AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

martina_sk

Administrator
koliko treba da se nauci? i dali je dosta skripta?
dosta je skripta. ovisno koliko dnevno učiš, ako učiš više od 3-4 sata onda je vjerojatno dovoljno 1 mj, al ako učiš po 2 h onda ti treba i 2 mj ako ne i više. svi se razlikuju... meni je npr trebalo mjesec i pol a učila sam oko 5 sati dnevno, al ja slabo pamtim :) treba vremena da to gradivo sjedne jer ga ima dosta.

Jao joj trazim konzultacije za gradansko pa ne mogu naci,trebam potpis :O može li netko pomoći ? Hvala!
http://www.pravo.unizg.hr/gp/termini_konzultacija
evo ga. znači na svakoj katedri pišu termini njihovih profesora.
iako popis postoji i na forumu ali ne znam da li je 100% točan, tj aktualan.

ideš

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ljudi moze li neko pls napisati sto je teorija realne egzistencije??? tog nema u skripti a nemam knjigu :/

daj mi svoj mail napisi u inbox pa cu ti skenirat i poslat stranice iz knjige

IVANA1102

Teorija realne egzistencije je jedna od teorija koje se ticu "postojanja" pravne osobe...najkrace receno to je teorija kojom se priznaje postojanje pravne osobe uz ispunjenje uvjeta (upis u registar i ostalo) kao realne "zive" osobe

Leptiric_20

molila bi kolege koji su slušali ispit da napišu pitanja, i općenito ostali svoje dojmove kako je bilo, prolaznost, bilo što? :)

studentca

Pala sam danas kód Kanceljak. Od nas 6 samo je jedan decko pólozio. Iz svakóg djela moras znat za póžitívno i treba baratat terminologijóm i trazi definícíje. Eto nije prestrašna al treba se znat. Sretno nam na sljedecim rokovima

L-girl

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bila sam danas kod prof. Matanovac ugl nisu bila preteška pitanja, pitala je i tu je baš tražila čitavu definiciju pravnih činjenica, zastaru, založno pravo, rok, valjanost i nevaljanost pravnih poslova, tražila je točnu definiciju pobojnosti i razlozi pobojnosti, zabludu je pitala i to baš po njoj tupila (kada je bitna), definiciju prava vlasništva, prestanak obveznopravnih odnosa (prijeboj), i od nasljednog je pitala definiciju oporuke i oblike oporuke, od nas 5, samo 2 je prošlo, inače pita iz glave kak joj dođe i kreće od prve cjeline i ako vidi da znaš samo dalje pita po jedno pitanje iz svake cjeline a ako vidi da ti baš neide ili da zapinje pita podpitanje i navodi praktički na odgovor i daje dovoljno vremena za odgovor.

marija3

Evo ja sam bila kod prof. Keglević,pala sam svojom zaslugom ,trema me pojela i sve mi se pomiješalo . Ne pita teško i pomaže kod odgovora.Neka pitanja-zastoj zastare(razlozi,kod odnosa roditelja i djece treba spomenuti da ne traje zauvijek,traje do kad i roditeljska prava)stvari-općenito i vrste,zabluda,bitna zabluda,odg. nasljednika za dugove ostavitelja,pravni posao,prekomjerno oštećenje...

jaxxx

ja bila danas isto na ispitu i sva se pomotala ko da mi nije dovoljno sjelo a učila sam mjesec dana svaki dan... al treba sve detaljno baš proučit i naučit da čovjek prođe... valjda če nama jadnicima danas koji smo pali bit više sreče drugi put - mislim za dva tjedna...

mape5

Super Moderator
izgleda da su svi pali na pobojnosti i zastari heheheheheh...

Teorija realne egzistencije je jedna od teorija koje se ticu "postojanja" pravne osobe...najkrace receno to je teorija kojom se priznaje postojanje pravne osobe uz ispunjenje uvjeta (upis u registar i ostalo) kao realne "zive" osobe
Teorija realne egzistencije – realni supstrat pravne osobnosti može biti živo ljudsko tijelo kada se pravni subjekt javlja kao fizička osoba ali supstrat može biti i i određeni skup pojedinaca ili određena imovinska masa kada je pravni subjekt pravna osoba ( korporacija i zaklada). Subjektivitet je jedinstven. Pravo priznaje nekoj pravnoj osobi samostalnu egzistenciju različitu od one koju imaju njeni članovi.

to je iz jedne skripte

Skripta s datumom 18.02.2010 uvod u građansko pravo pokriva i one razne teorije, pa si to pogledajte, bez obzira kaj je to 2010 godina.

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Slušanje ispita kod profesorice Matanovac, 3.2.:

1.Pravne činjenice, što su
2.Što je pravni posao (što znate o njemu, pretpostavke valjanosti pp i kada će pravni posao biti nevaljan)
3.Mane volje uzrokuju ništetnost i nesporazum
4. Što je zabluda-kakva je to mana volje i kada je zabluda bitna
5.Što su bitni sastojci pravnog posla
6.Što je pobojnost i koje mane volje volje uzrokuju pobojnost,razlozi pobojnosti, kako ograničena poslovna spos. utječe na pobojnost te objasniti simulaciju, apsolutnu i relativnu
7.Što je zastara(opći i posebni rokovi, kad vrijedi opći, a kad posebni zastarni rok)
8.Što je rok i vrste objasnit ih

9.Što je vlasništvo (definicije i karakteristike)
10.Koja su druga stvarna prava
11.Što je založno pravo i vrste s obzirom na objekt, objasniti hipoteku

12.Što je satisfakcija-koji oblik štete se nadoknađuje te vrste satisfakcije
13.Što je šteta
14.Prijeboj

15.Koji su nasljednici u prvom nasljednom redu
16.Što je oporuka i oblici

To je to. Profesorica je izuzetno susretljiva. Pita zaista osnove osnova, puno pomaže i daje šanse za prolaz. I odgovori na pitanja uopće nemaju biti preširoki, traži 3,4 rečenice da se kažu o konkretnome, ništa zahtjevno. Sretno nam svima na sljedećem roku!!!

Nives595

ja sam si uzela bila dosta vremena za učenje i prolazila sam po više skripti, ali je Montana definitivno najbolja i najpotpunija, iz drugih sam još malo dopunjavala i sve je super prošlo :D

Tinčica

Pitanja prof. Kanceljak 3.2.
-načela GP
-mane volje
-simulacija
-pobojnost i ništetnost
-konvalidacija
-pravo građenja
-jamstvo
-oblik jamstva i vrste
-karakteristike ugovora o jamstvu
-ugovor o darivanju
-činidba-karakteristike
-stvar
-zabluda
-zastara
-sila
-pravo vlasništva
-služnosti
-ograničenje prava vlasništva
-nasljeđivanje u I. i II. nasljednom redu

ideš

Kojim vrstom upisa se u z.k. bilježe dozvole za obavljanje imisija i gdje se bilježi?
Dal netko zna koji je odgovor na ovo pitanje? U knjizi kod "imisija" ne piše dal se imisije uopće mogu upisat, samo su uobičajne imisije dopuštene, ostale zabranjene, osim kod imisija koje potječu od djelatnosti koja je dopuštena od strane nadležne vlasti. Imisije su "susjedna prava", ne spadaju pod dio ostalih stvarnih prava, pa nisam sigurna dal se upisuju u teretovnicu, ali su neka vrsta ograničenja pa me to zbunjuje :S

mape5

Super Moderator
Kojim vrstom upisa se u z.k. bilježe dozvole za obavljanje imisija i gdje se bilježi?
Dal netko zna koji je odgovor na ovo pitanje? U knjizi kod "imisija" ne piše dal se imisije uopće mogu upisat, samo su uobičajne imisije dopuštene, ostale zabranjene, osim kod imisija koje potječu od djelatnosti koja je dopuštena od strane nadležne vlasti. Imisije su "susjedna prava", ne spadaju pod dio ostalih stvarnih prava, pa nisam sigurna dal se upisuju u teretovnicu, ali su neka vrsta ograničenja pa me to zbunjuje :S
a di si našla to pitanje?

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ma mislim da se nemoraš zamarat takvim detaljima...takva pitanja, ako se i postavljaju, vjerojatno se daju za veću ocjenu...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks