AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

lola27

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ovo prvo sam i ja rekla i to je točno, ali drugo ti nisam ziher, jer to sam i ja rekla i nije bilo točno... prvo sam rekla da žena, majka i brat dobivaju svaki 1/3 i to nije bilo točno, pa sam rekla da žena i roditelji dijele po pola i ona mi je rekla da je to istina, ali kada su RODITELJI u pitanju, ali da je ovdje samo majka i da mi je namjerno rekla brata jer i on ima svoj dio... tako da još uvijek ne znam koji je točan odg. na to pitanje, a baš me zanima pa ak netko zna nek slobodno napiše. :)

evo sad sam isla pogledati... piše da ostavitelja može nasljediti njegov brat/sestra jedino ako iza sebe nije ostavio bračnog/izvanbračnog druga, a jedan ili oba roditelja su umrla prije ostavitelja. npr. ostavitelj je umro 2000.godine, nije imao bračnog /izvanbračnog druga, te su ostali majka i 2 braće.. kako je otac umro 1999. godine (dakle prije sina) majka nasljeđuje polovicu, a drugu polovicu prema načelu reprezentacije nasljeđuju braća i dijele ju na pola odnosno svaki dobila 1/4.

e sad ako tu ima još nešto što ja ne znam... onda treba otići na konzultacije i rješit se dvojbe... ;)

sleeperica

evo sad sam isla pogledati... piše da ostavitelja može nasljediti njegov brat/sestra jedino ako iza sebe nije ostavio bračnog/izvanbračnog druga, a jedan ili oba roditelja su umrla prije ostavitelja. npr. ostavitelj je umro 2000.godine, nije imao bračnog /izvanbračnog druga, te su ostali majka i 2 braće.. kako je otac umro 1999. godine (dakle prije sina) majka nasljeđuje polovicu, a drugu polovicu prema načelu reprezentacije nasljeđuju braća i dijele ju na pola odnosno svaki dobila 1/4.

e sad ako tu ima još nešto što ja ne znam... onda treba otići na konzultacije i rješit se dvojbe... ;)

To je to onda, a sad... ili sam se ja krivo izrazila (jer se više ne sjećam kaj sam točno rekla) ili je ona mene krivo shvatila. Hvala Lola. :)

maja5

I ja sam položila kod prof. Keglević neka od pitanja kojih se sjećam su ugovori (sklapanje), ugovor o ustupu i raspodjeli imovine, stjecanje vlasništva, založno pravo..ali uz to i puno podpitanja.

anita1989

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pozdrav..koliko je vremena potrebno da se nauči ovaj predmet za prolazak??? jel prof ispituju detaljno ili pitaju samo osnove za prolaz? jel ruše na 1. pitanju??? upisujem parcijalu, pa me zanima koja je vaša preporuka, koji predmet da upisujem:građansko, radno ili uljp???:unsure:

natalija

pozdrav..koliko je vremena potrebno da se nauči ovaj predmet za prolazak??? jel prof ispituju detaljno ili pitaju samo osnove za prolaz? jel ruše na 1. pitanju??? upisujem parcijalu, pa me zanima koja je vaša preporuka, koji predmet da upisujem:građansko, radno ili uljp???:unsure:
Pozdrav, ja nisam probala građansko, tj.sad ću, ali znam da ni radno i uljp nisu previše laki, uljp možda najlakši od tih triju(i najmanje gradiva), a radno i građansko kako kome...nekome radno lakše nekome građansko-tako barem čujem...Možda je meni osobno ipak radno lakše koliko vidim do sad...
Svejedno jednom moraš sve položiti tak da...kaj god da upišeš, čeka te ono drugo ionako.

Andreja

meni je osobno od ta tri predmeta najlakše bilo građansko, učila sam ga mjesec dana sveukupno i položila kod prof. Hane, traži da se dosta toga zna, i traži da razumiješ gradivo i ugodan je na ispitu, ne ruši na prvom pitanju, nego pomaže da se sjetiš, postavlja ti potpitanja, uglavnom je ok :happy:

Macko

ja sam uljp polagao na početku čim je uveden ,još smo se snalazili i za skripte i literaturu, težak ispit,al ipak dosta lakši od građanskog i radnog koji su jako opširni i to je najveći problem. osobno građansko mi je ipak lakše od radnog. prof.hano je ok iako traži zanje kao i svi ,al atmosfera je ok... radno sam prošao tek na komisiji...iako nekome je lakše meni je teže jer ne volim učiti zakone a radno su isključivo i samo zakoni ima i dosta zavrzlama i caki na kojima obično ljudi padaju.

Sanci

Pozdrav, zanima me literatura za ovaj ispit, na katedri sam našla podatak za knjigu Građansko pravo-Klarić/Vedriš iz 2006., a u knjižnici sam posudila novo izdanje iz 2009...Jel postoji razlika? Odnosno, jel novija nužno bolja i potpunija ili postoji razlog zašto se traži ona iz 2006? :unsure:

Leptiric_20

Pozdrav, zanima me literatura za ovaj ispit, na katedri sam našla podatak za knjigu Građansko pravo-Klarić/Vedriš iz 2006., a u knjižnici sam posudila novo izdanje iz 2009...Jel postoji razlika? Odnosno, jel novija nužno bolja i potpunija ili postoji razlog zašto se traži ona iz 2006? :unsure:
u redu je ta iz 2009, , ja imam iz 2009 tak su rekli na predavanju prošle godine

ssanjaa

Bok svima, izvanredno studiram pa me zanima dal mogu doci na neka predavanja (gradansko svakako) kad imaju redovni jer mi bolje pase ici ujutro na predavanja, pa ako netko zna da mi kaze. Hvala

Nirvana

jel može netko tko je danas bio na uvodnom predavanju napisati u kratkim crtama što je bilo i koja je literatura potrebna za naš studij?

Sanci

Molim malu pomoć..možda i ima negdje u ranijim postovima ali nisam našla.. Koje dijelove iz knjige Građansko pravo NE treba učiti-znam da ne treba ček i mjenicu, nisam sigurna za nasljedni ili ostavinski postupak? Jel još nešto? Mislim knjiga ima mali milion stranica, svako smanjenje je dobrodošlo... :wink5:Thx unaprijed!:happy:

majolada

Molim malu pomoć..možda i ima negdje u ranijim postovima ali nisam našla.. Koje dijelove iz knjige Građansko pravo NE treba učiti-znam da ne treba ček i mjenicu, nisam sigurna za nasljedni ili ostavinski postupak? Jel još nešto? Mislim knjiga ima mali milion stranica, svako smanjenje je dobrodošlo... :wink5:Thx unaprijed!:happy:
da ne treba učiti vrijednosne papire i ostavinski postupak a prof.Matanovac i K eglević ne ispituju niti ugovore iz obveznog prava osim ugovora o doživotnom uzdržavanju i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju,jedino prof Hano zna pitati i neke druge ugovore

xxx

Hej jel zna netko zašto Matanovac na dekanskom roku nije ispitivala i da li će ispitivati sada u 11.mj? hvala

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Hej jel zna netko zašto Matanovac na dekanskom roku nije ispitivala i da li će ispitivati sada u 11.mj? hvala
Pa koliko ja znam ispitivala je, ali na poreznom odjelu.

anđa

kako izgleda komisijski ispit iz građanskog? koliko profesora ispituje, koliko pitanja i koliko se treba znat, jesu prof ok il??? please nek mi netko nepiše ako zna nekaj o tome!!!

majolada

kako izgleda komisijski ispit iz građanskog? koliko profesora ispituje, koliko pitanja i koliko se treba znat, jesu prof ok il??? please nek mi netko nepiše ako zna nekaj o tome!!!
pisala ti je na stranici prije ove jedna cura o komisiji

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks