu knjigu
-što je nekretnina
-što je ugovor
-ugovor o dož. uzdržavanju
-zastara
-vlasnička tužba, koliko vrsta
-razlika između posrednog i neposrednog posjednika
-reinvindikacija
-naknada štete, koje su pretpostavke odg. za štetu
-vrste pravnih činjenica, objasniti
-pravne osnove nasljeđivanja
-pretpostavke za sposobnost oporučitelja
-pravo stvarnog tereta
-bračni drugovi u nasljednom pravu
-odg. za opasne stvari
-vrste krivnje
-odg. za neispravan proizvod
-založno pravo
-prvi nasljedni red
-pravo služnosti
-oporuka
-mat. satisfakcija
-duševne i fizičke boli
-uknjižba i zabilježba
-raskid ugovora

Antonija

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo ljudi prosla ja danas kod profesorice Keglević!!! svaka pohvala profesorici,stvarno je vrlo draga,pomaze,ma odlicna!!
pitanja: zastara(sve,primjeri,ma sve u detalje!!), stjecanje vlasnistva(na pokr i nekr.;sve objasnit..), obveze(vrste..objasnit ..), nuzni nasljednici..
neznam vise..stvarno treba ucit dosta detaljno i znat neke primjere..

Tara2503

ja sam odg. kod nje danas : bilo nas je saamo dvije na pocetku, tako da za onih par poslije neznam , ali nas je pitala : opći dio - smo mogle izabrat same pitanje , stvarno - suvlasništvo i posjed - do zadnjeg detalja i zaštita vlasništva , obvezno - cesija i oblici popravljanja štete, nasljedno - opoziv oporuke ... al na temelju svih ovih pitanja možeš dobit maksimalno 3 , za višu ocjenu - teža pitanja ( svi oni ugovori kod obveznog i sl )

Dalida

Ja sam danas bila kod prof. Keglević i zaista svaka pohvala, veoma ugodna i smirena, pita dosta detaljno, ali i pomaže ako zapneš, nema neugodne tišine.
Pita pitanja koja se i vrte po forumu; ništetnost, zastara, izvori građanskog prava, koji su posebni zakoni odvojeni za svaki dio g.p., stjecanje prava vlasništva na pokretninama i nekretninama, pravo stvarnog tereta, cesija-sve o tome u detalje, ugovori, vrste oporuka-objasniti po primjerima; općenita su pitanja, ali stvarno ide dosta u detalje - bitno joj je povezivanje gradiva, ali još jednom SVAKA POHVALA za prof.

Tara2503

Matanovac ti uvijek počne općenito , znači : što je posjed , tužbe za zaštitu vlasništva , ništetnost poslova itd. , znači počne od samog naslova ... ukoliko ti dobro ide neće te pitat puno podpitanja , no, ukoliko se zbuniš ... ja sam odgovarala s curom koja se malo zbunila kod posjeda i na kraju ju je pitala sve u detalje , u principu joj je htijela pomoć... al ako ti dobro krene pita te možda jedno podpitanje (i to neko dosta realno niš strašno) i ide dalje ... žena je super, opuštena

Neke dijelove poput posjeda i vlasništva moraš znat u detalje , al zato npr. sve one vrste ugovora kod obveznog nemoraš znat ak si zadovoljan trojkom to pita samo ako želiš višu ocjenu

little_d

Danas na ispitu kod prof. Matanovac odgovarale 3 cure, prosle sve 3, pitanja;

- zastara, posjed, prijeboj, nuzno nasljedno pravo
- cinidba, vlasnicke tuzbe - posebno objasniti reivindikaciju, ispunjenje tradzbine, pretpostavke odgovornosti za stetu, opoziv oporuke
- zabluda, suvlasnistvo, ugovorna kazna, vrste oporuke - posebno objasniti usmenu i vlastorucnu

Curke su sve lijepo znale, dobro su naucile, profesorica ih je pustila da pricaju, postavila bi pitanje vezano uz neki drugi pravni institut da provjeri jel razumiju to sto pricaju, nema presinga, mozes stat na minutu i razmslit ako se zabunis, profesorica je skroz korektna.

Ne znam kako je bilo na ispitu kod prof. Keglevic, netko je rekao da je bilo slicno ko i kod prof. Matanovac.

Sretno svima s ovim ispitom!

Shark

ništetnost, zastara, izvori građanskog prava, koji su posebni zakoni odvojeni za svaki dio g.p., stjecanje prava vlasništva na pokretninama i nekretninama, pravo stvarnog tereta, cesija-sve o tome u detalje, ugovori, vrste oporuka-objasniti po primjerima; pobojnost,stjecanje od nevlasnika,prekomjerno oštećenje

maraya

ljudi,svi koji su rekli da je matanovac dobra i da pita osnovno,LAŽU!!!treba pita detalje svih detalja,kad vidi da ti neš nejde,baš po tome cicla.ne pita sva 4 poglavalja,neg prva dva,a ak zapneš na samo jednom pitanju,druga dva te neće ni pitat.kolko sam ja bila tam,prošla je samo jedna cura koja nije imala veze blage ni pojma o građanskom pravu,a moja frendica koja zna cijelu knjigu je pala.nije pošteno da cura koja ne zna šta je stvar prođe,a netko ko je učio ful dugo i sve zna,padne.u biti,molim boga da na drugi rok ne dođem od nje.

kety

Keglević , 3.2.2009. - nisu sva pitanja jer nisam slušala otpočetka, al ovo kaj sam slušala profa je bila dobre volje i mislim da nije rušila nikoga tko je znao za dovoljan, neka se nitko ne naljuti, to je samo moj-subjektivan-dojam. e da, nije nitko kome je postavila to pitanje znao objasniti objektivnu odgovornost za štetu, na tome je rušila, pa je odustala od tog pitanja da ne ruši dalje, to mi se učinilo baš ok od nje.

-izvori građanskog prava
-pravo vlasništva
-pobojni pravni poslovi
-vrste štete
-stjecanje od suvlasnika
-nužno nasljedno pravo
-kako možemo zaštititi posjed
-zaštita od evikcije
-raskid ugovora
-ništetni pravni poslovi
-vrste stvarnih prava
-založno pravo
-vrste oporuka
- u kojem trenutku se stječe pravo vlasništva nad nekretninama
-što će se uknjiiti u posjedovnicu
-što se upisuje u list C
--da li se obvezna prava upiusju u zemljišne knjige
-jamstvo- vrste, kakvo je koje
-javna oporuka-materijalne pretpostavke za valjanost, pred kime se sastavlja oporuka na sudu
-imovina- tri različita načina definicije , dvije funkcije
-zabluda-kakva mora biti u našem pozitivnom pravu da bi izazvala pobojnost?bitna- objasniti
-kakvi su pravni poslovi koji su sklopljeni u zabludi,rokovi za podizanje tužbe za pobijanje pred sudom
-objektivna odgovornost za štetu
-pravo vlasništva
-pretpostavke odgovornosti za štetu
-imovina
-jamstvena funkcija
-činidba
-slučajevi oslobođenja od objektivne odgovornosti
-stvarna prava
-kvalificirani posjed
-služnosti
-zastara, trogodišnji zastarni rok, jednogodišnji, prekid i zastoj zastare, okolnosti koje utječu na prekid zastare
-što je stvar-nekretnina, štob i bila nekretnina samo zato što je zakon tako rekao
-Gdje se upisuju nekretnine, na koji način, uknjižba, zabilješka
-Koje vrste promjena imamo u obveznopravnom odnosu
-Cesija, dobrovoljna cesija
-novacija ili obnova

heartburn

ja sam bila i kod keglevicke i kod matanovac i bolji dojmovi su kod keglevicke, matanovac stvarno cjepidlači, kod nje nema veze dal znaš il neznaš i kolko znaš nego samo dal joj se sviđaš il ne. ja inače namam neki dobar prvi dojam tako da znate nastavak, a keglevićka svoju ocjenu temelji na znanju, i kod nje sam pala tak da nebi bilo da mi se ona više sviđa zato kaj sam prošla jer nisam.matanovac je pustila curu koja nije znala objasnit riječ istovrsnost, ISTO VRSNOST, koja je rekla da ak je dužna 500 kila jabuka da mora dat 500 kila voća?! e pa ta cura je prošla...pa vi meni recite dali je to znanje za prolaz

Manuela

matanovac je na prošlom roku pitala:izvori građ. prava,mane volje,zastara,posl. sposobnost,stvari,činjenice,pretpostavke,posjed (zaštita,vrste),suvlasništvo,dosjelost,služnosti,zemljišne knjige,zaštita prava vlasništva,stjecanje prava vlasništva,založno pravo,kompenzacija,obj. i subj.odgovornost(detaljno),krivnja,vrste oporuke,međunarodna oporuka

Ivy

Admin
ako prosvrljate prijasnje postove
a ja jesam
i prijasnja pitanja
vidjeti cete da od pitanja iz ugovora dolaze

kupoprodaja
darovanje
dozivotnom
dosmrtnom uzdrzavanju

Veronika

to nije istina, bar sto se matanovac tice.
ja kad sam odgovarala pitala je jednu curu ugovore, a navlacila joj je dvojku.
Kolko sam ja skužila pitaju ugovore o prijenosu stvari i prava i ugovore o korištnju i uporabi stvari al ne pitaju ugovore u uslugama ... znaci moguce je da ti dođe pitanje ugovor o kupoprodaji, doživotnom uzdržavanju ili ugovor o zajmu al tesko da ce te pitat ugovor uskladištenju ili ugovor o nalogu...eto, ja sam to tak skužila i tak učila al ko bi njih znao :crazy:

Sretno sutra svima, zajedno sa menom, nadam se da ce prolaznost biti veća nego na prošlom roku :unsure:

maraya

ej,ljudi ja pala danas kod matanovac,opet...znala sam dosta,al zbunila me na objektivnoj odgovornosti za štetu i ja se sva smotala,zaboravila i kaj znam i kaj neznam i pad...pitala je zastaru,pravne činjenice,činidbu,zemljišne knjige,odgovornost za štetu,opuruku...čestitke svima kaj su prošli,a svima kaj su pali+ja,više sreće drugi put :)

Jasna

evo,danas sam samo slušala ispit kod profesorice Ane Keglević. sa mog gledišta koja sam samo slušala, a sa učenjem sam stigla do obveznog prava (kao ovo ispred mi je poznato), profesorica je super. znam da će me oni koji su pali mrziti radi toga, ali iskreno; to je znao prošao je, a ovi koji nisu znali imali su uistinu prilike prisjetiti se nečega jer profesorica puno pomaže, a i ne moraš se žuriti da što prije nešto odgovoriš. u svakom slučaju iskustvo je bilo dobro. evo pitanja:
1.Pobojni pravni poslovi - razlozi pobojnosti, pretpostavke valjanih pravnih poslova, što uzrokuje prekomjerno oštećenje, rokovi za isticanje pobojnosti
2. što je zastara - koje su pretpostavke potrebne da bi nastupila zastara?
3. što je to zabluda - kada je zabluda bitna
4. što je to pravo vlasništva - načini stjecanja PV, -dosjelost i vrst dosjelosti
5.zaštita posjeda - tko je tužitelj, a tko tženi kod tužbe za zaštitu posjeda
6. koja stvarna prava imamo - što su služnosti
7. izvori građanskog prava
8. što su zemljišne knjige, od čega se sastoji glavna knjiga
9. što su stvarne služnosti, kako se upisuju u ZK
10. što je pravo građenja - kako se upisuje u ZK
11.koje su pretpostavke odgovornosti za štetu, vrste odgovornosti za štetu, kakva je objektivna odgovornost
12.ugovor o ustupu i raSPODJELI IMOVINE ZA ŽIVOTA
13.nužni nasljednici - podjela
14. činidba, sadržaj, karakteristike
15. stjecanje prava vlasništva od nevlasnika
16. što je samostalni posjed
17. vrste pojačanja obveznopravnog odnosa
18. vrste obveza
19. da li nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja
20 načela zakonskog nasljeđivanja
21. što je cesija, vrste, veritet, bonitet

evo to. sretno svima!

Veronika

ej kolko ih je proslo kod matanovac?jer sam ja bila na pocetku pa neznam za ostale, i kako je bilo poslije?[/QUOTE
mislim da su dvije cure prije mene pale,jedna prije mene je prošla,a nakon mene su bile još 2 za koje neznam...
mislim da sam ja sam bila poslije tebe i prošla sam a ova poslije mene je pala... tak da nas je od 7 samo 2 prošlo , nazalost :(

Danas kod profe Matanovac pitanja :

izvori prava
pravne činjenice
poslovna sposobnost
imovina (i sve o tome, kaj je, funkcije, karakteristike)
objasnit jednu vrstu pravnih poslova (mislim da aleatorni)
zastara
stvarna prava
suvlasništvo i sve o tome (dosta detaljno)
sve vlasničke tužbe
zemljišne knjige (sve od toga što su, od čega se sastoje pa do vrste upisa)
založno pravo
pravo građenja (gdje se upisuje i kako )
odgovornost za materijalne i pravne nedostatke (cim vise znas to bolje)
ugovorna kazna ili penal
raskid ugovora (to isto je tražila vrste i objasniti)
prijeboj
ugovor o doživotnom uzdržavanju i dosmrtnom uzdržavanju (objasniti i razlike )
pretpostavke odgovornosti za štetu
subjektivna i objektivna odgovornost (to je dosta o tome tražila)
prvi i drugi nasljedni red (to je bilo neko pitanje o nasljeđivanju bračnog druga)
vrste i oblici oporuke
opoziv oporuke

Profesorica je dosta tražila primjere skoro za svako pitanje.

Eto to je kolko sam zapamtila, nadam se da ce nekom pomoci...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks