AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel zna netko šta je to pravilo; superficies solo cedit i iznimke??? hvala!
Građevina slijedi pravnu sudbinu zemljišta. Mislim da je jedina iznimka kod prava građenja, ali nisam potpuno siguran pa provjeri.

Tom1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel ima nekaj kod ovog ispita da se nemora učit i znat ili se fakat mora cijela knjiga baš naučit???

matejav

Pozdrav!Planiram na ovaj ispit izac u 7. mj. pa me zanima iz koje skripte mi je bolje učit?dvoumim se između montanine i ove najnovije na forumu? pliz ako netko zna?

ideš

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel mi moze tko napisat koja pitanja iz obaveznog prava prof. Matanovac najcesce pita? Nisam stigla naucit cjelo obavezno pravo, pa bi mi dobro doslo da mi netko pomogle s tim pitanjima, da po njima ponovim par puta ovo najvaznije sto ona pita... Unaprijed hvala! ;)

Latica

A ako netko zna, molim odgovor da li je poželjno znati napamet definicije ili se može "svojim riječima" odgovarati na ovom ispitu? Konkretno, kod prof. Matanovac?
Puno, puuuuuno hvala na odgovoru

martina_sk

Administrator
A ako netko zna, molim odgovor da li je poželjno znati napamet definicije ili se može "svojim riječima" odgovarati na ovom ispitu? Konkretno, kod prof. Matanovac?
Puno, puuuuuno hvala na odgovoru
može svojim riječima, ali opet, neke točne riječi ipak jesu bitne, ne možeš sad baš okolišati :)

Pozdrav!Planiram na ovaj ispit izac u 7. mj. pa me zanima iz koje skripte mi je bolje učit?dvoumim se između montanine i ove najnovije na forumu? pliz ako netko zna?
komentirali su nedavno tu najnoviju skriptu i kažu da u nekim dijelovima nije dovoljno opširna tako da bih ti preporučila montaninu.

jel ima nekaj kod ovog ispita da se nemora učit i znat ili se fakat mora cijela knjiga baš naučit???
imaš tu negdje na forumu oko 120 pitanja koja bi trebala biti dovoljna, meni jesu bila :)

Tom1

da,imam tih 120 pitanja,ali me zanima da li baš ima neki dio gradiva koji nije potrebno naučit niti znat?

martina_sk

Administrator
da,imam tih 120 pitanja,ali me zanima da li baš ima neki dio gradiva koji nije potrebno naučit niti znat?
pa taj dio gradiva koji nije u tih 120 pitanja :) to su neki ugovori i malo na početku dio obveznog, koliko se sjećam...

zajedničko

Ljudi koji su danas bili ili će biti na usmenom...bila bih zahvalna ako bi napisala pitanja koja su bila danas na ispitu...na poslu sam i ne mogu nažalost izaći ni slušati ispit:-(
puno hvala...

Maja K

Danas sam izašla na ovaj ispit prvi put, kod profesorice Matanovac, i imam samo riječi pohvale. Sam ispit nije toliko težak i nije teško proć, može se od prve, bitno je da se dobro nauči. dovoljna su pitanja s foruma, koja se uvijek ponavljaju.. pitanja danas: činidba, karakteristike, što znači da je određena, cesija, kakav je to ugovor, što je notifikacija, sadžaj oporuke, založno pravo -što je, subjekti, objekt založnog prava, što je zapis, razlika nasljednika i zapisovnika, što je supstitut, i četvorka u indeksu. učila sam nekih dva mjeseca, ali ne svakodnevno. ostala pitanja:jamstvo, vrste jamstva- što je, vrste, vlasništvo ugovorna kazna, kapara,..

5ra

prosla dns kod matanovac, pitanja su cesija, notifikacija, dali duznik treba dati svoje odobrenje kod prijenosa trazbine tak nesto( ugl odg je ne), imovina, karakteristike, funkcije, legat

Latica

znači danas bila je dobra prolaznost kod Matanovac?
ja sam pala :confused2: ali stvarno nisam imala pojma, zablokirala...i tako, za dva tjedna ponovo. Inače je prof. Matanovac jako ugodna i korektna, sama sam si kriva...glupo od mene, no išla sam na ono, ak prođe-prođe---

Leptiric_20

ja sam pala :confused2: ali stvarno nisam imala pojma, zablokirala...i tako, za dva tjedna ponovo. Inače je prof. Matanovac jako ugodna i korektna, sama sam si kriva...glupo od mene, no išla sam na ono, ak prođe-prođe---
e to sam si i ja mislila ako prođe prođem al na kraju sam odustala, a što te je pitala!?

SuperDuško

I ja sam danas prošla kod Matanovac, pitanja: zastara, založno pravo, pretpostavke odgovornosti za štetu i 2. nasljedni red.

milkak

Evo da i ja podijelim svoje dojmove, prošla sam danas kod Hane od prvog puta. Mogu samo reći da je super, mislim da su svi prošli. Pita uobičajena pitanja, ova s foruma. Pitao je jedino nešto o propisima stare Jugoslavije, to nitko nije znao (da li se mogu primjenjivati ti propisi - mogu, ako nisu napravljeni novi zakoni o tome...tako nešto).
Pitanja: mateijalna i pravna odgovornost, prvi nasljedni red (tko spada i br.drug, 2 djece, 2 unučadi - tko nasljeđuje), oporuka, prekid ugovora, cesija, reivindikacija. Sretno svima!

mini

Prosla sam i ja dans kod Matanovac.Stvarno je zena super, i samo imam pohvale za nju :) pitanja: vrste oporuke, posjed- vrste, zastita posjeda, satisfikacija, popravljanje stete

čedomir

može mi netko reći; kod prava građenja šta se i gdje upisuje i koliko nasljeđuju nasljednici 2.nasljednog reda?? hvala!

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može mi netko reći; kod prava građenja šta se i gdje upisuje i koliko nasljeđuju nasljednici 2.nasljednog reda?? hvala!
Ako mislis kako se pravo gradenja upisuje u ZK,upisuje se dvostrukim upisom.u teretovnicu ZK uloška u kojem je upisano zemljište opterećeno pravom građenja upisuje se pravo građenja kao teret, dok se također istovremeno otvara i novi ZK uložak u koji se pravo građenja upisuje u posjedovnicu kao da je zemljište,nositelj prava građenja se upisuje u vlastovnicu tog uloška.
Nakon što bude izgrađena nekretnina na zemljištu opterećenom pravom građenja,ona se na temelju prijavnog lista koji izdaje tijelo nadležno za katastar upisuje u posjedovnicu ZK uloška u kom je pravo građenja upisano kao posebno ZK tijelo.

Nakon prestanka prava građenja,poseban uložak se zatvara, nekretnina se upisuje u ZK uložak zemljišta kao pripadak zemljištu a također briše se i teret prava građenja iz teretovnice tog uloška.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks