AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

marti

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
i ja učim za prvi mjesec po skripti od 134 str. ne zvuči puno al ipak ima puno previše gradiva :( čitam paralelno i po knjizi a sve me strah da neću stić naučiti. planirala sam učiti do 20.12. jer onda počinje Božićna euforija pa ništa,uffff. sretno svima :)))

ALICA11

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dali su bitni nuzgridni sastojci pravnog posla...tj rok, uvijet i nalog?To mi tako zvuči nebitno...:/ dali se tko slaze s mnom? Također učim po skripti 134 str...zadovoljna sam s njom, al ne i s time kako napredujem... :p

marti

Dali su bitni nuzgridni sastojci pravnog posla...tj rok, uvijet i nalog?To mi tako zvuči nebitno...:/ dali se tko slaze s mnom? Također učim po skripti 134 str...zadovoljna sam s njom, al ne i s time kako napredujem... :p
bitno je :(

martina_sk

Administrator
koliko sam skuzila citajuci po forumu, sve to troje je bitno :)

xxx

Sve je bitno i ono što nije bitno, bitno je...ne kužim zašto toliko cijepidlače, dave na ispitu i traže da se zna sve kad je toga tako puuuno...da sam ja profa pitala bi svakog po 2-3 pitanja i ako se od svega barem malo zna puštala bi studenate...ovo je tako demotivirajuće, traže dlaku u jajetu, moraš pokrivati sva 4 područja znanjem i to jako dobrim znanjem da bi ocjena bila prolazna. Zadnji mi je ispit i najmrskiji do sada, ne da mi ga se učiti, tim više što se bliže blagdani :weihnacht2:ali ovo odgađanje me još više psihički uništava:icon_banned:.
Tješi me što su u 1. i 2. mj. čak 3 roka pa će nam se valjda posrećiti da na jednom od njih riješimo svoju muku...:moli:

jadra

Sve je bitno i ono što nije bitno, bitno je...ne kužim zašto toliko cijepidlače, dave na ispitu i traže da se zna sve kad je toga tako puuuno...da sam ja profa pitala bi svakog po 2-3 pitanja i ako se od svega barem malo zna puštala bi studenate...ovo je tako demotivirajuće, traže dlaku u jajetu, moraš pokrivati sva 4 područja znanjem i to jako dobrim znanjem da bi ocjena bila prolazna. Zadnji mi je ispit i najmrskiji do sada, ne da mi ga se učiti, tim više što se bliže blagdani :weihnacht2:ali ovo odgađanje me još više psihički uništava:icon_banned:.
Tješi me što su u 1. i 2. mj. čak 3 roka pa će nam se valjda posrećiti da na jednom od njih riješimo svoju muku...:moli:
i ja se slažem...jako puno znanja se traži samo za prolaz, a još mi je gluplje da ako ne znaš odgovor na samo jedno pitanje to je automatski pad...
ali ne želim nikoga demotivirati... valjda ćemo do siječnja uspjeti naučiti SVE za prolaz :crazy:

martina_sk

Administrator
i ja se slažem...jako puno znanja se traži samo za prolaz, a još mi je gluplje da ako ne znaš odgovor na samo jedno pitanje to je automatski pad...
ali ne želim nikoga demotivirati... valjda ćemo do siječnja uspjeti naučiti SVE za prolaz :crazy:
ma nemojte govoriti svi da treba sve!! :laughing:
al ozbiljno, ja sam trazila pitanja po forumu i cini mi se da ima toga sto ne pitaju i ima nekih pitanja sto se dosta vrte. ili se ne bih trebala previse pouzdati u ta pitanja? :)

ROBI75

Bok ljudi,počinjem učit ovo građansko i fakat mi je koma..dali ima netko kojim slučajem neku skriptu koja se sastoji od pitanje-odgovor? ili možda neku skriptu sa samo najosnovnim pitanjima koja se ponavljaju na rokovima npr (kod Matanovac ) ili bilo šta slično jer ovo mi je stvarno previše za učit i ne stignem ?

jadra

ma nemojte govoriti svi da treba sve!! :laughing:
al ozbiljno, ja sam trazila pitanja po forumu i cini mi se da ima toga sto ne pitaju i ima nekih pitanja sto se dosta vrte. ili se ne bih trebala previse pouzdati u ta pitanja? :)
pa ako si pregledala pitanja, onda si vjerojatno vidjela da je u pitanjima obuhvaćena cijela skripta... sad naravno da to nisu sva pitanja ili jedina pitanja koja budu, ja se po tim pitanjima ravnam kao "putokaz" tome što se pita ČEŠĆE tako da to naučim što bolje da ne bude na tom "osnovnom" problema...
skripta je super, ima puno informacija itd., treba vremena da ju se prođe i da se dobro zapamti sve. ali ako se dobro nauči i još prođe ova najbitnija pitanja, mislim da ne bi trebalo biti problema oko prolaza.

sad ako misliš učiti samo po pitanjima, onda trebaš imati i sreće da te baš to pitaju, i da te ne pitaju ništa što nisi naučila... možeš imati sreće, možeš nemati sreće, ne zna što da ti kažem.. ja osobno ne mogu ovo naučiti po pitanjima jer tako ne mogu povezati ništa od gradiva pošto se sve informacije nadovezuju jedne na druge

saga

Skripta 134 je ok. Sadrži sve po knjizi. Do sada stvarno nisam naišao na neki dio za koji bi mogao reći da ne treba "na žalost". Jedino nam ostaje da ju cijelu popijemo kao vodu... Mene brine ono što je kolegica par postova niže rekla da ako ne znaš samo jedan odgovor na postavljeno pitanje da je to pad...po tome ispada da je ovaj ispit čisti rulet.

jadra

Skripta 134 je ok. Sadrži sve po knjizi. Do sada stvarno nisam naišao na neki dio za koji bi mogao reći da ne treba "na žalost". Jedino nam ostaje da ju cijelu popijemo kao vodu... Mene brine ono što je kolegica par postova niže rekla da ako ne znaš samo jedan odgovor na postavljeno pitanje da je to pad...po tome ispada da je ovaj ispit čisti rulet.
ako prođemo cijelu skriptu bit će ok, znat ćemo odgovorit na sva pitanja pa makar nešto izmuljat koliko-toliko, svugdje je bitno da znaš objasnit barem najosnovnije i da se ne šuti...

hm,ja ću ipak probati na sreču za prvi puta pa kako bude
sretno!
onda pregledaj sva pitanja, ima ih puno tu na stranicama prije, a nadam se da ćeš biti kod matanovac - kod nje bi, barem mi se čini, to po pitanjima najviše moglo proći

Tommy

istona je, jedno pitanje ne znas i padas...

martina_sk

Administrator
da li je bitno kod zemljisnih knjiga spomenuti EOP zemljisne knjige? da li se to uopce kod nas primjenjuje? jer znam da ima dosta toga sto je propisano kao radi modernizacije, informatizacije i eu a uopce se ne provodi...

Adriana

da li je bitno kod zemljisnih knjiga spomenuti EOP zemljisne knjige? da li se to uopce kod nas primjenjuje? jer znam da ima dosta toga sto je propisano kao radi modernizacije, informatizacije i eu a uopce se ne provodi...
karakteristike zem.knjiga:

1.javne knjige
2.mogu se voditi ručno ili elektro.putem (eop knjiga)
3.upisuju se nekretnine i stvarna prava na nekretninama
4.temelje se na podacima katastarske izmjere

mislim da nije na odmet spomenuti eop kao jednu od karakteristika zemljišnih knjiga...

xxx

Pa mislim da je bitno jer se danas gotovo u svim našim gruntovnicama, osobito u velikim gruntovnicama, u gradovima, ZK vode kao EOP ZK (barem bi tako trebalo biti s obzirom na modernizaciju koja traje već nekoliko godina i činjenici da se teži tome da se kod otvaranja nove ZK ona vodi kao EOP ZK). Eventualno se ne vode tako možda u nekim manjim, zabačenim, siromašnijim mjestima ili npr. na otocima u kojima se možda modernizacija još nije stigla provesti, ali sve u svemu mislim da većina gruntovnica danas primjenjuje način vođenja ZK EOP-a.
Npr. ja sam praksu odradila u gruntovnici Zaprešić 2006.g. i tada su se vlasnički listovi još uvijek ručno ispisivali, a nedavno sam podizala svoj vlasnički i dobila ga isprintanog. Isto tako na temelju nekih radnji mogla sam primjetiti da su gruntovnica i katastar elektronički povezani što ukazuje na to da se kod mene provela modernizacija i da se ZK vode EOP-a.

imaš o tome u knjizi T.Josipović: Zemljišno knjižno pravo ili jednostavno pošalji mail Hanu koji predaje zemljišno knjižno pa će ti on reći iz prve ruke
p.s. ja sam prije godinu dana kod Hana položila zem. knjižno i sjećam se da je na svakom roku pitao EOP ZK, doduše to je bilo na zemljišno-knjižnom ali bila je važna stavka za znati pa sad...

hanna

Jel netko zna dali nas stare studente ispituje hanno ili netko drugi sad na roku u 1. mjesecu. I dali hano ispituje one sve silne ugovore iz obveznog, jer znam da matanovac ne pita?

xxx

Jel netko zna dali nas stare studente ispituje hanno ili netko drugi sad na roku u 1. mjesecu. I dali hano ispituje one sve silne ugovore iz obveznog, jer znam da matanovac ne pita?

Prijave ispita su tek oko 20.-tog tako da se prije Božića sigurno neće znati raspored. Na zadnjih nekoliko rokova stari program je ispitivao Hano, bez obzira koga smo pisali na prijavnicu i da za razliku od Matanovac Hano ispituje ugovore iz obveznog prava-ugovorni odnosi tako da svakako treba proći taj dio.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks