da li je bitno kod zemljisnih knjiga spomenuti EOP zemljisne knjige? da li se to uopce kod nas primjenjuje? jer znam da ima dosta toga sto je propisano kao radi modernizacije, informatizacije i eu a uopce se ne provodi...
Pa mislim da je bitno jer se danas gotovo u svim našim gruntovnicama, osobito u velikim gruntovnicama, u gradovima, ZK vode kao EOP ZK (barem bi tako trebalo biti s obzirom na modernizaciju koja traje već nekoliko godina i činjenici da se teži tome da se kod otvaranja nove ZK ona vodi kao EOP ZK). Eventualno se ne vode tako možda u nekim manjim, zabačenim, siromašnijim mjestima ili npr. na otocima u kojima se možda modernizacija još nije stigla provesti, ali sve u svemu mislim da većina gruntovnica danas primjenjuje način vođenja ZK EOP-a.
Npr. ja sam praksu odradila u gruntovnici Zaprešić 2006.g. i tada su se vlasnički listovi još uvijek ručno ispisivali, a nedavno sam podizala svoj vlasnički i dobila ga isprintanog. Isto tako na temelju nekih radnji mogla sam primjetiti da su gruntovnica i katastar elektronički povezani što ukazuje na to da se kod mene provela modernizacija i da se ZK vode EOP-a.
imaš o tome u knjizi T.Josipović: Zemljišno knjižno pravo ili jednostavno pošalji mail Hanu koji predaje zemljišno knjižno pa će ti on reći iz prve ruke
p.s. ja sam prije godinu dana kod Hana položila zem. knjižno i sjećam se da je na svakom roku pitao EOP ZK, doduše to je bilo na zemljišno-knjižnom ali bila je važna stavka za znati pa sad...